Overnatning på trekkingture i Nepal

Kort beskrivelse af overnatninger på trekkingturene i Nepal

Der bliver skrevet om overnatninger på tehuse, i lodges, i telt og Homestays.

 

Tehuse i Nepal

Nepals Tea House Trek - Everest, Manaslu og Annapurna

Tehusene (trekking lodges) er Nepals klassiske overnatningssteder på trekkingture i bjergene. De er en slags simple bjerghoteller. hvis standard svinger, men generelt er det hyggelige former hos vores værtsfammilier i Nepals mange landsbyer. Og husk det nu – tehusene kan ikke sammenlignes med hoteller, tag dem for det de er – for luksus bliver det aldrig.

I de allerøverste områder er de simplere, end i landsbyerne længene nede  men de er generelt pæne og enormt hyggelige. Fælles for dem er at det er den måde man bor og vandrer på i Nepal – og så er det en sjov og spændende lokaloplevelse.

Vi bor som regel i dobbeltrum med to simple senge. På tehusene findes der både fælles soverum og enkelt, dobbelt og triple værelser. Vi benytter kun fælles soverum, i de ekstramt sjældne tilfælde hvor de separate værelser er umulige.

Tehusene har en restaurant, deres spiserum, hvor måltiderne serveres. Maden er enkel, god og sund. Man bestiller efter menukort og maven bliver fuld for meget få penge. Frokosten spises også på tehus, mens man er undervejs på dagens etape. Kipling Travel betaler for dit værelse, mens du selv står for betalingen af din mad (beregn 100-250 kr. pr. dag afhængigt af, hvad du spiser).

På nogle tehuse kan man købe sig til optænding for 2-300 rs. Desuden er det muligt at tilkøbe sig et (simpelt) bad  dog synes vi du skal spørge om vandet er opvarmet via solvarme, da vi som rejsende ikke skal være med til mere skovhugst, en allerhøjst nødvendigt. Nogle tehuse tager sig betalt for elopladning og wifi (hvor det er muligt).

Maden er ikke inkluderet på tehusene, man bestiller efter deres menukort.

Alt i alt er det fantatsisk hyggeligt at bo på Nepals herlige tehuse.

Begnas Tal Camp

Begnas Camp ligger på en lille højderyg med udsigt til Begnas søen, landsbyer, terrassemarker og Himalayabjergene. Det er en helt fantastisk og anderledes oplevelse end tehusene. Dels er vi langt fra turistområder og vi har landet for os selv.

Teltene er virkelig store og rummelige på 34 m2. De er indrettet med trægulv og to senge (100x200 cm hver), sofa og bord mv. på 25 m2 samt bad, vask og toilet på 8,5 m2. Yderst er en lille balkon med to stole og udsigt mod Begnas og solopgangen i øst.

Der er siddeområder og canvas restaurant telt, hvor mad samt te og kaffe serveres. Al mad er inkluderet under opholdet, tilberedt af vores egen kok. Desuden er der en helt simpel bar med øl, vin og sodavand.

Campen er opbygget efter et afrikansk safaritelt, men man skal dog ikke forvente klassisk luksus, men i høj grad oplevelsesmæssig luksus.

Vi har eget køkkenhold, der serverer morgenmad, frokost og aftensmad og der er te/kaffe tilgængelig hele dagen. Maden serveres i campens canvasrestaurant med udsigt til bjergene og Begnas søen i godt vejr.

Det er den eneste af sin art i Nepals bjerge og en helt speciel måde at opleve Nepal på. Der er en dejlig grad af komfort i forhold til tehusene og væk den er gemt fra primære turistruter.

Der er rigtig dejlig bademulighed i søen. Fra campen går man ganske stejlt ned gennem den utrolige skov. Ca. 200 højdemeter og ti minutters gang stejlt nedad ligger et dejligt lille badested, hvor aber og hjorte kommer ned for at drikke. Der er et lille afsæt, men gå stille ud, da der kan være få rødder og stubbe både i siderne. Det bliver relativt hurtig dybt og vandet er virkelig skønt - som at bade midt i en regnskov.

Begnas Camp er lidt som Nepal for 30 år siden med meget meget få turister. Forskellen er bare, at man overnatter virkelig dejligt i forhold til tehusene.

Velkommen til en helt unik måde at bo på i Nepal - og en anderledes måde at opleve Himalaya på.

 

Kiplings vandreferie med dansk rejseleder              Annapurna komfort trek

Begnas Tal Nepal

Nepal Tea House trek

Tehuse i Nepal - Kanchenjunga og Makalu

Inden for de seneste år er der udviklet tehuse på ruterne til Kanchenjunga, Makalu, Nar&Phu og Manaslu således at vi kan overnatte under ganske gode lokale forhold. Kipling Travel støtter selvfølgelig de lokale folk, der har åbnet deres "bhattis" - simple overnatningssteder. Tehusene i de nye områder bliver hutigt bedre og bedre, men kan slet ikke måse sig med Everest og annapurna endnu. Man skal således ikke sammenligne tehusene i de "nye områder" med de områdert som har haft lodges gennem 30 år, hvor mange reelt set er små hoteller.
Men det er en god udvikling, som gør, at Kanchenjunga allerede nu er en nyklassikere blandt Nepals trekkingruter. Opstår der flaskehalse og sengemangel undervejs, har vi et par ekstra telte med, således at alle er sikret en ordentlig nat på trekkingturen. Men husk - de er meget simple!

Maden er simpel, men god og sund. Du skal beregne at det stort set alene er muligt at spise ex. dalbhat, nepals nationalret på tehusene. Det er nok den allerbedste mad at gå på, men nogle finder det lidt ensidigt og lige simpelt nok. Sådan er det, når man vil væk fra turistruterne. Frokosten spises også på tehus, mens man er undervejs på dagens etape. Kipling Travel betaler for dit værelse, mens du selv står for betalingen af din mad (beregn 100-200 kr. pr. dag afhængigt af, hvad du spiser).

 Velkommen langt fra alfarvej - det kræver nogle ofre, men er ganske enkelt fantastisk

Nepal komfort lodges

Comfort Trekking Lodges ved Everest og Annapurna

Everest og Annapurna områderne har to muligheder for komfort trekking. Ved Everest er det en kombination af Everest Summit Lodges og Yeti's Mountain Home. Ved at benytte en kombination af lodge-kæderne, opnår vi det bedste af to verdener og har derved en bedre højdetilvænning, end ved alene at bruge Summit Lodges, hvor Namche ikke opleves eller ved Yeti Mountain Home, hvor andre bydger ikke opleves.

Ved Annapurna benytter vi Annapurna Comfort Lodges beliggende syd for de store bjerge i grønne og frodige landskaber med fantastiske udsigter til Annapurnabjergene. 

Fælles for de såkaldte luxury Lodges, rettere komfort lodges, er at de er meget pæne og flotte med gode faciliteter undervejs og dermed en væsentlig opgradering fra normale tehuse.
Værelserne er reelle dobbeltværelser med privat bad og toilet og der er ikke brug for sovepose eller andet på trekkingturen.

Forholdene og kvaliteten er klart bedste, de er på alle måder en ny standard for bjergovernatningerpå nepals trekking- og vandreture.

Kiplings Lodge - Nuwakot

Vil du opleve noget meget unikt, kan du eksklusivt med Kipling Travel opleve Nepal på landet uden andre turister. Det er i dejlige højder mellem 1.000 og 2.000 meters højde i et klima, der minder om Kathmandu.

I Nuwakot har vi et ganske simpelt homestay Lodge med tre værelser, hvor der er bad og toilet i bedste trekkingstil i haven. Det er fint og meget enkelt. Huset stammer helt tilbage til Prithvi Narayan Shah, Nepals første konge. I Nuwakot kan man også vælge at bo i det gamle Farmhouse, som er et ganske unikt sted, vi kun kan anbefale.  

En typisk dag på tehus trek

Ingen dage er ens i bjergene, men vi opererer generelt efter en skabelon, der i grove træk følger nedenstående dagsrytme:

07:00 – Vi bliver vækket på lodgen. Herefter pakker vi sammen og gør os klar. Paksækken, du har fået udleveret i Kathmandu, gives til bærere og lastdyr.

08:00 – Morgenmaden serveres

08:30 – 08:45 – Dagens vandring starter. Formiddagsvandringen byder på flere muligheder for stop i tehuse osv. Vi vandrer til frokosttid mellem 11:30 og 12:30.

11:30 og ca. 1½-2½ time frem: Frokost og hvil i landsbyen på det lokale tehus

13:00-13:30: Vi starter ud med eftermiddagsvandringen og går gennem de skønne landskaber, og igen har vi mulighed for flere stop i landsbyer, på fx tehuse. Vi er typisk fremme mellem kl. 15:00 og kl. 16:00.

15:00-16:00: Ankomst til vores lodge, hvor vi får vores værelser. Lidt hygge med eftermiddagste eller lignende. Vi har tid i landsbyen eller til at nyde udsigterne.

18:00-19:00: Aftensmad og aftenhygge. Vi bliver på lodgen og sætter dagens oplevelser i relief og får samtidig briefing om morgendagens udfoldelser.

 

Det klassiske eventyrland, en guide til verdens tag

Denne artikel er tidligere bragt i Adventure World.

“A hundred divine epochs would not suffice to describe all the marvels of the Himalaya”

Dette gamle indiske ordsprog er meget betegnende for, hvad Nepal, landet på Himalayas sydside, har at byde på. Hvad enten man søger jungleophold i lavlandet, kulturrejsen i midtlandet eller en trekkingtur i bjergene er der storslåede udsigter, ekstreme naturkontraster og en spændende kulturel mangfoldighed. Jo, Nepal er eventyrenes ultimative eldorado, på trods af store forandringer, der har fejet henover landet de seneste år. Og måske især i år 2001, Nepals Annus Horibilis, med en kongefamilie fattigere.

Generel introduktion
Nepal er et lille land, hvor regnbuens lys lander og i sit prisme kaster Østens farver rundt. Her er templer, små okkerfarvede landsbyer, frodige rismarker, jungle, udstrakte tempererede regnskove med 15 meter høje rododendrontræer, brusende floder, store gletsjere og Himalayas sneklædte tinder mod den dybblå himmel. Det er et af verdens smukkeste lande med nogle af de fineste vandre- og trekkingruter. Det lyder som teksten i en rejsebrochure - og kunne også ligeså godt være det. For Nepal kvalificerer sig absolut til første række af verdens eventyrdestinationer. At være på vandretur i Nepal er en af livets store oplevelser, hvor man bevæger sig langsomt gennem landskabelige og kulturelle forandringer. Oplevelserne kommer i et tempo, hvor den til tider velkendte rejsestress ikke findes. At være på trekking drejer sig om livets nærmeste værdier.

Men Nepal er meget mere end den fantastiske natur. Kathmandu-dalen er et levende museum med næsten ligeså mange templer som boliger. Farvestrålende, rigt detaljerede guld- og sølvprydede templer vidner om høj kultur og gammel tradition, hvor kontakt til guder og det oversanselige er ligeså hverdagsagtigt som den mere end overvældende natur. Nepal er både en kulturel og etnisk smeltedigel: mongolske og tibetanske folk fra det central-asiatiske højplateau nord for bjergene er blandede med kaukasiske, indoariske folk fra Indiens solsvedne sletter i syd.

Fælles for alle nepalesere er deres enestående venlighed og gæstfrihed. Netop derfor føler så mange sig så godt hjemme i dette Gudernes Kongedømme, at de kommer igen gang på gang. Nepal er verdens eneste hindu-kongedømme og hinduerne lever fredeligt side om side med buddhisterne, som udgør den største religiøse minoritet. Yogier, lamaer, nepalesere, sherpa'er, tibetanere, forretningsfolk, turister og hellige køer færdes fredeligt mellem hverandre.

Et fattigt land i forandring
Siden demokratiseringsprocessen startede i 1990 har Nepal gennemgået en rivende udvikling på godt og ondt. Der er store strukturelle problemer, som ikke løses på kort sigt. Selvfølgelig de økonomisk (manglende investeringer, overafhængighed af få følsomme sektorer og en oppustet offentlig sektor). Politiske problemer (voksende korruption, nepotisme og et parlamentarisk system der trækker tingene i langdrag og med det et ulmende maoistisk oprør) samt; sociale problemer (mangelfuld undervisning, dårlig sundhedssektor og stor arbejdsløshed). Altså de klassiske U-landsproblemer. Men trods al den dårligdom tilhører Nepal alligevel et af Guds udvalgte lokaliteter.
Og dog er Nepal et genfødt demokrati og de skal nok rejse sig. Regeringen har i 2001 sluttet fred med maoisterne i Vestnepal er der stort håb for fremtiden. Det er trods alt et fredselskende folk – men det bliver ikke er uden problemer for et land så fattigt som Nepal.
Hvad nepaleserne ikke ejer i vestlig materiel forstand, har de til gengæld i spirituelle, menneskelige og familiemæssige værdier, og det er medvirkende til at gøre en Nepalrejse til en usædvanlig oplevelse. Da landet er fattigt med et af verdens laveste bruttonationalprodukter og har turismen som hovedindtægtskilde, har vor vestlige valuta god købekraft. Nepal er ikke noget dyrt land at rejse i. Hverken i arrangerede grupper eller på egen hånd.

Turisme; slangen i paradis?
Nepal opfattes som et af verdens mest spændende og naturskønne lande og er tilmed blevet åbnet mere og mere for eventyrlystne, der er parat til at tage imod bjergenes og højdernes udfordring. De vildeste drømme lader sig realisere, hvis man er villig til at betale prisen. Men medaljen har også en bagside, og flere stiller spørgsmålet om ikke turismen er en slange i paradis?

"90.000 trekkere invaderer Nepal". "Den økologiske balance er forstyrret og befolkningen er blevet kulturelt voldtaget!". Det har ikke skortet på overskrifter i pressen, der til tider har hængt trekking turismen ud som den store stygge satan.

Problemet er dog næppe antallet af turister, da Nepal faktisk kun har ca. 320.000 turister årligt fra den vestlige verden - hvilket svarer nogenlunde til, hvad Yosemite National Park (USA) oplever på en uge i sommersæsonen! Til sammenligning har Danmark ca. 2.800.000 turister, Thailand ca. 8.000.000 og Mallorca 10.000.000 turister årligt. At Nepal er overrendt, er en sandhed med stærke modifikationer, selvom økosystemerne i højlandet er relativt sarte og befolkningen må betragtes som kulturelt sårbar. Problemet i Nepal handler snarere om koncentrationen af rejsende og måden man rejser på.

Ifølge VNY98 (Nepals turistministerium) tager godt 90.000 personer hvert år på trekking i Nepal. Hele 66% tager til Annapurna området (nej - der er ikke smukkere ved Annapurna end de andre steder!). Ca. 16% tager til Everest og ca. 11% til Langtang. På disse tre ruter findes masser af tehuse og gode turistfaciliteter - men de er desværre ikke (alle) tidssvarende og miljømæssigt forsvarlige, så et telt trek er måske alligevel at foretrække. Tilbage er altså nogle få tusinde vandrere fordelt over kæmpemæssige arealer og vidunderlige områder på Nepals gigantiske sti systemer. Her er områder som Makalu, Kanchenjunga, Dolpo, Rolwaling, Dhopatan, Dhaulagiri og Manaslu - ja, man kunne blive ved.
Større spredning giver mindre belastning, men det handler i høj grad også om turisternes adfærd.

De seriøse trekking operatører arbejder ud fra rimelige og gennemtænkte miljømæssige krav. Guider og hjælpere (sherpaer/portere) skal have ordentligt udstyr og forsikres forsvarligt. Der skal medbringes brændsel, proviant, og alt affald skal destrueres, nedgraves eller bæres med tilbage. Det lyder jo alt sammen meget selvfølgeligt, men fakta er, at konkurrencen om at være billigst og gøre tingene så billigt som muligt, kan betyde, at bærere dør i snestorme, fordi de ikke har det nødvendige udstyr og de nødvendige forsyninger (det sker virkelig). Manglende overholdelse af de minimale miljøkrav kan tillige betyde, at den sparsomme beplantning bruges som brænde og udryddes (med erosionsproblemer til følge) og at folks affald flyder alle vegne.

Det er især de organiserede grupper med sherpa-hjælpere og bærere, der har måttet holde for, mens de "rigtige" turister, der gør alting selv og gerne så billigt som muligt er gået fri. Dette rummer en fordrejning af virkeligheden. Den turist, der kun bruger 8-10 $ om dagen og tinger hårdt om prisen med de lokale, der har gjort turismen til en levevej, er ikke med til at forbedre Nepals økonomi. Han betaler ej heller de miljømæssige omkostninger, der er forbundet med turismen. Denne slags turisme giver ikke Nepal mulighed for at udvikle sig, men fastholder det i rollen som et fattigt U-land, der ikke har råd til at værne om miljøet.

Der er nogle ganske enkle spilleregler, der kan forbedre oplevelsen. Så tag trygt af sted til Nepal, du kan vælge ruter, hvor du praktisk talt er alene - og få en af livets

Kathmandu
Kathmandu er måske asiens mest venlige hovedstad. Og en af de mest interessante – der er oplevelser nok til adskillige ugers udforskning. Hvis man vil fordybe sig i den fascinerede Kathmandu-dal, kan man få ugevis til at gå, og er man rimeligt nøjsom, kan man for 30 kr. få et enkelt, men acceptabelt logi. Det er også er billigt at gå ud at spise, og mange små restauranter har rigtig god, og varieret mad; men lad være at spise for billigt; hygiejnen er langt fra vestlig standard, og der findes en ondartet maveinfektion, som kaldes "Kathmandu - quick step". Det taler for sig selv! Lej f.eks en cykel og kør fra den ene ende af byen til den anden på under 1/2 time eller ud i dalen mellem de grønne rismarker. Cykelleje: 15-20 kr om dagen - det dobbelte, hvis du vil have en af de "mountain-bikes", som er blevet mode derude. Det er ikke cykler i syvtusind-kroners klassen; men de har gear og er robuste og gode til nepalesiske forhold, og en del bedre end de indiske og kinesiske "havelåger" man kunne leje tidligere. Se Turen går til Nepal, Rejsen rundt i Nepal eller Nepal – Travel Survival Kit for nærmere oplysninger.

Hvad er trekking?
Trekking betyder egentlig at komme frem til fods i uvejsomt terræn; men dækker nu stort set alle rejseformer, hvor det er fødderne og ikke mekaniske hjælpemidler, der bringer én frem. Der er ingen bedre måde at se et land på, og i visse egne er det den eneste. Og det behøver ikke være særlig hårdt, men kan selvfølgelig være det.
Der er mange ting der spiller ind, inden man vælger en trekkingtur i Himalaya. Det kan være programmets indhold, udformning, pris, kvalitet eller måske en helt tredje ting som periode, efter gradering eller turens længde.
Man bør minimum afsætte en lille uge til en trekkingtur i Nepal. Dog giver to til fire uger ofte et større indblik i nepalesisk dagligdag, kultur og natur. Derudover henvises der til ”Trekking in Nepal” af Stephen Bezruchka, ”Trekking in Nepal Himalaya” af Stan Armington, ”Trekking in Annapurna, Everest eller Langtang” fra Trailblazer af Jamie McGuiness.

Trekkingtyper
Hvordan man vælger at trekke i Nepal afhænger både af ønsker, eventyrlyst og pengepung, men også af tid og indstilling til miljøet i Himalaya. Generelt er der tre former:

Arrangerede gruppe trekkingture:
Giver den bedste mulighed for at komme langt væk fra alfarvej og tæt på kulturen. Der er kyndig dansk leder med og derved kommer natur såvel som kulturen tættere på. Nogle af områderne som grupperejsergår til, kan kun i sjældne tilfælde lade sig gøre som individuelt rejsende. Enten pga. tilladelser eller også sætter prisen let sin begrænsning. Det giver klare oplevelsesmæssige fordele, at komme til de mindre besøgte dalstrøg.
F.eks. blev der i år 2000 i grove tal udstedt 58.000 tilladelser til Annapurna området og 21.000 til Everest samt 10.000 til Langtang & Helambu, men kun 500 til Manaslu, 400 til Dolpo og 180 til Makalu. På de tre ruter får man den optimale trekkingtur under kyndig rejseledelse. Ulempen er, at man binder sig til en rejseplan hjemmefra og at det er mere kostbart end de mere besøgte strøg. Priserne går fra 20-29.000 kr. fra tre til fem uger alt inkl.

Individuelt arrangerede trekkingture:
Her får man et rejsebureau til at hjælpe sig med planlægning, gode råd og evt. logistik hjemmefra. Man kan vælge den fuldt organiserede trekkingform eller Tehus-trekking. Tage på ekspedition eller budgetrejse. Når man køber hjemmefra er man dækket af rejsegarantifonden og har rejseankenævnet i baghånden, hvis turens planlægning ikke har været i orden.
Køber man på det brogede marked i Nepal, bør man med meget stor omhu udvælge sit trekkingbureau og have ekstra tid i Kathmandu. Og man bør, grundet landets sårbare økologiske balance, sikre sig, at der er brændstof med til alle dage (uden for tehus ruterne), at ens nepalesiske hold er forsvarligt forsikret, har udstyr og penge nok til turen. Samt at guiderne kan engelsk på et rimeligt niveau. Dette bør man sikre sig er i orden inden afgang. Er man først på stierne kan man intet stille op. Priserne ligger fra 250-700 kr. pr. dag alt inkl. afhængig af trekkingtype. Her er næsten alle muligheder, afhængig af budget. Fordelen er sikkerheden og mulighederne, der næsten er ubegrænset. Det giver en stor frihed i sin turplanlægning.

Individuelt tehus trek:
Dette er jo den umiddelbare drøm. Billigt og man kan passe sig selv. Man kan trekke ved Annapurna, Everest og i Langtang. Man skal ikke engang sørge for trekkingtilladelse inden afgang. Der er gode tehuse undervejs, hvor man bor og spiser sammen med andre trekkere. Standarden er steget betragteligt de sidste år, og i mange byer er der hotel-agtige tehuse med dobbeltværelser, eget bad og elektricitet. Det daglige budget ligger generelt fra 18-25$ (fra ca. 150 kr.) pr. person pr. dag. alt inkl. Beregn noget mere i Kathmandu og byerne. Fordelen er den umiddelbare frihed, hvorimod ulempen er, at man er bundet til de meget populære ruter og at man ingen mulighed har, for at komme væk fra hovedstierne og de til tider store turistmængder. Og at man ingen kulturel indføring får - udover det sikkerhedsmæssige aspekt.

Højderne
Himalaya begynder først for alvor, hvor Alperne holder op. F.eks ligger Thorung-passet (Rundt om Annapurna) i mere end 5.400 meter - 1.000 meter højere end Matterhorn i Schweiz! Dette kan indebære en risiko for højdesyge, kaldet AMS (Acute Mountain Sickness) og de værre former, HAPE samt HACE der er hhv. lunge- og hjerneødemer. Der forskes livligt i problematikken omkring menneskers tilvænning til højden, men man kender endnu ikke nøjagtigt til mekanismerne omkring bjergsygen. Man ved, at det ikke direkte har noget med kondition at gøre - det kan ramme selv den mest veltrænede og gør det ofte, hvis man overbelaster sig selv i stor højde.
Der findes populært sagt tre måder at forebygge højdesygen effektivt på: gå langsomt, gå langsomt og gå langsomt. Derudover bør man drikke rigeligt (vand og te, ikke alkohol). Man bør tage mindst to hviledage, inden man når 5.000 meter og det er klogest ikke at stige mere end 500 meter om dagen over 3.300 meter, i det omfang overnatningsmulighederne tillader det. Der er alligevel af og til nogle, der føler de lette symptomer som hovedpine, appetitmangel og søvnløshed, men det går ofte meget hurtigt over. De sværere symptomer inkluderer ekstrem træthed, svær hovedpine, svimmelhed, opkastning, og så er det på tide at søge hjælp til at komme ned. Også hvis du skal bæres ned midt om natten! Der findes nemlig også kun tre virkelige effektive midler at blive rask på: gå ned, gå ned og gå ned. Medikamentet, diamox, som du kan købe i håndkøb i Nepal (recept i Danmark), kan forebygge og delvis behandle højdesyge. 125 mg morgen og aften, men jeg kan ikke anbefale det til en normal trekkingtur, hvor akklimatiseringen bør være i orden (= hviledage nok).
Lad alligevel være med at være bekymret. Masser af trekkere har ingen problemer. Det er ofte nok at gå et par hundrede meter ned (eller ned til sidste sted, hvor man havde det godt) for at få det bedre.

Forsikring og vaccination
Rejseforsikring er et must (Gouda og Europæiske anbefales, da de har egen skadesbureau i Kathmandu, hvorfor hjælpen er lige i nærheden). En forsikring koster mellem 600-1.200 kr. pr. måned. Vaccinationer koster godt 800 kr. afhængig af ønsker. Se adresselisten.

Udstyr
Kunne fylde hele artiklen, men jo højere man skal op, jo mere udstyr skal der med. Generelt skal man medbringe let tøj til dagene, varmt tøj til aftnerne/morgnerne. Den maksimale vægtgrænse på ens flybillet på 20 kg, er absolut rigeligt. En pakket rygsæk til fire ugers rejse med en trekkingtur til eks. Makalu vejer ca. 15 kg. De fleste rejsebureauer med speciale i trekking sender udførligt materiale med udstyrslister osv. ud ved bestilling. Her kan Spejder Sport, Friluftsland samt Fjeld og Fritid være behjælpelige, se adresselisten.

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.