Antal dage: 26
Priser fra: 34.998,-
Rejseform: Individuel rejse

Se priser & book

Fra Kanchenjunga til Makalu

Great Himalayan Trail - Lumba Sumba Himal mellem verdens 3. og 5. højeste bjerg


"En fantastisk oplevelse, ikke mindst pga. vores 5 sherpaer og den danske guide Jens Christian som var med på vores tur. Kipling vil helt sikkert komme i betragtning igen til min næste tur, ligesom jeg vil give anbefaling videre til andre."

Ved ankomsten til Kathmandu er der en herlig modtagelse i lufthavnen og der køres til hotellet midt i Thamel. 

Efter hvile går vi en lille tur på 20 min. sammen med vores lokale guide ned til Kathesimbhu, der ligger midt mellem Thamel og Durbar Square og er et af vore mange små favoritsteder i byen. Selve stupaen er fra det 17. århundrede og en tro kopi af Swayambhunath (abetemplet). Rent faktisk betyder Kathesimbhu "Kathmandu Swayambhunath" og er oprindelig opført til alle dem, der ikke kunne gå den lange vej op til selve Swayambhunath.

Præcis som ved Swayambhunath er der i det nordøstlige hjørne, er to etagers hindu-tempel for Harati, gudinden for Skoldkopper.

Stupaen er fuldstændig omkranset af byen, dog med sit eget lille torv, hvor der er adskillige mandirs, en skole og det buddhistiske Drubgon Jangchup Choeling kloster, der tilsammen gør Kathesimbu til et helt klassisk og levende område, næsten som Kathmandu i gamle dage.

Overnatning i Kathmandu på Hotel Marshyangdi eller tilsvarende

Tidlig morgen kører vi i lufthavnen og afventer vores lille fly, der skal flyve os ca. 50 minutter østpå langs Himalaya-kæden, hvor vi i klart vejr får udsigter til Shisha Pangma, Cho Oyu, Lhotse, Everest, Makalu og Kanchenjunga – for bare at nævne de kendteste toppe. Efter en smuk flyvetur lander vi på en lille airstrip, Sukhetar, 2.400 meter.

Hele holdet af Sherpa-guider, køkkenhold og bærere med al udstyr og mad mm, står klar til at modtage os.

Efter ankomsten går det stejlt nedad gennem herlige terrassemarker og skov til den lille landsby, Jogidanda 2.059 meter. Vi fortsætter ned mod Tamur-dalen og den lille smukke højkasteby Mitlung, 800m, hvor flertallet er Chhetrier.

Omtrent 4-5 timers trek.

Herefter går det gennem appelsin og bananlunde samt adskillige beboelser, som Siwa, Tawa og Porke, hvor husene er lavet af bambus. Vi kommer ind i KCAP (Kanchenjunga Conservation Area) og krydser Sisne Khola (brændenælde-elven). Efter Sinwa kommer nogle store overhængende klipper, hvor flere bisværme ses. Der er blandt andet herfra, Nepals berømte Honey Hunters kommer fra. Se Eric Valli’s bog og film af samme navn.

Dalen snævrer sig ind, og stien bliver markant smallere, indtil vi ankommer til den herlige by, Chiruwa 1.280 meter

Omtrent 5-6 timers trek.

Herefter går det gennem appelsin og bananlunde samt adskillige beboelser, som Siwa, Tawa og Porke, hvor husene er lavet af bambus. Vi kommer ind i KCAP (Kanchenjunga Conservation Area) og krydser Sisne Khola (brændenælde-elven). Efter Sinwa kommer nogle store overhængende klipper, hvor flere bisværme ses. Der er blandt andet herfra, Nepals berømte Honey Hunters kommer fra. Se Eric Valli’s bog og film af samme navn.

Dalen snævrer sig ind, og stien bliver markant smallere, indtil vi ankommer til den herlige by, Chiruwa 1.280 meter

Omtrent 5-6 timers trek.

Vi følger floden og kommer ind i herlig skyggefuld skov, hvor vi vil se en del vild kardemomme, kaldet elaichi, som er af stor handelsværdi, da det i tørret tilstand eksporteres til Indien, hvor det bruges i de fleste retter og i te.

Dalen bliver smallere, vi går gennem flere beboelser og efter Helok krydser vi Simbuwa Khola og kort efter selve Ghunsa Khola. Floden er efterhånden mælkehvid og stærkt strømmende. Et lille stykke over floden ligger Bhotia-byen, Sakathum 1.640m, hvor kvinderne har den typiske Ungki på.

Stien går måske via Taplethok, Lelep og Rai-byen Lungthung med en lille Health Post – alle byer på vestsiden af Ghunsa Khola. Det, som meget andet, opdager vi undervejs!

I området her får man ofte serveret Tongba, en lokal hirseøl, der serveres varmt med sugerør. Den bløde, herlige smag er ret lækker og alkoholstyrken gør, at man skal være en anelse påpasselig… Om muligheden byder sig, skal vi prøve at finde Tongba.

Omtrent 5-7 timers trek.

Vi forlader hovedstien og begynder turen nordover langs den øvre Tamur-dal, der i årtier var komplet lukket land, hvorfor der ganske få spor af turisme. De senere år har der været spottet rød panda i dalen et antal gange. Der er bygder og små, nærmest ydmyg klostre. Vi krydser floden og stiger pænt op til vi skal det sidste stykke til Ila Danda 2.051 meter, med forrygende udsigter i godt vejr.

Omtrent 5-7 timers trek.

Vi går videre nordover og gennem den lille landsby, Magawa. I området her er nogle af de større bambusområder og fortsætter vi op i dalen gennem skiftende skov af eg, ahorn og fyr. Henad eftermiddagen ankommer vi til Selep Kharka 2.525 meter

Omtrent 5-7 timers trek.

Vi skal til en af Transhimalayas legendariske karavanebyer, Walungchung Gola (Olanchung). Vi vandrer gennem Jongin og Dhoban ved Ramite, og tager den vestre dalgang mod Walungchung.

Vi ankommer til den klassiske handelskaravaneby, Walungchung Gola 3.208 meter, der i sin storhedstid var en ganske rig by, der levede af samhandlen med Tibet til Sar over Tipta La passet og havde samme storhedsgrad som ex. Namche Bazar ved Everest og Tukuche i Thak Khola. Men efter kinesernes invasion har det været hårde tider uden handel og ingen rejsende, da området var hermetisk lukket. Men begge ting er ved at bløde op, nogle få eventyrlystne trekkere finder vej herop og samhandlen er også ved at genopstå især efter begrebet Great Himalayan Trail er ved at blive godt oparbejdet som en del af Nepals trekking-strategi.

Under Walungchung hører også gygderne Yangma, Ghunsa, Lungthung, Lelep samt syv andre småbeboelser, der alle er blandt de tibetanske folk Nawa og Lhomi.

Omtrent 3-5 timers trek.

Vi tager en ekstra dag i Walungchung. Walungchung er en pænt stor bygd med omtrent 60 huse og et relativt stort, aktivt kloster. Før i tiden siges det, at byen var stor og smuk, og husene var af stor rigdom. Men et jordskred i 1960’erne lagde byen øde for en længere periode, endnu et søm i kisten på den førhen stolte karavaneby.

Vi besøger klosteret og skal i det hele taget ”indtage” byen på bedste vis – og akklimatiserer selvfølgelig.

Vi forlader stort set civilisationen her i den øvre del af Tamurflodens dybe dal. Vi går nordvestover og vandrer gennem rhododendronskov til sæteren ved Jadak 3.636 meter hvorefter der kommer varder for stien til Mendolung floden og Tipta La passet til Tibet. Vi skal dog ind i den vestre dal og slår lejr ved Langmale eller Upper Langmale, 3.893 meter.

Omtrent 4-5 timers trek.

Da vi skal højt de næste dage, har vi valgt at indlægge endnu en sikkerhedsdag til ekstra akklimatisering i Dimsamba-dalen, hvorfor vi rykker lejren det korte stykke til Tangcher (Yangetar) i 4.203 meters højde, for at få så små stigninger i overnatningshøjderne, som muligt.

Om eftermiddagen går vi måske et stykke op mod bjergsøen godt over lejren og ellers er det bare at nyde dalen, som åbner sig og bliver stor, bred og utrolig smuk ved Tangchers alpine højland.

Omtrent 2-3 timers trek.

Vi følger den lille elv, Dimsamba Khola og stiger til de store højder. Det er sådan set “bare” at gå op, op - og op og så endelig komme frem til “Phedi”, der betyder foden af bjerget på nepaali. Vi slår lejr ved foden af Lumba Sumba passet I 4.747 meters højde og hviler inden pasoverskridningen.

Omtrent 4-6 timers trek.

Great Himalayan Trails Nepal

Vi laver en noget nær alpin start, for at gå mens sneen er fast og have god tid til pasoverskridningen. Vi starter formodentlig inden solopgang og går op til en lille sø, hvorefter en ganske fin kam følges til en prominent lille saddel, som dog ikke er pashøjden.

Passet er dækket af sne og i perioder en ren “Snow Lake” og derfor anbefaler vi gamacher og vandrestave på turen over den til tider heftige pas.

Langsomt går det mod en lille saddel hvor vi bliver mødt af bedeflag – men desværre er Lumba Sumba et dobbeltpas (Lumba La og Sumba La) og vi skal derfor traverserer en smule videre inden selve pashøjden nås. Her bliver vi belønnet med forrygende udsigter til hele Kanchenjunga massivet og Jannu i øst og mod vest, et unikt og usædvanlig flot panorama til Makalu, verdens femtehøjeste bjerg.

Fra pashøjden skal vi 600 relativt stejle meter ned til den første lejrmulighed, som formodentlig er Chaurikharka 4.594 meter, alternativt en af sæterne længere ned i dalen.

Omtrent 8-10 timers trek.

Vi skal ned mod de små samfund mellem Arun og Tamur, som Christoph von Führer-Haimendorf beskriver så fantastisk i “Himalayan Traders”. Vi kommer forbi og ned via et antal små sætersteder, de såkaldte “Kharkas” og kommer ned mod Lasa, der ligger i Modek Chu-dalen som fører op til Umbak La, endnu en af de store handelsruter til Tibet. Før i tiden gik karavanerne ofte over Tipta La og Umbak La for at nå fra Arun til Tamur. Vi kommer til Thudam, en mindre bygd med omtrent 30 huse spredt beliggende i 3.500 dejlige højdemeter på nordskråningen, så de kan nyde lidt af dagens sol i den stejle dal. Traditionelt set er de en del af Lhomifolket (Kar Bhote, som de kaldes af nepaleserne), lavlands tibetanere som traditionelt set er tæt forbundne med det sydlige Tibet.

Omtrent 4-5 timers trek.

Neden for Thudam dukker Sankhusawas store skovområder op – og kan stadig i ny og næ se tømmer, som skal nordover mod Tibet. Det går stik vestover i den stejle dal og vi kommer til et lille stejlt pas i 3.370 meters højde med utrolige udsigter til Makalu. Eller som George Leigh Mallory skrev tilbage i 1921 ved synet af Makalu:

”Blandt alle de bjerge, jeg har set, og, om man tør dømme efter fotografier,

alle de bjerge, som i det hele taget nogensinde er blevet set, er Makalu uden lige i sin overvældende barske, storslåede pragt”

Lejr ved en af de små kharka’er i dalen, formodentlig i 2.877 meter.

Omtrent 5-6 timers trek.

Vi skal op på en højderyg i fin rhododendronskov med udsigter til Chamlang bjergene og ikke mindst, Arunfloden. Det er et vildsomt område, men efter formiddagsvandringen holder vi frokosthvil ved endnu en sæter og kan tydeligt se dagens mål, Chyamtang, en noget store bygd beliggende højt over Arunflodens vestre bred.

Vi skal helt ned til Arunflodens frådende vande og krydse den, hvorpå dagen slutter med en stræk-ben stigning på en god times tid, inden vi kommer til Chyamtangs fine stenhuse. Lokalt hedder byen Damdangma.

Vi er i den sidste by inden Kimathangka, grænsebyen til Tibet.

Omtrent 6-7 timers trek.

Da vi ikke kender Lumbasumba passets beskaffenhed, har vi valgt at indlægge en bufferdag i Chyamtang i tilfælde af forsinkelser i akklimatiseringsprocessen eller overskridelsen af passet.

Vi kan evt gå nordpå op mod Kimathanka og grænsen til Tibet. VI kan formodentlig ikke nå hele vejen, men et stykke ind for at se mod grænsen. I landsbyerne er der ofte zopkio, en hybrid af yak og ko og agerlandet er frodigt, men pladsmæssigt yderst sparsomt. Flere familier lever med den traditionelle polyandry, som ses flere steder i den tibetanske kultursfære.

Vi er i lavlandstibetanernes hovedland i den øvre Arundals skov og på kanten af det store beskyttede område ”Makalu-Barun National Park and Conservation Area” som er et af Nepals mest eventyrlige biodiversitets områder. Diversiteten er ganske simpelthen enorm. Kort fortalt lever her 60 % af Nepals blomstrende planter (i alt 3.000 plantearter, heraf 25 forskellige rhododendronarter), 50 % af Nepals 856 fuglearter, 45 % af pattedyrelivet (i alt 88 arter), 43 af Nepals krybdyr (43 arter). Og over turens forløb, der i fugleflugtslinie ikke er mere end knap 50 km, rejser landskabet sig fra under 500 meter til ca. 8.500 meter – altså 8.000 meters stigning i samme nationalpark.

Vi vandrer sydover mod Lingam og navnkundige Chepua (Tangmoche) med Nupa-klanen fra Lhomi-folket og kommer til Gimber, hvorfra vi igen kan nyde udsigten til Makalu. Fra Gimber går det let til Hatiya (Pangbok) 1.595 meters højde.

Omtrent 5-6 timers trek.

Befolkningen er klassisk set klædt som tibetanere, trods den lave beliggenhed og deraf følgende varme. Kvinderne bærer fine og smykker og økonomien er baseret på de små agerbrug, som terrasserne nu engang byder.

Stien sticker sydover til Barun Dhoban hvor det lille Mahadev temple ligger. Det er her Barunflodens smeltevand løber ned i Arunfloden.

I Golas ganske få huse bor Rai og Lhomi blandet.

Omtrent 5-6 timers trek.

Vi går gennem terrassemarker, hvor der dyrkes ris og andre afgrøder og går mod landsbyen Pathibhara med en lille markedsplads. Vi kommer gennem et antal småbeboelser i det herlige landskab og ankommer langsomt henad eftermiddagen til Hedangna, der egngan havde et “fort” en Ghadi, hvor den royal hær til enhver tid kunne slå tibetanske røvere og andet godtfolk, hjem. Reelt set hedder byen Hedangna og er “indgangen” til det lukkede nord og en landsby med blandt andet skole og politistation mv.

Vi er nede i Kirant-land med Limbufolket, dog primært Rai-folket, som Arundalen primært er beboet af.

Omtrent 6-8 timers trek.

Vi skal omtrent 400 meter ned til Arunfloden, som krydses et bemærkelsesværdigt sted i blot 650 meters højder. Herfra stiger vi op, op og varmt op. En smal, stejl og glat sti fører zigzag ud og ind imellem terrassemarker inden vi ankommer til Num (Tundikhel, markedspladsen) beliggende for enden af den smukke højderyg, som fører ned til Khandbari og endeligt Tumlingtar lufthavn.

Med lokale jeeps kører vi langs den smukke højderyg til Chichi Las fantaatiske udsigter til Chamlang og Makalu, inden vi gør holdt i Sankhuwasabha’s distriktshovedstad, Khandbari som er en Newar-by med omkring 15.000 indbyggere. Herfra køres til Tumlingtar beliggende på en stor slette i knap 500 meters højde.

Dag 23

Fra Arundalen og LumbaSumba flyver vi tilbage til Kathmandu og kommer ind til hotellet.

Der er afsat en bufferdag i Kathmandu i tilfælde af forsinkelser. Det giver mulighed for på egen hånd at tage ud og se nye steder.

Morgenmad er inkluderet.

Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
20. sep. - 30. nov. 2019
37.998,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Kathmandu retur på økonomiklasse
 • Flyrejse Kathmandu-Lukla retur
 • CO2-kompensation på flyrejser - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og –afgifter
 • Transfer og transport
 • Dansk rejseleder
 • Sherpaguide (certificeret trekking guide) 
 • Assisterende sherpaguider
 • Kønkkenhold, der tilbereder al mad på trekkingturen
 • Bærere eller lastdyr til din bagage (du skal ikke bære bagagen selv). Typisk en bærer til to personer
 • Forsikring af det lokale mandskab (syge og ulykkesforsikring af guider og bærere samt hjælpere)
 • 4 overnatninger på hotel i Kathmandu med morgenmad
 • Overnatning i telt på gammeldags ekspeditionsbasis
 • Morgenmad, frokost og aftensmad på trekkingturen
 • Trekking permits og Tims (Trekker`s information management system)
 • Paksæk (rejsetaske til trekkingturen). Ca. 75 liter stor paksæk som du kan pakke din bagage i til trekkingturen. Denne udleveres i Kathmandu
 • Vand på trekkingturen, 5 liter i døgnet (vi har vandrensningsfiltre med)
 • Informationsmateriale om Nepal - praktiske oplysninger og pakkelister
 • Alle nepalesiske turistskatter og afgifter samt evt nationalparkafgifter
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Visum til Nepal (fås i lufthavnen, husk pasfoto)
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Mad (beregn 35-60,- pr måltid) og drikkevarer udover det beskrevne
 • Drikkepenge, beregn 150-160 USD til hele Lumbasumba trekket
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Sværhedsgrad: C+ (passet er D+)

Højde: 2.815 - 5.160 meter (højeste sovehøjde 4.750 meter)

Type: Individuelt telt trek med vores faste sherpaguider

Pakkeliste: Trekking

 

Everest-seasons Everesttrek

Trekking-sæsonen på Everest Base Camp er skiftende. Helt overordnet kan man sige, at forår og efterår er højsæson. Uden at kunne skematisere det helt præcist, ser Everest-sæsonen nogenlunde således ud:

 • Primo januar til ultimo februar: God sæson, men meget koldt (og flot)
 • Primo marts til ultimo april: Perfekt
 • Primo maj til medio juni: Ret godt (årstid for Everest-bestigningerne)
 • Medio juni til primo september: Dårligst, sæson for monsun
 • Medio september til medio december: Perfekt
 • Medio december til ultimo december: Rigtig god, men koldt
Foredrag
Periode
Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
20. nov. 2019 kl. 19:30

Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
8. jan. 2020 kl. 17:30

Nepal
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
26. feb. 2020 kl. 19:30

Dansk Himalaya historie
Restaurant MOMO Nepal, Sankt Jørgens Gade 116a, 5000 Odense
11. mar. 2020 kl. 19:00
Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik