Over alle bjerge til Lhasa

Kultureventyr tværs gennem Himalaya fra Lhasa til Kathmandu

 

Tibet og Lhasa står som et ikon og mål for mange eventyrrejsende – og ikke uden grund, for landet på verdens tag er en unik oplevelse. Det er drømmenes destination, på trods af besværligheder undervejs og kinesisk undertrykkelse. 

I det sydlige Tibet, som Over alle bjerge til Lhasa koncentrerer sig om, finder man den forbudte by, Lhasa, den største koncentration af mennesker og dermed kulturliv, men ikke mindst de mægtige Himalaya-bjerge, der ligger som gigantiske hvide øer i det golde landskab. 

 

 

Man kan godt rejse til Tibet uden at tage stilling på forhånd; men man kommer ikke hjem igen uden at være dybt påvirket – Tibet er et besværligt rejseland, men fængsler i grad, der er os ukendt for andre lande.

Fra Lhasa køres hele vejen over land fra Tibets hovedstad gennem Himalaya til Everest området med Rongbuk klosteret og videre ned til Nepal. Det er en helt privat rejse med vore tibetanske folk og guider, hvor Himalaya krydses i 4-hjulstrækker på en mildt sagt fabelagtig kulturekspedition. Velkommen til Over alle bjerge til Lhasa, en rigtig Kipling klassiker siden 2003.


1.

Fra København til Kathmandu

Dag 1

Fra København mod Kathmandu. 

2.

Ankomst Kathmandu

Dag 2

Ved ankomsten til Kathmandu er der en herlig modtagelse i lufthavnen, hvorefter der køres gennem Kathmandus gader til vores hotel. 

3.

En af Asiens mest fascinerende hovedstæder

Dag 3

For at få det bedste indtryk af Nepals særegne hovedstad har vi sammensat et program, hvor vi skiftevis kører og går. Derved kommer vi tættere på kulturen end på normale sightseeingture. Vi skal se Pashupatinath, Bhoudanath og Kathmandu Durbar Square. Eftermiddagen er fri til afslapning og egne oplevelser i byen.

Morgenmad er inkluderet.

4.

Kathmandu, dag til egne eventyr

Dag 4

Leder man efter en by, hvor Østens mystik er hverdag, må Kathmandu komme ind på en klar førsteplads – byen er ganske simpelthen et herligt angreb på alle sanser. De snævre gader og gyder, basarerne, klostre og templer, gadehandlere og pilgrimme udgør tilsammen hele Asiens fascinerende verden i en og samme by. Vi kunne snildt sammensætte en rejse til Kathmandu-dalen alene, men har her sammensat en smuk buket af unikke seværdigheder, der gør Kathmandu til den specielle oplevelse, det vitterligt er. Af seværdigheder kan vi i flæng nævne Patan, Swayambhunath og Bhaktapur - eller alle handelsgaderne i selve Kathmandu. Der skal arrangeres tilladelser til Tibet i disse to dage i Kathmandu.

Morgenmad er inkluderet.

5.

Fly til Lhasa i Tibet

Lhasa Tibet

Fra Kathmandu lufthavn tager vi med bjergfly over Østhimalaya og Tibets forunderlige golde og forrevne bjerglandskaber. Det er en pragtfuld tur forbi Mount Everest og ind over Himalayas evige sne. En god times verdensklasse flyvetur ender i Gonggar lufthavn, der ligger ca. 90 km. fra Lhasa. Efter formaliteterne i lufthavnen køres langs floden Yarlung Tsangpo (Brahmaputra floden) mod Lhasa. På vejen til den "lukkede" by ser vi flere kloster-ruiner og kæmpe-Buddhaen udhugget i klipperne. Og på vej ind i byen , uden for Lhasa centrum kan man for første gang skue Dalai Lamas mægtige Potala palads. Dette gigantiske palads tager pusten fra enhver, når det toner frem på sin klippetop over Lhasa by og dalens pile- og poppeltræer.
Langsomt går det til hotellet, og resten af dagen går med akklimatisering og en stille gåtur.

Velkommen til Tibet.

Morgenmad er inkluderet.

6.

Tibets hovedstad, Lhasa

Tibets hovedstad, Lhasa

Tibets sagnomspundne hovedstad Lhasa var engang landets religiøse og verdslige hovedsæde, indtil kineserne besatte landet i 1951.

Denne dag går turen først til Sera klostret. Sera var en af Statens 3 Støtter, et højtudviklet klostersamfund og universitet. Sera ligger ved foden af højderyggen Phurba Chok Ri, på Tatipu-bjergkæden, som er vandskellet mellem Kyu Chu og Penpo floderne, og som danner Lhasas nordlige grænse. Sera blev opført omkring 1419 af Sakya Yeshe, en discipel af Tsong Khapa. I storhedstiden boede der ca. 5.000 munke.
Derefter fortsætter vi til Dalai Lamas tidligere sommerresidens Norbulingkha, der ligger lidt uden for det gamle Lhasa i en herlig lund.

Til sidst runder vi dagen af med en af de stærkeste oplevelser i Tibet – Jokhang-templet, der er hele Tibets religiøse centrum. Jokhang er en stærk og voldsom oplevelse. Foran templet ses hundreder af pilgrimme, der utrætteligt kaster sig i glidefald til jorden. Indenfor er der lange mørke gange med små bedemøller og haller og bederum.

Udenfor ligger den store Bharkor-plads med markeder og lir. Egentlig er gaderne rundt om Jokhang alt sammen betegnet som Bharkor. Turen rundt er en kendt korlam eller pilgrimsrute, som benyttes af tusinder af pilgrimme hver dag. Pilgrimme og handlende fra de fjerneste afkroge af Tibet mødes for at bede og meditere. Der er små, søde gamle koner med ansigter så rynkede som en presset citron og friske unge piger fra de store vidder med blussende, rødmossede kinder og 108 lange fletninger. Der er store stærke Khampaer med et listigt glimt i øjnene, rødt bånd i det sammenflettede hår og en kæmpe sølvbeslået dolk spændt om den løsthængende chuba – den traditionelle tibetanske kappe. Jo, Bharkor-området er og bliver Tibets mest intense sted overhovedet.

Morgenmad er inkluderet.

7.

Lhasa - Potola Paladset og Drepung Klosteret

Dag 7

Efter morgenmaden skal vi besøge indbegrebet af Tibet; Dalai Lamas tidligere vinterresidens, Potala paladset, der med sine 1.000 værelser var et af verdens største bygningsværker. Her ses bl.a. Dalai Lamas private bolig og arbejdsværelser. Potala blev opført på ordre af den 5. Dalai Lama og ligger på det 130 meter høje bjerg, Marpo Ri (Røde bjerg). Først begyndte opførelsen af Potrang Karpo (hvide palads) i 1645. Det var færdigt i 1649. Potrang Marpi (Røde palads) var færdigt i 1694. I 1649 da den hvide del af Potala blev færdigt, flyttede den 5. Dalai Lama sit hovedsæde fra Drepung til Potala. Besøgspresset på Potala er efterhånden så enormt, at myndighederne i højsæsonen kun lukker et bestemt antal besøgende ind – og så kun for en times varighed.

Vi fortsætter til Drepung-klostret beliggende uden for Lhasa. Drepung, der blev grundlagt i 1416, var engang verdens største klostersamfund med over 10.000 munke og, ligesom Sera klosteret og Ganden, en af Statens 3 Støtter. Det blev opført i 1416 af Jamyang Chöje, som var en discipel af Tsong Khapa. Drepung blev slemt beskadiget under kulturrevolutionen. I dag sker der en vis genopbygning, og der er omtrent 500 munke i klosteret.

Morgenmad er inkluderet.

8.

Lhasa på egen hånd

Dag 8

Hele dagen på egen hånd i fantastiske Lhasa. Dagen byder på utallige muligheder som at snuse rundt ved Bharkor, tage til Potala eller et af de andre klostre endnu engang – eller måske tage på udflugt til Tsurphu-klosteret eller Ganden. Selve Lhasa har dog rigeligt at byde på, såsom Ramoche klosteret og hele den dejlige gågade ved klosteret, Chagpo Ri (Jernbjerget for udsigt til Potala), så langt som man nu kan komme op ad det. Spørg evt. Kipling Travel om, hvilke muligheder der er.

Morgenmad er inkluderet.

9.

Fra Lhasa tværs over Himalaya til Gyantse

Gyantse Tibet

Godt akklimatiseret og efter at have nydt dagene i Den Forbudte By begynder vi køreturen tværs over Himalaya på den berømte Friendship Highway. Turen går mod sydvest og krydser det 4.794 meter høje Khamba La, som er vores endelige farvel til Lhasa. Fra søen er der storslået udsigt udover den turkise, skorpion-formede sø, Yamdrok Tso. Yamdrok Tso er traditionelt en af Tibets fire hellige søer (sammen med Nam Tso, Lhamo Lhatso og Manasarovar), og her kører vi langs søen de næste timer. Den hellige sø har ingen naturlige vandkilder, og det kinesiske vandkraftprojekt fra slutningen af 90’erne kan vise sig at få katastrofale følger for økobalancen i området.

Man kan være heldig at se flokke af yakokser på vejen op til Karo La-passet 5.010 meter, som kommer tæt ind under de imponerende tinder Ralung, 6.236 meter, og Nozin Khangsa, 7.223 meter, der efterhånden er et populært bjerg for bjergbestigere. Derefter dykkes ned fra højbjergene og inden ankomst til Tibets fjerdestørste by Gyantse i 3.950 meters højde.

Gyantse har rundt regnet 10.000 indbyggere og er en herlig traditionel, tibetansk by beliggende nord for Nang Chu-floden. Her holdes i større grad på traditionerne end i Lhasa. Det er klart et af turens kulturelle højdepunkter, og byen var i det 15. århundrede hovedstad i et semiselvstændigt kongerige. Og den relativt tætte beliggenhed på Sikkim og Bhutan (via Chumbi-dalen) har gjort byen rig. I Gyantse er der bl.a. det flotte fort Gyantse Dzong, som blev skudt i sænk af briterne under ledelse af Francis Younghusbands ekspedition til Lhasa i 1904. Og der er ikke mindst det underfulde og flotte Palkor Chöde-kloster samt den berømte Kumbum-stupa fra 1440, der er en af de største arkitektoniske seværdigheder i Tibet.

Morgenmad er inkluderet.

10.

Til Shigatse 3.900 meter og Tashipünpo Klosteret

Dag 10

Køreturen fra Gyantse til Tibets næststørste by Shigatse er på bare et par timer. Shigatses store klosterkompleks Tashilünpo fra 1447 var hovedsæde for Tibets næsthøjeste inkarnation, Panchen Lama (Tashi Lama). Tashilünpo er i dag et af Tibets mest aktive klostre og tilhører Gelugpa-grenen af den tibetanske buddhisme, som så mange andre klostre i det sydlige Tibet. Hovedtemplets gård er rammet ind med gallerier i tre etager, og det var her den store svenske opdagelsesrejsende Sven Hedin lod sig underholde sammen med Panchen Lama i 1906. Tashi Lünpo blev bygget i 1477 og havde op mod 4.000 munke og lamaer i sin storhedstid inden den kinesiske besættelse. Turen går bl.a. til Panchen Lamas palads, Kelsang-templet og Maitreya-templet (den fremtidige Buddha).

Rundt om klosteret går den fine korlam eller pilgrimsrute, som giver en udmærket lille aftentur med smuk udsigt til fortet Shigatse Dzong og byen. Fortsæt evt. til markedet ved foden af fortet, og forsøg dig med en handel om turkiser, sølv - eller hvad med en gammel menneskelårknogle, beslået med sølv og brugt af en munk som blæseinstrument ved højtidelige lejligheder

Morgenmad er inkluderet.

11.

Mod Himalaya ad Friendship Highway til Shegar 4.050 meter

Dag 11

Vi fortsætter videre ad Friendship Highway. Her kommer man nu ud på de rigtig store sletter, og begrebet ”verdens tag” begynder at give mening. Køreturen går over det 5.220 meter høje Lhakpa La (Gyatso La) pas og fortsætter ned mod ”cowboy-byen” Lhatse. Nede i Tsangpo/Bhramaputra-dalen passerer vi klostre og nomadiske folk, der græsser deres yakflokke i området. Derefter fortsættes mod de store bjerge, dog med stop i Shegar (New Tingri). Med lidt held kan der være mulighed for at besøge selve Shegar, der er en herlig lille landsby, men det kræver sit held og kan bestemt ikke garanteres.

Morgenmad er inkluderet.

12.

Rongbuk klosteret og Mt. Everest 5.000 meter

Dag 12

Kort efter Shegar drejer vi fra Friendship Highway og kører sydover, højt op over passet Pang La i 5.150 meters højde, som ligger i en afstand af bare 30 km fra Chomolongma – Mount Everest. Fra passet er der i klart vejr det bedst tænkelige vue over hele det centrale Himalaya. Her kan man se Makalu, Chomo Lonzo, Lhotse med Mount Everest, som storesøsteren tronende over alle de andre, og ude til højre (vest) er der Gyachung Kang og Cho Oyu. Vejen fører ned gennem en malerisk dal på vej til den mest imponerende del af verdens højeste bjerg. Højt over ses Gyelung Dezeng Chhöling, nogle små klosterruiner, der var meditationssted for de øverste lamaer i Rongbuk. Det blev endnu et af Kinas altødelæggende kulturrevolutions ofre.
Turen går langsomt ind til Rongbuk-klosteret og foran tårner verdens højeste bjerg sig op mod himlen. Udsigten slår stort set alle andre bjergudsigter, da Everest er dalens eneste bjerg. Rongbuk-klosteret er ca. 250 år gammelt og beliggenheden over 5.000 meters højde gør det til verdens måske højest beliggende kloster. Selve klosteret er kun 100 år gammelt, men er meget vigtigt for hele Tsang-provinsen. Der var op til 600 munke og lamaer boende på sin storhedstid. Der er en del genopbygning i gang, men om det er for turismens skyld er svært at sige. I alle fald er der ikke meget mere end 20 munke omkring i området.

Everest Base Camp – det er her ekspeditionerne starter deres farefulde færd mod toppen af verdens højeste bjerg. Der er adskillige danskere, der har forsøgt sig denne vej startende med Klavs Becker-Larsen i 1951. I 1995 kom Michael Knakkergaard Jørgensen som første dansker på toppen af Everest. Han besteg bjerget i flot stil fra den klassiske rute i Tibet. Siden har tre andre danskere formået at komme på toppen fra denne rute, deriblandt vores guider Mogens Jensen, Søren Smidt og Asmus Nørreslet. Det er farefuldt og har krævet mange dødsofre.

Et af de store navne, når man taler Everest, er George Mallory, der udtalte de berømte ord ”Because it is there”, da han blev spurgt, hvorfor han ville bestige Everest. Mallory var på tre Everest-ekspeditioner fra Tibet. I 1922 og igen i 1922 og 1924. Mallory og hans makker Irvine blev sidst set omtrent i 8.600 meter om morgenen d. 8. juni 1924 “going strong for the top”, som det hed sig. Senere på dagen forsvandt de i en monsunsky. Deres skæbne er en af Himalaya-bjergbestigningens mysterier. Mange tror stadig, at Irvine og Mallory besteg Everest i 1924. Se evt. Ghosts of Everest eller den danske oversættelse af Lost on Everest; Forsvundne på Everest.

Aftenlyset og de sidste solstråler på Everest er næsten overnaturlige – stedet er så goldt, råt, sælsomt og smukt, at det gipper i de fleste. Der er overnatning i simpelt gæstehus.

Morgenmad er inkluderet.

13.

Everest Base Camp Nord. Lamna passet til Tingri

Everest Base Camp Nord. Lamna passet til Tingri

Kort efter morgenmaden tager vi mod Everest Base Camp-området. Det er her ekspeditionerne starter deres farefulde færd mod toppen af verdens højeste bjerg. Der er adskillige danskere, der har forsøgt sig denne vej startende med Klavs Becker-Larsen i 1951. I 1995 kom Michael Knakkergaard Jørgensen som første dansker på toppen af Everest. Siden har en del andre danskere formået at komme på toppen fra Tibet, deriblandt Kipling Travels guider Mogens Jensen, Søren Smidt og Asmus Nørreslet.

Et af de store navne, når man taler Everest, er George Mallory, der udtalte de berømte ord ”Because it is there”, da han blev spurgt, hvorfor han ville bestige Everest. Mallory var på tre Everest-ekspeditioner fra Tibet, den første i 1921 så i 1922 og igen i 1924. Mallory og hans makker Irvine blev sidst set omtrent i 8.600 meter om morgenen d. 8. juni 1924 “going strong for the top”, som det hed sig. Senere på dagen forsvandt de i en monsunsky. Deres skæbne er en af Himalaya-bjergbestigningens mysterier. 
Men vi skal understrege at en base camp ikke er en specifik seværdighed men blot et givent sted, hvor bjergbestigerne på et tidspunkt har valgt at opsætte sidste lejr inden fremrykningen mod selve bjerget. På nordsiden af Everest er der to bygninger og en gigantisk ødemark, og det er sådan set hvad der er (men det er den klassiske base camp). Bjergbestigerne er i base camp i april og maj, mens den er tom resten af året. Udsigten til Everests tinde står stik syd for os på flotteste vis.

Siden kører vi ud af dalen og igen over Pang La eller Lamna La afhængig af forholdene - begge byder på et sublimt landskab med fire af verdens seks højeste bjerge. Men det er et koldt og sejt liv heroppe over de 5.000 meter, så turen går ned i mildere lag. Vi kører over de store sletter ved den gamle handelsby Tingri i 4.390 meters højde, hvorfra der er flot udsigt til Cho Oyu, 8.201 meter, samt et kig til Everest.
I Tingri bor vi på den store tibetanske højslette og har eftermiddagen fri.

Morgenmad er inkluderet.

14.

Nyt land – det store Centraltibet med Pelku søen og Kyirong

Vest Tibet. Nepal-Tibet grænse

Den nye grænseovergang til Nepal er netop åbnet i september 2017, og vi er selvfølgelig endnu engang blandt de allerførste til at opleve tibetanske nyheder. Vi fortsætter videre ad Friendship Highway og har en stor køredag foran os. Vi kommer nu ud på de rigtig store sletter og begrebet ”verdens tag” begynder at få mening. Efter Betse og Lama Rinpung kommer vi nærmere Pelku søens smukke vande. Undervejs er der åndeløs udsigt til de hvide tinder, som forekommer overraskende nær. Ikke mindst 8.000-meteren Shisha Pangma, som vi nu ser fra den modsatte side. 

Shisha Pangma er tibetansk for “sæterens store top” og ligger i det centrale Himalaya, i den sydlige del af Tibet og er det højeste bjerg i Pelku Kangri bjergkæden. Shisha Pangma hedder Gosainthan på nepalesisk, hvilket betyder “gudernes bolig” og siges at være et af hinduguden Shivas tilholdssteder.

Vejen fortsætter til Dzongka og herfra dykker vejen ned mod grænselandet i selve Kyirong-dalen, af tibetanerne kaldet ”Valley of Happiness”. Vi kører direkte sydover til Kyirong by (Kerung) og falder næsten 3.000 højdemeter til Nepals grænseland, hvor vi skal overnatte i den sidste grænseby. Det er første gang siden Beijing at vi igen er i frodigere egne på en stor dag med store landskablige forandringer.

Dette er en køredag udove det sædvanlige med den smukke bjergsø, høje pas, store sletter og Tibet når det er finest.

Morgenmad er inkluderet.

15.

Kyirong - over grænsen til Nepal og Nuwakot

Kyirong - over grænsen til Nepal og Nuwakot

Fra Kyirong krydser vi grænsen og kører de godt 60 km til den sidste bid ingenmandsland til Nepal. Det er bedstemt en lang og lidt anstrengende dag fra Tibet til Kathmandu i Nepal - men en sand del af et stort eventyr.

På Nepalsiden ligger grænsekontrollen ved Ghatte Khola nær Timure. Her klares de sidste formaliteter, som kan tage lidt tid og vi er dermed i Nepal med alt den hvirvar af kaotisk trafik som landet også byder på. Det er en lang og nok rejsens "hårdeste" køredag, hvor vi kører hele dagen fra Tibets sydligste bjerge ad grusveje mod Syabrubensi og derfra videre ad elendige veje ud af Rasuwa-området og siden selve landevejen til hovedbyen Trisuli og den mindre g meget hyggelige Nuwakot, hvor vi overnatter ganske unikt i et lille Homestay i den gamle kongeby

Morgenmad er inkluderet.

16.

Til Kathmandu

Tibet-Kathmandu

Vi kører 4-5 timer ad landevejen til Kathmandu, hvor vi efter en tur gennem Kathmandus gader når frem til vores centralt beliggende hotel. Leder man efter en by, hvor Østens mystik er hverdag, må Kathmandu komme ind på en af de første pladser. Den er ganske simpelthen et herligt angreb på alle sanser. De snævre gader og gyder, basarerne, klostre og templer, gadehandlere og pilgrimme udgør tilsammen hele Asiens fascinerende verden i en og samme by. Og jo, der er forurenet, støvet og al for megen trafik - men tager man baggader og gyder får man øjnene op for en forunderlig by.

Indkvartering på vores hotel i Kathmandu.

Morgenmad er inkluderet.

17.

Kathmandu

Dag 15

Dagen på egen hånd i Kathmandu til at gøre de sidste indkøb eller bare nyde byen.

Morgenmad inkluderet

18.

Hjemrejse og ankomst København

Dag 16

Tidlig morgen transfer til lufthavnen hvor vi begynder hjemrejse mod København, hvor vi  ankommer i løbet af dagen.

Morgenmad og mad på flyrejsen er inkluderet.

Velkommen hjem!

Priser
Sorter efter:
Vælg sortering
1. september - 25. september 2018
28.998,-
26.498,-

26. september - 31. oktober 2018
29.998,-
27.498,-

1. april - 22. april 2019
30.498,-
27.998,-

23. april - 20. juni 2019
28.498,-
25.998,-

21. juni - 31. august 2019
30.498,-
27.998,-

(Tillæg kan forekomme på jule- og nytårsrejser samt vinter- påske og efterårsferie)


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • Flyrejse Kathmandu-Lhasa på økonomiklasse
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Overnatninger i delt dobbeltværelse
 •   5 nætter på Hotel Marshyangdi i Kathmandu
 •   4 nætter på Dhodgu Hotel i Lhasa
 •   1 nat i Gyantse
 •   1 nat i Shigatse
 •   1 nat i Shegar
 •   1 nat i Rongbuk
 •   1 nat i Tingri
 •   1 nat i Kerung
 •   1 nat på Famous Farm ved Nuwakot 
 • Morgenmad som beskrevet i programmet
 • Tibetrejse i Minivan
 • Lokal engelsktalende guider som beskrevet i programmet
 • Tibet tilladelser og Travel Permits
 • Transfers og udflugter i Nepal og Kathmandu som beskrevet i programmet
 • 10 % rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 24 timers bemandet nødtelefon under hele rejsen
 • Gebyr til rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
 • Visum til Nepal (fås i lufthavnen, husk pasfoto, koster ca. 25 USD)
 • Visum til Kina (Tibet) - skal klares i Kathmandu på denne rejse, koster ca. 114 USD
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Forplejning udover den nævnte
 • Personlige udgifter
 • Drikkepenge
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

TILKØB

 • Tillæg for enkeltværelse: 3.998,-
Praktisk information

Bedste rejsetid: Medio april til medio oktober

Type: Individuel kulturrejse og rundture i alle byer med guide og entreer ved seværdigheder

Individuel tilpasning: Dette er en Kipling skræddersyet rejse med daglig afrejse. Den kan desuden forlænges eller forkortes, dvs. tilpasses efter ønske

 

Vigtige noter om rejser i Tibet

Tibet - et rejseland?

Engang var Tibet alle eventyreres drømmemål – og er det vel stadig på sine egne præmisser. Dagene med et feudalt præstestyre er ovre, men slemt er blevet mange gange værre siden da. Tibetanerne lever i et besat land. Og desværre, fordi det ser ikke ud til at ændre sig for et af verdens mest forunderlige kulturfolk. Det er paradoksalt og sørgeligt, at Tibet nu er regeret af et folk, der under påskud af en befrielse, ikke har den ringeste interesse i landets rige kulturarv, religion og sprog. Regimet er hårdt og ubarmhjertigt – i Tibet lever apartheid i bedste velgående. At tibetanerne alligevel har bevaret både sprog, religion og kulturel identitet er et mirakel – og tager man ud på landet, vil man opleve det selv – endda på allernærmeste hold.

Tibet er et ”hårdt” og meget besværligt rejseland – eller rettere de store oplevelsers rejseland, men uden den store service og opbakning man kender fra andre lande. I Tibet kommer der ændringer undervejs – stol trygt på det!. Derfor bedes du læse følgende igennem.

 

Service, ikke et kendt begreb i Tibet

Når man rejser i Sydasien og Sydøstasien, er man vant til smil og en enorm hjælpsomhed. Men dette gælder ikke den kinesiske del af Tibet. Her hersker omstændighederne og modviljen ganske ofte. Tibet er ikke et normalt turistland – eller i alle fald ikke i gængs forstand. Vi har på vore ganske mange rejser i Tibet siden starten af 90’erne oplevet så mange småproblemer og modvilje, at man bør vide det hjemmefra. Guiderne kan virke lidt maskinagtige og er ikke altid specielt interesseret i os rejsende – ikke på samme måde som man ser det i Nepal, Indien osv. Men når det er sagt, så er vores tibetanske partnere utrolig dygtige, meget professionelle og skønt serviceminded. Men tag den med ro, kineserne kan ødelægge en del for de rejsende – nyd herlighederne – men væbn dig med tålmodighed; det kan være en prøvelse. Tibet er et unikt rejseland med oplevelser i helt usædvanlige omgivelser – stort og smukt.

 

Overnatninger i Tibet

Hotellerne i Kina er gode og gedigne turistklasse hoteller, og i byerne i Tibet som Lhasa, Gyantse og Shigatse bor vi på hyggelige små hoteller med en skøn stemning. De er bestemt ikke luksus og vand og strøm kan svigte.
Længere ude på landet i Shegar, Rongbuk, Tingri og Zhangmu er det simple hoteller blandt stedernes bedste, hvad der ikke siger for meget. I Rongbuk (og nogle gange i Tingri) er det små sovesale (4-6 sengsværelser). Vi er midt på det tibetanske højplateau og ved Rongbuk i ca. 5.000 meters højde – altså så absolut på verdens tags tag. Derfor er der ikke nødvendigvis rent, ej heller varme. Omvendt er det på landet i Tibet, at Tibet opleves på den mest ægte måde – og det er meget spændende. Tag derfor en lagenpose med og nyd Tibets bedste egn – selvom det kan være decideret skident med dårlige toiletforhold og koldt.

 

Friendship Highway

En Highway skaber som oftest associationer til en stor flot hovedvej – men i Tibet er den en helt anden sag. Friendship Highway er efterhånden komplet og flot indtil Tingri. Men grundet Himalayas barske natur kan der være en del vejarbejde og periodisk er det blot en bumpet grusvej. En del dage har lange køreture og de kan være hårde, nogle vil sige en prøvelse – men nyd udsigterne; måske er det verdens flotteste køretur. Og hele rejsen værd.

 

Højder

Himalaya begynder først for alvor, hvor Alperne holder op, og de fleste rejser i Nepal involverer nødvendigvis ophold i store højder. Dette kan bevirke en risiko for højdesyge, kaldet AMS (Acute Mountain Sickness). Der forskes livligt i problematikken omkring menneskers tilvænning til højden, men man kender endnu ikke nøjagtigt til mekanismerne omkring bjergsygen. Man ved, at det ikke direkte har noget med kondition eller alder at gøre, og at det kan ramme selv den mest veltrænede. Og det gør det i særdeleshed, hvis man overbelaster sig selv i stor højde. Du kommer meget hurtigt over 3.000 meter, faktisk allerede på flyet fra Kathmandu til Lhasa. Eller på toget fra Beijing. Tag det roligt de første dage og drik rigeligt.
Men der er altid et par stykker, der føler de lette symptomer som hovedpine, appetitmangel og søvnløshed, men det går ofte meget hurtigt over. Sørg dog altid at tale med guiden/turlederen inden der bliver alvorligt. Vær ærlig og rolig, hovedpine er almindeligt. De sværere symptomer inkluderer træthed, svær hovedpine, svimmelhed, opkastning. Årsagen til disse symptomer er bl.a. ødemdannelser (vandansamling i kroppen; specielt lungerne og hjernen).
Du bør altid medbringe Diamox (se medicinlisten), der til en vis grad kan forebygge og afhjælpe milde højdeproblemer.

Vi har knap 30 års erfaring med rejser i Tibet. Ovenstående skal ikke ses som afskrækkende, vi vil blot gerne informere om de reelle forhold ved at rejse i Tibet. Men uanset hvad man bliver udsat for i Tibet, vil det altid stå som en helt unik oplevelse - selv med de problemer, man kommer til at opleve undervejs. Tibet er kort sagt fantastisk - velkommen til en stor signaturrejse som vi har haft på programmet siden 2003.

Foredrag

Nepal

10. oktober 2018 · Klokken 19:30 - 21:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal - Verdens største natur og kulturkontraster

25. oktober 2018 · Klokken 19:00 - 21:00

Eventyrsport, Falkoner Alle 21-23, 2000 Frederiksberg

Bhutan og Tibet

21. november 2018 · Klokken 19:30 - 21:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

23. januar 2019 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

5. marts 2019 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Nepal

15. maj 2019 · Klokken 17:30 - 19:00

Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K

Vil du høre mere om rejsen?

Vælg
Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.