Tsum Dalen og Mu Gompa

Et forrygende fint eventyr i Nepal Himalaya, blot åbnet i 2008


Fra København flyver vi mod Nepal.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

Dag 1

Vi ankommer til Kathmandu, der jo har været nok så meget i vælten efter jordskælvet. Vi kører gennem byen til Thamel og indkvarteres. Efter et hvil drager vi på fod gennem byen via Asan Tole og de gamle gader til den gamle bydel ved Johchen, Basantapur og Durbar Square. Og jo, Durbar Square står der, men de tre prominente og store templer Narayan, Maju og Trilokya er væk. Men Kumaris hus, hele Bhagawati, Jaganath og Taleju står flot i den klassiske newaristil.

Vi vender tilbage mod Thamel om eftermiddagen.

Dag 2

Fra Kathmandu kører vi til den sydlige del af Manaslu-området til den gamle handelsstad Arughat Bazar beliggende i "krydset" ved Bhuri Gandaki-floden. Arughat er den største by i området, og den vigtigste handelsby mellem Nuwakot og Gorkha. Der køres videre ud af Arughat og følger Bhuri Gandaki nordpå, hvor man passerer terrassemarker med nyplantede ris og kommer gennem smukt beliggende landsbyer. Senere på dagen får vi de første bjergudsigter til den imponerende syvtusinder, Shringi Himal, der ligger mellem Tsum og Manaslu Himal.

Det er en lang køredag til Soti Khola, 710 meter, hvor I overnatter på tehus.

Lodge
Tehus
Tsum Valley

Første vandredag foregår i den sydligere del af Bhuri-floddalen. Landskabet ændrer sig efter Soti Khola, og dalen der har gigantiske og smukke vægge, stejler endnu mere til og trekkingeventyret begynder for alvor.

I går gennem smuk sal-skov og herlige småbeboelser kommer vi til Labu Bensi, hor en del overnatter. Stierne er ved at blive genopført i dalen, hvorfor der er en del op og ned. Der kan være varmt i dalen, så en god solhat og masser af væske kan være en god idé. I hele området er der "vejrarbejde", dvs. de er ved at fortsætte vejen mod nord. Dalbunden omkring Maccha Khola er stor og bred. I går det sidste stykke op til Maccha Khola (Fiske-floden), og bor ved Khorlabensi  lige omkring 1.000 meters højde.

Overnatning på tehus.

Lodge
Tehus
Tshum Mu ompa

På vejen til Kholabensi krydses Bhuri Gandakis dybe slugter, og vi kommer igennem et agerområde med boghvede, tobak og hvede. Kort efter ligger Tatopani (varmt vand) med en varm kilde. Stien snor sig ud og ind af bjerget, og langsomt kommer vi til Dhoban Khola, som I krydser ad en smuk hængebro. Som det også har gjort sig gældende de seneste dage, består befolkningen her af gurung og magarfolk, men I møder flere og flere tibetanere – bhotias – på vores vej.

Efter Dhoban bliver Bhuri Gandaki forvandlet til en række vilde vandfald med hver deres enorme kraft. Gigantiske klipper gør ikke sceneriet mindre interessant. Oppe på en flot kam er der udsigter langs flodløbet, dalen breder sig ud, og pludselig løber floden stille og roligt. De smukke ”Tårefyrretræer” med deres grålige bark og buskede udseende begynder at dukke op.

Først krydses Yaru Khola og derefter Bhuri Gandaki for at komme til Jagat i 1.440 meters højde. Jagat er en flot by med brolagt gade og handelssteder. Der er en politistation og et MACAP kontor - Manaslu-Annapurna Conservation Area Project. 

Overnatning på tehus. 

Lodge
Tehus
Jagat 1.440 meter

De næste dages program kan svinge lidt, hvorfor dagsprogrammet, som altid i Nepal, er tentativt. Fra Jagat kommer en af de længere dage med omkring otte timers vandring. I går stadig langs Bhuri Gandaki og stien ligger eksponeret og flot over flodsengen. Via en hængebro kommer vi op til østsiden og Gurung-byen, Phillim, i 1.600 meters højde. Her er et MACAP informationscenter (Manaslu Conservation Area Project). 

I kommer ud på en af turens flotte stier og landskabet åbner lidt op. Over os tårner sig Shringi Himal, og man drejer af mod øst mod Tsum, hvor Bhuri Gandaki og trekket mod Manaslu går vestover. Stien går via talrige zigzagsving stejlt op gennem fyrreskoven til Lokpa (Lukuwa) i 2.240 meter, den første landsby i nedre Tsum. 

Overnatning i tehus. 

Lodge
Tehus
Lokpa Tsumdalen

Det går ind i Sardi Khola, en dramatisk kløft med stejle sider, der dystert strækker sig mod himlen og skygger for al sollys. Efter den næste kløft, Shyal Khola, er man inde i selve Tsum. Højden i Tsum går fra 2.000 meter til godt 5.000 meter i Ngula La, der udgør grænsen til Tibet.

Befolkningen i Tsum lever efter klassisk tibetansk levevis, praktiserer polyandri og har fantastiske festivaller året rundt som for eksempel Lhosar, Dhacyhang og Saga Dawa, Faning.

Dagen kan føles lidt hård, når stien stejlt går op langs kløften mod landsbyen Chumling, der ligger spredt over en skråning. I når forhåbentlig se et af Chumlings tre klostre, Panago Gompa, Mani Dhungyur og Gurwa Gompa. På en god dag er der udsigt til Bhouda Himal og Ganesh IV.

Indkvartering i Chumling, 2.386 meter.

Lodge
Tehus
Chumling 2.386 meter

Endnu en dag gennem den dramatiske Shyal Khola, hvor I vandrer højt over floden på den nordlige skråning. Man passerer et par floddale, der kommer ned fra Shringi Himal og kommer videre ind mod Tsum gennem tætte skove af sødligt duftende fyrretræer. Ind i mellem paseres bedemøller og chortener (tibetansk stupa) og hele tiden dukker udsigten til de imponerende Ganeshbjerge frem mellem træerne. 

I kommer til Chhokan Paro, en landsby, der godt beskyttet mod onde ånder af talrige chortener. Den buddhistiske indgangsport (khani) er udsmykket med kendte og trygge figurer: Guru Rinpoche (med det lille overskæg), Chenrezig med fire arme, den grufuldt udseende Vajrapana med sin lille tordenkile og den smukke hvide Tara.

Overnatning på tehus i Chhokkang Paro i 3.003 meters højde.

Lodge
Tehus
Chhokang Paro

Nu, hvor man er ude af kløften og kommet ind i det ”rigtige” Tsum, bliver vandring pludselig meget lettere. Stien ud af Chhokang følger en labyrint af manimure, opbygget af skiferplader med inskriptionen ”Om Mani Padme Hum” og udskårne billeder af Milarepa. Husk at alle manimure, chorten og klostre skal passeres venstre om. 

Man kommer gennem flere landsbyer, der benytter den frodige dal til agerbrug og græsning. Fx Ngakyu Leru og Nga. Oppe på fjeldsiden mod nord ligger Milerepas grotte Piren Phu, hvor han ifølge legenderne mediterede i flere år. Vi krydser floden et par gange, inden vi er fremme i Nile i 3.361 meter, hvor vi overnatter på tehus.

Lodge
Tehus
Chhule Milarepa Cave

I dag går det op til et af Nepals sagnomspundne klostre, det lille fine Mu Gompa, som bl.a. Guru Rinpoche (der førte Buddhismen til Tibet) ifølge legenderne har besøgt. I går via Rikang Gompa og Dherom Gompa til selve Mu Gompa beliggende i 3.700 meters højde. Mu og øvre Tsum, er et klassisk beyul, en tibetansk-buddhistisk skjult højdal og i det 17. århundrede kendt som Beyul Kyimolung.

Mu klosteret er et Kagyupa kloster og forbundet med Kopan i Kathmandu. Kagyupa er en af de største grene inden for den Tibetanske Buddhisme, grundlagt af Tilopa i det 11. Årh. Tilopa førte lærdommen videre til Naropa, der igen videreførte den til Marpa. Marpa’s mest berømte discipel var Milarepa, Tibets store poet. Kagyupa koncentrerer sig om praktisk mysticisme og om, at forkorte sjælevandringens lange vej mod Nirvana, ved fysisk- og psykologiske aktiviteter såsom Hatha-yoga, åndedrætsøvelser og opnåelse af ekstasetilstande. Desuden går den meget op i Bardö – en slags dødsteknik, om hvordan man skal forholde sig i selve dødsøjeblikket.

Udover den tibetansk-buddhistiske filosofi, så får I også fuld valuta på bjergoplevelsen som nok er mere nærværende: Mu Gompa er omgivet af de store bjerge på alle sider: Bhouda og Himal Chuli i vest, Ganesh Himal i syd og Shringi Himal i nord. Få steder i Nepal er man i så tæt omgivet af dramtiske bjerge.

Lodge
Tehus
Mu Gompa 3.700 meter

I har en hel hviledag i Mu Gompa området og regner med at gå en dagtur til Kalung og Bhajya 4.095 meter. Mu er sidste beboede sted i Øvre Tsum. Man starter ud med at gå stik nordpå til Dhupchet og fortsætter til de åbne sæterområder ved Kalung. Området var tidligere et vigtigt handelsknudepunkt, idet to stier og pasovergange fører både mod øst og mod vest over Himalaya til Tibet; Ngula Dhojyang Bhanjyang mod øst og Thapla Bhanjyang mod vest, hvor man belønnes af et 360 graders bjergpanorama.  

I er i Yarsagumba land, Yarsagumba - eller Himalayas guld, er en dyr og attraktiv vækst, der anvendes inden for kinesisk medicin mod alskens sygdomme som træthed, kræft og impotens. Yarsagumba en form for svampvækst, som vokser på en larve efter at have angrebet og dræbt den.

Lodge
Tehus
 Kalung og Bhajya 4.095 meter

Det begynder at gå langsomt ud af øvre Tsum og kommer til Dumji beliggende på sydsiden af Tsum Vhu-floden. Dumji er begunstiget af frodig jord og dermed godt agerland. Byg er den primære afgrøde. 

I går ned igen via Chho, Nile og Chule til Nyingmapa nonneklosteret i Rachen, der blev grundlagt i 1936 af Drukpa Rinpoche. Rachen Gompa blev hurtigt et berømt nonnekloster (Ani Gompa), større end det klassiske Mu kloster. Der er omkring 80 nonner på klosteret. 

Forholdene på stedet afgør, om I overnatter i Rachen eller fortsætter det sidste stykke til Chhokang Paro.

Lodge
Tehus
 Rachen Gompa 3.240 meter

De næste dage er afsat til bjergvandring par excellence!

I krydser Tsumdalen og floden ved Domje. Her ligger en lille tibetanske urtefremstiller, en helseklinik og en skole og går op gennem Langdang Khola mod Gumba Lungdang klosteret beliggende på en skovklædt skråning i 3.200 meters højde. Klosteret tilbyder simpel indkvartering. Eftermiddagen i de fantastiske omgivelser, her i ægte tsampa og smør-te land.

Lodge
Tehus
Ganesh Himal

Dagtur til Ganesh basecamp ad en dårligt markeret sti. Det zigzagger ind i dalen langs Langdang Khola til en lille kharka, græssningssæter halvvejs oppe i dalen. Der kommer lidt sølvbirk, indtil morænen nær Toro Gompa Gletsjeren nås. I alt tager det 4-5 timer at nå Ganesh Base camp og de midlertidige yakhytter, der kan være herinde. Det er uvist, hvor langt I kan nå ind i dalen, men går såvidt muligt til Langdang Kharka, Kharka og Torogomba Kharka - måske hele vejen ind mod base camp området.

Stedet er udgangspunkt for de uhyre sjældne bestigninger af syvtusindemeter-bjergene Ganesh I og II og Lapsang Kabo. Det er måske et af Nepals mest dramatiske bjergscenerier, der – siger nogen – overgår selv det berømte Annapurna Sanctuary.

Lodge
Tehus
Ganesh Himal base camp

Det går ned i Tsum hovedalen ved Domje på et par timer. Herfra videre sydvestover, hvor man stiger op mod den langstrakte landsby, Ripchet 2.470 meter, hvor en del huse er af træ. Der er en skole, og et et lille bitte kloster.

Ripchet blev hårdt ramt under jordskælvet. Vores lokale guider undersøger på forhånd om et besøg i landsbyen er tilrådeligt og muligt.

Lodge
Tehus
Dag 16

Herfra er dagsetaperne mere konsistente, I er tilbage i Bhuri Gandaki dalen. Dagens nedstigning gennem kløften mod Bhuri Gandaki kan være hård, men snart er I inde på kendte stier og kan se hele det fantastiske landskab så og sige ”bagfra” og nye udsigter mod Manaslugruppen åbenbares.

I kommer til Philim, hvis mange tehuse og små hoteller gør en dyd af at tjene trætte og sultne trekkere. Velkommen til Bhuridalen igen.

Lodge
Tehus
Dag 17

Det går ned forbi Tara, Sirdibas, Salleri og den noget større Jagat og Yaru til Dhoban, Tatopani til Khorlabensi, hvor I overnatter. Vejen sydover er ganske let gået, her er dog varmt og derfor skal dagen være afstemt derefter. Om ganske få år vil der være landevej op mod Phillim, så det er nu området skal opleves. 

Lodge
Tehus
Dag 18

Efter Maccha Kholas stejlere stier og høje vægge, jævner stien sig lidt ud. I kommer gennem Labu Besi til Soti Khola, hvor I overnatter den sidste nat i bjergene.

Lodge
Tehus
Dag 19

Vi vandrer det sidste stykke ned gennem Bhuri Gandaki dalen og stiger på bussen mod Kathmandu, som vi beregner at ankomme til tidlig aften efter en lang dag.

Det er et herligt gensyn med Nepals hovedstad efter et stort trek i bjergene.

Overnatning på hotel.

Arughat Bazar

Vi har hele dagen i Kathmandu til at gå på opdagelse eller slappe af efter dagene i bjergene. Der er meget at komme efter i Kathmandu - overvej at se den gamle bydel med Maruhiti og Freak Street området samt Durbar pladsen efter skælvet. Men ikke mindst "abetemplet" Swayambhunath som er en stor oplevelelse - og så er der jo selvfølgelig hindutemplet ved Pashupatinath og det buddhisttiske område ude ved Bodnath.

Overnatning på hotel. 

Morgenmad inkluderet

Dag 22

Fra Kathmandu og hjemrejse til København med ankomst samme aften. 

Velkommen hjem

Dag 23
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
11. sep. 2019 - 20. maj. 2020
19.998,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Transfer og transport til/fra lufthavn og hotel samt til og fra bjergene i bil med privatchauffør
 • Lokale engelsktalende guider og staff
 • Hotelovernatninger i delt dobbeltværelse i Kathmandu
 • Morgenmad i Kathmandu
 • Sherpaguide (certificeret trekking guide) 
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer
 • Vand på trekkingturen, 5 liter i døgnet (vi har vandrensningsfiltre med) 
 • Overnatning i tehuse i enkle dobbeltværelser på trekkingturen
 • Restricted Area Permit
 • Manaslu Conservation Area Project (MCAP)
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system)
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Omfattende informationsmateriale om landet med pakkeliste
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

 OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni Rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Visum til Nepal (vi anbefaler at søge hjemmefra)
 • Tilslutningsfly fra provinsen (kontakt os og hør nærmere)
 • Mad udover det nævnte (beregn 175-200,- pr dag på trekkingturen. Beregn ca. 50,- pr. måltid i Kathmandu)
 • Personlige udgifter og drikkepenge (beregn omkring 90-120 USD pr person)
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Tilkøb
Herunder kan du se de udvidelsesmuligheder, vi kan tilbyde på denne rejse. Det er ganske uforpligtende at tilvælge udvidelser, som du ønsker at høre mere om, når du bliver kontaktet af en af vores eksperter. Efter du har valgt de ønskede tilkøb, skal du scrolle lidt op til priser (eller klikke her) og fortsætte bestillingen af et uforpligtende tilbud.
Forlængelse til Chitwan National Park
Forlængelse til Chitwan Nationalpark - Classic
Pris fra 3.498 kr./person
Forlængelse til Chitwan National Park
Forlængelse til Chitwan Nationalpark - Deluxe
Pris fra 5.498 kr./person
Opgradering til Hyatt Regency i Kathmandu - 4 nætter
Pris fra 2.498 kr./person
Tillæg for enkeltværelse i Kathmandu
 
Praktisk information

Type: Individuel trekkingtur med vores engelsktalende sherpaguider

Grad: Middel = C

Højde: 2.815 - 4.000 meter (højeste sovehøjde, 3.700 meter)

Årstiderne: Nepal

Pakkeliste: Trekking

Overnatning: Tehus (lodges) 

 

 

Drikkevand på trekkingturen

Vi har gratis vand til dig på trekkingturen. Du skal medbringe en drikkedunk/feltflaske, da vi har vandfilter med på tehus trekkingturene. Det gør at vi kan rense al vand med vores vandrensningsfiltre.
Du behøver altså ikke umiddelbart at købe vand undervejs (med mindre, du drikker ekstra meget og så selvfølgelig te, kaffe, sodavand eller andet i supplement). Vi sørger for ca. 5 liter pr person pr dag, da væskeindtagelsen er meget vigtig i akklimatiseringsprocessen. Desuden undgår vi det primære problem med plasticflasker undervejs på trekkingturen. 

 

Tsumdalen

Først i 2008 åbnede Nepals regering Tsum-dalen beliggende nordøst for Manaslu på grænsen til Tibet. Tsum ligger, som Mustang, som en tommelfinger skudt ind i Tibet og området har et par kendte klostre som Mu Gompa og Rachen nonneklosteret.

Ruten starter på det efterhånden klassiske Manaslutrek i Bhuri Gandakidalen ved Arughat. Herfra går vi nordover indtil dalen knækker over mod vest på Manaslu-ruten. Vi drejer fra og går mod nordøst ind i den nyåbnede Tsum-dal klemt inde mellem Shring Himal og Ganesh Himal.

Der er et væld af klostre og små fantastiske landsbyer. Hele området forsøger at skaffe mere turisme, vel at mærke på den gode måde, hvor man skal have et forhøjet trekking permit for at få adgang. Det gør, at området kun besøges få trekkere i løbet af året.

 

Jordskælvet tilbage i april 2015

Trekket i Tsum er baseret på indkvartering i små lokale tehuse, private hjem og lodges. I så afsidesliggende områder kan overnatninger aldrig blive luksus end sige høj komfort. Men vi kan garantere gæstfrihed, hjertevarme og en høj grad af autenticitet!

Det er vigtigt at bemærke, at Tsum Dalen blev ramt af jordskælvet i april 2015. Et stort arbejde er i gang for at udbedre skader på stier, beboelse og klostre. I vil nok stadig se bygninger, der er beskadiget. Hos Kipling Travel – og hos vores samarbejdspartnere i Nepal – ligger det os meget på sinde at støtte genopbygningsarbejdet, blandt andet ved stadig at besøge landet. Også de steder, der blev ramt af jordskælvet, og derigennem medvirke til at sætte skub i lokaløkonomien!

Foredrag
Periode
Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Østergade 5, 8000 Aarhus
28. jan. 2020 kl. 18:15

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Vestergade 13A, 8800 Viborg
5. feb. 2020 kl. 18:00

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Søndergade 12, 7100 Vejle
19. feb. 2020 kl. 18:00

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Slotsgade 16, 5000 Odense C
25. feb. 2020 kl. 18:00

Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
26. feb. 2020 kl. 19:30

Dansk Himalaya historie
Restaurant MOMO Nepal, Sankt Jørgens Gade 116a, 5000 Odense
11. mar. 2020 kl. 19:00

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
14. mar. 2020 kl. 11:40

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
15. mar. 2020 kl. 11:40

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Axeltorv 5A, 4700 Næstved
17. mar. 2020 kl. 18:30

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Oslo Plads 2, 2100 København Ø
25. mar. 2020 kl. 18:30
Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik