Vejr og klima i Nepal

Nepal er et helt utrolig land, som strækker sig hen over bjergtoppene af Himalaya bjergene. Det er især i det nordvestlige Nepal, hvor enkelte dele er i det højtliggende plateau, som også er kendetegnet for landet Tibet, og disse høje toppe bliver typisk betegnet som Den Tibetanske Højslette. 

Generelt om klima og vejret i Nepal

Kathmandu

Kathmandu er hovedstaden i Nepal, og her er byen beliggende i en kæmpe dal. Landet befinder sig, som nævnt, oppe i den kæmpe bjergkæde, Himalaya, hvor klimaet er anderledes, end hvad vi kender fra Danmark. Her er regnen mere hyppig og kraftfuld, hvor der dog stadig er behagelige temperaturer, som er en del varmere end Danmark. 

Temperaturene i Kathmandu kan variere med lige fra 1 grad om natten til 29 grader om dagen, afhængig af hvilken måned man vælger at rejse i.

 Vejr på vandretur
Klimaet omkring Rara-søen

Bjergene i Nepal

Vi har taget udgangspunkt i det højeste bjerg i verden, som er Mount Everest. Her kigger vi på hvilke temperaturer og klima, man kan forvente på enten en trekkingtur eller en bjergbestignings tur. Temperaturen ved Mount Everest vil typisk befinde sig mellem intervallet fra 5 grader om natten til omkring 16 grader om dagen. 

Dog vil temperaturen naturligt falde, jo mere man kommer op ad bjerget. Mere præcist falder den omkring 1 grad for hver 200 meter op, man kommer. Der forekommer mindre regn oppe i bjergene, end i dalene.

Sæsonerne i Nepal

Højsæson i Nepal

Rejsen til Nepal kan ske hele året rundt. Dog er der perioder i Nepal, hvor vejret er mere stabilt og forudsigende. Det er perioden fra midten af september til midten af december. Her er de daglige temperaturer på omkring 6 til 14 grader. Desto højere og tættere på vinteren man befinder sig, jo køligere bliver vejret og jo færre solskinsdage er der.

Lavsæson i Nepal

Lavsæsonen i Nepal, eller den mere uforudsigelige og ustadig periode i Nepal, er fra omkring juni til sidst i August. Her findes der også den såkalde monsunperiode i Nepal, hvor regnen er meget kraftfuld og hyppig. Dog er det også i denne periode, hvor solskinsdagene er oftere end i andre perioder om året.

Klima på trekkingtur