Nar og Phu - Annapurna special

Øst for Mustang, nord for Annapurna. Oplev Nar og Phu, Annapurnas tabte horisonter

 

Oplev Annapurnas tabte horisonter til nogle af Himalayas mest originale tibetanske kulturområder. Vi går på Nar og Phu ind i helt ukendte facetter nord for den klassiske trekkingtur rundt om Annapurna. 

Vi går nord for Annapurna – øst for Mustang ad spektakulære stier til Nar og Phu – og krydser Kang La passet 5.322 meter, inden vi fortsætter til datidens store trekking destinatio9n i Nepal, Manang - den flotte dal beliggende i Nyeshang, en tibetansk højdal.

 

Den skjulte smalle slugtagtige dal der fører til Nar og Phu har ikke tehuse i samme standard, som på selve Annapurna trekket. Til gengæld vil du opleve Nepal langt fra alfarvej og normale turistområder, hvor der kun kommer få besøgende. Nar og Phu blev blot åbnet for trekkere for ganske få år siden og dermed er det stadig en art iukendt land. Det sætter endnu en facet på i forvejen forrygende klosterlandsbyer midt i det tibetanske-nepalesiske højland udover bjergudsigter i verdensklasse. 

Tag med på denne specialafrejse i november 2018 med John Christensen. • Lige dele af Nepals store klassiske trekkingtur rundt om Annapurna og så helt ukendte dalstrøg ved landsbygderne Nar og Phu
 • Uforfalskede bhotiakultur blandt Nepals tibetansk-buddhistiske befolkningsgrupper
 • Rhododendronskove og højtliggende bjerglandsbyer på en af karavaneruterne til Tibet
 • To bjergpas over 5.000 meter - Kang La 5.322 meter og Thorung La 5.416 meter
 • Overnatning på tehuse og selvfølgelig med vore dygtige sherpaguider og bærere til al bagage
 • En rigtig Himalaya trekkingtur - en vandrende kulturrejse blandt verdens højeste bjerge
1.

København til Kathmandu

Dag 1

Fra København flyver vi mod nye eventyr i Himalaya.

Mad på flyveren er inkluderet 

2.

Ankomst Kathmandu

Marshyangdi

Efter ankomsten og et hvil tager vi med rejselederen på gåtur gennem det gamle Kathmandu ved Kathesimbhu, Durbar Square, Kumaris hus og Asan Toles basarområder for til sidst at gå tilbage til Thamel og vores hotel. I Kathmandu er Østens klassiske mystik absolut stadig hverdag. 

Overnatning i Kathmandu på Marshyangdi Hotel

3.

Annapurna, Nar og Phu trekket starter

Jagat Marshyangdi

Fra Kathmandu er det en smuk køretur ud af dalen over Thankot-passet til Trisuli-floden, hvor vi nogle gange ser folk på rafting-tur og en masse små landsbyer. Undervejs stopper vi for frokost, inden vi efter 5-7 timer ankommer til den meget langstrakte landsby Besishahar 820 meters højde, den sidste by på den rigtige vej.
I Besi Shahar skifter vi over i Marshyangdi-dalens lokale transportsystem af indiske jeeps. Vi kører gennem den nedre Marshyangdi-dal og ankommer til Jagat efter en lang, men utrolig flot transportdag. Jagat er første by i Gyasumdo, der på tibetansk betyder ”Tre hovedvejes mødested”, da stierne fra Manang og Larkya/Gya La (Manaslu og Tibet) samt lavlandet mødes.
Det er en lang transportdag, men fantastisk flot.

Overnatning i tehus i Jagat 1.290 meter.

4.

Marshyangdi-dalens dybe dalgange og Gyasumdo. Dharapani 1.920 meter

Gyasumdo Marshyangdi

Vi kommer langsomt ind i Gyasumdo, der på tibetansk betyder ”Tre hovedvejes mødested”, da stierne fra Manang og Larkya/Gya La (Manaslu og Tibet) samt lavlandet mødes.
Fra Jagat går det forbi en varm kilde og helt smertefrit til Chamje, hvor vi igen krydser den imponerende Marshyangdi-flod. Dalen skifter igen karakter, og klippesiderne er imponerende. Vi går højt og stejlt over den frådende flod, indtil vi langsomt – og slidsomt kommer op til dalen, hvor landsbyen Tal og et gigantisk vandfald ligger. Tal er en lang hovedgade og en sjov cowboy-by med butikker og lodges. I starten af byen har to storgrinende kvinder åbnet en souvenirbutik med herlig ragelse til ågerpriser. I byen er der endvidere et ACAP kontor, kerosin-depot og lægeklinik. Tal betyder sø, hvilket henviser til, at hele dalen engang var en stor sø. Umiddelbart uden for Tal kommer vi forbi turens første manivægge, et sikkert tegn på at vi er på vej ind i tibetansk-buddhistisk land.

Dalen bliver igen stejl, barsk og imponerende, indtil vi kommer til Kharte og ikke mindst centeret i Gyasumdo, Dharapani (vandtappestedet) 1.900m. Modsat ligger Dudh Khola-dalen og Manaslu-trekket med Larkya La passet – samt den gamle handelsvej til Tibet over Gya La. Tibet ligger bare 50 km herfra.

Overnatning i tehus i Dharapani 1.920 meter.

 

tid streg opstigning Overnatning
5-7 timer   620 m. op   Tehus
5.

Bagarchap og Koto 2.600 meter

Bagarchap og Koto

Indtil nu har vi gået nordpå, men vi drejer nu vestover og kommer efter en times tid til Bagarchap 2.160 m, der betyder slagterbyen. Bagarchap er en herlig by omgivet af ferskenlunde og æbletræer. Fra byen er der vidunderlig smuk udsigt til Annapurna II og Lamjung Himal. Vi overnatter i Bagarchap. Kort efter Bagarchap komme vi til Danagyu 2.300 m, hvor den gamle sti mellem lavlandet og Manang kommer ned. Før Marshyangdi-stien blev bygget, gik karavanerne over det 5.560 meter høje Nanum-pas, hvilket giver en forståelse for, hvor afsondrede Manang-folket var.

Vi kommer gennem spredt skov og lysninger samt nogle broer og store kraftfulde vandfald. I området dyrkes der meget boghvede. Vi går gennem Latamarang 2.400 m, inden vi kommer til den lille bygd, Koto 2.600 m, der ligger ved Phu Kholas udløb. Kløften ind mod nord ligner indgangen til Aladdins hule. Derinde ligger landet Nar-Phu, der er et spændende tibetansk land, der først i 2002 er åbnet for organiserede og selvforsynende trekkinggrupper. 

Overnatning i tehus i Koto 2.600 meter

 

tid streg opstigning Overnatning
5-6 timer   860 m. op   Tehus
6.

Dalene mod Phu, Singhenge/Dharamsala 3.230 meter

Singhenge/Dharamsala

Vi forlader Annapurna og fortsætter ind i dalen der fører til Naar og Phu og som kræver specialtilladelse. Vi starter flat og kommer siden til en imponerende slugt og kommer forbi en lille varm kilde og en del forhindringer på floden. Stien er fin og der er en del nyopførte broer. I Sothi Khola er der et simpelt Dal Bhat tehus, hvor man kan spise frokost. 

Senere dukker et mægtigt vandfald op ved Singhende Dharamsala i 3.230 meters højde. Stisystemet op mod Nar er blandt Nepals tætteste. Stierne er skiftevis i dalbunden og højt over floden, til tider skåret ind i klippen. Det er ikke farligt, men absolut spektakulær vandring. Der er flere små grotter undervejs. 

Vi fortsætter op i et tyndere bevokset land og kommer til et plateau efter en strid stigning – og den herlige by, Meta 3.560 meter, der ligger ved foden af Kang Guru 6.981 meter. Husene er typiske for den tibetanske kulturs udbredelse. De er to etager med en gård i midten. Den underste del bruges til opbevaring og forråd samt kreaturer. En stige hugget ud af en træstamme fører op til 1. salen, hvor beboelsen findes. Øverst, på de smukt lerstampede tage, kan man nyde den stærke og varmegivende sol. Her opbevares ting til tørre samt brænde bl.a. velduftende enebærkviste. Vi er kommet noget længere fra alfarvej og tehusene bliver da også noger mere simple i Nar og Phu dalene.

Overnatning i tehus i Dharamsala 3.230 meter

 

tid streg opstigning Overnatning
6-7 timer   630 m. op   Tehus
7.

Mod ukendt land Meta, 3.560 meter

Meta Nar Phu

Vi er ved at komme godt op i højden og tager en kort dag i den smalle dal. Vore naboer er Pisang Peak, Lamjung Himal og Annapurna II’s mægtige nordvæg. Vi fortsætter i et landskab, der er, som når Himalaya er bedst. Vi kommer til et par små vinterbeboelser og en tidligere khampa lejr. Khampaerne var tibetanske frihedskæmpere, der blev smidt ud af Nepal i 1970’erne.

Den sidste del af slugten fører op til dalen ved Chaku, hvor vi nærmest er kommet ind i Ladakh-agtige landskaber. Dalen åbner sig og der er en smule agerland omkring Meta, en tidligere vinterbeboelse, hvor vi har resten af dagen fri til akklimatisering.

3-4 timers vandring

Overnatning i tehus i Meta 3.560 meter

 

tid streg opstigning Overnatning
2-4 timer   320 m. op   Tehus
8.

Chyakyo eller Kyang 3.800 meter

Junam Goth, Chyako, Kyang

I baggrunden stormer Pisang Peak mod himlen. Her kan vi opleve ægte yak-karavaner, nærmest som scener der udspiller sig i det øvre Dolpo. Vi er virkelig langt fra alfarvej!
Vi går mod Phu Khola og følger floden nordover og kommer forbi flere flotte chörtner, der symboliserer Boddhisattva'er, der er erkendte Buddha-væsener i den tibetansk-buddhistiske mytologi. Stien er hugget ind i klippen og vi kommer langsomt til ”Phu porten”, Pupigyal Kwe. Det er, som om dalen slutter her – og på bjergsiden over os kan man ganske ofte se de berømte Naur – bedre kendt som blåfår, der er sneleopardens foretrukne byttedyr. Vi går langsomt ind bygdeområder med mange forladte landsbyer - en del af dem har været beboet af tibetanere gennem de seneste mange årtier.

Der er flere småbeboelser i områdert og vi overnatter efter Junam Goth i enten Chyako eller Kyang, hvor der begge steder er simple tehuse.

Overnatning i tehus

 

tid streg opstigning Overnatning
4-5 timer   300 m. op   Tehus
9.

Phu gaon, 3.980 meter

Phu gaon NaarPhu

Stien ser nærmest umulig ud, som om den ikke findes - impassabel. Men når man først går i gang er den flot, men det går op...... indtil ankomsten til selve Phu-dalen, ikke langt fra selve Phu gaon.

Landskabet er i den grad særegent – og kulturen så absolut uberørt. Intet sted uden for det øvre Dolpo, komme vi i nærheden af så speciel en atmosfære. Her er klostre og manivægge som Ladakh, en sjælden gang kommer der en trekker – men det er ikke hverdagskost. Og vi er nærmest med garanti første danske gruppe i dalen. Husene er alle af sten og indenfor, ved ildstedet i køkkenet laver kvinderne tibetansk te, kogte kartofler, ris og tsampa. Vi slår formodentlig lejr ved Gomdzong, under hovedbyen. På hviledagen vil vi prøve at besøge den berømte Tashi Lhakhang Gompa, hvor Lama Karma Sonam Rinpoche er abbed og tulku. Han kom til Nepal sammen med Dalai Lama tilbage i 1959. Karma er også en berømt ”Amchi”, eller traditionel tibetansk læge. Resten af tiden har vi til at udforske den specielle by og komme os efter en af Nepals snævreste dalgange, nemlig slugten til Phu. 

Overnatning i tehus

 

tid streg opstigning Overnatning
5-7 timer   200 m. op   Tehus
10.

Hviledag i Phu, 3.980 meter

Phu hviledag

Vi har hele dagen i Phu, som mildt sagt er en yderst isolerede dal beliggende nordøst for Manang nær grænsen til Tibet. Der bor under 900 mennesker, alle buddhistiske bhotias af tibetansk afstamning.

Alle tiders bjergeventyrer, briten Tilman, udforskede dalene i 1950’erne. Men for offentligheden har Nar og Phu været fuldstændig lukket land indtil 2002, hvor det lidt overraskende blev åbnet. Vores daværende rejseleder Søren Viit Nielsen var formodentlig første dansker i området samme år. 

Blot to dages gang nord herfor ligger Tibet. Og der er forbavsende stor aktivitet i handlen med den mægtige nabo.

Overnatning i tehus i Phu.

11.

Til Nar, 4.150 meter

Naar Gaon Na gaon

Vi forlader – desværre – Phu, som man kunne få lyst til at give hovedrollen i Tabte Horisonter. Dalen følges sydover til det berømte 80 meter sted. Her er slugten 80 meter dyb og stejl, men en herlig lille bro fører os over og vi fortsætter langsomt til Nar Gaon 4.150 meter. Mod syd ser vi Annapurna 2 med den smukke klippetop og det er i det hele tagt en imponerende dag.

Undervejs ser vi nogle fine klostre, blandt andet den forladte Satte Gompa, samt flere flotte kanier, chörtner og småstupaer. Inden ankomsten til Nar åbner dalsystemet sig og vi er med et tilbage i klassiske Himalaya-landskaber.

Det er en lang dag i de smukkeste landskaber inden vi trætte ankommer til Naar gaon i 4.150 meters højde.

Overnatning i tehus i Nar

 

tid streg opstigning Overnatning
11 timer   130 m. op   Tehus
12.

Hviledag i Nar gaon

Akklimatisering i Na

Vi har en dejlig afslapningsdag i Naar. Det er en underlig fornemmelse, at det klassiske Annapurna-trek ligger nogle få kilometer syd for os – for der kommer ikke en levende sjæl her i forhold til klassisk Annapurna. Naar er som Manang for 30 år siden. Nar er noget større end Phu, og en del af husene er modsat Phu, hvidkalkede. Men der er samme tibetanske buddhistiske bhotia-kultur. Den er lidt mere åben og social end Phu, lidt mere imødekommende. Vi skal se Nars klostre, der som oftest er spillevende. Der er fantatisk udsigt til Kang Guru mod øst.

Er akklimatiseringen på kanten, eller er vi trætte efter dagen fra Phu, kan vi tage en ekstra hviledag i de smukke omgivelser i Nar Gaon.

Overnatning i tehus i Nar.

13.

Over Kang La passet 5.320 meter til Ngawal

Kang La passet

Vi tager os god tid til Kang La, da det er en lang - dog afsindig flot dag. Kang La er ikke et egentlig svært pas, men alligevel over 5.000 meter. Opstigningen er jævn, dog lang, men tilbageblikket mod Kang Guru, Manaslu opg sågar Ganesh Himal er fantastisk. Derudover er der de mere klassiske udsigter til Annapurna II, Gangapurna og Tilicho Peak. Vi stiger langsomt ind mod Kang La Phedis par småbygninger og kan se både Ganesh Himal og Manaslu - og Annapurna'erne, hele vejen ned til Hongde og Pisang og smukke Gangapurna.

Pashøjden i Kang La 5.320 meter, der er en bitte overgang og som reelt set ikke ss før vi er tæt på målet nås med forrygende udsigter. Nedstigningen til Ngawal er stejl og lidt sur og vi skal beregne alt mellem 10 og 12 timer til pasdagen, så starten er meget tidlig og dermed kold. Husk endelig vandrestave til Kang La.

Ngawal er måske Manang-dalens fineste landsby, beliggende gøjt over dalbunden med den vildeste udsigt til Gangapurna, Annapurna III og Annapurna IV. Vi ankommer trætte efter en lang vandredag i absolut Himalaya særklasse.

Overnatning i tehus i Ngawal

 

tid streg opstigning nedstigning Overnatning
11-13 timer   1.200 m. op   1.660 m. ned   Tehus
14.

Braga og Manang, 3.540 meter

Manang

Vi kommer langsomt (men stejlt) ned til hovedsporet og den smukke, eventyrlige by, Braga 3.450 m, bygget halvt ind i klipperne. Braga har områdets største og klart mest interessante kloster, som vi forsøger at besøge. Det er ca. 500 år gammelt og af Kagyupa-grenen af den tibetanske buddhisme, som er inspireret af den tibetanske munk Tilopa samt Marpa, der i det 11. århundrede forsøgte at gøre den tibetanske buddhisme mere spirituel. Marpas mest berømte disciple er Milarepa, Tibets store mystiker og digter. Vi fortsætter knap 30 min. til Manang, Nyeshangs største by, 3.540 meter og historisk en af Nepals mest berømte trekkingbyer og destinationer. Manang ligger gudesmukt ud til Marshyangdi floden med udsigt i vedensklasse

Overnatning i tehus i Manang

 

tid streg nedstigning Overnatning
3-5 timer   130 m. ned   Tehus
15.

Manang, hviledag i 3.540 meter

Manang-gaon

Oven på nogle højdage har vi en ekstra dag i herlige Manang, Nyeshangs største by, 3.540 meter.
Manang ligger vidunderligt på en flad sandet dalbund med udsigter i verdensklasse. Gangapurna 7.454 meter stråler over vore hoveder med et stort flot isfald og en gletsjersø i bunden – ud af dalen ses Lamjung, Annapurna II og IV samt en bitop på Annapurna III. Det fås ikke bedre! Manang består af omtrent 200 huse, og der er et posthus, en skole, lægehus og masser af trekker-butikker.

Overnatning i tehus i Manang

16.

Khangsar - dalen ved Tilicho

Khangsar

Første stykke går let til Khangsar, en herlig lille landsby helt uden for turismens normale strøg. Undervejs får vi meget smuk udsyn til Khangsar Khola og hele dalen, hvor vi har vandret de seneste dage. Efter Khangsar kommer vi forbi Thare Gompa, der blev bygget for flere hundreder år siden af lamaen fra Braga.

Vi regner med at overnatte i Khangsar med mindre Manang trækker så meget, at det bliver til en hviledag der. Khangsar ligger på vej ind mod Tilicho issøen, en af nepals overraskelser.

Overnatning på tehus i Manang eller Khangsar

Overnatning i tehus

 

tid streg opstigning Overnatning
4-6 timer   160 m. op   Tehus
17.

Nyeshangdalen og Pisang

Nyeshangdalen og Pisang

Vi skal gennem de smukkeste tibetanske landskaber og går stille ned gennem den øvre Marshyangdi-dal til Munje og den lille airstrip i Hongde med Annapurna på højre side. Vi fortsætter den dejlige og ret lette vandring nedad til Pisang eller Dhikur og overnatter i godt 3.000 meters højde

Overnatning i tehus i Pisang eler Chame

 

tid streg opstigning Overnatning
5-7 timer   600 m. ned   Tehus
18.

Ned gennem Marshyangdi-dalen til Dharapani

Thorung La passet

Langsomt kommer det gigantiske klippeslab ved Paungdi Danda til syne og vi går ned gennem herlig skovklædt land, hvor der er et æbleprojekt i gang. Videre ned og tilbage i varmen. Vi overnatter i Pisang området og derefter i Latamarang og Tal. Stien skifter mellem let bundvandring og lettere stejlt over den frådende flod, indtil vi langsomt komme rfrem til vores overnatning i Dharapani eller Tal - eller derimellem.

Overnatning i tehus 

 

tid streg opstigning   Overnatning
6-8 timer   1.100 m. ned       Tehus
19.

Jeep gennem Marshyangdi til Besi Shahar og bus til Kathmandu

Kagbeni

Efter et decideret stortrek, skal vi tilbage Kathmandu, hvor vi ankommer sen eftermiddag til lidt bedre bad og mad. 

Velkommen tilbage

Overnatning på Marshyangdi

20.

Dagen i Kathmandu

Kathmandu

Dagen er fri til egne gøremål i den forrygende by. Vi tager på en tur om formiddagen til Bhudanilkhanta, Kokhna, Pharpng, Changu Narayan, Kirtipur eller noget helt fjerde - det kommer vi tilbage til på et senere tidspunkt.

21.

Kathmandu

Nepalrejse

Som kulden fortager sig, nattens hundepatruljer stilner af og morgentågen langsomt letter over byens templer, stupaer og tage, vågner Kathmandu i den sædvanlige kaotiske tilstand og kakofoni af cykeltaxaer og motorcykler, dyttende biler og osende busser. Og dog er Kathmandu stadig fuld af små åndehuller, ganske kort fra alfarvej og turismens hovedstrøg. Her er små stupaer, ingen kender navne på, lokale gadehandlere ved siden af de smukke gamle chiataya’er og hellige køer. En intrikat vej gennem byen fører os via skræddernes summende maskiner, måske en pottermager til Kathmandus gamle gader ved Freak Street, hvor cafeernes musik af Doors og Neil Young stadig flyder ud af døren og som stadig har store kager i vinduerne. Flere symaskiner summer og producerer tshirts med "Yak-Yak-Yak", "Everest Beer" og "Kathmandu" påtrykt.
Ak - gode gamle Kathmandu fornægter sig aldrig.

Morgenmad er inkluderet.

22.

Hjemkomst

Kathmandu-København

Vi siger farvel til Nepal og lander i København efter et stort eventyr i Nepal.

Priser
Sorter efter:
Vælg sortering
Pris per person
4. november 2018
Ledig
19.998,-


INKLUDERET

 • Dansk eksperrtrejseleder
 • Flyrejse København-Kathmandu t/r på økonomiklasse
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Bus til/fra Kathmandu og Besi Shahar
 • Lokal transport/bil fra Besi Sahar til Jagat/trekkingområdet
 •   Overnatninger i tehuse på trekkingarrangementet
 •   Overnatninger i Kathmandu på Hotel Marshyangdi inkl. morgenmad
 • Sherpaguide (certificeret trekking guide)
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer 
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Informationsmateriale om Nepal - lille Nepal wiki med pakkelister etc.
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system)
 • Alle nepalesiske turistskatter og afgifter samt evt nationalparkafgifter
 • Drikkevand på trekkingturen, 5 liter i døgnet pr person (vi har vandrensningsfiltre med)
 • Rundtur i Kathmandu 
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

IKKE INKLUDERET

 • Ekspeditionsgebyr (145,- pr. faktura)
 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Visum til Nepal (fås i lufthavnen, husk pasfoto)
 • Forplejning udover den nævnte, personlige udgifter og drikkepenge
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

 

Foredrag

Nepal

11. oktober 2017 · Klokken 19:30 - 21:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

24. januar 2018 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

7. marts 2018 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

30. maj 2018 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K