Tsum Dalen og Mu Gompa

Et forrygende fint eventyr i Nepal Himalaya, blot åbnet i 2008


Fra København flyver vi mod Nepal.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

Dag 1

Vi ankommer til Kathmandu, der jo har været nok så meget i vælten efter jordskælvet. Vi kører gennem byen til Thamel og indkvarteres. Efter et hvil drager vi på fod gennem byen via Asan Tole og de gamle gader til den gamle bydel ved Johchen, Basantapur og Durbar Square. Og jo, Durbar Square står der, men de tre prominente og store templer Narayan, Maju og Trilokya er væk. Men Kumaris hus, hele Bhagawati, Jaganath og Taleju står flot i den klassiske newaristil.

Vi vender tilbage mod Thamel om eftermiddagen.

Dag 2

Fra Kathmandu kører vi til den sydlige del af Manaslu-området til den gamle handelsstad Arughat Bazar beliggende i "krydset" ved Bhuri Gandaki-floden. Arughat er den største by i området, og den vigtigste handelsby mellem Nuwakot og Gorkha. Det er herfra, vi starter trekket mod Tsumdalen. 

Overnatning på tehus. 

Dag 3

Vi går ud af Arughat og følger Bhuri Gandaki nordpå. Det er skøn vandring, hvor vi passerer terrassemarker med nyplantede ris og kommer gennem smukt beliggende landsbyer. Senere på dagen får vi de første bjergudsigter til den imponerende syvtusinder, Shringi Himal, der ligger mellem Tsum og Manaslu Himal.

Vi fortsætter til Soti Khola, 710 meter, hvor vi overnatter på tehus.

Dag 4

Landskabet ændrer sig efter Soti Khola, og dalen, der har gigantiske og dramatiske klippevægge, stejler endnu mere til. Gennem smuk sal-skov og herlige småbeboelser kommer vi til Labu Bensi. Herfra følger vi dalbunden, der er stor og bred. Vi går det sidste stykke op til Maccha Khola (Fiskefloden), hvor vi bor ved Maccha Kholas butikker og bhattis (= tehuse).

Overnatning på tehus. 

Dag 5

På vejen til Kholabensi krydses Bhuri Gandakis dybe slugter, og vi kommer igennem et agerområde med boghvede, tobak og hvede. Kort efter ligger Tatopani (varmt vand) med en varm kilde. Bhuri-dalen er nu så stejl, at vi krydser floden for at komme videre. Stien snor sig ud og ind af bjerget, og langsomt kommer vi til Dhoban Khola, som vi krydser ad en smuk hængebro. Som det også har gjort sig gældende de seneste dage, består befolkningen her af gurung og magarfolk, men vi møder flere og flere tibetanere – bhotias – på vores vej. Efter Dhoban bliver Bhuri Gandaki forvandlet til en række vilde vandfald med hver deres enorme kraft. Gigantiske klipper gør ikke sceneriet mindre interessant. Oppe på en flot kam er der udsigter langs flodløbet, dalen breder sig ud, og pludselig løber floden stille og roligt. De smukke ”Tårefyrretræer” med deres grålige bark og buskede udseende begynder at dukke op.

Vi krydser først Yaru Khola ad en 90 meter lang hængebro og derefter Bhuri Gandaki for at komme til Jagat i 1.440 meters højde. Jagat er en flot by med brolagt gade og handelssteder. Der er en politistation og et MACAP kontor - Manaslu-Annapurna Conservation Area Project. 

Overnatning på tehus. 

Dag 6

Fra Jagat kommer en af de længere dage med omkring 8 timers vandring. Vi går stadig langs Bhuri Gandaki og stien ligger eksponeret og flot over flodsengen. Via en hængebro kommer vi op til østsiden og Gurung-byen, Phillim, i 1.600 meters højde. Her er et MACAP informationscenter (Manaslu Conservation Area Project). 

Vi kommer ud på en af turens flotte stier og landskabet åbner lidt op. Over os tårner sig Shringi Himal, og vi drejer af mod øst mod Tsum, hvor Bhuri Gandaki og trekket mod Manaslu går vestover. Stien går via talrige zigzagsving stejlt op gennem fyrreskoven til vi kommer til Lokpa (Lukuwa) i 2.240 meter, den første landsby i nedre Tsum. Vi overnatter på det lille tehus. 

Lokpa Tsumdalen

Vi går ind i Sardi Khola, en dramatisk kløft med stejle sider, der dystert strækker sig mod himlen og skygger for al sollys. Efter den næste kløft, Shyal Khola, er vi inde i selve Tsum. Højden i Tsum går fra 2.000 meter til godt 5.000 meter i Ngula La, der udgør grænsen til Tibet.

Befolkningen i Tsum lever efter klassisk tibetansk levevis, praktiserer polyandri og har fantastiske festivaller året rundt som for eksempel Lhosar, Dhacyhang og Saga Dawa, Faning.

Dagen kan føles lidt hård, når stien stejlt går op langs kløften mod landsbyen Chumling, der ligger spredt over en skråning. Vi skal forhåbentlig se en af Chumlings tre klostre, Panago Gompa, Mani Dhungyur og Gurwa Gompa. På en god dag er der udsigt til Bhouda Himal og Ganesh IV.

Indkvartering i Chumling, 2.386 meter.

Dag 8

Endnu en dag gennem den dramatiske Shyal Khola, hvor vi vandrer højt over floden på den nordlige skråning. Vi passerer et par floddale, der kommer ned fra Shringi Himal og kommer videre ind mod Tsum gennem tætte skove af sødligt duftende fyrretræer. Ind i mellem passerer vi bedemøller og chortener (tibetansk stupa) og hele tiden dukker udsigten til de imponerende Ganeshbjerge frem mellem træerne. 

Vi kommer til Chhokan Paro, en landsby, der godt beskyttet mod onde ånder af talrige chortener. Den buddhistiske indgangsport (khani) er udsmykket med kendte og trygge figurer: Guru Rinpoche (med det lille overskæg), Chenrezig med fire arme, den grufuldt udseende Vajrapana med sin lille tordenkile og den smukke hvide Tara.

Overnatning på tehus i Chhokkang Paro i 3.003 meters højde.

Dag 9

Nu, hvor vi er ude af kløften og kommet ind i det ”rigtige” Tsum, bliver vandring pludselig meget lettere. Stien ud af Chhokang følger en labyrint af manimure, opbygget af skiferplader med inskriptionen ”Om Mani Padme Hum” og udskårne billeder af Milarepa. Husk at alle manimure, chorten og klostre skal passeres venstre om. 

Vi kommer gennem flere landsbyer, der benytter den frodige dal til agerbrug og græsning. Fx Ngakyu Leru og Nga. Oppe på fjeldsiden mod nord (til højre, når vi går ind i dalen) ligger Milerepas grotte Piren Phu, hvor han ifølge legenderne mediterede i flere år. Vi krydser floden et par gange, inden vi er fremme i Nile i 3.361 meter, hvor vi overnatter på tehus.

Dag 10

Vi skal op til et af Nepals sagnomspundne klostre, det lille fine Mu Gompa, som bl.a. Guru Rinpoche (der førte Buddhismen til Tibet) ifølge legenderne har besøgt. Vi går via Rikang Gompa og Dherom Gompa til selve Mu Gompa beliggende i 3.700 meters højde. Mu og øvre Tsum, er et klassisk beyul, en tibetansk-buddhistisk skjult højdal og i det 17. århundrede kendt som Beyul Kyimolung.

Mu klosteret er et Kagyupa kloster og forbundet med Konap i Kathmandu. Kagyupa er en af de største grene inden for den Tibetanske Buddhisme, grundlagt af Tilopa i det 11. Årh. Tilopa førte lærdommen videre til Naropa, der igen videreførte den til Marpa. Marpa’s mest berømte discipel var Milarepa, Tibets store poet. Kagyupa koncentrerer sig om praktisk mysticisme og om, at forkorte sjælevandringens lange vej mod Nirvana, ved fysisk- og psykologiske aktiviteter såsom Hatha-yoga, åndedrætsøvelser og opnåelse af ekstasetilstande. Desuden går den meget op i Bardö – en slags dødsteknik, om hvordan man skal forholde sig i selve dødsøjeblikket.

Ud over at give os en unikt indblik i den tibetansk-buddhistiske filosofi, så får vi også fuld valuta på bjergoplevelsen: Mu Gompa er omgivet af de store bjerge på alle sider: Bhouda og Himal Chuli i vest, Ganesh Himal i syd og Shringi Himal i nord. Få steder i Nepal er man i så tæt omgivet af dramtiske bjerge.

Overnatning i tehus eller telt

Dag 11

Vi har en hel dag i Mu Gompa området og regner med at gå en dagtur til Kalung og Bhajya 4.095 meter. Mu er sidste beboede sted i Øvre Tsum. Vi starter ud med at gå stik nordpå til Dhupchet og fortsætter til de åbne sæterområder ved Kalung. Området var tidligere et vigtigt handelsknudepunkt, idet to stier og pasovergange fører både mod øst og mod vest over Himalaya til Tibet; Ngula Dhojyang Bhanjyang mod øst og Thapla Bhanjyang mod vest. Vi belønnes af et 360 graders bjergpanorama.  

Vi er i Yarsagumba land, Yarsagumba - eller Himalayas guld, er en dyr og attraktiv vækst, der anvendes inden for kinesisk medicin mod alskens sygdomme som træthed, kræft og impotens. Yarsagumba en form for svampvækst, som vokser på en larve efter at have angrebet og dræbt den.

Vi går tilbage fra højlandet til Mu Gompa for natten.

Overnatning i tehus eller telt.

Dag 12

Vi begynder at gå langsomt ud af øvre Tsum og kommer til Dumji beliggende på sydsiden af Tsum Vhu-floden. Dumji er begunstiget af frodig jord og dermed godt agerland. Byg er den primære afgrøde. 

Vi går ned igen via Chho, Nile og Chule til Nyingmapa nonneklosteret i Rachen, der blev grundlagt i 1936 af Drukpa Rinpoche. Rachen Gompa blev hurtigt et berømt nonnekloster (Ani Gompa), større end det klassiske Mu kloster. Der er omkring 80 nonner på klosteret. 

Forholdene på stedet afgør, om vi overnatter i Rachen eller fortsætter det sidste stykke til Chhokang Paro.

Overnatning i tehus eller telt.

Dag 13

De næste dage er afsat til bjergvandring par excellence!

Vi krydser Tsumdalen og floden ved Domje. Her ligger en lille tibetanske urtefremstiller, en helseklinik og en skole. Vi går op gennem Langdang Khola mod Gumba Lungdang klosteret beliggende på en skovklædt skråning i 3.200 meters højde. Klosteret tilbyder simpel indkvartering, og vi nyder eftermiddagen i de fantastiske omgivelser, her i ægte tsampa og smør-te land.

Overnatning i simpelt tehus eller telt

Ganesh Himal

Dagtur til Ganesh basecamp ad en dårligt markeret sti. Det zigzagger ind i dalen langs Langdang Khola til en lille kharka, græssningssæter halvvejs oppe i dalen. Der kommer lidt sølvbirk, indtil morænen nær Toro Gompa Gletsjeren nås. I alt tager det 4-5 timer at nå Ganesh Base camp og de midlertidige yakhytter, der kan være herinde. Det er uvist, hvor langt vi når ind i dalen, men går såvidt muligt til Langdang Kharka, Kharka og Torogomba Kharka - måske hele vejen ind mod base camp området.

Stedet er udgangspunkt for de uhyre sjældne bestigninger af syvtusindemeter-bjergene Ganesh I og II og Lapsang Kabo. Det er måske et af Nepals mest dramatiske bjergscenerier, der – siger nogen – overgår selv det berømte Annapurna Sanctuary.

Overnatning på meget simpelt tehus ved Gumba Lungdang. 

Dag 15

Vi går ned i Tsum hovedalen ved Domje på et par timer. Herfra videre sydvestover, hvor vi stiger op mod den langstrakte landsby, Ripchet 2.470 meter, hvor en del huse er af træ. Der er en skole, og et et lille bitte kloster.

Ripchet blev hårdt ramt under jordskælvet. Vores lokale guider undersøger på forhånd om et besøg i landsbyen er tilrådeligt og muligt.

Overnatning i tehus eller telt.

Dag 16

Dagens nedstigning gennem kløften mod Bhuri Gandaki kan være hård, men snart er vi inde på kendte stier og kan se hele det fantastiske landskab så og sige ”bagfra” og nye udsigter mod Manaslugruppen åbenbares. Vi kommer til Philim, hvis mange tehuse og små hoteller gør en dyd af at tjene trætte og sultne trekkere.

Overnatning på tehus. 

Dag 17

Vi går ned forbi Tara, Sirdibas, Salleri og den noget større Jagat og Yaru til Dhoban, Tatopani til Khorlabensi, hvor vi overnatter. Vejen sydover er ganske let gået, her er dog varmt og derfor skal dagen være afstemt derefter. Om ganske få år vil der være landevej op mod Phillim, så det er nu området skal opleves. 

Overnatning på tehus. 

Dag 18

 Efter Maccha Kholas stejlere stier og høje vægge, jævner stien sig lidt ud. Vi kommer gennem Labu Besi til Soti Khola, hvor vi overnatter.

Overnatning på tehus.

Dag 19

Vi vandrer det sidste stykke ned gennem Bhuri Gandaki dalen og stiger på bussen mod Kathmandu, som vi beregner at ankomme til tidlig aften.

Overnatning på hotel.

Arughat Bazar

Vi skal på rundtur i Kathmandu. Vi forventer at se hinduernes Pashupatinath, buddhisternes Bhoudanath og selvfølgelig den gamle bydel ved Durbar Square.

Overnatning på hotel. 

Morgenmad inkluderet

Dag 21

Vi har hele dagen i Kathmandu til at gå på opdagelse eller slappe af efter dagene i bjergene

Overnatning på hotel. 

Morgenmad inkluderet

Dag 22

Fra Kathmandu og hjemrejse til København med ankomst samme aften. 

Velkommen hjem

Dag 23
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 

INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Transfer og transport
 • Dansk rejseleder
 • Lokale engelsktalende guider og staff
 • Hotelovernatninger i delt dobbeltværelse, inkl. morgenmad
 • Sightseeing ved Durbar Square
 • Entreer ved seværdigheder
 • Sherpaguide (certificeret trekking guide) 
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer
 • Egen kok på hele trekkingturen til at hjælpe i de lokale tehuse og deres mad og hygiejneforhold som en ekstra service
 • Vand på trekkingturen, 5 liter i døgnet (vi har vandrensningsfiltre med) 
 • Overnatning i tehuse i enkle dobbeltværelser på trekkingturen (nogle nætter kan foregå i telt, men vi spiser og bruger tehusenes faciliteter)
 • Restricted Area Permit
 • Manaslu Conservation Area Project (MCAP)
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system)
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Omfattende informationsmateriale om landet og turene samt kortmateriale, hvor det er muligt
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

 

IKKE INKLUDERET

 • Ekspeditionsgebyr (145,- pr. faktura)
  Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Visum til Nepal (fås i lufthavnen, husk pasfoto)
 • Tilslutningsfly fra provinsen (kontakt os og hør nærmere)
 • Mad udover det nævnte (beregn 200,- pr dag på trekkingturen. Beregn ca. 50,- pr. måltid i Kathmandu)
 • Personlige udgifter og drikkepenge
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Tilkøb
Herunder kan du se de udvidelsesmuligheder, vi kan tilbyde på denne rejse. Det er ganske uforpligtende at tilvælge udvidelser, som du ønsker at høre mere om, når du bliver kontaktet af en af vores eksperter. Efter du har valgt de ønskede tilkøb, skal du scrolle lidt op til priser (eller klikke her) og fortsætte bestillingen af et uforpligtende tilbud.
Tillæg for enkeltværelse i Kathmandu
Pris fra 1.398 kr./person
Praktisk information

Gruppestørrelse: 10-18 deltagere

Grad: Middel = C

Højde: 2.815 - 4.000 meter (højeste sovehøjde, 3.700 meter)

Type: Trekkingtur i simple (pioner) tehuse med dansk rejseleder

Årstiderne: Nepal

Pakkeliste: Trekking

Overnatning: Tehus (lodges)

 

Kipling’s pionertrek til Tsum - jordskælvet april 2015

Trekket i Tsum er baseret på indkvartering i små lokale tehuse, private hjem og lodges. I så afsidesliggende områder kan overnatninger aldrig blive luksus end sige høj komfort. Men vi kan garantere gæstfrihed, hjertevarme og en høj grad af autenticitet!

Skulle vi komme til steder, hvor tehusene ikke har tilstrækkelig kapacitet, så har vi telte med som en ekstra sikkerhed.

Det er vigtigt at bemærke, at Tsum Dalen blev ramt af jordskælvet i april 2015. Et stort arbejde er i gang for at udbedre skader på stier, beboelse og klostre. Arbejdet skrider frem, og vi forventer, at stierne åbner i efteråret 2015. Vi vil givetvis se bygninger, der stadig er beskadiget. Hos Kipling Travel – og hos vores samarbejdspartnere i Nepal – ligger det os meget på sinde at støtte genopbygningsarbejdet, blandt andet ved stadig at besøge landet. Også de steder, der blev ramt af jordskælvet, og derigennem medvirke til at sætte skub i lokaløkonomien!

 

Drikkevand på trekkingturen

Vi har gratis vand til dig på trekkingturen. Du skal medbringe en drikkedunk/feltflaske, da vi har vandfilter med på tehus trekkingturene. Det gør at vi kan rense al vand med vores Katadyn Pocket Filter, Rolls Royce modellen inden for vandrensningsfiltre.

Du behøver altså ikke umiddelbart at købe vand undervejs (med mindre, du drikker ekstra meget og så selvfølgelig te, kaffe, sodavand eller andet i supplement). Vi sørger for ca. 5 liter pr person pr dag, da væskeindtagelsen er meget vigtig i akklimatiseringsprocessen. Desuden undgår vi det primære problem med plasticflasker undervejs på trekkingturen. 

 

Tsumdalen

Først i 2008 åbnede Nepals regering Tsum-dalen beliggende nordøst for Manaslu på grænsen til Tibet. Tsum ligger, som Mustang, som en tommelfinger skudt ind i Tibet og området har et par kendte klostre som Mu Gompa og Rachen nonneklosteret.

Ruten starter på det efterhånden klassiske Manaslutrek i Bhuri Gandakidalen ved Arughat. Herfra går vi nordover indtil dalen knækker over mod vest på Manaslu-ruten. Vi drejer fra og går mod nordøst ind i den nyåbnede Tsum-dal klemt inde mellem Shring Himal og Ganesh Himal.

Der er et væld af klostre og små fantastiske landsbyer. Hele området forsøger at skaffe mere turisme, vel at mærke på den gode måde, hvor man skal have et forhøjet trekking permit for at få adgang. Det gør, at området kun besøges få trekkere i løbet af året.

Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.