Dolpo og Shey Gompa - øvre Dolpo trek

“These villagers dwell in one of the most glorious places on earth without being remotely aware of it."


Fra København går det til Kathmandu.

Mad på flyrejsen er inkluderet.

Dag 1

Ved ankomsten til Kathmandu er der en herlig modtagelse i lufthavnen, hvorefter der køres gennem Kathmandus gader til vores hotel.

Leder man efter en by, hvor Østens mystik er hverdag, må Kathmandu komme ind på en af de første pladser – den er ganske simpelthen et herligt angreb på alle sanser. De snævre gader og gyder, basarerne, klostre og templer, gadehandlere og pilgrimme udgør tilsammen hele Asiens fascinerende verden i en og samme by. Og jo, der er forurenet, støvet, alt for megen trafik, og den er tæt – men tager vi baggader og gyder, får vi øjnene op for en forunderlig by.

Overnatning i Kathmandu

Lodge
Hotel

Hele dagen til forberedelse af Dolpo trekket - eller nærmere ekspeditionen til Upper Dolpa!

Nepals hovedstad byder på en næsten endeløs række af seværdigheder samt små, krogede gader, hvor der altid er nyt at opdage.

De fleste på Dolpo trekkingturen har formodentlig været i Kathmandu før (måske endda flere gange), så derfor kan en tur gennem de nordlige gader til Buddhanilkhanta og det lavere Shipapuri-område eller Kirtipur - en af Kathmandus gamle kongebyer ("De næseløses by" - som Karl Eskelund skrev). 

En skøn dag i Kathmandu.

Morgenmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu

Lodge
Hotel

Fra Kathmandu flyver vi til Nepalganj, der er Nepals næststørste by beliggende på grænsen til Indien i Terai - og i øvrigt et forrygende hul i jorden.

Vi indlogerer os og ser efterfølgende Kali-templet Bageshwari Mandir. Det er også en oplevelse at gå en tur rundt i basaren og byen, der er ligeligt Indien som det er Nepal.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Lodge
Hotel
Nepalganj

Tidlig morgen tager vi til lufthavnen for at flyve en smuk og dramatisk tur på 35 minutter til Juphal, beliggende i 2.350 meters højde. Det er en imponerende flyvetur fra slettelandskabet over Bardia National Park, inden vi på vild vis dykker ned gennem forbjergene til Juphal.

I den lille airstrip står vores Sherpaer-guider, køkkenhold og bærere klar. Selve airstrippen ligger højt over Thulo Bheri-floden og landskabet minder en anelse om Garhwal og det sydvestlige Tibet.

Fra Juphal går vi mod sydøst, først højt over Thulo Bheri-dalen, gennem majsmarker og siden nedad mod Thulo Bheri-floden til landsbyen Kalagaonda. Herfra følger vi floden til Rupgad og siden Dolpos administrative hovedstad, Dunai i 2.140 meters højde. Turen tager omkring 3-4 timer.

Eftermiddagen fri i Dunai - velkommen til Dolpo.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
3-4 timer
Ned
359 m.
Telt
Telt

Først på dagen krydser vi den mægtige Thulo Bheri-flod og skal derefter følge den smalle Suli Gad-floddal, der leder via Rohagaon til Phoksumdo-søen. Undervejs kommer vi til de sjoveste bynavne som Parela (Øjenvipper), Rahagoan (Øjenbryn) og Ankhe (Øje).

Ved Sumduwa, i 3.020 meters højde, kommer vi ind i Shey-Phoksumdo Nationalpark, og her bliver Suli Gad skilt i Durjam og Ringmo Khola. Stien fører nu stejlt op mellem kæmpe kalkklippe-formationer, og vegationen består af enebærbuske og berberis.

Ankomst til Chepka i 2.843 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
6-7 tiner
Op
703 m.
Telt
Telt
Dag 6

Dagens vandring starter langs flodbredden og gennem en klippekløft. Vi krydser en bro over floden og bevæger os ind i tæt skovområde, hvor det går stejlt opad, inden vi igen krydser floden. Træerne bliver højere her, og stien fortsætter opad, inden landskabet flader ud nær landsbyen Renje i ca. 3.000 meters højde.

Ca. en times vandring længere fremme når vi landsbyen Sunduwa, hvor vi slår lejr i 2.940 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
6-7 timer
Op
97 m.
Telt
Telt
Dag 7

Fra Sumduwa går ruten i dag videre, og første landsby, vi møder, er Tapriza, der har egnens fineste skole og et lille kloster. Herfra dykker stien ned mod en bro, som vi krydser, inden det igen går opad til den lille landsby Chunuwar. Det går yderligere stejlt opad til Polam og videre herfra, gennem birke- og fyrreskov, indtil vi når Ringmos græsenge.

Ringmo og Phoksumdo. Velkommen til Doplo. Dolpo hedder ifølge legenderne Be-Yul Uld-landet, og skulle efter signede være skabt af Guru Rinpoche (der førte Buddhismen til Tibet) som tilflugtssted for Buddhister i krigstider. Dolpo ligger gemt bag nogle høje pas vest for Dhaulagiri og nord for Kanjiroba Himal.

Befolkningen lever af de højtliggende terrassemarker, hvor de dyrker byg, boghvede og kartofler og selvfølgelig har de yakokser, det livsvigtige dyr. Dolpo kaldes også for Yakoksens land, da befolkningen sansynligvis ikke kunne overleve uden det godmodige dyr, der giver kød, mælk, uld, smør og brændsel.

Dolpo’s godt 3.500 indbyggere er blandt de højstboende i verden. Gennemsnitshøjden er henved 4.000 meter. Befolkningen er nogenlunde ligeligt fordelt mellem “Bön-po” den før-buddhistiske åndereligion og Buddhismen. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
3-4 timer
Op
740 m.
Ned
80 m.
Telt
Telt

Hele dagen tilbringes i Ringmo, eller Tso-wa, søbredden på det lokale Dolpo dialekt. Her følger vi dagligdagen i Dolpo og Dolpa-folket i Dolpos religiøse liv i bön- og buddhistiske klostre.

Vil man have udsigt over Phoksumdo søen, er der en lille høj med en chöten uden for Ringmo, nær vandfaldet på 330 meter. Herfra er der storartet udsigt til Kanjiroba Himal og søen. I området er et væld af fugle, hvor de mest spektakulære er lammegrib og Himalaya grib. Der er også rig mulighed for at besøge klostrene i byen eller bare dvæle og slappe af ved den guddommelige sø.

David Snellgrove har så absolut ret, når han i sit pragtværk Himalayan Pilgrimage skriver:“These villagers dwell in one of the most glorious places on earth without being remotely aware of it.”

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Telt
Telt
Dag 9

Vi skal langs vestbredden af den magiske og op til 600 meter dybe Phoksumdo-sø, hvor vi ad støvede stier langsomt bliver ført nordover til fablernes land. På et par timer når vi til "lejren i sølvbirkeskoven", som Peter Matthiesen så begejstret har skrevet om i bogen "Sneleoparden".

Om eftermiddagen kan vi gå op på et højt punkt nord for Phoksumdo og få en overvældende udsigt. Vi ser Kanjeralwa på 6.612 meter og Sonam Kang. Herfra dykker stien ned gennem skoven, inden vi når Phoksumdo Kola.

Der er overnatning i Chunembai Phoksumdo i 3.630 meters højde, hvor Shey Phoksumdo National Park har en organiseret camp.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
3-4 timer
Op
234 m.
Ned
34 m.
Telt
Telt
Phoksumdo sø

Vi forlader den smukke sø og går i nordlig retning gennem den såkaldte Ukendte Dal. Vi krydser Tuk Kyaksa-floden flere gange og følger dalens brede bund. Omkring os rejser klipperne sig stejlt, og skaber dramatiske landskaber.

De sidste birketræer forsvinder i ca. 4.000 meters højde, og vegetationen bliver stadigt mere sparsom med enbær og vilde roser. Et barsk, ensomt og imponerende landskab.

Dalen bliver smallere, og stien stiger langsomt op mod Nagdala High Camp, hvor vi slår lejr for natten.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
7-8 timer
Op
320 m.
Telt
Telt
Øvre Dolpo, Nepal

Inden solopgang begynder opstigningen til Nangdala La bjergpasset. Stien er stejl og snor sig højre om et højt vandfald, og herfra åbner udsigten til passet sig op. Stien flader kortvarigt ud, inden den igen rejser sig og zigzagger opad mod passet, som topper i 5.360 meters højde. Omringet af kun beskedent højere tinder mod øst og vest åbner Kang La op for de første uhindrede udsigter ind til Øvre Dolpo. Vindene heropppe er særdeles kraftige, og det er vigtigt at beskytte fingrer og ører mod de kolde vinde. Den åbne kløft, der fører til Shey, ligger dybt under passet og ser nærmest frygtindgydende ud fra toppen af passet.  

Ruten stejler nedad langs en bjergkam, og vi taber nu højde hurtigt. Vi kommer forbi Tsakang Gompa, der siges at være op mod 800 år gammel, og går nu endelig ned til Shey Gompa.

Klostret og landsbyen ligger som et fortryllet Shangri La ved foden af et Krystalbjerget. Det betydningsfulde kloster er omgivet af store chötener og lange manimure. Chörtnerne symboliserer Boddhisattvaer, der er erkendte Buddha-væsener i den tibetansk-buddhistiske mytologi. Bedemøller og bedeflag sender det store mantra ”Om Mani Padme Hum” mod himlen.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Tid
7-9 timer
Op
1.240 m.
Ned
1.200 m.
Telt
Telt
Shey Gompa, Nepal

Vi har hele dagen i Shey, det magiske religiøse centrum for Dolpo-regionen. Der residerer en inkarneret Nyingmapa Lama i Shey og landet omkring er ligesom befolkningen fuldstændig tibetansk. Bjergsiderne er nøgne og golde og i dalbunden er der kun grønt, hvor der kan overrisles.

Dolpo-paerne lever i huse med fladt tag, taler en tibetansk dialekt og går i tibetansk tøj. Mændenes hår er flettet i en top ovenpå hovedet. De tibetanske traditioner lever videre som i det gamle Tibet - her har ingen kinesere ødelagt kultur og helligdomme. Husene er typiske for den tibetanske kulturs udbredelse. De er to etager med en gård i midten. Den underste del bruges til opbevaring og forråd samt kreaturer. En stige hugget ud af en træstamme fører op til 1. salen, hvor beboelsen findes. Øverst, på de smukt lerstampede tage, kan man nyde den stærke og varmegivende sol. Her opbevares ting til tørre, bl.a. velduftende enebærkviste, samt brænde.

Vi skal nok få smagt både smør-te og chhang, det traditionelle byg-øl. Her i området er der mulighed for at se bharal, det blå får, som zoologer ikke kan enes om, om det er et får eller en ged, og som er sneleopardens fortrukne byttedyr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Telt
Telt
Shey Gompa, Nepal

Her får vi nogle hårde, spændende dage. Vi vandrer nu nordover, gennem Sephu Kola. Landskaberne er golde og øde, præcis som det er karakteristisk for Dolpo-regionen. 

Stiger stejler godt til på vejen op mod trekkets andet højdepas, Shey La, hvis top i 5.100 meters højde giver de flotteste udsigter til Mustang mod øst. Mod nord kan vi se ind i Tibet. Fra toppen af passet går det nedad mod Namgung, som ligger i 4.430 meters højde. I dalene finder man gompaer, chötener og lange manimure. Yakokserne hjælper med pløjningen af den hårde, magre jord, hvor der primært dyrkes kartofler og byg.

Vi er i Dolpos vilde og nådesløse nord. Det store golde højland, der er forundt så få, så få at opleve.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
940 m.
Ned
294 m.
Telt
Telt

I Namgung finder vi et af egnens små klostrer, Nangung Gompa, der nærmest læner op mod de dramatiske, stejle klippevægge. Namgung Gompa er mindre end Shey Gompa, men er prydet med mange smukke rød- og hvidmalede chörtener.

Vandringen går nu langs Namga kola, gennem flere golde marker, hvor yakokserne græsser om sommeren. Stien falder ned mod Saldang, der ligger som en smørklat i grød i det omkringliggende bakkelandskab. Vi er nu meget tæt på grænsen til Tibet, og i Saldang de lever buddhistiske traditioner i bedste velgående.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Ned
1.036 m.
Telt
Telt

Fra Salgang fortsætter vi til Karang og videre til Torak Sumdo, hvor Namgung og Polang Khola flyder sammen. Området er præget af flere, mindre landsbyer, og både Lurighau og Yanjer huser små klostrer, hvor vi kan aflægge et besøg. Vi befinder os nu mindre end 15 km. fra grænsen til Tibet, og den tibetanske kultur og religion sætter et stort præg på området. Yanjer Gompa er områdets mest imponerende og betydningsfulde kloster. 

Vi slår lejr i Yanjer og tilbringer en nat særdeles tæt på den tibetanske grænse.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
944 m.
Ned
114 m.
Telt
Telt

Det er en kort dag, og vi holder os tæt på grænsen til Tibet. Fra Yanjer i 4.600 meters højde dykker stien nedad mod Musigaon, og i løbet af dagen taber vi samlet set hele 500 højdemeter. Undervejs krydser vi Kun Kola, inden vi drejer af og fortsætter langs Musi Kola.

Vi slår lejr ved Musigaon i 4.100 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Ned
500 m.
Telt
Telt

Fra Musigaon vender vi nu næsen mod sydøst og vandrer væk fra grænsen til Tibet, langs Panjyan Kola, gennem landskaber der stadig mindre meget om de tibetanske plateau. Igen skal vi krydse de 5.000 meter, denne gang via Mushi La, inden vi kommer til den berømte Shimen Gompa i godt 4.000 meters højde. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Ned
100 m.
Telt
Telt

Dagen byder på en af de længere distancer på ruten, men da vandringen primært går nedad, er dagen ikke længere end andre dage.

Fra Shimen fortsætter vi mod sydøst, og vi går for første gang i lang tid kortvarigt under 4.000 meter. Vi vandrer gennem Panzang-dalen, og undervejs kommer vi forbi flere små landsbyer med nogle mindre klostre, inden stiger igen stiger let opad til Tinje, som ligger i 4.140 meters højde. Her ligger en flot skole, sponsoreret af en fransk NGO. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
116 m.
Telt
Telt
Tinje, Øvre Dolpo, Nepal

Vi holder en velfortjent fridag i Tinje. 

Tinje er en af rutens vigtige landsbyer, og her er rig mulighed for at opleve den tibetanske kultur og lære mere om dens historie. Tinje var oprindeligt et af de vigtige knudepunkter for handel på de gamle tibetanske handelsruter, og det bærer landsbyens størrelse stadig præg af i dag. Den sidste folketælling i Nepal fandt sted i 1991, og på det tidspunkt lå befolkningstallet i Tinje på 1013 personer, fordelt på 215 hustande. Landsbyen er omgivet af grønne marker, og husene ligger spredt, så ved første øjekast kan landsbyen synes mindre, end den er. Men Tinje er et af de steder på ruten, hvor vi kan få mulighed for at opleve nogle af de stærke kulturelle indslag, såsom ceremoniske danse musik.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Telt
Telt
Pige i Øvre Dolpo, Nepal

Fra Tinje går vi forbi den lidt mystiske Tinje landingsbane, der (måske) aldrig har været i brug. Syd herfor ligger Do og Tarap, to af Dolpos meget smukke landsbyer. Dalen bliver gradvist tyndere beboet, desto længere sydpå vi vandrer, og undervejs er ruten dekoreret med fine manivægge. Vi fortsætter langt fra alfarvej og går til Rapka i 4.530 meters højde. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
94 m.
Telt
Telt
Øvre Dolpo, Nepal

Fra Rakpa skal vi igen have en af de lidt længere dage. Vi skal over det knap 5.000 meter høje Chharka-pas, det første højdepas i nogle dage, for derefter at dykke ned til selve Chharka, smukt beliggende nær Barbung Khola-floden i en dejlig, åben dal. Charka er indbegrebet af afsondrethed. Landsbyen med de smalle gyder ligger som en fæstning på en kegle over floden. Vi bliver her hele dagen for at hvile ud efter de mange pas og for at fordybe os lidt i den før-buddhistiske shamanreligion bön. På den modsatte flodbred ligger et bönkloster og en bönskole, og her opbevares gamle, sjældne bön dansemasker. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
805 m.
Ned
905 m.
Telt
Telt
Dag 22

Efter et besøg ved den lille Sarchen Gompa i Chharka fortsætter vi mod sydøst og følger Chharka Tulsi Kola. Efter nogle timer flyder Chharka Tulsi-floden sammen med Thasan Kola fra syd. Her drejer vi af og følger nu Thasan Kola stik syd.

Vandringen går opad, og vi vinder højde i løbet af dagen. Vi passerer græsmarkerne, hvor Yakokserne fra Chharka græsser om sommeren, og ikke længe efter når vi Norbulung, hvor vi slår lejr. i 4.750 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
640 m.
Telt
Telt
Mani sten, Dolpo, Nepal

Efter Norbulung kommer vi ud af det Indre Dolpo og vandrer nu nord for Dhaulagiri og Mukut Himal. Og om vi ikke skal over flere bjergpas på over 5.000 meter! En kort jævn stigning fører til det 5.120 meter høje Tudje La, hvorfra vi kan nyde de flotte gletsjere på Dhaulagiri massivet. Vi fortsætter over det 5.515 meter høje Sangda La, og for at undgå at gå ned i en til tider løs, stejl og svimlende slugt begiver vi os måske ud på den sikrere, men længere nordlige rute over endnu to pas på ca. 5.000 meter. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Op
765 m.
Ned
415 m.
Telt
Telt
Dag 24

I dag går det nedad det meste af vejen, inden en kort, ca. 200 meter høj stigning op til fæstningslandbyen Sangda, som ligger i 3.730 meters højde. Efter mange dage i godt over 4.000 meters højde og flere bjergpas over 5.000 meter bag os, føles luften nærmest tyk af ilt her i Sangda! Omkring den lille landsby finder vi et par flotte chörtener, og landskabet er grønnere - vi har nu for alvor forladt de høje, golde landskaber, vi fandt i Øvre Dolpo, tæt på grænsen til Tibet.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Ned
1.370 m.
Telt
Telt
Børn i Sangda, Øvre Dolpo, Nepal

Vi kommer nu ud mod Kali Gandaki slugten. Inden vi stiger nedad til landsbyen Dhangarjung, (som faktisk ligger i Mustang), åbner der sig udsigt til Annapurna-, Nilgiri-, Brikhuti Himal og Thorung passet (rundt om Annapurna) og vi kan se ind over hele det lille kongerige Mustang. Byerne lyser som turkisfarvede oaser i det barske landskab.

Vi er på vej ind i den spændende, øvre del af Kali Gandaki, kaldet Thak Khola efter det tibetanske folkeslag Thakali. Thak Khola danner overgangen mellem det tørre tibetanske højland til Mustang og Himalaya mod syd. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Overnatning i telt (camp).

Ned
530 m.
Telt
Telt

Vi går videre nedad mod dalbunden af Kali Gandaki og til den smukke tibetanske landsby på grænsen til det øvre Mustang, Kagbeni, hvor vi holder frokost. Kagbeni ligner et tibetansk fort med den store røde gompa.

Efter frokost følger vi Kali Gandaki, hvor der midt på dagen står en strid blæst op gennem dalen. Hele dagen, efter Jharkot, skal vi holde udkig efter shaligrammer, de smukke forsteninger fra dengang da Himalaya var havbund. Vi kommer til Jomsom beliggende i 2.710 meters højde. Her ender trekket og om eftermiddagen går vi over til landingspladsen. Vi skal med bjergfly på en imponerende flyvetur mellem de to 8.000’ere, Annapurna og Dhaulagiri, beliggende bare 35 km. fra hinanden. Flyveturen er levende og det hopper og danser hele vejen ud af bjergene, indtil vi efter en halv time lander i Pokharas varme lavland. Pokhara er Nepals tredjestørste by, som har knap 300.000 indbyggere.

Fra Pokhara er der bus til Kathmandu og Hotel Marshyangdi, hvor det hele startede. Eftermiddagen tilbringes i Kathmandu.

Morgenmad og frokost er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu

Ned
457 m.
Lodge
Hotel
Jomsom Dolpo og Mustang

Pokhara er en solid favorit blandt rejsende til Nepal, og modsat Kathmandus evigt summende og særdeles støvede små gader, hersker der i Pokhara en langt roligere stemning. Den store sø, Fewa Tal, der er Nepals anden største, er samlingspunktet for Pokharas restauranter og hoteller, og det er hertil, de fleste besøgende til byen flokkes.  

Inden vi igen vender næsen mod Kathmandu, er der mulighed for at nå et besøg ved Pokharas berømte Fredsstupa - hvis man vel og mærke hører til dem, der kan komme tidligt ud af fjerrne.

Fra Pokhara er der bus til Kathmandu og Hotel Marshyangdi, hvor det hele startede. Eftermiddagen tilbringes i Kathmandu.

Morgenmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu

Lodge
Hotel
Fredsstupaen i Pokhara

Som kulden fortager sig, nattens hundepatruljer stilner af og morgentågen langsomt letter over byens templer, stupaer og tage, vågner Kathmandu i den sædvanlige kaotiske tilstand og kakofoni af cykeltaxaer og motorcykler, dyttende biler og osende busser. Og dog er Kathmandu stadig fuld af små åndehuller, ganske kort fra alfarvej og turismens hovedstrøg. Her er små stupaer, ingen kender navne på, lokale gadehandlere ved siden af de smukke gamle chiataya’er og hellige køer.

En intrikat vej gennem byen fører os via skræddernes summende maskiner, måske en pottermager til Kathmandus gamle gader ved Freak Street, hvor cafeernes musik af Doors og Neil Young stadig flyder ud af døren, og som stadig har store kager i vinduerne. Flere symaskiner summer og producerer tshirts med "Yak-Yak-Yak", "Everest Beer" og "Kathmandu" påtrykt.
Ak - gode gamle Kathmandu fornægter sig aldrig.

Morgenmad er inkluderet.

Overnatning i Kathmandu

Lodge
Hotel
Dag 29

Afhængig af flytidspunktet har vi morgenen eller hele formiddagen i Kathmandu. Det er rejsens sidste stop, og vi nyder byens summende stemning og tilfredsheden ved et langt og vellykket trek gennem nogle af Himalayas mest øde egne. 

Efter den sidste tid i Kathmandu vender vi langsomt mod lufthavnen for at flyve hjemad mod København. 

Morgenmad er inkluderet. 

Dag 30

Ankomst til København efter en storslået rejse tværs gennem Himalaya.

Dag 31
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
26. mar. - 22. okt. 2020
43.900,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • Flyrejse Kathmandu-Nepalganj
 • Flyrejse Nepalganj-Juphal
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – håndbagage og bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og –afgifter
 • Transfer og transport
 • Sherpaguider (certificeret trekking guider) 
 • Hotelovernatninger i delt dobbeltværelse i Kathmandu og Pokhara
 • Morgenmad i Kathmandu og Pokhara
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer
 • Overnatning i telt på trekkingturen (tomands telte, toilettelt og spisetelt)
 • Morgenmad, frokost og aftensmad på trekkingturen
 • Alle nepalesiske turistskatter og afgifter samt evt nationalparkafgifter
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system)
 • Inner Dolpo Trekking Permit og tilladelse
 • ACAP og ANnapurna trekkingtiladelse
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Vand på trekkingturen, 5 liter i døgnet (vi har vandrensningsfiltre med)
 • Ekstensivt informationsmateriale om landet og turene samt kortmateriale, hvor det er muligt
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

 OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Afbestillingsforsikring (koster 6% af rejsens pris og skal bestilles sammen med rejsen)
 • Visum til Nepal (vi anbefaler at søge hjemmefra)
 • Forplejning udover den nævnte og personlige udgifter
 • Drikkepenge (beregn ca. 130-150 USD)
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

 

Tilkøb
Herunder kan du se de udvidelsesmuligheder, vi kan tilbyde på denne rejse. Det er ganske uforpligtende at tilvælge udvidelser, som du ønsker at høre mere om, når du bliver kontaktet af en af vores eksperter. Efter du har valgt de ønskede tilkøb, skal du scrolle lidt op til priser (eller klikke her) og fortsætte bestillingen af et uforpligtende tilbud.
Forlængelse til Chitwan National Park
Forlængelse til Chitwan Nationalpark - Classic
Pris fra 3.498 kr./person
Forlængelse til Chitwan National Park
Forlængelse til Chitwan Nationalpark - Deluxe
Pris fra 5.498 kr./person
Praktisk information

Sværhedsgrad: E

Højde: Op til 5.635 meter (7 pas over 5.000 meter)

Type: Telt trek 

Årstiderne: Nepal

Pakkeliste: Trekking

Overnatning: Hotel i Kathmandu

 

Phoksumdosøen Upper Dolpa

Dette program giver den bedst mulige indsigt i trekket til det trekkingturen til det Indre Dolpo Det skal bemærkes, at dette er en Adventure-rejse, hvorfor der let kan komme ændringer under rejsens forløb. Du er altid velkommen til at kontakte Kipling Travel for yderligere oplysninger.

Introduktion

Dette er absolut den klassiske Vestnepal trekkingtur, hvor vi går gennem afsondrede dale og barske øde landskaber i Dolpo - landet bag bjergene. Dolpo er et lille stykke uberørt Tibet, beliggende i Nepal. Det er en af de sidste bastioner af ægte uforfalsket tibetansk kultur, hvor der lever nomadefolk med deres yakokser.

Vi går gennem Vestnepals smukkeste områder i Do-Tarap dalen over nogle høje pas til Phoksumdo søen, på grænsen til Nepals største nationalpark, “Shey- Phoksumdo”. Det var her George Schaller og Peter Mathiessen gik for 20 år siden, hvilket førte til tidernes mest berømte trekkingbog “Sneleoparden”. Vestnepal er næsten helt ubesøgt blandt andet fordi der ikke kan købes mad lokalt. Ligeså er her ingen overnatningsmuligheder og vi er meget langt fra Kathmandu. Vi besøger kort sagt civilisationens sidste udposter i det yderste Nepal.

 

Landet Dolpo

-hedder ifølge legenderne Be-Yul Uld-landet, og skulle efter signede være skabt af Guru Rinpoche (der førte Buddhismen til Tibet) som tilflugtssted for Buddhister i krigstider. Dolpo ligger gemt bag nogle høje pas vest for Dhaulagiri og nord for Kanjiroba Himal.

Befolkningen lever af de højtliggende terrassemarker, hvor de dyrker byg, boghvede og kartofler og selvfølgelig har de yakokser, det livsvigtige dyr. Dolpo kaldes også for Yakoksens land, da befolkningen sansynligvis ikke kunne overleve uden det godmodige dyr, der giver kød, mælk, uld, smør og brændsel.

Dolpo’s godt 3.000 indbyggere er blandt de højstboende i verden. Gennemsnitshøjden er henved 4.000 m. Befolkningen er nogenlunde ligeligt fordelt mellem “Bön-po” den før-buddhistiske åndereligion og Buddhismen. Desuden kan vi være heldige at møde Hindu-pilgrimme på vej gennem Vestnepal til Kailash i Tibet.

 

Bön og Buddhismen

Da den tibetanske buddhisme adskiller sig meget fra de andre buddhistiske retninger, er det primært på grund af lokale traditioner, den fik på vejen fra Indien til Tibet. Men også på grund af den pre-buddhistiske naturreligion Bön. Grundlæggeren Bön er Tönpa Shenrab Nipo, der ifølge udlægningen opvoksede i det mystiske kongerige Ölmo Lungring.

Da Buddhismen kom til Tibet gjorde de allerede herboende Bön-naturånder oprør og kæmpede mod den nye lærdom. Det skete blandt andet da Tibets første kloster i Samye skulle bygges omkring år 767. Guru Rinpoche (der førte Buddhismen til Tibet) formåede at vinde over de lokale dæmoner, samt at omvende nogle af dem til Buddhismen. Siden har de to religioner formået at leve fredeligt side om side.

De umiddelbare og synlige forskelle på Bön og Buddhismen, er at Bön-po'erne går højre omkring hellige steder, hvor Buddhisterne går venstre om. Bön's swastika ligner et hagekors, hvor Buddhismens er omvendt. Bön har sin egen mantra, som lyder: Om Matri Muye Sa Le Du. Ifølge profitierne vil der engang komme en guru, som vil følge Shenrab's veje og yderligere rejse ud i verden og forkynde Bön's lærdom.

Dunai-Juphal lufthavn

Alle nepalesiske luftfartsselskaber er på Europa-Kommissionens liste af flyselskaber, der for tiden ikke må flyve til/fra EU. På rejser som Dolpo flyver vi med indenrigsfly i Nepal. Det kan derfor ikke undgås, at der er flyvninger på selskaber, som for indeværende ikke må flyve til Europa. 

Yakokse

Vi har al drikkevand til dig på trekkingturen. Du skal medbringe en drikkedunk/feltflaske, da vi har vandfilter med på tehus trekkingturene. Det gør at vi kan rense al vand med vores vandfilter.

Du behøver altså ikke umiddelbart at købe vand undervejs (med mindre, du drikker ekstra meget og så selvfølgelig te, kaffe, sodavand eller andet i supplement). Vi sørger for ca. 5 liter pr person pr dag, da væskeindtagelsen er meget vigtig i akklimatiseringsprocessen. Desuden undgår vi det primære problem med plasticflasker undervejs på trekkingturen. 

På trekkingture som Dolpotrekket sørger køkkenholdet desuden for kogt vand til os alle.

Foredrag
Periode
Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Østergade 5, 8000 Aarhus
28. jan. 2020 kl. 18:15

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Vestergade 13A, 8800 Viborg
5. feb. 2020 kl. 18:00

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Søndergade 12, 7100 Vejle
19. feb. 2020 kl. 18:00

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Slotsgade 16, 5000 Odense C
25. feb. 2020 kl. 18:00

Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
26. feb. 2020 kl. 19:30

Dansk Himalaya historie
Restaurant MOMO Nepal, Sankt Jørgens Gade 116a, 5000 Odense
11. mar. 2020 kl. 19:00

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
14. mar. 2020 kl. 11:40

MESSE - AKTIV FERIE - Nepal og trekking i Himalaya
Aktiv Ferie – Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV
15. mar. 2020 kl. 11:40

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Axeltorv 5A, 4700 Næstved
17. mar. 2020 kl. 18:30

Kilimanjaro, Inkastien og Everest Base Camp
Oslo Plads 2, 2100 København Ø
25. mar. 2020 kl. 18:30
Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik