Nyheder & Rejseartikler
Mest læste

Teknisk sværhedsgrad

Fysisk form, kondition og højdepåvirkning

1. Begynder

Er den letteste sværhedsgrad inden for bjergbestigning og ligger tæt op ad grad D på trekkingturene. 1 skal da også betragtes som en avanceret trekkingtur, der ender på toppen af et bjerg. Bjergerfaring er ikke nødvendig. A la Kilimanjaro, Toubkal og Ararat.

A. Letteste niveau

Normal god kondition er ønskelig. Du skal kunne holde dig i gang en kort dag og kunne gå med rygsæk fra 3-6 kg. Højder op til 3.000 meter.

2. Begynder til let øvet

Næstletteste sværhedsgrad, hvor bjergbestigningen begynder i sin mere kendte form. Noget udstyr er nødvendigt, men der kræves stadig ingen forkundskaber i det alpine liv. Elbrus, Stok Kangri, Cotopaxi og Mera Peak er alle grad 2.

B. Normal til rimelig god kondition

Her er en rimelig god kondition og ikke mindst en vis udholdenhed nødvendig. Du skal kunne klare en topdag på 7-12 timer med en lettere rygsæk (4-8 kg). A la Toubkal i Atlasbjergene og Kala Pattar på Everest base camp trek.

3. Let øvet

Grad 3 er mere krævende bjergbestigning i evt. stor højde. Her kræves tidligere erfaring i bjergbestigning, og i nogle tilfælde skal du have været over 6.000 meter før og selvstændigt have klatret ruter i f.eks. alperne som Lobuche Peak og Mont Blanc.

C. Middelgradering

Middelgradering inden for ekspeditionerne. En god fysisk form er nødvendig, da vi her kommer i relativ stor højde. Du skal derudover være udholdende, byde fysisk og mentalt. Niveauet svarer til Kilimanjaro, Ararat og Stok Kangri, Mera Peak og Island Peak. Du skal kunne klare en topdag på 8-12 timer med en tungere rygsæk (6-8 kg). På nogle ekspeditioner, skal du bære din egen bagage (bl.a. Mexico og Elbrus).

4. Erfaren bjergbestiger

Her begynder de rigtig store og krævende bjerge. Der kan være lange og stejle passager med deciderede crux og evt. også mikset klatring. Klatre- og alpinerfaring er nødvendig. Som Baruntse.

D. Større udholdenhed

Grad D er for hårdere ture i stor højde op til godt 7.000 meter. Det er vigtigt at komme meget forberedt og være stærk og udholdende, fysisk og mentalt, for at have reelle topchancer. Du skal kunne klare en dag på 10-14 timer med en lettere rygsæk (8-10 kg). Regelmæssig, målrettet træning inden afgang er et must. Højdeerfaring er nødvendig.
A la Aconcagua og Lhakpa Ri.

5. Stor erfaringsgrundlag

Svær teknisk klatring i is og sne. Her skal du have flere alpine sæsoner bag dig og kunne føre 5. grad på klippe. Den her gradering er kun for seriøse bjergbestigere, der vil på teknisk svære toppe som for eksempel Ama Dablam.

E. Ekstrem

Den hårdeste grad vi har, som foregår op til ekstremerne. Dette svarer til vores Mustagh Ata samt 8.000 meter ekspeditioner til ex. Gasherbrum, Cho Oyu og Shisha Pangma. Du kan kun komme med efter en længere samtale med os.

Lunger

 

Træning af lunger

Sådan træner du dine lunger.

Overskrift

Tekst

Tekst

Underoverskrift

Tekst

Trekking i Himalaya