Antal dage: 24
Priser fra: 33.998,-
Rejseform: Individuel rejse

Se priser & book

Fra Kanchenjunga til Makalu

Great Himalayan Trail - Lumba Sumba Himal mellem verdens 3. og 5. højeste bjerg


"En fantastisk oplevelse, ikke mindst pga. vores 5 sherpaer og den danske guide Jens Christian som var med på vores tur. Kipling vil helt sikkert komme i betragtning igen til min næste tur, ligesom jeg vil give anbefaling videre til andre."

Fra København er der afrejse mod et helt usætvanligt HImalaya-eventyr. 

Lumbasumba områdets isolerede beliggenhed giver en enestående mulighed for at opleve det ægte Nepal – der er en oprindelighed over deres levevis og det kommer vi tæt på. Dermed har vi også et ansvar for ikke at spolere det. Det vil sige, at vi ikke giver kuglepenne og gaver ud, medmindre det er til skolen. Ligeledes, som på alle vore ture, tager vi al affald med tilbage og forsøger kun at efterlade huller efter vore teltpløkke – og lidt penge.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

Ved ankomsten til Kathmandu er der en herlig modtagelse i lufthavnen og der køres til hotellet midt i Thamel. 

Her er rig mulighed til at gå rundt i den centrale bydel, fra Thamels levende gader med handelsstrøg, butikker, cafeer og restauranter og et væld at udstyrsbutikker - og så til Kathmandus gamle gader, hvor newarernes klassiske liv stadig udspilles. 

Overnatning i Kathmandu på Hotel Marshyangdi eller tilsvarende.

Morgenmad er inkluderet.

Lodge
Hotel

Tidlig morgen kører vi i lufthavnen og afventer vores lille fly, der skal flyve os ca. 50 minutter østpå til Nepals grænse mod øst nær Darjeeling. I lander i Badrapur og hentes af chaufføren. Herfra er der 4-5 timers kørsel, først gennem Terai som er nepals flade lavland, til temarker og derfra langsomt op i bjergene til Ilams utroligt smukke temarker.

Overnatning på lodge i Ilam.

Lodge
Lodge
Ilam

Den bumlede vej fortsætter nordover og går gennem smukke landskaber appelsin og bananlunde samt adskillige beboelser indtil distriktshovedstaden Fungling (Taplejung) nås. Herfra videre til smååbygder som Siwa, Tawa og Porke, hvor husene er lavet af bambus. Vi kommer ind i KCAP (Kanchenjunga Conservation Area) og krydser Sisne Khola (brændenælde-elven). Efter Sinwa kommer nogle store overhængende klipper, hvor flere bisværme ses. Der er blandt andet herfra, Nepals berømte Honey Hunters kommer fra. Se Eric Valli’s bog og film af samme navn.

Dalen snævrer sig ind, og stien bliver markant smallere, indtil vi ankommer til den herlige by, Chiruwa 1.280 meter

Omtrent 5-7 timer.

Morgenmad og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi følger floden og kommer ind i herlig skyggefuld skov, hvor vi vil se en del vild kardemomme, kaldet elaichi, som er af stor handelsværdi, da det i tørret tilstand eksporteres til Indien, hvor det bruges i de fleste retter og i te.

Dalen bliver smallere, vi går gennem flere beboelser og efter Helok krydser vi Simbuwa Khola og kort efter selve Ghunsa Khola. Floden er efterhånden mælkehvid og stærkt strømmende. Et lille stykke over floden ligger Bhotia-byen, Sakathum 1.640m, hvor kvinderne har den typiske Ungki på.

Stien går måske via Taplethok, Lelep og Rai-byen Lungthung med en lille Health Post – alle byer på vestsiden af Ghunsa Khola. Det, som meget andet, opdager vi undervejs!

I området her får man ofte serveret Tongba, en lokal hirseøl, der serveres varmt med sugerør. Den bløde, herlige smag er ret lækker og alkoholstyrken gør, at man skal være en anelse påpasselig… Om muligheden byder sig, skal vi prøve at finde Tongba.

Omtrent 5-7 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi forlader hovedstien og begynder turen nordover langs den øvre Tamur-dal, der i årtier var komplet lukket land, hvorfor der ganske få spor af turisme. De senere år har der været spottet rød panda i dalen et antal gange. Der er bygder og små, nærmest ydmyg klostre. Vi krydser floden og stiger pænt op til vi skal det sidste stykke til Ila Danda 2.051 meter, med forrygende udsigter i godt vejr.

Omtrent 5-7 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi går videre nordover og gennem den lille landsby, Magawa. I området her er nogle af de større bambusområder og fortsætter vi op i dalen gennem skiftende skov af eg, ahorn og fyr. Henad eftermiddagen ankommer vi til Selep Kharka 2.525 meter

Omtrent 5-7 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi skal til en af Transhimalayas legendariske karavanebyer, Walungchung Gola (Olanchung). Vi vandrer gennem Jongin og Dhoban ved Ramite, og tager den vestre dalgang mod Walungchung.

Vi ankommer til den klassiske handelskaravaneby, Walungchung Gola 3.208 meter, der i sin storhedstid var en ganske rig by, der levede af samhandlen med Tibet til Sar over Tipta La passet og havde samme storhedsgrad som ex. Namche Bazar ved Everest og Tukuche i Thak Khola. Men efter kinesernes invasion har det været hårde tider uden handel og ingen rejsende, da området var hermetisk lukket. Men begge ting er ved at bløde op, nogle få eventyrlystne trekkere finder vej herop og samhandlen er også ved at genopstå især efter begrebet Great Himalayan Trail er ved at blive godt oparbejdet som en del af Nepals trekking-strategi.

Under Walungchung hører også gygderne Yangma, Ghunsa, Lungthung, Lelep samt syv andre småbeboelser, der alle er blandt de tibetanske folk Nawa og Lhomi.

Omtrent 3-5 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi tager en ekstra dag i Walungchung. Walungchung er en pænt stor bygd med omtrent 60 huse og et relativt stort, aktivt kloster. Før i tiden siges det, at byen var stor og smuk, og husene var af stor rigdom. Men et jordskred i 1960’erne lagde byen øde for en længere periode, endnu et søm i kisten på den førhen stolte karavaneby.

Vi besøger klosteret og skal i det hele taget ”indtage” byen på bedste vis – og akklimatiserer selvfølgelig.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi forlader stort set civilisationen her i den øvre del af Tamurflodens dybe dal. Vi går nordvestover og vandrer gennem rhododendronskov til sæteren ved Jadak 3.636 meter hvorefter der kommer varder for stien til Mendolung floden og Tipta La passet til Tibet. Vi skal dog ind i den vestre dal og slår lejr ved Langmale eller Upper Langmale, 3.893 meter.

Omtrent 4-5 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Da vi skal højt de næste dage, har vi valgt at indlægge endnu en sikkerhedsdag til ekstra akklimatisering i Dimsamba-dalen, hvorfor vi rykker lejren det korte stykke til Tangcher (Yangetar) i 4.203 meters højde, for at få så små stigninger i overnatningshøjderne, som muligt.

Om eftermiddagen går vi måske et stykke op mod bjergsøen godt over lejren og ellers er det bare at nyde dalen, som åbner sig og bliver stor, bred og utrolig smuk ved Tangchers alpine højland.

Omtrent 2-3 timers trek.

Telt
Telt

Vi følger den lille elv, Dimsamba Khola og stiger til de store højder. Det er sådan set “bare” at gå op, op - og op og så endelig komme frem til “Phedi”, der betyder foden af bjerget på nepaali. Vi slår lejr ved foden af Lumba Sumba passet I 4.747 meters højde og hviler inden pasoverskridningen.

Omtrent 4-6 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt
Great Himalayan Trails Nepal

Vi laver en noget nær alpin start, for at gå mens sneen er fast og have god tid til pasoverskridningen. Vi starter formodentlig inden solopgang og går op til en lille sø, hvorefter en ganske fin kam følges til en prominent lille saddel, som dog ikke er pashøjden.

Passet er dækket af sne og i perioder en ren “Snow Lake” og derfor anbefaler vi gamacher og vandrestave på turen over den til tider heftige pas.

Langsomt går det mod en lille saddel hvor vi bliver mødt af bedeflag – men desværre er Lumba Sumba et dobbeltpas (Lumba La og Sumba La) og vi skal derfor traverserer en smule videre inden selve pashøjden nås. Her bliver vi belønnet med forrygende udsigter til hele Kanchenjunga massivet og Jannu i øst og mod vest, et unikt og usædvanlig flot panorama til Makalu, verdens femtehøjeste bjerg.

Fra pashøjden skal vi 600 relativt stejle meter ned til den første lejrmulighed, som formodentlig er Chaurikharka 4.594 meter, alternativt en af sæterne længere ned i dalen.

Omtrent 8-10 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi skal ned mod de små samfund mellem Arun og Tamur, som Christoph von Führer-Haimendorf beskriver så fantastisk i “Himalayan Traders”. Vi kommer forbi og ned via et antal små sætersteder, de såkaldte “Kharkas” og kommer ned mod Lasa, der ligger i Modek Chu-dalen som fører op til Umbak La, endnu en af de store handelsruter til Tibet. Før i tiden gik karavanerne ofte over Tipta La og Umbak La for at nå fra Arun til Tamur. Vi kommer til Thudam, en mindre bygd med omtrent 30 huse spredt beliggende i 3.500 dejlige højdemeter på nordskråningen, så de kan nyde lidt af dagens sol i den stejle dal. Traditionelt set er de en del af Lhomifolket (Kar Bhote, som de kaldes af nepaleserne), lavlands tibetanere som traditionelt set er tæt forbundne med det sydlige Tibet.

Omtrent 4-5 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Neden for Thudam dukker Sankhusawas store skovområder op – og kan stadig i ny og næ se tømmer, som skal nordover mod Tibet. Det går stik vestover i den stejle dal og vi kommer til et lille stejlt pas i 3.370 meters højde med utrolige udsigter til Makalu. Eller som George Leigh Mallory skrev tilbage i 1921 ved synet af Makalu:

”Blandt alle de bjerge, jeg har set, og, om man tør dømme efter fotografier,

alle de bjerge, som i det hele taget nogensinde er blevet set, er Makalu uden lige i sin overvældende barske, storslåede pragt”

Lejr ved en af de små kharka’er i dalen, formodentlig i 2.877 meter.

Omtrent 5-6 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi skal op på en højderyg i fin rhododendronskov med udsigter til Chamlang bjergene og ikke mindst, Arunfloden. Det er et vildsomt område, men efter formiddagsvandringen holder vi frokosthvil ved endnu en sæter og kan tydeligt se dagens mål, Chyamtang, en noget store bygd beliggende højt over Arunflodens vestre bred.

Vi skal helt ned til Arunflodens frådende vande og krydse den, hvorpå dagen slutter med en stræk-ben stigning på en god times tid, inden vi kommer til Chyamtangs fine stenhuse. Lokalt hedder byen Damdangma.

Vi er i den sidste by inden Kimathangka, grænsebyen til Tibet.

Omtrent 6-7 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Da vi ikke kender Lumbasumba passets beskaffenhed, har vi valgt at indlægge en bufferdag i Chyamtang i tilfælde af forsinkelser i akklimatiseringsprocessen eller overskridelsen af passet.

Vi kan evt gå nordpå op mod Kimathanka og grænsen til Tibet. VI kan formodentlig ikke nå hele vejen, men et stykke ind for at se mod grænsen. I landsbyerne er der ofte zopkio, en hybrid af yak og ko og agerlandet er frodigt, men pladsmæssigt yderst sparsomt. Flere familier lever med den traditionelle polyandry, som ses flere steder i den tibetanske kultursfære.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi er i lavlandstibetanernes hovedland i den øvre Arundals skov og på kanten af det store beskyttede område ”Makalu-Barun National Park and Conservation Area” som er et af Nepals mest eventyrlige biodiversitets områder. Diversiteten er ganske simpelthen enorm. Kort fortalt lever her 60 % af Nepals blomstrende planter (i alt 3.000 plantearter, heraf 25 forskellige rhododendronarter), 50 % af Nepals 856 fuglearter, 45 % af pattedyrelivet (i alt 88 arter), 43 af Nepals krybdyr (43 arter). Og over turens forløb, der i fugleflugtslinie ikke er mere end knap 50 km, rejser landskabet sig fra under 500 meter til ca. 8.500 meter – altså 8.000 meters stigning i samme nationalpark.

Vi vandrer sydover mod Lingam og navnkundige Chepua (Tangmoche) med Nupa-klanen fra Lhomi-folket og kommer til Gimber, hvorfra vi igen kan nyde udsigten til Makalu. Fra Gimber går det let til Hatiya (Pangbok) 1.595 meters højde.

Omtrent 5-6 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Befolkningen er klassisk set klædt som tibetanere, trods den lave beliggenhed og deraf følgende varme. Kvinderne bærer fine og smykker og økonomien er baseret på de små agerbrug, som terrasserne nu engang byder.

Stien sticker sydover til Barun Dhoban hvor det lille Mahadev temple ligger. Det er her Barunflodens smeltevand løber ned i Arunfloden.

I Golas ganske få huse bor Rai og Lhomi blandet.

Omtrent 5-6 timers trek.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt

Vi går gennem terrassemarker, hvor der dyrkes ris og andre afgrøder og går mod landsbyen Pathibhara med en lille markedsplads. Vi kommer gennem et antal småbeboelser i det herlige landskab og ankommer langsomt henad eftermiddagen til Hedangna, der egngan havde et “fort” en Ghadi, hvor den royal hær til enhver tid kunne slå tibetanske røvere og andet godtfolk, hjem. Reelt set hedder byen Hedangna og er “indgangen” til det lukkede nord og en landsby med blandt andet skole og politistation mv.

Vi er nede i Kirant-land med Limbufolket, dog primært Rai-folket, som Arundalen primært er beboet af.

Omtrent 6-8 timers trek.

Telt
Telt

Vi skal omtrent 400 meter ned til Arunfloden, som krydses et bemærkelsesværdigt sted i blot 650 meters højder. Herfra stiger vi op, op og varmt op. En smal, stejl og glat sti fører zigzag ud og ind imellem terrassemarker inden vi ankommer til Num (Tundikhel, markedspladsen) beliggende for enden af den smukke højderyg, som fører ned til Khandbari og endeligt Tumlingtar lufthavn.

Med lokale jeeps kører vi langs den smukke højderyg til Chichi Las fantaatiske udsigter til Chamlang og Makalu, inden vi gør holdt i Sankhuwasabha’s distriktshovedstad, Khandbari som er en Newar-by med omkring 15.000 indbyggere. Herfra køres til Tumlingtar beliggende på en stor slette i knap 500 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Lodge
Tehus

Fra Arundalen og LumbaSumba flyver vi tilbage til Kathmandu og kommer ind til hotellet.

Morgenmad er inkluderet.

Lodge
Hotel

Der er afsat en bufferdag i Kathmandu i tilfælde af forsinkelser. Det giver mulighed for på egen hånd at tage ud og se nye steder.

Morgenmad er inkluderet.

Lodge
Hotel

Vi siger farvel til Nepal og vender blikket mod Danmark. 

Velkommen hjem.

Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
12. apr. - 30. maj. 2020
36.998,-

20. sep. - 30. nov. 2020
37.998,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • Flyrejse Kathmandu-Badrapur
 • Flyrejse Tumlingtar-Kathmandu
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – håndbagage og bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og –afgifter
 • Transfer og transporter
 • Lokal jeep Badrapur-Ilam-Taplejung/Chiruwa
 • Lokal jeep Num-Tumlingtar
 • Dansk rejseleder
 • Sherpaguide (certificeret trekking guide) 
 • Assisterende sherpaguider
 • Al mad på trekkingturen - I har eget køkkenhold, der tilbereder al mad
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • 4 overnatninger på hotel i Kathmandu med morgenmad
 • Overnatning i telt på gammeldags ekspeditionsbasis
 • Morgenmad, frokost og aftensmad på trekkingturen
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system):
 • Kanchenjunga National Park tilladelse
 • Makalu Barun National Park tilladelse
 • Kanchenjunga special area tilladelse
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Vand på trekkingturen, 5 liter i døgnet (vi har vandrensningsfiltre med)
 • Informationsmateriale om Nepal - praktiske oplysninger og pakkelister
 • Alle nepalesiske turistskatter og afgifter samt evt nationalparkafgifter
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Visum til Nepal (vi anbefaler at søge hjemmefra)
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Mad (beregn 35-60,- pr måltid) og drikkevarer udover det beskrevne
 • Drikkepenge, beregn 150-160 USD til hele Lumbasumba trekket
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Sværhedsgrad: C+ (passet er D+)

Højde: 2.815 - 5.160 meter (højeste sovehøjde 4.750 meter)

Type: Individuelt telt trek med vores faste sherpaguider

Pakkeliste: Trekking

 

Lumbasumba

Lumba Sumba trekket

Beliggenheden og isolationen i Nordøstnepal gør turen til en ren ekspedition, hvor vi krydser tværs gennem Østnepal

Sensitive områder – langt fra alfarvej

Områdets isolerede beliggenhed giver en enestående mulighed for at opleve det ægte Nepal – der er en oprindelighed over deres levevis og det kommer vi tæt på. Dermed har vi også et ansvar for ikke at spolere det. Det vil sige, at vi ikke giver kuglepenne og gaver ud, medmindre det er til skolen. Ligeledes, som på alle vore ture, tager vi al affald med tilbage og forsøger kun at efterlade huller efter vore teltpløkke – og lidt penge.

Dalene har kun åbnet en sprække og turismen er ganske minimal, hvorfor vi nok kommer til at opleve en del ændringer i forhold til det skrevne program.

Kultur og religion
Østnepal er kendetegnet ved det rige agerland, som dyrkes ekstensivt og terrassemarker ses overalt indtil omkring 2.800 meters højde. I kommer gennem risterrasser, hirse- og kornmarker, gennem bananlunde og i meget dybe og frodige dale med brusende elve. Alt gror i Østnepal. Mod syd gror der te. Nepalesisk te lider under naboens konkurrence med den berømte Darjeeling-te. Men Ilam-te i Nepal er af fantastisk høj kvalitet og vi håber at kunne se te-fremstilling og de smukke marker.

I kommer til store, rige basar-byer, til små bygder og sæterbebyggelser og fattige og afsondrede tibetanske småsamfund højt oppe i bjergene. Vi møder folk som Limbu og Rai, Newar, Sherpaer og Bhotias (tibetanske folk) samt indiske kastefolk. Så både kulturelt og landskabeligt byder Kanchenjunga-trekket på oplevelser i en helt speciel og god sammensætning.

Nyåbnet område

Kanchenjunga blev først åbnet for turisme i 1988 og Lumba blev først åbent for turisme i 2012, og det har siden udviklet sig til et ”populært” trek for dem, som vil noget helt specielt. Det er stadig langt fra alfarvej og er absolut ikke et turist-trek, hvilket antallet af vandrere også beviser – der er under 500 vandrere årligt.

Turen er lang og en anelse hårdere end flertallet af vandreture i Nepal, dagene er en halv til en hel time længere end f.eks. Manaslu og Annapurna, men bestemt ikke så hård, at flertallet ikke kan gennemføre. Samlet set er dette en af Nepals største trekkingture.

Velkommen til et vaskeægte stor-trek, en god klassisk gammeldags telt-ekspedition

Foredrag
Periode
Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Østergade 5, 8000 Aarhus
28. jan. 2020 kl. 18:15

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Vestergade 13A, 8800 Viborg
5. feb. 2020 kl. 18:00

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Søndergade 12, 7100 Vejle
19. feb. 2020 kl. 18:00

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Slotsgade 16, 5000 Odense C
25. feb. 2020 kl. 18:00

Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
26. feb. 2020 kl. 19:30

Dansk Himalaya historie
Restaurant MOMO Nepal, Sankt Jørgens Gade 116a, 5000 Odense
11. mar. 2020 kl. 19:00

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
14. mar. 2020 kl. 11:40

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
15. mar. 2020 kl. 11:40

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Axeltorv 5A, 4700 Næstved
17. mar. 2020 kl. 18:30

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Oslo Plads 2, 2100 København Ø
25. mar. 2020 kl. 18:30
Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik