Kiplings store kulturrejse

Kiplings store kulturrundrejse i Nepal

Kultur rundrejse til Nepals største oplevelser - både de kendte såvel som ukendte seværdigheder. Med dansk rejseleder

 

Tag med Kipling Travel ”bag facaden” af det, man normalt oplever i Nepal. Nepal er vores absolutte speciale og du vil komme godt ind i det spændende og komplekse land - fra højland til lavland.

 

En fantastisk kultur- og rundrejse!


 • Oplev Nepal fra lavland til højland med vores ekspertrejseleder
 • Nuwakot, den gamle kongeby med skolebesøg
 • Bandipur med udsigt til Manaslu, vi rejser til Bandipur på 10. år
 • Pokhara og Raniban over Fewa søen med udsigt til Annapurna
 • Mulighed for kortere gåture i verdens smukkeste natur og kultur
 • Chitwan nationalpark med elefantsafari på jagt efter næsehorn og tiger
 • Kiplings egen rute i Nepal, en af Nepals allerbedste kulturrejser!

1.

Fra København til Kathmandu

Dag 1

Fra København mod Kathmandu.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

2.

Ankomst Nepal, Kathmandu

Swayambhunath-stupa

Ved ankomsten til Kathmandu er der en herlig modtagelse i lufthavnen, hvorefter der køres gennem Kathmandus gader til vores hotel.

Leder man efter en by, hvor Østens mystik er hverdag, må Kathmandu komme ind på en af de første pladser – den er ganske simpelthen et herligt angreb på alle sanser. De snævre gader og gyder, basarerne, klostre og templer, gadehandlere og pilgrimme udgør tilsammen hele Asiens fascinerende verden i en og samme by. Og jo, der er forurenet, støvet, alt for megen trafik og den er tæt - men tager man baggader og gyder, får man øjnene op for en forunderlig by.

Frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu.

3.

Fascinerende Kathmandu - heldagstur

Dag 3

For at få det bedste indtryk af Nepals særegne hovedstad, har vi sammensat et program, hvor vi både kører og går. Derved kommer vi tættere på kulturen end på normale rundture. Vi kunne snildt sammensætte en rejse til Kathmandu-dalen alene, men har her sammensat en smuk buket af unikke seværdigheder, der gør Kathmandu til den specielle oplevelse det vitterligt er.

Efter morgenmaden kører vi til Nepals vigtigste hindutempel, Pashupatihnath. Hele området ligger ved Bagmati-flodens bred, som er hellig, da den løber ud i Indiens Ganges-flod. Det er her hinduerne kremerer deres døde, da deres synder vaskes væk i den hellige Bagmati-flod. Der er utallige templer med smukke gyldne tage og området ånder en vis ro, hvis man slipper for de mange souvenir-sælgere. Her er pilgrimme som sadhuer, der er hellige tiggermunke, der færdes næsten nøgne med kroppen smurt i aske og det lange skæg og hår smurt i kogødning. Er der et sted i Nepal man kan få et kulturchok, er det her. Her er emnet klassisk hinduisme, mystik og diverse sociale institutioner og praksisser er knyttet hertil, f.eks. ligbrænding, førhen enkebrænding og et alderdomshjem.

Fra Pashupatinath tager vi mod den store stupa ved Bhoudanath. Bhoudanath er Nepals største (35 m) og vigtigste buddhistiske stupa Den ligger i det mest tibetanske kvarter i Kathmandu og området er fyldt med masser af klostre og templer. Rundt om stupaen er en herlig cirkel med mange små spændende butikker og cafeer.

Stupaen er bygget op som en mandala (et religiøst billede på verden og hjælpemiddel ved meditation). Basen er tre trappetrin omgivet af en mur. Hele vejen rundt om muren er der 1.476 nicher, hvor der i hver er indsat fire-fem bedemøller. Man ser konstant pilgrimme gå og mumle det tibetanske mantra ”Om Mani Padme Hum”, mens de drejer bedemøllerne. Øverst på stupaen ses Buddhas øjne malet på alle fire verdenshjørner. De symboliserer, at Buddha holder øje med Kathmandu. Næsen ligner nærmest et spørgsmålstegn, hvilket symboliserer det nepalesiske tal 1, hvilket står for enhed. Mellem øjnene ses det tredje øje, der har evnen til at se ud over, men også ind i sig selv. Over øjnene er de hellige 13 videns-trin, der fører til Nirvana, frelse eller oplysthed. Øverst ses paraplyen, der står for renhed.

Kathmandu-odyseen går gennem det klassiske Kathmandu og vi kommer via handelskvarteret Asan Tole og det lille sjove perlemarked til de smalleste gader og gyder i Kathmandu. Langsomt kommer vi ind i det berømte tempelområde og går mod krydset Indra Chowk og Akhas Bairab templet.

Foran har vi Nepals gamle kongepalads og med et åbner det smukkeste af Kathmandu sig op - Durbar Square. Vi kommer gående ind på denne pragtfulde plads med utallige smukke templer. Det var i århundreder Nepals kraftcenter og har den dag i dag en særlig atmosfære. Forrest ses Vishunu-templet, Traylokhya Mohan fra 1625. Derefter det smukkeste tempel på pladsen - Maju Devi. Vi ser også den levende gudinde Kumaris hus og det store Kasthamandap-hus, bygget af ét træ. Vi kommer hen til Hanuman Dhoka, det gamle kongepalads, og ser nogle af de ”frække” træudskæringer, inden vi kommer til Nepals største hindu-tempel, Taleju. Vi bruger tid på denne fabelagtige plads, og fortsætter ind bag Durbar Square, hvor første stop er Basantapur-pladsen, hvor der er masser af souvenir-sælgere.

Det her er den fattigere del af det klassiske Kathmandu, hvilket nok viser byen som den faktisk er: fascinerende, herlig, venlig og fattig. Vi kommer op til Jhochen Tole, bedre kendt som Freak Street, her boede i 60'erne og 70'erne de garvede rejsende - hippierne. Gaderne bag de gamle badeanlæg huser bl.a. slagter- og fiskegaden, hvor kød og fisk ligger til skue for kunder – og fluer.

Vi går langsomt gennem gaderne tilbage nord over og kommer tilbage til hotellet om eftermiddagen efter en dejlig og spændende dag i Kathmandu.

Morgenmad, frokost og middag er inkluderet.

Overnatning i kathmandu.

4.

Kathmandu-dalen med Bungmati og Kokhana

Dag 4

Syd for Kathmandu ligger to mindre landsbyer, Khokana og Bungmati, tæt på hinanden. Begge landsbyer er fra 1500-tallet. Khokana er kendt for sin produktion af sennepsolie og hvis man kigger ind af døren i nogle af de huse, hvor der kommer arbejdslyde ud fra, så kan man se forarbejdningsprocessen af de fine sennepskorn. Både i Bungmati og Khokana lever befolkningen primært af landbrug og en markvej skærer gennem de dyrkede marker og forbinder de to landsbyer.

I begge landsbyer får man som besøgende lov til at gå stille og roligt rundt og iagttage, hvordan mange nepalesere udenfor storbyen fortsat lever. Husene er fortrinsvis gamle og traditionelle. Træskærerarbejdet lever her i bedste velgående. En arbejdsgruppe bestående af mænd og nogle enkelte kvinder sidder på jorden udenfor et træskærerværksted med en tempelpæl imellem sig i fuld gang med mejsler. De præcise snit fremkalder figurer i sandel træet, og det er fascinerende at se arbejdet skride frem. Ved at kigge op på husenes udsmykninger og besøge de lokale templer kan man studere resultatet af fortidens træskærerarbejde. Under husenes tage hænger der tørrede majskobler overalt. Alle mulige aktiviteter finder sted i det offentlige rum – i gaderne og på byens torve. Store grupper af kvinder er i gang med at vaske, mens de samtidig holder øje med børnene. Unge mænd er i gang med at spille brætspil, mens andre ser på.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu.

5.

Nuwakot – en af Nepals bedst bevarede hemmeligheder

Dag 5

Fra Kathmandu kører vi nordover via Kakani med de flotte bjergudsigter og smukke skove til hovedbyen Trisuli, hvor vi ankommer efter godt tre timers kørsel. Fra Trisuli drejer vi op til en af Nepals bedst bevarede hemmeligheder, den gamle kongeby - Nuwakot.

Nuwakot er en lille driftig landsby beliggende på vej mod Langtang-dalen. Kong Prithvi Narayan Shah, der samlede Nepal i 1767, startede sin kampagne for at forene Nepal i 1744, hvor rigerne Gorkha og Nuwakot (der var indgangsporten til Kathmandu) blev slået sammen. Nuwakot har en smuk, ren hovedgade som fører op til kongens sommerpalads Saat Taale Durbar. Det smukke gamle kongeslot, der i sin udførsel ikke står tilbage for de smukke "Durbars'" i Gorkha og Kathmandu. Det er ganske enkelt unikt og en stor oplevelse.

Kipling Travel har gennem en årrække støttet de 650 elever i den lokale skole, Bhairabi Madhyamik Vidyalaya som vi også besøger. Byen er beboet af Brahmin, Chettries, Newars, Gurungs, Magar, Tamangs og Thakuries og er dermed en flot repræsentant for Nepals mange farverige folkeslag. Nuwakot er desuden base for vores lodge projekter i Samari Bhanjyang og Sele.

Vær opmærksom på at overnatningen i Trisuli/Nuwakot er af simplere karakter, men det er hele besværet værd. Vi oplever Nepal uden for normale turistruter og det Nepal, som man ikke ofte oplever. Ikke mindst besøger vi områdets vigtigste tempel, Nuwakot Bhairabee Temple og Jalpadevi Mandir, der især havde en vigtig betydning i Malla dynastiet. Der er desuden muligheder for kortere gåture i det smukke landskab.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

6.

Bandipur – en perle i Himalaya

Dag 6

Vi skal på en flot og lang køretur ned over Devighat, der er et kendt hinduistisk pilgrimssted for guderne Jalpa Devi og Bhairavi. Desuden var det her, Kong Prithvi Narayan Shah døde i 1775. Det var Prithvi Narayan Shah, der samlede Nepal i 1767.

Efter en flot køretur stopper vi ved den lille Newar bjerglandsby Bandipur, der ligger på en bakketop over Dumre. For bare få år siden, var vi det eneste danske rejsebureau, der havde Bandipur på programmet. Siden har flere fået øjnene op for denne perle. Og det er der en grund til.

Vi går rundt i den fine bjerglandsby og overnatter på kanten af byen på et klassisk bjerghotel. I klart vejr er der den mest fortryllende udsigt til Himalaya-bjergene med Annapurna og Manaslu som de primære toppe.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Bandipur

7.

Pokhara ved Fewasøen og foden af Annapurna

Pokhara-FewaLake-med-udsigt-til-Himalaya

Fra Bandipur har vi en kortere køretur til foden af Annapurnabjergerne ved den navnkundige Fewa sø og Pokhara, der engang var enhver overland rejsendes paradis. I Pokhara bliver vi indlogeret nær det tidligere sommerpalads for Nepals konge og Lake Side, der er Pokharas hovedstrøg.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Pokhara.

8.

Landsbyer, Fredspagode, Fewasøen, Pokhara og Chitwan

Chitwan nationalpark

Vi starter dagen med en let tur til landsbyen Mukulswar og ser Pokharas berømte Fredspagode fra 1994, inden vi går ned til Fewa Lake. Herfra krydser vi søen i både og ankommer til Nepals tredjestørste by Pokhara, som har knap 300.000 indbyggere.
For 100 år siden da den japanske, buddhistiske munk, Ekai Kawaguchi, på sin fire år lange opdagelsesrejse i Himalaya ankom til Pokhara, skrev han: ”Af alle mine opdagelser i Himalaya har intet sceneri været så fortryllende som det, jeg mødte i Pokhara”. Jo, Pokhara ligger sælsomt ved den store, smukke sø, Pewa Tal, i en grøn og frodig dal – bare 30 kilometer fra de store Himalayabjerge - men herlighederne er ikke i selve Pokhara, men omegnen omkring byen.

Efter frokost kører vi til den berømte Chitwan National Park, der med sine 932 km2 ligger omkring Narayani-floden på grænsen til Indien. Parkens biotoper er afvekslende - højstammet, tør skov veksler med lavere, tættere skov, roligt flydende floder med sandbanker og vidstrakte græsstepper. Chitwan er den mest besøgte og velkendte af Nepals nationalparker- og med god grund.

Safari betyder "rejse" og forbindes normalt med rundrejser i de østafrikanske nationalparker, men hånden på hjertet - en jungletur i Nepal kan ingenlunde sammenlignes med safari i Afrika. På en Chitwan safari tilrettelægger man dagene efter dyrenes aktiviteter. Det vil sige: høj aktivitet morgen og aften, da det kan være varmt midt på dagen i Nepals lavland. Det er altså en tur for aktive, nysgerrige naturmennesker. Safari er en vidunderlig rejseform, hvor man virkelig får landet ”ind under neglene” og oplever såvel kultur og natur på den bedst tænkelige måde.

.......man står i jeepen og venter og venter - nærmest med alle sanser helt ude på tøjet. En hjort dukker måske op, en abe og selv en junglehøne der skraber lidt i jorden giver en øget puls. Men hvis man er så heldig at se det høje græs bevæge sig langsomt, de første striber dukke op for til sidst at se tigeren i fuld figur, giver næsten gåsehud – tigeren er alligevel i en klasse for sig! 

OK, tigeren er meget svær at se - men det sker faktisk i ny og næ.....

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Chitwan.

9.

Chitwan med nationalpark ture

Chitwan-rejse

Chitwan blev etableret i 1973. Parken er kendt for sin bestand på flere hundrede indiske næsehorn, der ofte søger ud mod floden for at bade, når dagen går på hæld. Næsehornet er en utrolig succeshistorie i Nepal, hvor der er styr på krybskytteriet, hvorfor næsehornet trives på bedste vis. Det er en betagende oplevelse i parkens ro at se sådan en kæmpe roligt tage sit aftenbad i solnedgangens skær, mens skyggerne bliver lange og farverne intensiveres efter en lang dag i skarpt sollys.

En Chitwan oplevelse er ikke som safari i Afrika, man skal på en lidt mere intens jagt på dyrene, det kan minde om en dansk skovoplevelse uden mængder af storvildt. Men giv det en chance, for der er vitterligt fine oplevelser at komme efter og på de daglige jungleture kan man se flere hjortearter, manguster, oddere, gavial krokodille og den mere frygtindgydende sumpkrokodille, Marshmugger.
Der er selvfølgelig også rovdyr i Chitwan, endda mange: Leopard, Leopardkat og Junglecat - og selvfølgelig tigeren, med det flotte navn Bengalsk Kongetiger.
Chitwan har en ganske fin bestand, endda en stigende tigerbestand og den ses dagligt et eller andet sted i parken. Men skoven er ret tæt, så tigeren kan være svær at få øje på. Læbebjørn og den smukke leopard er to andre rovdyr, man kan være heldige med at se.

Chitwan har mere end 450 fuglearter - det største antal, der er registreret et enkelt sted i Nepal. Allerede før solopgang galer den vilde morgenhane, påfuglene skriger og bulbulerne indleder deres sang. Senere flyver flokke af flere arter papegøjer ud, spætter trommer og rovfuglene liver så småt op. Farvestrålende isfugle og biædere af flere arter og størrelser tiltrækker sig opmærksomheden. Det er fascinerende at se, hvordan de mange fuglearter har delt områderne op mellem sig. I skoven giver lyden fra de mange fugle en lydkulisse, man kun finder i troperne.

De daglige aktiviteter er mange. Allerede før solopgang bliver vi vækket med early morning tea - et engelsk levn, der er perfekt som opstrammer før nogle timers tur ud i vildnisset. 

Og selvfølgelig går vi efter Nepals svar på Big Five, som i Chitwan er: Indisk Næsehorn, Asiatisk Elefant, Læbebjørn, Gharial Krokodille og den sjældne bengalske tiger.

Om eftermiddagen - i timerne før solnedgang - bliver vildtet aktivt igen og det er nu tid for yderligere ture.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Chitwan.

10.

Chitwan og Kathmandu

Naesehorn-i-Chitwan

Vi har endnu en tur i Chitwan, hvor vi forsøger at se flere dyr og arter, fra næsehornsfuglen over Sambarhjort til kattedyrene. Efter en sen morgenmad i Chitwan, kører vi op over bjergene og ankommer til Kathmandu sidst på dagen.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu.

11.

Bhaktapur, Swayambhunath og Gamcha - Søbogaard i Nepal samt hjemrejse

Bhaktapur-rejse

Der er cirka en times kørsel til udkanten af dalen, hvor Bhaktapur ligger. Bhaktapur er den hinduistiske by af de 3 kongebyer og er en stor oplevelse. Den blev grundlagt i Malla-kongernes tid fra det 13.-18. århundrede. Byen kaldes også Bhadgaon og er som én stor landsby med 90.000 indbyggere. Den er nænsomt restaureret og fremtræder stadig 90 % som en middelalderby. Intrikat udskåret træværk, røde teglsten og rustbrunt tegltag, smalle gyder og små og store hindutempler på hvert gadehjørne. Her findes bl.a. det berømte palads med de 55 vinduer med noget af de fineste træskærerarbejde i dalen og dalens højeste og eneste 5-tagede pagode: Nyatapola.

På Durbar Square ligger også en kopi af det helligste af Kathmandus templer, der har de berømte erotiske figurer. Teorierne om disse figurer er talrige: måske har en konge ønsket at tilskynde befolkningen til en større børneproduktion, andre siger, at "Lyn-gudinden" er en gammel snerpe, der holder sig væk ved synet af de saftige sager. Måske har hinduismen engang været mere frisindet end i dag. Nepals allerførste cityguide skrev engang "84 positions for the Gods and one for me!" Eller som Lonely Planet guidebøgerne skriver: "Some are real acrobatics and some are just good fun".

I høsttiden ser man bønderne komme hjem med risen på tunge åg. Newari-kvinderne bærer en særlig, sort sari med et skærf om livet og man kan stadig se en mor, der netop har født, sidde i solen og massere sin nyfødte i sennepsolie.

Frokosten tager vi på Gamcha Organic Farm, det er Søbogaards projekt i Nepal, hvor de producerer økologisk is - og selvfølgelig den store Søbogaardske succes med hyldeblomst drik.
Vi hører om projektet og spiser frokosten på Gamchas vidunderlige område. Søbogaard Nepal på Gamcha Farm er et af de vellykkede og meget spændende DANIDA projekter i Nepal.

Inden vi returener til Kathmandu besøger vi Swayambunath stupaen, der er på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Stupaen Swayambhunath må nærmest betragtes som Nepals kendetegn, med Buddhas altseende øjne. Stupaen ligger på en lille top et par kilometer uden for Kathmandus centrum. Swayambunath betyder: stedet der opstod af sig selv. Det var her visdommens Boddhisathva Manjushri (buddhaen med sværdet) så urbuddhaen på Kathmandu-søen, manifesteret som en sagte blå flamme. Han kløvede bjergene ved Chobar, der nu kan ses som Chobar slugten, hvorpå der dannede sig en høj. Her opstod Swayambhunath som Kathmandu-dalens første helligdom.

I dag slutter en begivenhedsrig rejse - det er blevet tid til, at tage afsked med Kathmandu og vende næsen hjemad. Sidst på dagen kører vi i lufthavnen og påbegynder hjemrejsen.

Morgenmad, frokost og middag er inkluderet.

12.

Ankomst København

Dag 12

Efter et stort kulturelt eventyr i Nepal, lander vi i løbet af dagen i København.

Mad på flyrejsen er inkluderet.

Priser
Sorter efter:
Vælg sortering

Vi har igen planlagte afgange på nuværende tidspunkt.

Du er velkommen til at kontakte os for specifikke ønsker.


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur med på økonomiklasse
 • Lufthavnsskatter og –afgifter
 • Dansk rejseleder
 • Lokal engelsktalende guide
 • Alle måltider (morgenmad, frokost og aftensmad) som beskrevet i programmet
 • Transfers og transport
 • Hotelovernatninger i dobbeltværelse på gode turistklassehoteller
 • Rundture og sightseeing
 • Entreer ved seværdigheder
 • Nationalpark ture i Chitwan 
 • Afgifter og tilladelser til Chitwan
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

 

IKKE INKLUDERET

 • Ekspeditionsgebyr (145,- pr. faktura)
 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
 • Visum til Nepal (fås i lufthavnen, husk pasfoto)
 • Flyafrejse fra ex. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Forplejning udover den nævnte og personlige udgifter
 • Drikkepenge, beregn ca. 60 USD per person til hele rejsen
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

 


TILKØB

 • Tillæg enkeltværelse: 2.998,-
 • Mountain flight - (skal bestilles hjemmefra), bjergflyvning med udsigt til Mt. Everest: 1.898,-
  Inkluderer: Afhentning på hotellet og transport til lufthavnen t/r, ca. 1 times bjergflyvning.

 

Praktisk information

Gruppestørrelse: 10-18 deltagere

Type: Kulturrejse i mindre gruppe med dansk ekspertrejseleder

Vejret: Kathmandu

Overnatning: Hoteller

 

Foredrag

Nepal

11. oktober 2017 · Klokken 19:30 - 21:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

24. januar 2018 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

7. marts 2018 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

30. maj 2018 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K