Rejser til Nepal

Rejs til Nepal og oplev templer, trekking og verdens højeste bjerg

Nepal er indbegrebet af et eventyrligt rejseland – her er en fantastisk nærværende og stærk kultur, smukke og spændende byer og tempelområder og så er der selvfølgelig måske nok verdens allerbedste vandre og trekkingture. Hvis du er klar på en spændende udfordring, så er trekking i Nepal helt sikkert noget for dig.

Få en oplevelse du ikke glemmer i Nepal

Oplev Kathmandu og Kathmandudalen, Pokhara, Bandipur, Chitwan og Bardiya og og trekkingturene til Everest basecamp og Annapurna – men også Manaslu Rundt, Makalu, Kanchenjunga base camp, Mustang, Dolpo. I Kipling Travel er vi eksperter i rejser til Nepal, det er en del af vores dna og du finder formodentlig ikke større ekspertise noget sted i Danmark (eller uden for). Tag derfor med Kipling Travel, hvis du vil have mere viden om landet Nepal.

Rejser til Nepal

Sorter efter:
Vælg sortering

Brug for ekspert-rådgivning?

Kipling Travel er langt fra et internetbureau. Vi har højt kvalificerede rejseeksperter siddende, hvis eneste formål er at hjælpe vores kunder med at vælge (og skabe) den ferie, der skaber de stærkeste minder!

Vores dybe (nærmest nørdede) viden om destinationerne bruger vi til at oplyse om - og inspirerer til - områder, som langt de fleste rejsebureauer slet ikke ved eksisterer. Hvis du har behov for inspiration til hvilken rejse - eller destination - så ring til os.

Kipling Travel
Praktisk information

Nepal et lille land "i midten af Indien”. Indtil 2008 hed landet Kongeriget Nepal og var et monarki i Himalaya, men i dag er Nepal erklæret en republik. De største religioner i Nepal er Hinduisme og Buddhisme. Nepal har et befolkningstal på 27,8 millioner mennesker. Befolkningen er varierende med mange forskellige etniske nationaliteter. Nationalsproget er napali.

Hovedstaden i Nepal er Kathmandu. Mount Everest, som er verdens højeste bjerg ligger på grænsen mellem Nepal og Kina. Landet er desuden indehaver af ti af de 16 højeste bjerge i verden. Derfor er det optimalt at prøve trekking i Nepal. Du finder sjældent et syn, når du står på toppen af et af verdens højeste bjerge. Man bliver næsten helt fortryllet, især hvis vejret er klart.

Spring direkte til:

Det skal du opleve i Nepal

Steder at opleve i Nepal

Rejsetyper i Nepal

Store bjerge i Nepal

Bjergbestigning

Himalayas hjemland er og bliver vores hjertebarn. I over 30 år har vi udbudt ekspeditioner i de skarpe kamme. Vi er draget af vinderfølelsen der overtager, når du står på toppen af et bjerg - den vil vi gerne give videre til alle vores medrejsende.

Se bjergbestigningsrejser her

Populære dyr du kan opleve i Nepal

Man kan ikke komme udenom at Nepal er et dyrerigt land. Særligt de fugleinteresserede bliver belønnet, når de færdes på bjergene eller begiver sig ud i Trekking i Nepal. Grundet de utallige mange fuglearter i Nepal, siges det at bjergene for vinger. Over 800 forskellige farverige arter kan du spotte i det nepalesiske himmelskab. På trekking i Nepal kan både opleve papegøjer, adjudant storke og næsehornsfugle flyve hen over hovedet på dig.

Man behøver ikke at bevæge sig op i højere luftlag for at se dyr. På landjorden byder Nepal nemlig på den famøse Chitwan Nationalpark. Her kan man køre rundt i jeep og kigge efter eksotiske dyr, som var det en ægte safari. Du skal være meget uheldig, hvis du ikke ser et vildsvin, en gavial krokodille eller en indisk bison. Chitwan Nationalpark er med næsten garanti stedet hvor du oplever det eksotiske dyrevildt.

GirafGiraffen
TigerTigeren
ElefantElefanten
NæsehornNæsehorn
VortesvinVortesvin
FlodhestFlodhest

 

Det kan være sin sag at vælge den rigtige trekkingtur i Nepal, men vi håber at denne oversigt med ”Nepals Trekkingture” kan hjælpe på vej.
Helt generelt er Nepal måske verdens mest varierede og bedste trekkingland. Der er ufattelig mange muligheder, men i virkeligheden snævres de ind til nedenstående felt i forhold til umiddelbare oplevelser med Nepals kultur og natur, herunder Nepals bjerge som er fortryllende:

Vælg den rigtige trekkingtur og rute i Nepal

Guidebøger, Nepal

Politikens Turen går til Nepal. God gedigen guide på dansk 
Rough Guide to Nepal. Super god og informativ rejseguide, kort sagt fremragende
Bezruchka, Stephen: A guide to trekking in Nepal. 
Lonely Planet: Nepal
Lonely Planet: Trekking in the Nepal Himalaya. 
Politikens Turen går til Nepal. God gedigen guide på dansk 
Rejsen Rundt i Nepal, en oversat udgave af den gode Insight Guide
O’Conor: Adventure treks in Nepal. Meget inspirerende for dem der vil lidt ekstra.
Nørgaard, Christian: Verdens Top – om de danske Everest-ekspeditioner gennem 50 år. Fremragende.
Lind Johansen, Jette: På et bjerg skændes man ikke” om den danske Shisha Pangma ekspedition.
Knakkergaard Jørgensen, Michael: Vejen er målet, drømmen om de syv tinder. 
Becker-Larsen, Klavs: Everest, udfordringen. Amanda. 
Becker-Larsen, Klavs: Jagten på den Afskyelige Snemand (børnebog fra Arundalen)
Selvig, Poul: Trekkerstien. Måske Danmarks eneste trekkerbog. Sjove anekdoter, gode histoier, 
Ydegaard, Torbjørn: Sherpa - folket under Everest. Skarv 1986. 
Granlien, Mads mm. Everest – drømmen og sejren. Om den danske BigE ekspedition til Everest.
Selvig, Poul: Namaste, Kbh. 1988. Meget smukt billedværk på dansk om trekking. Kortfattet, varm og meget 
Smidt, Søren. m.fl: Ama Dablam. En bestigning af verdens smukkeste bjerg. Gyldendal 
Hagen, Toni: Nepal, Bern, 1971-80. (Engelsk). En klassiker – måske stadig den bedste bog om Nepal
Tichy, Herbert: De ukendte bjerges land. Første gang tværs gennem Vestnepal. En dejlig bog fra "dengang".
Matthiesen, Peter: Sneleoparden. Den mest intense trekkingbeskrivelse fra Nepal. Dyb, varm. 
Snellgrove, David L.: Himalayan Pilgrimage. Prajna (Vestnepal og Mustang). Tibetologisk og interessant.
Peissel, Michel: Mustang, The forbidden Kingdom. Den eneste udførlige beskrivelse; svær at få.
Bista, Dor Bahadur: People of Nepal. Kathmandu, 1980. Bogen om Nepals folkeslag. Lidt svær at få fat i. 
Führer-Haimendorf: Christoph von: The Sherpas of Nepal. London 1964. En etnografisk klassiker.
Alstrup, Inge: Bungmati - en landsby i Nepal. (Nationalmuseet). 
Herzog, Maurice: Annapurna. Den første og en af de mest spændende bjergbestigningsberetninger.
Scaller, George B.: Stones of silence. New York. Naturhistorie af en engageret og velskrivende ekspert.

Himalaya - Sneens Hjem - den højeste bjergkæde på jorden skiller det tropiske Indien fra det Centralasiatiske pleateau. Himalaya er en næsten uigennemtrængelig barriere på 2.000 kilometers længde fra Pamir i vest til Burma i øst. 

Ved Himalayas sydøstlige skråninger ligger den lille republik Nepal, der ca. er 800 kilometer langt og 90 - 230 kilometer bredt, i alt ca. 145.000 Km2. Det er en lilleput-stat mellem to store naboer, Kina med det annekterede Tibet i nord og Indien i syd. Nepal ligger ca. på samme breddegrad som Cairo og Miami, og ville dermed kun have været et tropisk/subtropisk land, hvis bjergene ikke havde været der. Den enorme højdeforskel på over 8.000 meter, på et relativt lille område, sammen med et monsunklima, betinger de store kontraster i nepals geografi, klima og etnografi. I Nepal er stort set alle klimatiske zoner repræsenteret, fra tropisk jungle til arktisk isørken i højbjergene. I Østnepal former fem af verdens seks højeste bjerge (Mt. Everest 8.848 m, Kanchenjunga 8.598 m, Lhotse 8.501 m, Makalu 8.475 m, og Cho Oyu 8.201 m.) en naturlig landegrænse til Tibet. I Vestnepal går grænsen i flere tilfælde nord for den principielle hovedkæde, nemlig ved de *Tibetanske marginal-bjerge. Nepal er naturligt opdelt i ni brede nord/syd gående dale af floderne Chamila, Seti, Karnali, Bheri, Kali Gandaki, Trisuli, Sun Kosi, Arun og Tamur. Nævnte floder er stort set den naturlige "vej" mellem Terai og Det Indre Himalaya. Desuden kan Nepal inddeles i nogle naturlige topografiske zoner, der i smalle bælter løber på langs af landet:

Terai, er Nepals del af Ganges sletten, beliggende i syd på grænsen til Indien. Højden er 70-300 meter. Her er varmt fugtigt og frodigt. Over halvdelen af Nepals befolkning bor i Terai. 

Siwalik (Shiva Lekh), Churia, er de absolut sydligste bjergeskråninger i Himalaya. De rejser sig stejlt fra Terai uden nogen "Foothills" mellem. Højden er ca. 1.500 meter. Her bor ikke specielt mange mennesker. Mahabharatha Lekh er en bjergkæde, der løber gennem hele landet og når op i 3.000 meters højde. 

Mahabharatha Lekh udgør et naturligt værn mod syd, og trods de mange lave og tilgangelige pas, har de beskyttet de Nepalesiske folk for mange konflikter og "skabt" det Nepal vi kender idag. 

Midtlandet, er Nepals hjerte. Mod syd beskyttet af Mahabharatha Lekh og mod nord af Himalaya. Midtlandet er mellem 10-60 kilometer bredt og går fra Kumaon i vest til Sikkim i øst, i alt ca. 800 kilometer. Højden er mellem 600-2.500 meter og landskabet venligere end bjergkæderne Mahabharatha Lekh og Himalaya. Omkring 40% af befolkninger bor i Midtlandet. 

Himalaya (hovedkæden), er med toppe over 7- og 8.000 meter absolut jordens højeste bjergkæde. Gigantisk rejser de sig over resten af Nepal. Specielt i det midterste Nepal er forskellen mellem lavtliggende flodsenge og bjergene kolosal. De tværgående gennemskæringer af landet, er blandt verdens dybeste; det bedste eksempel er Kali Gandaki floden, der ved landsbyen Dana ligger i bare 1.200 meters højde, med henholdsvis Dhaulagiri 8.167m i vest, og Annapurna 8.091m i øst - bare 35 Kilometer Fra hinanden. Altså en "slugt" på mere end 6.000 meter. 
Indre Himalaya, omfatter de dale, der ligger nord for den principielle hovedkæde, men er adskilt fra det Tibetanske højplateau af de Tibetanske marginalbjerge. De store dale i det Indre Himalaya (både i Nepal og Tibet), er fra øst til vest: Humla, Mugu, Langu, Thak, Nyeshang, Kutang, Rongshar, Khumbu og Karma. 
Alle på nær Thak løber nogenlunde øst/vest, da floderne har kunne erodere det bløde sediment mellem gneisen i hovedkæden og granitten i det Tibetanske marginalbjerge. Dalene ligger mellem 2-5.000 meter og er alle beboet af nogle få Tibetanske folk. *De Tibetanske marginalbjerge, er navnet på bjergene, der udgør den sydlige marginal af Det Tibetanske Plateau. Toppene er lavere end i hovedkæden, men stadig op mod 7-7.500 meter. 

Nepals befolkning er i 2000 anslået til at være godt 25 mio. personer, og befolkningstilvæksten er godt 2,8% pro anno. Der er beboelse mellem 70-4.300 meters højde. Lige som geografien er befolkningen meget forskellig. Her mødes de indo-europæiske folk fra det indiske subkontinent med de tibeto-burmesiske folk som bor nord og øst for Himalaya. Der er mere end 10 befolkningsgrupper (med dertil hørende undergrupper alt i alt mere end en snes grupper) med hver deres sprog, beklædning, byggestil og kultur. Befolkningen lever, på nær nogle få undtagelser i veldefinerede geografiske zoner. 

Tibetanere, (Bhotia) lever i den nordlige del af Nepal i bjergene, mellem 2-4.000 meter. Fælles for Bhotia'erne er, at de alle lever højt, har Tibetanske sprog- & kultur og, at de er Buddhister. De største grupper er: Sherpa’erne der lever i området Solu-Khumbu ved Mount Everest. Manangbhot, et 
handelsfolk fra Nyeshang, der ligger øst for Annapurna. Desuden bør nævnes: Dolpa, Lhomi, Lopa, Larkebhote. Syd herfor, i Midtlandet, bor nogle af de gammel-nepalesiske folk, Indo-Nepalesiske folk der er af kaukasisk oprindelse. Det er her de tibetanske og indiske befolkningsgrupper mødes. 
De største grupper er: Rai og Limbu (Kirant), der bor i det østlige Nepal. De har et væld af under-grupper med hver deres sprog. Alle er hinduer eller animister. Tamang er en af Nepas største etniske grupper. De er spredt ud over hele central og øst Nepal. De fleste er Buddhister. Magar er primært beboet i midt-vest Nepal. De er enten Buddhister eller Hinduer. Gurung, der er spredt udover hele Nepal, og har deres helt egen religion.
Newar, der er en af Nepals mest synlige befolkningsgrupper. De bor primært i Kathmandu-dalen og er en blanding af Buddhister og Hinduer. 
Af grupper der har spredt sig over hele Nepal kan nævnes to af de højeste kaster: Brahmin, præstekasten og Chhetri, krigerkasten. Disse to befolkningsgrupper besidder traditionelt landets højeste stillinger. 
I Terai, Nepals sydligste del, der indtil midten af dette århunderede var ubeboligt på grund af malaria, bor primært indiske folk som, Tharu, og må nok betegnes som det oprindelige folk. Der er ca. 700.000 Tharu'er. De er animister og Hinduer. Desuden bor der: Rajput, Dhangar, Danuwar og Musalman, der er Nepals eneste muslimske gruppe på ca. 400.000 personer. De lever primært i Sydvestnepal. 

Det er enestående for Nepal, at alle befolkningsgrupper lever i fred og fordraglighed med hinanden, uanset sprog, kultur og religion. Ca. 90% af befolkningen er bønder - og lever i landområder, hvilket giver et lavt bruttonationalprodukt, omkring 190,- USD. pro anno. Dette placerer Nepal blandt verdens 5-10 fattigste lande - økonomisk. Nepal er officielt en føderal republik. 
De dominerende religioner er hinduismen som udgør ca. 80% og buddhismen der udgør ca. 15-18%. Resten er Muslimer eller animister. Det er svært at adskille hinduismen og buddhismen i Nepal og specielt i Kathmandu, da mange både er Buddhister og Hindu'er.

Skal du rejse til Nepal er det altid en god idé at se hvornår festivallerne foregår. Her et par af forårets Nepalfestivaler:

Lhosar - Tibetan New Year

Sherpas and Tibetans welcome their New Year with feasts, family visits and dancing. During this festival, the daughters and sisters are invited to receive blessings along with exchanging of greetings amongst one another.
Buddhist monks offer prayers for good health and prosperity, and perform dances at the monasteries. People wear new clothes and finest jewelries and exchange gifts during the festival. Colorful prayer flags decorate streets and roof tops; the colors seem especially brilliant at the Bouddha and Swayambhu stupas. Crowds of celebrants at Bouddha bring in the New Year by throwing tsampa (roasted barley flour) into the air.
This festival that originated in China is now also observed in Singapore, Mongolia, Malaysia, India, Thailand, Vietnam, Bhutan, Laos, Myanmar and Japan.Lhosar festival is celebrated by the Tamang, Sherpa, Gurung, Magar, Thakali, Jirel, Nesyangba, Bhote, Dura and Lepcha community as a new year.

Basanta Panchami (Shree Panchami)

Basanta Panchami is also called Shri Panchami or Saraswoti Puja and is celebrated in the honor of Goddess Saraswoti, goddess of knowledge and learning. This day is very special for students. They take early morning bath, wear clean clothes, worship their books and visit temple of goddess Saraswoti with puja items.
Students believe that worshipping the goddess on this day broadens up their knowledge horizon and their studies will progress further fruitfully. Parents who have toddlers at home take them to temples and make them write on the walls of the temple. This day also bears cultural and religious significance for Buddhists who prioritize this day for worshipping God Manjushree.
At Hanuman Dhoka in Kathmandu official announcement is made indicating the arrival of spring.
Astrologically, Shri Panchami is an ideal day for couples to tie a marriage knot and also for new born babies’ name-giving sacrament called nwaran.

Shivaratri

Shivaratri meaning the night of Lord Shiva is one of the major festivals of Nepal.  Hundreds of thousands of followers from different parts of country and India crowd the Pashupatinath temple – one of the holiest shrines of the Hindus in Kathmandu to worship Lord Shiva on his birthday. Lord Shiva is considered as the guardian and protector of everything that exists.
Colorful and naked sadhus, the wandering sages who emulate Shiva with ashes over their bodies, give lectures to disciples, meditate, or practice yoga. Special attendance camps are set in the courtyards of the temples situated at the opposite bank, where non-Hindus are also free to wander.  The curious can witness some rather interesting yogic demonstrations there. 
Children collect donations from passersby since the morning to buy necessary items to prepare holy meal and bonfire during the evening. People make bonfire at junctions and homes at the evening and warm themselves sitting by the fire eating Prasad the holy meal.

Fagu Poornima (Holi)

Fagu Poornima or Holi is one of the most colorful and playful festivals of Nepal. It is the festival of water and colors which is also known as “Phagu” in Nepal.
According to Hindu Mythology, during the reign of King Hiranyakashyap entire people of the kingdom were prohibited from worshipping Lord Vishnu and were forced to worship him instead. The king had immense hatred towards God Vishnu. But for his misfortune, King’s own son, Pralhad, was an ardent devotee of Lord Vishnu. When king learnt about this, he grew very furious and implemented extreme cruel measures to make his son forget Vishnu. No matter how cruel the king got his son grew more closer to lord Vishnu. In one of his ploys, the King assigned his sister, Holika, to burn Pralhad to death.
Holika had the power of emitting fire. She took Pralhad into her lap intending to burn him but with Lord Vishnu’s immortal blessings instead she was burnt to ashes. It is believed that from this day people started to celebrate the death of Holika as Holi festival. The chir pole, decorated with colorful flags and erected on the first day of Fagu at Kathmandu’s Durbar Square.
The last day is the wildest as people especially the young ones wander through the streets in groups on foot or vehicles covered with various colors all over them and the people in houses make merry throwing colors and water balloons at each other and  also to these people on the streets.
Ghode jatra: The day of the horse festival
Venue: Kathmandu , Date: Apr 10,2013
Ghode jatra, horse racing festival, takes place between March/April and a grand horse parade take...

Nepali New Year

Nepalese follow their own calendar system known as the Bikram Era or Bikram Sambat. New Year is called Nawavarsha in Nepali Language and is observed as an official holiday.
The day usually falls in the second week of April.
During this occassion people go for picnics, have get-togethers and celebrate the day socializing in various ways. Musical programs are organized at different places to mark the happy begining of the year.
Places to Observe:
All Over the country

Ram Nawami

Hindus worship God Ram as a victorious person.  In memory of the victory day, all Hindus worship Ram at various temples, especially in Ram Janaki Temple in Janakpur.

Chaite Dashain

Hindus celebrate Dasain twice a year in Nepal. Chaite Dasain is one of these. The most public of the ceremonies are the ritual animal sacrifices performed by the army in the courtyard of the police station at Hanuman Dhoka. This commence from 8:00 a.m. and is performed before the banners  and insignia of various military units.
Goats and buffaloes are the victims, beheaded by a single stroke of the sword. In previous years anyone in the audience could volunteer to dispatch one of the animals, but this custom has lapsed.
Western visitors are allowed to view from a balcony overlooking the courtyard, with a splendid view of all the gore. The rites last about two hours and are concluded after the military commander smears each of the banners with the sacrificial blood.

I 104 år blev Nepal styret af Rana-slægten startende med Kot-massakren (navngivet efter regeringens våbendepot, Kot pladsen nær Kathmandus Durbar plads) af Jung Bahadur Kunwar Rana d. 14. september 1846.

Slægten overtog herredømmet med landet og var herefter selvproklamerede Maharajaer og statsministre, indtil Nepals åbning for omverden i 1950.
Historien er ofte simplificeret ved det faktum, at landet blev styret med despotisk jernhånd og at Shah-kongen var marionet, samt at landet hermetisk lukkede sine døre til omverdenen. Og ikke mindst for Rana-slægtens umådeligt luksuriøse levevis.

Historien ikke dog helt så simpel som den ofte fremstilles. Den første Rana-statsminister, Jung Bahadur Kunwar Rana var ganske interesseret i kunst og arkitektur, hvilket var startskuddet til en række underfundige og monumentale bygningsværker. Han var også åben for omverdens kultur og livsstil, hvorfor der blev bygget skoler, forskellige offentlige institutioner og måske mest charmerende - de pudssige, nyklassicistiske Rana-paladser som alle vi Nepalrejsende med skiftevis fryd og undren har beskuet. Elsk dem eller had dem, de er en absolut faktor ved ethvert Kathmandu-besøg og et lille ”europæisk” islæt på Himalaya-grund.

Mest påfaldende af Ranaslægtens bygningsværker er altså striben af grandiøse paladser dateret fra 1840 til 1950 som indeholder alle forvridninger fra barok til art deco som datidens Ranaer ville det. Det var Rana-sædvane at inddrage god landbrugsjord uden for den tætte del af Kathmandu – med udsigt til bjergene og plads til alt fra harem til familien. De kunne bygge et palads i større eller mindre udgave afhængig af hvilken klasse man tilhørte. Derfor det store antal Rana-bygninger i dalen, der på højden af Rana-perioden talte 40 primære paladser.

Udvikling
Set som lægmand stammer det traditionelle nepalesiske arkitektoniske ordforråd og typologi op til det 18. århundrede overvejende fra inspiration af Kushana og Gupta perioderne fra Indien (år 200-600). Det skal dog ikke forstås således at den innovative byggestil og tradition som Nepals ypperlige guldalder under Licchavierne og Malla perioderne stod for, ikke kunne noget på egen hånd – det behøver man ikke bevæge sig langt rundt i Kathmandu for selv at se. Det er nok Nepals smukkeste bygningsværker der er opført i den periode. Men ankomsten af den besynderlige neoklassicistiske europæiske stil i 19. århundrede var en videreførelse af mødet mellem øst og vest som startede for flere tusinder år siden under Alexander den Store.

I slutningen af det 18. århundrede begyndte den nepalesiske byggestil at hente inspiration fra nærområderne som Lucknow, hvor man kan se hybrider mellem mogul- og europæisk stil. Mere direkte indflydelse kom til Nepal med tre nepalesiske ingeniører som studerede i Indien under briterne i slutningen af forrige århundrede. Og ikke mindst efter et par Rana-statsministres besøg i Europa ændrede den officielle byggestil. Der udviklede sig undervejs, for os at se, en besynderlig blanding mellem den ”importerede” del af arkitekturen og den konventionelle lokale Newar tradition, der blev opført af snedkere, stenhuggere og murere. Det medførte nye former og idégrundlag. Eftersom de importerede nyskabninger blev omsiggribende i forhold til trivialbyggemetoden kom nye alternativer frem. For eksempel blev proportionerne på det klassiske Newar-vindue forhøjet for at ligne de europæiske rektangulære vinduestyper mens europæiske og korintiske søjler og kapitæler blev iklædt klassiske symboler og illustrationer fra det hinduistiske panteon. Mange af disse ses rundt om i byen den dag i dag. Ranapaladsernes klimaks er Singha Durbar fra 1911, der på byggetidspunktet sandsynligvis var det største palads i Asien. Det blev opført af de to ingeniører Kishore og Kumar Narshing Rana. Det var en overbevisende udførsel og fortolkning af neobarok paladsarkitektur. Singha Durbar huser i dag parlamentet.

Jordskælv og urbanisering
Det omfattende og ødelæggende jordskælv i 1934, som gik hårdt udover Kathmandudalen viste sig som en mulighed for Ranaerne, for at udføre nogle af deres urbaniseringsplaner. Foruden den imponerende og stadig uagtet genopbygning af dalens byer kom en ny ”boulevard” ved navn Juddha Sadak – bedre kendt som New Road. Ranaerne ville føre Kathmandu ind i det 20. århundrede. Om man kan lide stilen eller ej.
Statsminister Juddha Shumshere Rana sagde kort efter jordskælvet at ”byen ikke bare skulle genopbygges. Men skulle nyopføres i en mere jordskælvssikret (japansk) byggestil. Man tør knap tænke på byggekvaliteten i dag, og hvad et større jordskælv kunne medføre.
Et tidligere eksempel på Maharajaernes storladne visioner ses i området nær Rani Pokhari (der dog er fra det 17. århundrede). Under Chandra Shumshere (statsminister 1901-1929) blev her opført skoler, højere læreanstalter samt klokketårnet (Clock Tower). Efter jordskælvet blev klokketårnet genopført i en mere ”upto date”. Det blev europæiseret.

Tiden løb dog ud for Ranas-regimet. De demoratiske vinde fra Indien føj over Himalaya og Nepal vandt friheden igen efter Mohan Shumshere Rana udpegede en overgangsregering i 1950.

Man køre ofte forbi dem og hører at dette er Singha Durbar, dette Hotel Shankar osv, ofte uden at tænke på hele historien. Mange af Ranapaladserne er i en elendig forfatning og trænger til en grundig restaurering. I dag huser de primært regeringskontorer, biblioteker, hoteller og uddannelsesinstitutioner. Tag på tur i Kathmandu og se en del af byens mindre berømte sider. Se paladserne som seværdigheder i sig selv – det giver Kathmandu endnu en sjov og flot facet.

Trekkingruterne i Nepal er næsten uendelige og der er vandring for enhver smag. Efter 125-28 besøg i Nepal har jeg udvalgt tre trekkingruter, som jeg mener byder på nogle af de største og mest afvekslende oplevelser. Udvælgelsen har ikke været let. Hvorfor ikke nævne trekkingturene ved Kanchenjunga, Everest, Jugal eller Langtang for ikke at tale om Tibet eller Sikkim. På de tre udvalgte ruter sammensmeltes kultur og natur til en større enhed, så man får de ultimative minder og oplevelser med hjem.
Fælles for de tre områder er, at man ikke kan arrangere dem som “Tehus trekking”, da der ingen turistfaciliteter er - ingen tehuse, cola eller chokolade. De skal tilrettelægges på ekspeditionsbasis med bærere eller lastdyr, tilladelser, proviant, brændstof, osv.
De udvalgte ruter er af samme sværhedsgrad, altså er der ingen større forskel i den fysiske udfoldelse. Førstegangstrekkere får fuld valuta for pengene og en stor ny verden vil åbne sig. De mere erfarne kommer til områder uden for traditionelle ruter og får med garanti en uforglemmelig oplevelse! Generelt vandrers der seks timer dagligt og man bør derfor være rimeligt forberedt hjemmefra. Ikke sådan at man behøver at være eliteløber, men en god forberedelse med længere gå- eller cykelture anbefales.

Makalu
“Blandt alle de bjerge, jeg har set - og at dømme efter fotografier af alle de bjerge som i det hele taget er blevet set - er Makalu uden lige i sin overvældende barske og storslåede pragt”
Sådan skrev George Leigh Mallory, en berømt bjergbestiger, som forsvandt på Mt. Everest i 1924.
Makalutrekket er en af Nepals smukkeste, men også mest oversete og glemte trekkingruter, hvilket om muligt gør oplevelsen endnu større. Nogle af mine største vandreoplevelser har jeg fået i dette område, hvor jeg jævnligt har været siden 1989.
Trekkingturen starter i den subtropiske Arundal med hindulandsbyer og handelsfolk, hvorefter man rydser tre pas for at komme ind til foden af Makalu, verdens femte højeste bjerg. Det øverste stykke i Barundalen er til tider barskt, men byder efter min mening på den smukkeste og mest vilde trekking i afsondrede naturområder. Der er adskillige muligheder for småbestigninger eller afstikkere i den øvre Barundal og bjergpanoramaet er i top med udsigt til bl.a. Everest, Chamlang, Lhotse og Makalu. Ydermere kan man komme op i 6.000 m. uden decideret at klatre. Makalu Base Camp ligger henholdsvis i 4.800 m. og 5.400 m.
Der er flere muligheder for returtrek fra Makalu Base Camp: Gennem store skovområder uden andre trekkere på vestsiden af Arun, en rute rig på Rai-folkets landsbyer og kultur. Og den hurtigste og samme vej som opturen fra Tumlingtar. Eller evt. at krydse Sherpani Col samt et andet 6.000 m. højt pas og komme til området ved Mt. Everest, men det kræver ekspeditionsudstyr og mange vandredage.

Fakta
Trekkingturen til Makalu tager minimum 19 dage med udgangspunkt i Tumlingtar, hvorfra man flyver til/fra Kathmandu. Stierne kan være svære at finde og der er ingen landsbyer i seks dage, hvor man er i den vildest tænkelige natur i Makalu-Barun Nationalpark. Man skal have brændstof og mad med samt alt andet udstyr for at klare sig. Dette trek skal arrangeres med omhu og er absolut mest anbefalelsesværdigt om efteråret, da stierne ikke er så markerede som i andre områder i Nepal. Der kan være meget sne i forårsmånederne med ustabile vejrperioder. I strabadser ligner Makalu og Manaslu hinanden meget, men Makalu er endnu længere fra alfarvej.

Dolpo
Dolpo er et lille stykke uberørt Tibet, i det nordvestlige Nepal. Dolpo ligger bag nogle høje pas vest for Dhaulagiri og nord for Kanjiroba Himal. Det er en af de sidste bastioner af ægte uforfalsket tibetansk kultur med dertil hørende klostersamfund og smukke landsbyer. En lille natur- og kulturperle med 3.000 indbyggere. Dolpo ligger meget langt fra “Nepal”, hvorfor der er megen logistik involveret i forberedelserne. Vil du ud, hvor andre ikke kommer, er Dolpo en god destination.
Dolpos sælsomme og barske landskaber er en udfordring i sig selv. Det er en tør, smuk bjergørken med masser af ubestegne 6.000 m. toppe til alle sider. Udfoldelsesmulighederne i Dolpo er uendelige.
Det turistmæssige centrum er Phoksumdo søen, hvis skiftende blåturkise farve er fortryllende. Uanset store forventninger vil Phoksumdo ikke skuffe. Ved søen ligger landsbyen Ringmo, en by hvor Bön, den pre-buddhistiske åndereligion, dyrkes. En af de bedste ruter starter i lufthavns landsbyen Juphal. Herfra fortsætter man til Tarapdalen med dens små sommersætere, yakokse-karavaner og hovedbyen Do-Tarap. For at komme fra Tarap til Phoksumdo søen skal man krydse to pas over 5.000 m. Det er et par hårde, men smukke og intense dage. Vejen ud af Dolpo gøres bedst via Kagmara La (5.415 m.) til Jumla eller, hvis man er i tidsnød, direkte via Suli Gad-dalen tilbage til Juphal.
Der er et rigt dyreliv i Dolpo og observationer af blåfår, languraber, bjerggeder, lammegribbe og moskushjorte er ikke ualmindelige. Og så er det sneleopardens forjættede land.
Er man ude efter det store (og desværre kostbare) eventyr må Dolpo ligge højt på ønskelisten over en trekkingtur i Nepal. En god inspiration er bogen “Sneleoparden”, skrevet af Peter Mathiesen.

Fakta
Trekkingruterne i Dolpo findes i mange varianter. Den her beskrevne tager 17-22 dage for selve trekket. Der skal flyves fra Kathmandu til Nepalganj og videre til Juphal i Dolpo eller Nordvestnepals hovedby, Jumla. Er man mere end fem-seks personer kan man være nødt til at chartre fly eller helikopter. Dolpo er inddelt i nedre Dolpo og Øvre Dolpo. Øvre Dolpo er meget dyrt at besøge og pt. er der ingen danske rejsebureauer, der arrangerer grupperejser til hertil. Alle ruter i Dolpo foregår i anselig højde, mellem 3.500-4.000 m. og nogle ruter er en tand hårdere end normalen ved trekking i Nepal.

Manaslu
Trekkingturen rundt om Manaslu byder på det bedste i Nepal, smukke udsigter, god trekking, stærke kulturoplevelser og interessante landsbyer. Efter Annapurnas til tider lidt for belastende turistmængder kan man med god grund søge til Manaslu i Centralnepal, der i opbygning ligner Nepals klassiske trek. Området åbnede i 1989 for grupper med alt organiseret fra et rejsebureau. Det gør turen en anelse mere kostbar en standardruterne, hvorfor der stadig er ganske få turister i området. Starten af turen er blid, idet man går op gennem Buri Gandaki-dalen med Gurungfolkets spredte terrasselandskaber og landsbyer. Efter fem-seks dage kommer man ind i det lukkede område, hvor befolkningen tydeligvis er tibetansk. Landsbyerne har mange bedevægge, der er buddhistiske inskriptioner alle steder og de fleste har smukke klostre. I landsbyerne Sama og Samdo opnår man en af de stærkeste kulturelle oplevelser med buddhistiske ceremonier og klosterliv. Udsigterne byder på bjergene ved Ganesh Himal samt Manaslu-Massivets tre imponerende bjerge med Manaslu-toppen strålende over de andre.
Efter 2/3 af turen er gennemført, krydses det 5.113 m. høje Larkya La. En imponerende pasovergang med spektakulære udsigter til bjergene ved Himlung og Annapurna. Herefter går man ned gennem “mælkeflods-dalen” i et væld af farver, træer, buske og dufte. Om foråret er skoven et flor af blomstrende rhododendron, magnoliatræer og orkidéer.
På turens tre sidste dage kommer man ind på starten af ruten “Annapurna Rundt”. Her får man virkelig øje på forskellen mellem tehus-ruterne og de mere afsondrede trekkingture, hvor kultur og landskab er intakt. Manaslu er og bliver en af Nepals mest fascinerende trekkingture.

Fakta
Manaslu-trekkingruten tager minimum 18 dage. Det bedste udgangspunkt er Gorkha, seks timers kørsel fra Kathmandu. Man kan slutte i Gorkha igen, ved Besi Shahar eller fortsætte over på Annapurna trekket og krydse det berømte Thorung pas. Herved får man en af Nepals længste vandreture.
Oplevelserne er i top og Manaslu er måske Nepals mest varierede trek, hvor ikke mindst den kulturelle side er stærk. Man skal have forbindelsesofficer med, to forskellige trekkingtilladelser og området er kun tilgængeligt for arrangerede grupper. Turen er lige god forår som efterår og er af en sværhedsgrad, hvor de fleste kan være med, selvom der er anstrengende dage.

Kanchenjunga
Det må betragtes som noget nær en trekking ekspedition og komme til Kanchenjunga, der i årtier har været lukket land - på grænsen til Tibet og Sikkim. I Nepals nordøstligeste hjørne, ligger verdens tredje højeste bjerg, Kanchenjunga, 8.598 m. Det betyder "De Fem Klenodiers Snebolig" på tibetansk og er med sine fire toppe over 8.000 meter et af verdens største og mest imponerende bjergmassiver - ligegyldigt hvilken side man ser det fra.
Kanchenjunga blev først åbnet for organiserede trekkinggrupper i 1988 og antallet af turister er stadig i omegnen af 500, hvilket giver klare fordele for trekkeren der vil lidt ekstra. Før 1988 tid var det kun antropologer og bjergbestigere, der fik mulighed for at besøge området. Og nu forsøger kun ganske få den lange og til tider besværlige vej til en af nepals store vandreture. Man kommer til at gå som nabo til Sikkim, langs nepals østre grænse og helt op til Tibet mod nord. Oplevelsen er stor og kontrastfuld, fra de lavere bakkelandskaber med terrasselandskaber, teplantager og små landsbyer gå det gennem nogle af nepals dybeste og frodigste dale med brusende floder og rhododendronskove. Afstanden til Kathmandu mærkes tydeligt og området køre sit eget spil.
Efter den første uges vandring dukker Kanchenjungas bjerge og storslåede gletchere op ved Kanchenjunga North Base Camp ved sommersæteren Pang Pema. Nordsiden af Kanchenjunga er kold, smuk og storslået. Det er en god optakt til at fortsætte sydpå over tre bjergpas til den sydlige base camp, hvorfra de fleste ekspeditioner forsøger at bestige bjerget. På sydsiden af Kanchenjunga belønnes man med en stærk kulturel oplevelse hvad der giver totaloplevelse som Kanchenjunga trekket er.

Fakta
Kanchenjunga trekket er en tand hårdere end normalen i Nepal. På grad med Dhaulagiri og altså over midten. Denne tur er som Makalu kun anbefalelsesværdig om efteråret, da der er meget vådt om foråret og sommeren.
Der er flere muligheder for Kanchenjunga trek: Gupha Pokhari - et let vinter trek på otte dage men ellers tager Kanchenjunga base camp fra 18 til 26 dage at gennemføre.

Landkort: Nepal - Tibet

Hvis du ønsker at holde en god ferie, hvor du også oplever en masse, er Nepal helt bestemt et oplagt valg. En ferie til Nepal byder på flot natur, massere af kultur og meget mere.

 

A for Arun og Annapurna
Første bogstav i alfabetet byder på spændende steder i Himalaya, men mest kendt er uden tvivl Annapurna Himal beliggende i Centralnepal, der er en af de mægtigste bjergkæder i Himalaya. Den strækker sig over 40-50 km med en næsten konstant højde på over 6.000 meter. Annapurna-kæden standser meget effektivt monsunvindene, der kommer sydfra. Det betyder en meget stor forskel på landskaberne syd og nord for bjergkæden, hvor der er frodige højlandske områder mod syd og tørre, næsten golde tibetanske landskaber mod nord.

 

B for Brahmin, Blomster, Bhutan, Buddhisme, Broer og Bjergbestigning
Nepal er måske verdens mest berømte bjergbestigerland. Her ligger den største koncentration af verdens højeste bjerge (7 af verdens 14 8.000'ere). Hvert år valfarter en større skarer af håbefulde klatrere til høje og indimellem også meget svære bjerge.

 

C for Cho Oyu, Chang og Chumbi, men her vælger vi Chitwan.
Chitwan er Nepals mest berømte nationalpark. Den ligger på grænsen til Indien. Parken er godt 1.400 km2 inklusive det tilstødende Parsa-reservat. Var det noget at lede efter den bengalske kongetiger ridende på ryggen af en 2½ meter høj elefant eller at sejle ud udhugget kano på Raptifloden, er Chitwan valget.
Nepal har 11 beskyttede områder og nationalparker og har de seneste år gjort en del for at oparbejde et stærkt miljøimage.

 

D for Dolpo, Dhaulagiri, Dæmoner, Darjeeling, Dalai Lama, Dumji og Dasain
Dasain også kaldet Durga Puja er Nepals største højtid. Det egentlige navn er Bada Dashain, der betyder "Den store Dasain”. Dasain afholdes hvert år i september og oktober og er absolut den vigtigste nepalesiske festival. Stort set alle offentlige aktiviteter stoppes og uddannelsesinstitutionerne er lukket i ca. 2 uger. Mange turister oplever Dasain eller Tihar festivallerne, da disse falder sammen med den største rejsesæson.

 

E for Elve, Eventyr og Everest
Mount Everest er verdens højeste bjerg og er hele 8.848 meter højt. Det ligger på grænsen mellem Nepal og Tibet. Den officielle nepalesiske betegnelse for bjerget er Sagarmatha (Vandenes Moder), men Sherpaerne og Tibetanerne kalder bjerget for Qumolungma, der betyder ”Verdens Modergudinde”. Everest er hvert år mål for ca. 25.000 trekkere, der vil se nærmere på dette kæmpemæssige bjerg. Siden 1953 har mere end 1.000 personer besteget Everest – og knap 170 er omkommet.

 

F for Fishtail, Floder og Fugle
Nepal har ca. 1.500 fulgearter og kvalificerer sig dermed til et af verdens bedste lande for fugleobservationer. Det ses da også i antallet af ornitologiske ture i landet. Af specielt gode steder kan nævnes Chitwan, Kosi Tappu, Pulchowki og Langtang.

 

G for Ganges, Garhwal, Gompa, Gangtok, Gurkhasoldater og Gorkha
Gorkha er en central by i de såkaldte Middle Hills beliggende syd for Manaslu mellem Kathmandu og Pokhara. Nepals kongefamilie (dem, der er tilbage) stammer fra Gorkha og Prithvi Narayan Shah, der samlede landet i 1767. Dermed er den en vigtig by i Nepals historie – og det store Durbar Kalikathan over byen er også meget smukt.

Fra Gorkha udgår et væld af vidunderlige vandreture, deriblandt Manaslu Rundt.

 

H for Hinduisme, Holi, Højdesyge og Himalaya
Himal (sne) Aya (hjem) hedder det rigtigt. I store træk strækker verdens højeste bjergkæde sig fra Pamir i vest over Karakorum til Burma i øst. Rigtigere fra Nanga Parbat i Pakistan til Bhutan i øst. Himalay er den eneste bjergkæde, der har bjerge over 7.000 og 8.000 meters højde.

 

I for Indien, Insekter og Indra Jatra
Indrajatra er en herlig festival for regnguden Indra. Den afholdes i august og september og er dermed udenfor den normale turistsæson (hvilken skam). Gennem otte dage afholdes festen og Kumarien, den levende gudinde, køres rundt i Kathmandus gader tre gange i en smuk udsmykket ceremonivogn. Kongen skal bl.a. tilbede Kumarien under Indra Jatra.

 

J for Jumla, Jungle, Jukha og Jhankri
Dhami eller Jhankri er de nepalesiske ord for shaman eller åndemaner. En shaman er en traditionel mediciner, der er ret almindelig i Nepal (også Kathmandu). En shaman er en person, der tillægges - og har - særlige og stærke kræfter, hvilket gør ham i stand til at være kontaktled mellem denne verden og dæmoner, ånder samt gudeverdener. Når balancen mellem disse verdener er forstyrret, er det hans opgave at genoprette harmonien. De hyppigste udslag af ubalance er i forbindelse med sygdomsbekæmpelse og mere almene forudsigelser. Den viden han har og opnår, bliver mod almisser eller mindre beløb stillet til rådighed for landsbyens beboere og andre, der påkalder ham.

Man møder ofte shamaner på trekkingturene i Makalu- og Manaslu-områderne.

 

K for K2, Kailash, Karakorum, Khumbu, kaster, Kanchenjunga, Khampaer og Kathmandu
Kathmandu er Nepals hovedstad og en af Asiens mest herlige byer. Der bor ca. 500.000 personer i Kathmandu by og ca. 3 millioner i "Storkathmandu" i Kathmandu-dalen. Hvis man vil fordybe sig i den fascinerede Kathmandu-dal, kan man få ugevis til at gå dér, og er man rimeligt nøjsom, kan man for 50 kr. få et enkelt, men acceptabelt logi. Det er også er billigt at gå ud at spise og mange små restauranter har rigtig god og varieret mad; men lad være at spise for billigt, hygiejnen er langt fra vestlig standard og der findes en ondartet maveinfektion, som kaldes "Kathmandu-quick step". Ordet taler for sig selv! Lej f.eks en cykel og kør fra den ene ende af byen til den anden på under ½ time eller ud i dalen mellem de grønne rismarker. Læs mere om Kathmandu på Wikipedia her

 

L for Ladakh, Lhasa Langtang, Lhotse og Losar
Losar er det tibetanske nytår, der holdes i februar/marts. Det er en herlig fest, hvor man altid er velkommen. Den kalender, tibetaneme benytter i dag, er mongolemes månekalender, horda-kalenderen, som Tibet overtog i den kendte tibetanske lama Phags-pas tid (1235-80). Phags-pa - Khubilai Khans åndelige vejleder - var i en årrække Tibets leder. Grundlaget for horda-kalenderen er en cyklus på 12 år med hver sin dyrebetegnelse: mus, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, får, abe, fugl, hund og gris. Ved at forbinde de 12 dyrebetegnelser med fem elementer: træ, ild, jord, jern og vand, når man frem til en cyklus på i alt 60 år. I vore dage fejrer de fleste tibetanere nytåret på den dag, der ifølge horda-kalenderen er den første dag i det nye års første måned. Besøg de nordlige egne af landet eller Swayambhu og Bhouda i Kathmandu-dalen. Her festes der i tre dage.

 

M for Markha, Monsum, Makalu, Mustang, Maoister og Manaslu
Trekkingturen rundt om Manaslu byder på alt det bedste i Nepal; smukke udsigter, god trekking, stærke kulturoplevelser og interessante landsbyer. Efter Annapurnas til tider lidt for store turistmængder kan man med god grund søge til Manaslu i Central Nepal, der i opbygning ligner Nepals klassiske trek. Området åbnede i 1989 for grupper med alt organiseret fra et rejsebureau. Det gjorde - og gør - turen en anelse mere kostbar end standardruterne, hvorfor der stadig er ganske få turister i området. Manaslu er og bliver en af Nepals mest fascinerende trekkingture.

 

N for Nagarkot, Namche, Namaste, Næsehorn og Nepaali
Nepali (med skriftsproget Devanagari) er nationalsproget i Nepal. Det er et indo-europæisk sprog, beslægtet med sanskrit. Nepali er Khas-folkets sprog, som efter Nepals forening i 1769 blev landets nationalsprog, da det førhen var herskernes sprog. Nepali er modersmål for knap 65 % af befolkningen og derudover helt op til 8 millioner mennesker i Indien. Nepali kendes også under sit tidligere navn Gorkhali, som det udbredt kaldes i Indien.

 

O for Orakel, Oversvømmelse, Okhaldungha og Otte lykkebringende symboler
I de nordlige egne af landet og i alle landets klostre, vil man ofte se en række betydningsfulde symboler, de såkaldte Otte Lykkebringende Symboler: Den Kostbare Parasol, der beskytter Buddhaerne mod djævelsk indflydelse. Sejrens Banner symboliserer buddhismens sejr over uvidenheden. Den Hvide Konkylie bruges til at vise Buddhas oplysthed. De Gyldne Fisk viser den spirituelle frigørelse fra Samsaras ocean. De Store Skattes Vase indeholder spirituelle juveler til opnåelse af frigørelsen. Den Uendelige Knude, lykkens diagram, viser uendelig kærlighed og harmoni. Dharmahjulet symboliserer Buddhas ædle ottefoldige vej. Og til sidst er der Lotusblomsten, der symboliserer den spirituelle renhed og medfølelse.

 

P for Pokhara, Patan, Pashupatinath og Phedi
På stierne i Nepal møder man ofte bygder med betegnelsen Phedi. Det betyder ret og godt ”ved bjergets fod” og er en typisk bo eller sæter inden en pas-overgang. F.eks. som Thorung Phedi på ruten rundt om Annapurna.

 

Q for Qinghai (Amdo) og Q
For at bruge Haldan Rasmussens digt: ”Q er et bogstav i alfabetet. Man bruger det sjældent, men her kan du se det!”

 

R for Rhodondendron, Rupee, Rajput, Rakshi, Rara og Rai
Rai-folket er en etnisk gruppe af Kirat-oprindelse fra Østnepal, der samlet tæller nær 600.000 personer. Det er en Mongolid gruppe, der bebor Majh Kirant-området. Raierne er kendt for deres mod og styrke samt for at holde af fester og alkohol. Enten er man ven – ellers fjende. De ses også som Gurkha-soldater. Raierne er primært hinduer, men ofte baseret på lokale guder og animisme. Der ses mange shamaner i Raiernes områder.

 

S for Sanskrit, Sarki, Sikkim, Skov, Stier, Shisha Pangma, sne og Sherpa
Sherpaerne er nok Nepals mest berømte folkeslag. De er bosat i Everest- og Langtang/Helambu-området og tæller ca. 120.000 personer. Sherpaerne er af tibetansk oprindelse, der formentlig er indvandret til Nepal inden for de seneste 500 år. De seneste 50 år er de blevet synonym med bjergførere og bjergbestigere. Og de er også blandt verdens bedste. En del af de største og mest velrenommerede trekkingbureauer er ejet af Sherpaer og Sherpaerne er blevet en økonomisk magtfaktor i Nepal. De er buddhister og har et væld af højtider, som bl.a. Losar, Dumji, Mani Rimdu og Fangye.

 

T for Tengpoche, Tamang, Tantra, Thamel, Tibet og ikke mindst Trekking
Begrebet trek stammer fra Boerne i Sydafrika. Det betyder noget i retning af ”ubehagelig tur over stok og sten”. Karavaner af oksekærrer, der koloniserede de store områder inden for Kapstaden, blev kaldt for treks. Det er så blevet til det, vi på godt dansk kalder for vandreture – men ofte synonymt med Himalaya.

Der er flere måder at være ”trekker” på. Man kan være ”tehus-trekker” eller ”telt-trekker” – der er fordele og ulemper ved begge dele.

 

U for U-Tsang, Ulande, Urdu, Upanishaderne og ugedagene
Ugedagene i Nepal hedder som følger: Somabar (mandag), Mangalbar (tirsdag), Budhabar (onsdag), Bihibar (torsdag), Sukrabar (fredag), Sanibar (lørdag) og Aityabar (søndag). Nepals kalender hedder for øvrigt Bikra Sambat og er forskudt med 56 år og 8½ måned. Dvs. Nepaleserne er i år 2065!

 

V for Vandre, Veje, VDC, Vejr, Vishnu, Varna og Varja
En varja eller på tibetansk Dorje (Rdo Rje) er tordenkilesymbolet. Det er det tætteste, man kommer på et tantrisk scepter. Varja er symbol på den ubrydelige diamant - det ubrydelige ved Buddhismen. Den er ofte fremstillet i messing og bruges som våben mod negative energier.

 

W for West Bengal og Walung
Walung er en herlig lille by i Arundalen (Makalu) og en del af Dzimidar-området. Den ligger ved Iswa-flodens munding og består af øvre Walung (eller Walungovre) med Sherpaer og bhotias samt af Walungbensi (Walungnedre), der næsten udelukkende er beboet af Raier. Der kommer kun sjældent turister til denne troldske del af Nepal.

 

X for Xinjang (Sinkiang) og Xigatse (Shigatse), her er vi inde i Kinas piyin sprog i Tibet
Her bevæger vi os langt mod nord. Det prøvede Gurkhaerne også i forrige århundrede, hvilket ikke gik godt. Man kan stadig se rester af forsvarsværkerne i det sydlige Tibet, nær Mount Everest for de indtrængende soldater.

 

Y for Yumbhulakhang, Yangtse, Yarlung Tsangpo, Yakokse, Yersa, Younghusband og Yeti
Hvem har ikke hørt om den afskyelige snemand? Ordet stammer sandsynligvis af de tibetanske ord Yeh (snedal) og Teh (mand), altså ”snemand”. Der findes tre typer af ”snemænd”. Den ca. 1 meter høje Tjuti, den godt 1½ meter høje Miti og til sidst den næsten 2½ meter høje Yeti. Yetien er efter sigende meget sky (jeg har da heller ikke selv set en), men kan godt finde på at tage en yakokse i ny og næ. Mere vil vi ikke røbe her!

 

Z for Zamindar, Zizang og Zi
Zi eller Dzi’en er en af Himalayas mest bemærkelsesværdige smykkesten. Den stammer fra 2500 f.Kr. til ca. år 500 og blev produceret fra Persien til Indien (Pakistan). Det er en agatperle, der har fået en alkalisk opløsning på sig og brændt. Den kan ikke produceres mere. De ægte er sjældne og regnes for hellige og lykkebringende. Priserne starter fra ca. 2.000 kr. og går op i knap 100.000 kr. Der findes utallige falske eksemplarer i hele Himalaya, og Kathmandu nærmest flyder med dem.

 

Æ for Æg, Ærter og Æbler (Saura)
Æbler er en herlig spise på trekkingturene i Nepal. De er kommet fra det nordlige Indien (Kumaon-Garhwal og Kashmir), med karavanerne. De største æbleområder i Nepal er Jumla i vest, Marpha ved Annapurna samt Helambu nord for Kathmandu. Disse beboes også af traditionelle handelsfolk. I Marpha brændes en herlig æblebrændevin, der har gjort mange trekkere ganske øre i hovedet…!

 

Ø for Øl
Et must på enhver trekkingtur i Himalaya. Bl.a. fås Star, Tuborg, San Miguel, Singha, Kingfisher, Carlsberg og Heineken. Men måske endnu bedre den lokale udgave af hirse- eller risøl, kaldet chang. Eller den varme udgave (og mere velsmagende) fra Østnepal, kaldet Tongba.

 

Å for Ånder og Åer, der hedder floder i Himalaya
Nepal er naturligt, mere eller mindre, opdelt i ni brede nord/syd gående dale, formet af de store floder Chamila, Seti, Karnali, Bheri, Kali Gandaki, Trisuli, Sun Kosi, Arun og Tamur. De nævnte floder er stort set eneste naturlige "vej" mellem Terai og Det Indre Himalaya. I dag er næsten alle floderne mulige mål for raftingture, hvoraf de mest kendte er Trisuli, Seti, Kali Gandaki, Karnali og Sun Kosi. 

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.