Manaslu rundt - rundt om Manaslu

Rundt om Manaslu - måske nok Nepals flotteste trekkingtur!


"Det var et rigtigt trek uden den store dramatik og højdeudfordringer, generelt havde vi i gruppen næsten ingen problemer med mave, højde eller bagagen undervejs. Det var en helt igennem fantastisk ferie, med en masse dejlige mennesker, bjerge og ikke mindst oplevelser."

Fra København flyver vi mod Kathmandu.

Mad på flyrejsen er inkluderet.

Ved ankomsten får vi en herlig modtagelse, hvorefter der køres gennem Kathmandus gader til vores hotel. 

Leder man efter en by, hvor Østens mystik er hverdag, må Nepals hovedstad komme ind på en af de første pladser – den er ganske simpelthen et herligt angreb på alle sanser. De snævre gader og gyder, basarerne, klostre og templer, gadehandlere og pilgrimme udgør tilsammen hele Asiens fascinerende verden i en og samme by. Og jo, der er forurenet, støvet, alt for megen trafik og den er tæt - men det er også ganske forunderlig by. 
Efter et bad på hotellet, tager vi til fods ud på en aftentur og oplever det gamle Kathmandu.

Morgenmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu.

Dag 2

Fra Kathmandu kører vi vestover, udover Thankot passet til Trisulidalen og videre op til Arughat Bazaar, hvilket tager det meste af dagen. Det er en flot køretur til handelsbyen Arughat beliggende ved Bhuri Gandaki-floden. Arughat er den største landsby i området. Turen følger nu den smukke Bhuri Gandaki-dal.

Vi kommer gennem ris- og hirsemarkerne til Maltar og gennem en lund med langur-aber til Shante. Her får vi de første udsigter til Shringi Himal på 7.187 meter, og langsomt som dalen stejler til, kommer vi til Arkhet, hvorfra det går op til Magar- og Gurungbyen Kyoropani. Vi følger den lille grusvej videre, ganske kort til Soti Khola 710 meter, hvor første nat er i tehus efter en lang og flot køredag.

Overnatning på tehus.

Lodge
Tehus
Manaslu sværhedsgrad

Landskabet ændrer sig efter Soti Khola, og dalen der har gigantiske og smukke vægge, stejler endnu mere til og trekkingeventyret begynder for alvor. Vi går ad små grusveje og gennem smuk sal-skov og herlige småbeboelser kommer vi til Labu Bensi, hor en del overnatter. Stier og grusveje er ved at blive genopført i dalen, hvorfor der er en del op og ned. Der kan være varmt i dalen, så en god solhat og masser af væske kan være en god idé. I hele området er der "vejrarbejde", dvs. de er ved at fortsætte vejen mod nord, og vi ved aldrig rigtig hvor langt ind i dalen, der arbejdes på den smalle vej. 

Dalbunden omkring Maccha Khola er stor og bred. Vi går det sidste stykke op til Maccha Khola (Fiske-floden), hvor vi bor ved Khorlabensi  lige omkring 1.000 meters højde.

Overnatning på tehus.

Tid
6-8 timer
Op
500 meter op
Ned
220 meter ned
Højde
1.000 meter
Lodge
Tehus
Manaslutrek

På vejen til Kholabensi krydses Bhuri Gandakis dybe slugter, og vi kommer igennem et agerområde med boghvede, tobak og hvede. Kort efter ligger Tatopani (varmt vand) med en varm kilde.

Bhuri-dalen er nu så stejl, at vi krydser floden for at komme videre. Stien snor sig ud og ind af bjerget, og langsomt kommer vi til Dhoban Khola, som vi krydser ad en smuk hængebro. Som det også gjorde sig gældende de seneste dage, består befolkningen af Gurung og Magar, men vi møder flere og flere Bhotias – tibetanere på vores vej.

Efter Dhoban bliver Bhuri Gandaki forvandlet til en række vilde vandfald med hver deres enorme kraft. Gigantiske klipper gør ikke sceneriet mindre interessant. Oppe på en flot kam er der udsigter langs flodløbet, dalen breder sig ud, og pludselig løber floden stille og roligt.

De smukke Himalayan Blue Pine begynder at dukke op. De har en smuk grålig bark og et ganske busket udseende. Vi krydser først Yaru Khola ad en 92 meter lang hængebro og derefter Bhuri Gandaki. Det er i området her, at Nepals store nye Manaslu Walkway blev opført efter jordskælvet i foråret 2015, for at komme sikkert til Jagat i 1.440 meters højde efte ren lang dags vandring.

Jagat er en fin by med brolagt gade og handelssteder. Der er en politistation og et MACAP kontor - Manaslu-Annapurna Conservation Area Project. 

Overnatning på tehus.

Tid
6-8 timer
Op
1.300 meter op
Ned
700 meter ned
Højde
1.440 meter
Lodge
Tehus
Manadlu rundt

Fra Jagat kommer igen en af de længere dage, men hvilken af slagsen - skøn og flot vandring. Vi går stadig langs Bhuri, hvor stien ligger eksponeret og flot over flodsengen. Via en hængebro kommer vi op til østsiden og Gurung-byen Phillim i 1.600 meters højde. Her er et MACAP informationscenter (Manaslu Conservation Area Project). 

Vi kommer ud på en af turens flotte stier, og landskabet åbner lidt op. Der er forrygende hængebroer, nogle lange og flotte og det er en smuk, dog lang dag. Shringi Himal tårner sig op over os, og vi kommer ind i Kutang-delen af Nupri-regionen - De Vestlige Bjerge. Den er beboet af buddhistiske Gurung-folk og mod øst er indgangen til en anden af de meget fine trekkingture vi har i Kipling, nemlig Tsum Valley, Tshumdalen.

Efter en længere dag overnatter vi i Deng, i 1.800 meters højde. Deng er en lille landsby med relativt få huse på vestbredden af Bhuriflodens smukke dalstrøg.

Overnatning på tehus.

Tid
7-9 timer
Op
1.130 meter op
Ned
600 meter ned
Højde
1.800 meter
Lodge
Tehus
Round Manaslu

Dagen i dag er relativt kort og let. Vi går til de skønneste skovområder, som dukker op mellem Rana på 1.960 meter og Bih på 1.950 meter. Stien er stejl, der er ufatteligt skønne udsigter og herlige vandfald. Ved Bih ses de første manivægge. For øvrigt byder de næste 2-3 dage på nogle af Nepals allerflotteste manivægge med utallige mantraer og boddisathvaer mejslet ud i sten. Bih er en lille fin landsby, med flotte huse bygget i traditionel tibetansk stil. Der er brolagte gårdhaver og en herlig stemning. 

Dalen går nu vestover, og vi kommer nærmest helt ind under vandfaldet fra Shringi Khola. Det flader ud, og langsomt kommer vi til Ghaps indgangsportal den buddhistiske Kani, til syne. Byens flotte manisten er alle udhugget af samme familie fra Bih, som vi så tidligere på dagen.

Frokost på tehus nær Ghaps få tibetansk-prægede huse.

På mange måder er det forvandlingens dag, vandringen stiger en del og kommer ind i det lidt højere Himalaya. Det går gennem agerland, hvor hovedafgrøderne er boghvede, byg og kartofler. Det går op i mere alpint land, og mani-væggene er efterhånden blevet et hverdagssyn, men de er stadig i absolut særklasse.

I skoven med bambuskrat og senere store fyrretræer, kan man være heldig at se Nepals nationalfugl, den ultrasmukke glansfasan. Vi skal krydse floden hele tre gange inden Namru i 2.550 meters højde. Dette er den øvre del af Nupri, og klæderne bliver udskiftet med den traditionelle tibetanske klædedragt - chubaen. 

Tid
7-8 timer
Op
1.050 meter op
Ned
520 meter ned
Højde
2.660 meter
Lodge
Tehus
Rundt om Manaslu

Vi skal have en let dag i dag. Fra Namrung til Lho ændres landskabet igen. Den hidtil dybe slugt åbner sig med et trylleslag, og vi er nu i en mægtig dal med alpin bevoksning såsom lærkeskov, fyr og gran. Bjergene kommer også tættere på, og inden længe dukker Manaslu Nord op og ikke mindst turens flotteste bjerg - Manaslu med den smukke dobbelte tinde. Med sine rene og smukke linjer er det ganske simpelt et af Himalayas smukkeste bjerge. Under ligger den storslåede, golde tibetanske dal i brune og grå nuancer.

Vi bor i Lho i 3.180 meters højde, hvor vi for første gang begynder at kunne mærke højden - men i klart vejr overstråler Manaslu hele dalen, som vi skal bevæge os ind i de næste dage.

Eftermiddagen fri i forrygende flotte Lho

Overnatning på tehus.

 

Tid
4-5 timer
Op
560 meter op
Ned
80 meter ned
Højde
3.180 meter
Lodge
Tehus

Man gnider nok øjnene en ekstra gang i morgenens første solstråler. Manaslu farver hele horisonten rød og efterhånden gylden i så smukke toner, at det ikke kan beskrives. Vi kommer ind i den fantastiske Nupri dal - og Himalaya viser sig på forblændende vis.

Efter morgenmaden går vi ned i en lille slugt ved Thusan Khola for at komme op i det rimeligt flade sæterland på plateauet ved Shyaula. Her er der bjergudsigter til Himal Chuli på 7.893 meter, Ngadi Chuli på 7.879 meter – men ikke mindst til Manaslu, som også kaldes Ghanpurge lokalt.

For de friske er det muligt at stige op til Ramen Kharka og evt. Pungyen-gletsjeren for at få nogle af de flotteste udsigter til Ngadi Chuli og Manaslu. Pungyen er den gud, der bebor Manaslu. Derfra fortsætter vi over Shyaula, hvor der de senere år har været en slem afskovning.

Det går let i disse fabelagtige landskaber, og ved frokosttid ankommer vi til dalens største og mest interessante landsby. Sama Gaon lokalt kaldet Rö - 3.400 meter.

Herlig overnatning med Manaslu som nærmeste nabo.

Overnatning på tehus.

Tid
3-5 timer
Op
595 meter op
Ned
260 meter ned
Højde
3.400 meter
Lodge
Tehus
Manaslu Nepal

Vi skal selvfølgelig besøge Sama, der har en utrolig gæstfri befolkning.

Vi går gennem de smattede veje og ser formodentlig messende mænd, kone, der sidder og væver, og legende børn. Det er en helt igennem ufattelig tilværelse, Samas beboere har her langt fra alverdens (normale) bekymringer. Senere på dagen er der besøg til det lille kloster, Kargyu Chhöling Gompa. Det er af Nyingma-grenen af den tibetanske buddhisme, og alle munke og lamaer er gift og har familie i Sama.

Vi har på fem Manaslu rundt ture, oplevet forskellige ceremonier i dette kloster – senest i foråret 2017. Det kan være alt fra store danseseancer for hele landsbyen til mindre højtideligheder. Selve klosteret har 8 lhakangs - bederum, og den største af dem Pemba Chhöling har en stor statue af Guru Rinpoche, der førte Buddhismen til Tibet.

Sama har et par butikker, internetadgang og hyggelige bhattis (tehuse). Dagen kan også bruges til hvile, imens vi i Manaslus skygge akklimatiserer og raster, inden det for alvor går mod højderne.

Overnatning på tehus.

Efter en herlig hviledag følger vi dalen nordpå igen og kommer efter kort tid til Manaslu-gletsjerens tunge og en fabelagtig flot gletsjersø, der ofte er prydet af små isbjerge.

Her opsatte japanerne den oprindelige, dvs. klassiske Base Camp for bestigningerne af Manaslu. I dag er de lidt højere beliggende, men stedet er fantastisk flot.

Man kan se en stor del af japanernes rute fra 1955 – bla. Naike Col, The Pinnacle og Manaslus toppyramide.Vi fortsætter gennem dalen. Det er let vandring igennem spredt fyr, berberis og birk – samt utallige manivægge. Forude ses Samdos kani indgangsportal, og ved frokost tid ankommer vi til denne tibetanske by, der ligger som en røverrede i dette ingenmandsland. De fleste indbyggere i Samdo er oprindeligt tibetanske flygtninge, som måtte flygte efter den kinesiske besættelse.

Hvis det lille fine kloster, hvor en del af inventaret er fra Tibet, er åbent forsøger vi at besøge det. En del af de ting, man kan købe i byen, er kinesiske – f.eks. øl og cola. Handlen med tibetanske varer er så småt ved at komme igen.

Grænsen til Tibet er kun få timers gang herfra. Vi kan evt. følge den gamle karavanerute op gennem Sanam-dalen mod Layjung La passet, som er selve grænsen. Eller der er mulighed for at gå op på den godt 5.220 meter høje Samdo Ri for at få fabelagtigt flotte udsigter udover hele det øvre dalløb. 

Overnatning på tehus.

Tid
3-5 timer
Op
630 meter op
Ned
320 meter ned
Højde
3.860 meter
Lodge
Tehus

Pasfeberen begynder så småt at komme over os, eftersom vi nærmer os turens landskabelige klimaks. Fra Samdo krydses Bhuri Gandaki for sidste gang, inden vi hurtigt kommer til Larkya Bazaar en ruin-by fra et tidligere handelscenter for karavanerne til Tibet via Gya La passet. Her kom Sherpaerne heæt fra Namche Bazaar ved Everest med deres yakokser til Larkya Bazaar for at handle.

Vi er over 4.000 meter, og ligegyldigt hvor man ser hen, er det de store bjerge, som udgør horisonten. Dagen er en af turens bjergmæssigt flotteste. Vi stiger fortsat opad og kommer efter ca. 4 timer til en bred dal med et par stenhuse. Dette er Base Camp – eller Larkya Phedi – i 4.400 meters højde.

Undervejs er det ikke usædvanligt at se Bharal, blåfår som er sneleopardens foretrukne byttedyr. For de friske er der mulighed for at gå op langs den flotte kam nordvest til ekstremt simple lodge og teltby i "Dharamsala", som Manaslu base camp også kaldes. Man kommer hurtigt over 5.000 meter og får en flot udsigt til Larkya-passet. 

Overnatning i meget enkelt og simpelt tehus i Dharamsala - Larkya Phedi.

Tid
4-6 timer
Op
800 meter op
Ned
160 meter ned
Højde
4.400 meter
Lodge
Simpelt tehus
Larkya Phedi 4.400 meter (Dharamsala)

Vi skal tidligt op for at krydse Trans-Himalaya passet, Larkya La. Kort efter tehuset går det “stejlt” opad til morænedalen for Larkya-gletsjeren.

Udsigterne til Cho Danda, Larkya Peak, Pang Chuli, Shringi Himal og Ganesh er fantastiske efter solen er stået op. Vi går over blokmark og ind og ud mellem småbakker i en endeløs række. På turen over passet så vi år tilbage friske fodspor af sneleopard – og en halv spist yak-okse. Vandringen er relativt anstrengende og de sidste 100 meter stejler det til igen, inden vi bliver mødt med et frisk vindpust på toppen af pashøjden - Larkya i 5.110 meters højde.

Passet er smykket med bedeflag og varder. Det er en kæmpeoplevelse, og udsigterne bliver ved med at blive flottere og flottere.

Efter et godt hvil i pashøjden begynder nedstigningen. Det første lange stykke går det lige ud. Annapurna II og Lamjung Himal begynder at komme til syne, sidenhen de tre store gletsjere og endnu flottere den karakteristiske Nemjung samt Himlung Himal, Cheo Himal, Rantna Chuli og Kangguru. Vi begynder at gå stejlt ned gennem ral og løse sten (eller sne) til Larkya Kharkha beliggende i en bred dal.

Vi er efterhånden ved at være godt trætte, men skal først forbi Tanbuche på 3.900 meter, inden vi efter 10-12 timer ankommer til Bhimtang, i 3.800 meters højde – turens flotteste overnatninger.

Udsigten fra Bhimtang er så ufatteligt smuk. Bhimtang var i 1960’erne tilholdssted for tibetanske Khampa-krigere, der lavede ”raids” mod kineserne inde i Tibet, for så at trække tilbage til Nepal. De blev smidt på porten i starten af 1970’erne i en større studehandel mellem Nepal, USA og Kina.

Overnatning på tehus

Tid
10-12 timer
Op
720 meter op
Ned
1.460 meter ned
Højde
3.850 meter
Lodge
Tehus
Larkya La passet 5.110 meter til Bhimtang

Turen går ud af de alpine områder og ned i den mest fortryllende dal Dudh Khola - mælkedalen. Vi krydser gletsjer-elven ad en flot træbro, inden det dykker ned i smuk silkefyr- og rododendronskov, som om foråret stråler med sine røde og hvide blomster. Stien snor sig ind og ud gennem den helt igennem fortryllende dal. Vi kommer til adskillige sætere, såsom Hambuk, Puktu og Phute, inden det går ned til landsbyen Gho i 2.560 meters højde.

Det er en skøn, smuk og dog lang dag, og vi fortsætter ned gennem agerland og skov – og den brusende Dudh Khola flod. Det går stejlt over det lille Karche-pas, inden vi går ned til den store Newae- og Gurung-landsby Tilje, som ligger i 1.160 meters højde. Tilje er sidste by på den lukkede del af Manaslu - i morgen går turen videre ned på Annapurna-trekkets nordgående hovedsti.

Vi bor i Tilje og kan være heldige smage noget af den meget gode æblebrændevin, som produceres i Tilje. Samidig er det skønt at være i "Lavlandet" igen, blandt skov og fugle og lavereliggende landsbyer.

Overnatning på tehus.

Tid
6-8 timer
Op
320 meter op
Ned
1.680 meter ned
Højde
2.300 meter
Lodge
Tehus
Bhimtang Manaslutrek

Vandringen det sidste stykke ud af Dudh Khola er næsten bedrøvelig. Vi går over Marshyangdi-floden på en lang og flot hængebro og kommer ind i Gyasumdo, som på tibetansk betyder ”Tre Hovedvejes Mødested”, da stierne fra Manang og Larkya/Gya La og lavlandet mødes her.

Dharapani Vandtappestedet er første by, hvorefter vandringen går sydover mod strømmen til Tal, som ligger ved foden af et gigantisk vandfald, hvor Marshyangdi-dalen er bred og mægtig.

Tal er en sjov cowboy-landsby med en hovedgade med tehuse, lodges, butikker og handel og vandel. Alt sammen nærmest et kulturchok fra Manaslus afsondrede bjerglandsbyer.

Overnatning på tehus.

Tid
4-6 timer
Op
200 meter op
Ned
800 meter ned
Højde
1.700 meter
Lodge
Tehus
Manaslu trek

Vore sidste morgen i bjergene. Efter morgenmaden kører vi ud gennem Marshyangdi dalen på den gamle Annapurna-Rundt rute. Vi kører gennem småbyer ad til tider elendige grusveje indtil Besi Shahar, hvorfra det går ad landevejen til Kathmandu.

Sidst på dagen ankommer vi igen til Kathmandu og Hotel Marshyangdi eller tilsvarende.

Velkommen tilbage til Kathmandu - sidste del af dagen til at nyde Nepals hovedstad

Overnatning på vores faste hotel.

Tid
1-3 timer
Lodge
Hotel
Ud af højlandet og til Kathmandu

Dagene bruges til egne eventyr i Kathmandu. Du kan f.eks. tage til Bhaktapur, som er den hinduistiske by af de 3 kongebyer og er en stor oplevelse. Den blev grundlagt i Malla-kongernes tid fra det 13.-18. århundrede. Byen kaldes også Bhadgaon og er som én stor landsby med 90.000 indbyggere. Den er nænsomt restaureret og fremtræder stadig 90% som en middelalderby. Intrikat udskåret træværk, røde teglsten og rustbrunt tegltag, smalle gyder og små og store hindutempler på hvert gadehjørne. 

Der er også landsbyen Bungmati, som er fra 1500-tallet. Her lever befolkningen primært af landbrug, og en markvej skærer gennem de dyrkede marker og forbinder Bungmati til landsbyen Khokana, som er kendt for sin produktion af sennepsolie.

Endelig kan vi også anbefale et besøg til pottemagerbyen Thimi. Her er der forskellige danske undervisnings- og udviklingsprojekter, og byen er en ganske original Newari-oplevelse.Der er masser at gøre i dette område. Ellers kan man også bare slappe af i byen og gøre nogle sidste indkøb inden hjemrejsen. 

Morgenmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu.

I dag slutter en begivenhedsrig rejse, det er blevet tid til at tage afsked med Nepal og vende næsen hjemad.

Vi kører tidlig morgen i lufthavnen for at påbegynde hjemrejsen mod København, hvor vi lander i løbet af dagen.

Morgenmad og mad på flyrejsen er inkluderet.

Kathmandu Manaslu
Afrejse
Pris
 
27. mar. 2020
19.998,-

6. okt. 2020
19.998,-

25. mar. 2021
20.798,-

9. okt. 2021
20.998,-


INKLUDERET

 • Dansk rejseleder
 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og –afgifter
 • Transfer og transport
 • Lokale engelsktalende guider og staff
 • Hotelovernatninger i delt dobbeltværelse i Kathmandu
 • Morgenmad i Kathmandu
 • Sherpaguide (certificeret trekking guide) 
 • Køkkenhjælp (vi har egen ekstra privat kokke-hjælper med på trekkingturen som hjælper tehusene med hygiejne og ikke mindst tilberedning af maden til gruppen)
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer
 • Overnatning i tehuse i enkle dobbeltværelser på trekkingturen
 • Alle nepalesiske turistskatter og afgifter samt evt nationalparkafgifter
 • Restricted Area Permit
 • Manaslu Conservation Area Project (MCAP)
 • Annapurna Conservation Area Project (ACAP)
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system)
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Vand på trekkingturen, 5 liter i døgnet (vi har vandrensningsfiltre med)
 • Informationsmateriale om Nepal - praktiske oplysninger og pakkelister
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Visum til Nepal (vi anbefaler at søge hjemmefra)
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Mad udover det nævnte (beregn 200,- pr dag) og personlige udgifter
 • Drikkepenge (Beregn 100-110 USD)
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Gruppestørrelse: 9-18 deltagere

Sværhedsgrad: D 

Højde: 530 - 5.110 meter (højeste sovehøjde er 4.400 meter)

Type: Trekkingtur med overnatning i tehuse - med dansk rejseleder

Info om årstiderne: Nepal

Pakkeliste: Trekking

Overnatning: Tehus (lodges)

Overnatning: Hoteller

 

He rkan du se højdeprofilen på Rundt om Manaslu med Kipling Travel. Vi stiger støt og stille hele vejen op gennem Bhuri Gandakidalen indtil vi rammer den østvestgående Nupri dal )9.-13. dag), hvor vi bor og overnatter over 3.000 meter. Her har vi kortere dage og en yderligere akklimatiseringsdag. Passet krydses, hvorpå stierne dykker ned gennem Dudh Khola-dalen til Annapurnatrekket.

Manaslu rundt højdekurver

Rundt om Manaslu trek

Manaslu dækker hele Nepals kalejdoskopiske befolkningskludetæppe. På turens første tredjedel går vi i basarbyer og større bygder med blandet befolkning. Her er Magar, Gurung, Newar og kastefolk samt præstekasten brahmin og krigerkasten chhetri.

Siden kommer vi i mellemlandet og derefter start i Namrun, ved Sho træder vi ind i det buddhistiske land, et ægte og frit Tibet beliggende i Transhimalaya nord for den principielle hovedkæde. Her finder vi områderne Nupri og Kutang og landsbyerne Lho, Sama og Samdo, hvor nogle af turens største kulturelle oplevelser vil finde sted. Vi har god tid i alle 3 byer. Her er vi i yakoksens land et goldt sæterland, men en varm og gæstfri befolkning med de store bjerge som naboer.

Vi har været rundt om Manaslu mange gange siden 1992 og har siden 2003 haft omkring 36 hold af sted på Manaslu. 

Som sædvanlig er vores vartegn tilstede: stærke kulturoplevelser med landsbyophold, god og gedigen akklimatisering med hviledage – dvs. vi ikke haster af sted – og små overraskelser undervejs så snart de tilbyder sig.

Andres oplevelser på Manaslu

Du kan læse Lars Olsens oplevelser på Manaslu trekkingturen her

Manaslu trek, du kan læse om Tommy Jensens oplevelser her

Tehus Manaslu

Manaslu var et telt trk indtil 2013, hvor tehusene blev introduceret. Således vi kan overnatte under rimelige, dog lokale, forhold i hyggelige og ret gode dobbeltværelser undervejs. 

Kipling Travel har sammen med Himalayan Academy of Travel & Tourism, Explore Himalaya og det Hollandske svar på DANIDA SNV støttet oplæring og uddannelse i Sustainable Tourism Products 
og ikke mindst en fornuftig og bæredygtig tehus-dannelse på Manaslu-ruten. Vi har fået erfaringer fra vore Homestay og lodges i Nuwakot og Samari og bla. brugt dette til træningen på Manaslu. 

Tehusene i Bhuri Gandaki er ganske gode, men kapaciteten er stadig væsenlig mindre. Det er et fantastisk projekt, som ligner en klar nyklassiker allerede fra start i 2013. Men tag nu endelig afsted, for Manaslu vil helt sikkert udvikle sig til det nye Annapurna ret hurtigt - og dermed gå fra de nuværende godt 4.000 trekkere til Annapurnas titusinder af trekkere inden for en relativt kort horisont.

Velkommen på Manaslu Rundt - nu som Manaslu tehus trek eller Manaslu lodge trek.

Manaslu trekking

Graderingen er den øvre mideslgrad, altså D, svarende til Everest Base Camp og Rundt om Annapurna. Der vandres typisk 5-7 timer dagligt, med et længere frokoststop undervejs. Overskridningen af Larkya La passet er anstrengende og tager formodentlig 10-12 timer.
Stierne er mestendels gode og stigningerne er til at overse. Du vil på Manaslu få hele aspektet af Nepal med. Manaslu Rundt rummer det hele og kan bare ikke anbefales for meget.
Du skal ikke bære bagagen selv. I Kathmandu udleverer vi en stor rejsetaske, som du kan pakke al dit tøj ned i. Denne bliver båret af bærere og/eller ladsdyr, hvorfor du selv kun bærer en dagtursrygsæk med typsk omkring 3-5 kg.

Dette program giver den bedst mulige indsigt i Manaslu Rundt. Det skal bemærkes, at dette er en Adventure-rejse, hvorfor der formodentlig vil komme ændringer under rejsens forløb. Du er altid velkommen til at kontakte Kipling Travel for yderligere oplysninger.

Vi har gratis vand til dig på trekkingturen. Du skal medbringe en drikkedunk/feltflaske, da vi har vandfilter med på tehus trekkingturene. Det gør at vi kan rense al vand med vores Katadyn Pocket Filter, Rolls Royce modellen inden for vandrensningsfiltre.

Du behøver altså ikke umiddelbart at købe vand undervejs (med mindre, du drikker ekstra meget og så selvfølgelig te, kaffe, sodavand eller andet i supplement). Vi sørger for ca. 5 liter pr person pr dag, da væskeindtagelsen er meget vigtig i akklimatiseringsprocessen. Desuden undgår vi det primære problem med plasticflasker undervejs på trekkingturen.

Vil du læse mere om rejser og turisme i Nepal
Visitnepal har masser af oplysninger om udvikingen i Nepal med nyheder fra Nepals rejseverden

Miljø, kultur og lokal indflydelse
De seriøse trekkingoperatører arbejder ud fra rimelige og gennemtænkte miljømæssige krav. Guider og hjælpere (sherpaer/portere) skal have ordentligt udstyr og forsikres forsvarligt. Det lyder jo alt sammen meget selvfølgeligt, men fakta er, at konkurrencen om at være billigst og gøre tingene så billigt som muligt, kan betyde, at bærere dør i snestorme, fordi de ikke har det nødvendige udstyr og de nødvendige forsyninger. Manglende overholdelse af de minimale miljøkrav kan tillige betyde, at den sparsomme beplantning bruges som brænde og udryddes (med erosionsproblemer til følge), og at folks affald flyder alle vegne. Alt dette er en gammel problemstilling, som mange ser som et billigt marketingtrick, men der kan i det små gøres en forskel. I Kipling Travel har vi over 30 års Himalaya-erfaring, og vi er aktive i og støtter kulturforeninger og en række lokale NGO-baserede foreninger som IPPG, KEEP. Derfor vil vi også gerne slå til lyd for gode råd til den rejsende. Derfor bør afsnittet i informationsmaterialet, der fremsendes ved rejsebestilling, læses med omhu.

Dansk Nepalesisk Selskab
Er en upolitisk og ikke-kommerciel kulturel forening, hvis formål er at fremme de kulturelle og turistmæssige forbindelser mellem Danmark og Nepal. Der er en række møder med gode foredrag i København og Århus. Desuden udgives medlemsbladet Nepal Vision to gange årligt med en stribe interessante artikler.
Medlemskab koster blot fra 150,- årligt. Få folderen på kontoret eller se www.nepal.dk
 
KEEP (Kathmandu Environmental Education Project)
KEEP er en af de mest succesfulde miljøorganisationer i Nepal, når det drejer sig om resultater indenfor minimering af den negative indvirkning- og maksimering de positive og udviklende aspekter ved turismen i Nepal. Turismen er, som de fleste ved, yderst vigtig for Nepals økonomi. 
KEEP er støttet af WWF - Verdensnaturfonden, BBC, National Geografic TV, Lonely Planet og diverse nepalesiske organisationer. 
 
IPPG (International Porter Protection Group) 
Kipling Travel er medlem af IPPG, som sørger for at bærernes forhold langsom forbedres og sørger for at beskytte dem mod de mest uprofessionelle trekkingagenter. Ligeledes foregår der et stort oplysningsarbejde med at udbrede viden om bærernes forhold, og få dem til at blive en mere integreret del af trekkinggrupperne. Kipling Travel forsikrer alle bærere på lige fod med resten af vores lokale staff.
 
CARE nedbryder fattigdom og skaber udvikling
CAREs projekter nedbryder den fattigdom, som præger hverdagen for millioner af mennesker i den tredje verden. Her bor langt de fleste mennesker på landet, og fattigdommen tvinger dem ofte til at overdyrke den jord, som de er så afhængige af. Resultatet er en udpint, gold jord og yderligere fattigdom. 
CARE vender udviklingen og sikrer, at familierne opnår en mere sikker fødevaresituation. 
Der indføres bedre afgrøder og dyrkningsmetoder, etableres køkkenhaver, genplantes skov, skabes alternative indkomstmuligheder og meget mere. Derudover er CARE med til at sikre lokalbefolkningerne indflydelse på, hvordan naturen og dens ressourcer skal forvaltes i deres områder. CARE opbygger partnerskaber med organisationer i u-landene, og sørger for at der skabes et bredt og effektivt samarbejde mellem lokalbefolkning, lokale organisationer og myndigheder om en god og fornuftig udnyttelse af naturens ressourcer. 
Målet er skabe varige forbedringer for både menneske, miljø og natur, og at de gode resultater rækker langt ind i fremtiden og kommer befolkningernes børn og børnebørn til gode.
Gå til www.care.dk og støt de mange rigtige gode projekter – også i Nepal.

Kipling Travel og Nepal
Danmarks største ekspertise på rejser til Nepal. Helt uden at ryste på hånden siger vi, at vi dels har Danmarks største udvalg i rejser og trekkingture i Nepal - og sågar hele Himalaya - men også den største ekspertise grundet vores utallige rejser i Nepal. 
Vi har selv rejst intensivt i Nepal siden 1987 og det er efterhånden blevet til utallige rejser i landet. Dels har vores rejseledere den største ekspertise, med samlet langt over 100 rejser og trekkingture i Nepal. Vores rejseledere tæller de største eksperter inden for Nepal. Kort sagt finder du hos os en unik ekspertise på Nepal, og det er grunden til at vi tør kalde os eksperter.

Forbehold og ændringer
Rejserne i dette Manaslu program, er en Adventure-rejse i yderste potens, hvorfor vi tager forbehold for ændringer - for de vil stort set altid komme. Kipling Travel og vore samarbejdspartnerne tilstræber selvfølgelig altid at afvikle rejserne i henhold til programmet. Vi er naturligvis underlagt lokale forhold, herunder force majeure-situationer, politiske problemer og ikke mindst naturkræfter og vejrforhold, der kan hindre fuld gennemførelse af vores program. Desuden kan deltagernes fysiske formåen og forsinkede fly- og transportafgange medføre ændringer i rejsen, og programpunkter kan risikere at udgå. Alle vore rejser revideres løbende af os selv, vore rejseledere og samarbejdspartnere samt ikke mindst af vore medlevende deltagere, der alle kommer med gode tilbagemeldinger. Disse revideringer kan medføre småændringer fra rejsen er købt til den finder sted – men du vil altid modtage et endeligt program sammen med afrejsepapirerne.

Foredrag
Periode
Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Slotsgade 16, 5000 Odense C
25. feb. 2020 kl. 18:00

Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
26. feb. 2020 kl. 19:30

Dansk Himalaya historie
Restaurant MOMO Nepal, Sankt Jørgens Gade 116a, 5000 Odense
11. mar. 2020 kl. 19:00

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
14. mar. 2020 kl. 11:40

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
15. mar. 2020 kl. 11:40

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Axeltorv 5A, 4700 Næstved
17. mar. 2020 kl. 18:30

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Oslo Plads 2, 2100 København Ø
25. mar. 2020 kl. 18:30
Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik