Antal dage: 8
Priser fra: 29.998,-
Rejseform: Individuel rejse

Se priser & book

Mont Blanc bestigning 4.807 meter

Alpinkursus i Chamonix og Mont Blanc med Kipling Travel og Asmus Nørreslet


Hvor mange skal i rejse
Rejseperiode
Afrejsedato
Pris fra
pr. person
 
10. jun. -
11. sep. 2024
30.998,-
Udsolgt


Inkluderet

Fly og transport

  • Lokal transport

Overnatninger

  • 3 hotelovernatninger i 2-4 personers værelse
  • 4 overnatninger i bjerghytter i sovesal

Mad

  • Morgen og aftensmad på hotellet i Chamonix, jf. program
  • Morgen og aftensmad ved overnatning i hytterne, jf. program

Oplevelser

  • Guiding/instruktion i bjergene efter program
  • På Mont Blanc engelsktalende bjergguider, 1 guide til 2 deltagere
  • På træningsdagene, engelsktalende lokale bjergguider, 1 guide til max. 4 deltagere

Praktisk

 OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

Ikke inkluderet

  • Transport til/fra Chamonix/Vallorcine i Frankrig
  • Hotel i Chamonix
  • Transport til/fra jeres hotel i Chamonix
  • Enkeltrejseforsikring/Årsrejseforsikring hvor afbestillingsforsikring op til 30.000 kan tilkøbes
  • Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
  • Afbestillingsforsikring 
  • Forplejning udover det beskrevne
  • Klatreudstyr (kan lejes i Chamonix)
  • Lifter (beregn op til 100 EUR i liftudgifter)
  • Personligt klatreudstyr
  • Personlige udgifter
  • Drikkepenge
  • Moms, særordning for rejsebureauer
  • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

 

Praktisk information

Sværhedsgrad: Mont Blanc er op mod 3C-

Højde: 1.950 - 4.807 meter

Individuelt alpinkursus: min. 2 personer

Type: Bjergbestigning med UIAA bjergguider. På Mont Blanc programmet er vi ved 2 deltagere, 1 guide hele ugen. Ved 4 deltagere er der sat 2 guider af til bestigningen af Mont Blanc, mens trænings dage stadig er med 1 guide.

OBS: Der findes mange Mont Blanc bestigninger af ikke-certificerede guider og semiprivate arrangementer. Vær meget varsom med dem, Mont Blanc er ikke til at spøge med - og det er reelt set forbudt at guide uden UIAGM uddannelsen - udover at der kan opstå rigtig grimme forsikringsproblemer ved evt. problemer.
Alle klatre- og bjergguider hos os- heriblandt Asmus Nørreslet - har selvfølgelig den højeste bjergguide certificering - UIAGM / IFMGA - som er påkrævet for at arbejde i Alperne og er din garanti for sikker og kyndig vejledning.

Program og ændringer: Ovenfor beskrevet program er en typisk skitse for hvordan turen ser ud, men pga af vejr og vind skal man forberede sig på at der kan komme ændringer helt op til ankomst og undervejs mod toppen af Mt. Blanc, da sikkerheden altid vægtes højst.

Læg mærke til at denne tur udelukkende er et eksempel på en mulig tur, men ikke et decideret og fast program. Et endeligt program kan kun gives omkring syv dage før turens start og kan altså betyde at andre ture kommer på programmet.

Alternativer vil typisk være "Travers af Berner Oberland", 4000 meter bestigninger på den Italienske side af Monte Rosa massivet eller en En kombination af vandring, bjergbestigning, klatring og via ferrata.

Pakkeliste: Bjergbestigning

Kiplings anbefalinger om bjergbestigning: Trekking og bjergbestigning 

 

  • Gennemprøvet program med god succesrate
  • Dygtige professionelle lokale UIAGM bjergguider (svensk-, engelsk- og fransktalende)
  • Hyggelig og kvalitetsindkvartering på Bellevue Alpine Lodge
  • Direkte kontakt med Asmus Nørreslet under turens forberedelse

Der skal ikke herske tvivl om at en Mont Blanc bestigning er en stor udfordring for den enkelte deltagers fysik og psyke. Læs nedenstående og sæt jer godt ind i vores anbefalinger for deltagelse. Ring eller mail gerne for spørgsmål. 

Bestigningen af Mont Blanc kræver en solid konditionsmæssig forberedelse. 

Hvor hårdt er det? Mange deltagere betragter turen mod Mont Blanc som den hårdeste fysiske udfoldelse de har lavet. Flere har givet udtryk for at turen er ligeså hård, hvis ikke hårdere end et marathon løb. Det er imidlertid en svær målestok, da turen mod Mont Blanc tidsmæssigt er længere end et marathon men foregår i et lavere tempo (intensitet).

En ting er dog sikkert. Man er af sted i lang tid (10- 14 timer), hvor højden og de aktuelle forhold (vind, sneens konsistens, sporet, kulden..) er afgørende for hvor hårdt det bliver. Rent psykisk er det en grænseoverskridende tur, hvor tekniske, stejle og snævre passager kan føles særdeles luftige og udfordrende.

De fleste kan klare sig med at holde deres normale træning kørende og øge træningen det sidste halvår mod den planlagte tur. De sidste 3 måneder inden ankomst bør man lave længerevarende trænings pas og forsøge at få minimum 3 træningsdage om ugen. Ikke alle behøver den samme forberedelse. Har man en rigtigt god grundform er det måske nok at træne ekstra de sidste måneder inden turen. Andre vil have behov for at følge et decideret træningsprogram. Har man begrænset tid til træning eller er i tvilv om en kondition, anbefaler vi deltagerne at søge professionel vejledning af fitness coaches eller lignende.

Har man problemer med højde eller generelt føler sig særligt usikker ved at give sig i kast med bjergene er en tur til Mont Blanc en for stor mundfuld at starte med. Vi anbefaler at man da kigger på andre ture for sin første bjergtur. Hertil kan vi særligt anbefale vores "introduktion til bjergbestigning".

Vi har givet Mont Blanc en graduering af 2C-3C - se vores "graduerings" skema

Fysisk niveau

Mont Blanc er for den erfarne vandrer, bjergbestigeren og/eller klatreren, der har en god fysik og et sundt helbred. Hvor hård en tur mod Mont Blanc er kan være svær at måle. Det er en lang tur og vi er i de høje bjerge, underlagt lavere ilt indhold og ofte vekslende vejr og vind forhold. På trænings-dage og på turen mod Mont Blanc's top er vi på alle typer terræn, der byder på alt fra almindelige trekkingstier til store gletscher vandringer, eksponerede klippekanter og snævre sne-grater - forhold der gør en given distance på bjerget hårdere end en tilsvarende distance ved almindelig trekking eller løb. Mange forsøger at sammenligne turen med et marathon løb, men selv det kan være en svær målestok. På Mont Blanc er vi i gang i mere end 12t og hvorvidt man kan nå til tops er ligeså meget et spørgsmål om sejtræk og psyke, som ren styrke. Det er individuelt hvor meget træning deltagerne skal ligge forud for et forsøg på Mont Blanc. Som minimum bør man 3-4 måneder inden ankomst være aktiv med løb og cykling eller anden konditions-træning 3-4 gange om ugen. Har man mulighed for at søge råd og vejledning med en trænings-coach er det anbefalet. 

Teknisk niveau

Mont Blanc ligger modsat gængs opfattelse noget højere end mange andre bestigninger.

Det er en klar fordel at have tidligere erfaring med steigeisen/isøkse og med færdsel i det alpine miljø indfor deltagelse på denne tur. Det er dog ikke bydende nødvendigt, da vi under de første 3 dage laver en grundig træning, der for de fleste vil være tilstrækkelig for et forsøg. Det er dog vigtigt at være velkoordineret i sine bevægelser og kunne færdes med relativ lethed i kuperet terræn. Træning og erfaring hertil kan derfor godt være bestigninger så som Mt. Elbrus, Aconcagua, Kilimanjaro eller andre trekking-ture i bjergterræn. 

Helbred og psyke

Mont Blanc er ikke for dem der er nyligt opereret (knæ eller andet), lider af hjertesygdomme, er gravid, har diabetes eller er overvægtig. Da vi færdes i ganske imponerende og iblandt eksponeret terræn kan vi ikke anbefale at personer der lider af højdeskræk tager med. 

Alder

De fleste der bestiger Mont Blanc er imellem 25-60 år. Vi tager ikke børn og unge under 18 år med. Personer over 60 år skal kunne fremvise en læge-attest, der ikke giver udtryk for nogen komplikationer ved deltagelse. Er Mont Blanc en for stor mundfuld at starte med, så kig da på vores bjergbestignings introduktion uge i Chamonix, der byder på en rigtigt flot og fornuftig introduktion til det alpine miljø. 

I løbet af sommeren har vi som oftest gode betingelser for en bestigning af Mt. Blanc. Skønner guiderne imidlertid at risikoen for et forsøg på Mont Blanc bliver for højt, vil guiderne ændre målet for de sidste 3 dage til andre passende ture. Forhold der kan foranledige en sådan beslutning kan være dårligt vejr, for høj vind, lavinefare, stenfalds fare, men er ikke begrænset udelukkende til disse forhold. Skønner guiden at en deltagere ikke er i tilstrækkeligt i form eller koordineret nok til sikkert at gå mod Mont Blanc vil denne person af sikkerhedsmæssige grunde kunne blive udelukket for bestigningen. 

 Alternative bjerge og ture

Ovenfor beskrevet program er en typisk skitse for hvordan turen ser ud, men pga af vejr og vind skal man forberede sig på at der kan komme ændringer helt op til ankomst og undervejs mod toppen af Mt. Blanc, da sikkerheden altid vægtes højst.

Læg mærke til at denne tur udelukkende er et eksempel på en mulig tur, men ikke et decideret og fast program. Et endeligt program kan kun gives omkring syv dage før turens start og kan altså betyde at andre ture kommer på programmet. 

Alternativer vil typisk være "Travers af Berner Oberland", 4000 meter bestigninger på den Italienske side af Monte Rosa massivet eller en En kombination af vandring, bjergbestigning, klatring og Via Ferrata.

Det er meget vigtigt, at du er indforstået med at turen kan blive lavet om - også undervejs. Således vil det ikke blive et Mont Blanc kursus og bestigning/forsøg - men tilsvarende alpinkursus og en alternativ bestigning/forsøg.

Der er møde mellem guiden og deltagerne aftenen inden programmet første bjergdag. Her vil guiden briefe om ugen og kunne tjekke deltagernes udstyr. Næste dag efter morgenmad tager vi afsted på vores indledende 3 dages bjergtur. Inden vi tager afsked med dalen har vi tid til at købe snacks, leje udstyr osv. På denne del af programmet vil der blive undervist i brugen af den alpine udrustning (steigeisen/isøkse) og sikker færdsel i det alpine terræn. Undervejs vil vi bestige flere toppe omkring 3500m som led i træningen og akklimatiseringen. 
De 2 overnatninger vi foretager er i bjerghytter imellem 2500m - 3200m højde, hvilket sikrer en optimal akklimatisering inden vores forsøg på Mont Blanc. Vores forsøg på Mont Blanc løber over programmets sidste 3 dage. Vi vil satse på at bestige toppen via Tete Rousse/Gouter vejen. 
På forsøget mod Mont Blanc er vi 1 guide til maksimum 2 deltagere. 

1. dag - Lørdag. Gruppe møde kl. 18 på Bellevue i Vallorcine. 
2. dag - Søndag. Tilgang til Albert Premier hytte - is træning på gletscheren. 
3. dag - Mandag. Gletschervandring og bestigning af Pt. Fourche 3400m. Tilgang til Trient hytte. 
4. dag - Tirsdag. Bestigning af Aig. du Tour 3542m - overnatning i dalen. 
5.-7.dag - Onsdag - Fredag. Forsøg på Mont Blanc via Tete Rousse/Gouter ruten. Programmet afsluttes om eftermiddagen.
8. dag - Lørdag. Check-out og hjemrejse.

Vi vil normalt sove i hytter på bjerget Søndag, Mandag, Onsdag, Torsdag aften, og i dalen Lørdag, Tirsdag og Fredag.

De første 3 dages træning kan også foretages på bjerget Grand Paradiso 4063m bare 1 t. kørsel fra Chamonix, der byder på tilsvarende træning og akklimatisering. 
Er vi hurtigt på Mont Blanc om torsdagen, kan de ske at vi tager direkte til dalen og har da fredagen til anden aktivitet. 

Vi vælger på vores gruppetur at gå via Tete Rousse og Gouter hytten. Med hele 3 dage sat af til forsøget på Mont Blanc sikrer vi en gradvis bestigning, hvor muligheden for at justere tidsplanen for selv topforsøget er mulig for at optimere vores top muligheder. Alternativt går over de 3 Mont Blanc, men det vides ikke helt førend vejrlig og hytteforhold er bekendte - og det kan ændres helt op til selve Mont Blanc delen. 

Vi arbejder på denne tur med et guide-ratio på 1 guide til maks 4 deltagere på de første 2 dages træning, og et guide-ratio på 1 guide til maks 2 deltagere på de sidste 3 dage, som er sat af til bestigningen af Mont Blanc. Det er muligt at koble ekstra dage på denne tur, og dermed opnå mere træning og akklimatisering, eller simpelthen fordi en større gruppe ønsker at have 1 guide til 2 deltagere under hele forløbet. Kontakt for mere information hertil. 

Alle bjerg guider, der arbejder på vores ture er internationalt kvalificerede bjergguider med UIAGM/IFMGA diplomet. Dette diplom giver kunden sikkerhed for at guiden har en solid uddannelse bag sig og et et decideret kvalitets-stempel for guiden præstation. 

Vi har valgt at overnatte i den flotte dal ude i Vallorcine bare 14km fra Chamonix centrum. Her bor vi på den hyggelige Bellevue Alpine Lodge, hvor man både sover og spiser godt. Inkluderet i prisen er overnatning på rum med plads til 3-4 personer. Er der ikke plads på Bellevue Alpine Lodge vil vi indlogere deltagere på familie pensionen Hotel du Buet, bare 200m fra Bellevue, der har samme standard og kvalitet. Skulle enkelte ønske at ordne egen overnatning de nætter vi er i dalen kan vi fratrække de 3 planlægte nætter i dalen fra grundprisen. Kontakt for mere information.

Bjerghytter
Vi har normalt 4 overnatninger i bjerghytter. Her sover man i sovesale og hver plads har madras, hovedpude og dyne. Der er krav om brug af lagenpose, men det er ikke nødvendigt at tage soveposer og underlag med. I bjerghytterne bor vi på halvpension. Heri er inkluderet morgenmad og aftensmad. Morgenmaden er som oftest med brød, mysli og et valg imellem kaffe, te og chokolade. Aftensmaden er en tre-retters menu bestående af suppe, hovedret og dessert. Alle drikkevarer, frokoster og snacks er ikke inkluderet turens halvpension. 

Vi har ikke inkluderet udgiften til lifter i tur-prisen. Det skyldes at vi iblandt anvender flere eller færre lifter. Vores valg af brugen af lifter kan svinge ift. vejr og vind, deltagernes ønsker osv. Bruger vi færre lifter vil deltagerne altså høste fordelen heraf istedet for at have betalt for noget de ikke får. Regn med en udgift på maks 75 euro for ugen. 

Sæson for bestigning af Mont Blanc
Sæsonen for en bestigning af Mont Blanc om sommeren er typisk fra midt juni - slut september. I denne periode er der ofte et spor mod toppen via de 2 normal veje, lifterne er åbne og hytterne bemandede. Forhold der er med til at skabe grundlag for en succesfuld bestigning, når vejr og forholdende på bjerget tillader det.

Juni - Denne måned har de sidste år vist sig at være meget fin til en bestigning af Mont Blanc. Der er stadigvæk rigeligt med sne fra vinteren og mange passager, der senere kan være isede og svære, er i juni ofte lettere. Dette gælder også for gletscherspalter, der som regel i juni er bedre tildækkede end senere. I juni har vi desuden den længste dag på året, hvilket er rart når vi går tidlig nat mod toppen. Vejrforholdene kan imidlertid være meget vekslende i juni, hvilket kan være problematisk for forsøget på toppen. 

Juli & August - Den absolutte højsæson. Her er der flest der forsøger sig på toppen. Vejret er som regel bedst i denne periode, men allerede mod starten af august kan forholdene begynde at blive for "tørre", med mere is og svære passager på bjerget. F.eks. er der flere år, hvor ruten via Gouter allerede i starten af August er blevet for farlig pga. kontinuerlige stenfald nøglepassagen under Gouter hytten. Der er dog ingen regel uden undtagelser, og vejr og eventuelt snefald højt oppe kan ændre forhold dag for dag. I denne periode kan det være svært at opnå pladser i hytterne, der for denne periode skal reserveres lang tid i forvejen. 

September - Igen mere fredeligt end i højsæsonen. Her kan vi være heldige med bedre sneforhold og mindre isede passage, på trods af at dags længden er kortere og temperaturen dalende.

Endeligt kan man konkludere at den største faktor for ikke at komme på Mont Blanc er dårligt vejr og dårlige forhold på bjerget.

Vejr og vind
Det er koldt på toppen. Det udsagn passer i langt de fleste tilfælde for toppen af Mont Blanc, der nær de 5000m, stort set altid er med kolde temperaturer ned til -10 grader. Man skal ikke glemme vinden, der på Mont Blanc ofte er tilstede og nedsætter temperaturen yderligere. Mont Blanc er det højeste bjerg i Central-Europa og vil når der er dårligt vejr være kraftigst berørt. Guiderne vil aldrig gå på Mont Blanc i dårligt vejr. Det er ganske enkelt for farligt. 

Kulde
Mod toppen af Mont Blanc er det altid koldt! For at undgå at få forfrysninger på tæer, fingre og ansigt er det altid vigtigt at vi er korrekt klædt på og har varmt udstyr. Det kan være en ide at holde lidt øje med hinanden og gøre opmærksom på hvis en f.eks. får hvide frost-pletter på kinderne. Det er også vigtigt at deltagerne selv lader gruppen vide hvis tæer eller fingre er ved at blive følelsesløse. Ofte skal der kun lidt massage af fødder eller fingre til før vi igen kan gå videre. Ignorerer man tegnene og går videre kan det koste svære forfrysninger, der i værste fald kan betyde tab af førlighed. Det er sket at man bliver nød til at vende om pga. kulde. Kulden er med til at dræne vores energi og kommer man dertil at det begynder at gå for langsom og gruppen bliver kold er der kun en vej. Og det er ned. 

Vind
Vind og kulde hænger meget sammen. Vinden intensiverer kulden og kan gøre en tur mod Mont Blanc umulig. Vind hænger ofte også sammen med en dårlig-vejr periode, hvor der falder sne på bjerget. Vinden kan skabe lavine-fare på de stejle felter mod toppen, og være en grund til at et forsøg på skubbes eller opgives. Vind og fygning kan højt på bjerget desuden gøre sigten meget vanskelig og kaste personer ud af balance. Sker dette på eksponerede sektioner kan det blive farligt. Det er meget sjældent at Mont Blanc kan bestiges ved over 60km/t vind.

Torden vejr
Lyn-nedslag er hvert år en årsag til ulykker i bjergene. Der er heldigvis mange sommer-dage med klart vejr og hvor der ikke er risiko for torden-vejr. Når temperaturer over flere dage er høje øges luft-fugtigheden imidlertid og på et tidspunkt trækker det sammen til tunge torden-skyer, der med et brag slipper al deres energi. Når det er særligt voldsomt kommer det hurtigt og allerede tidligt på dagen. 

Det er muligt at undgå torden-vejr på bjerget ved at læse vejr-udsigten nøje dagen inden, holde øje med temperaturer og ikke gå videre skulle vejret trække op.
Lover vejr-udsigten tordenvejr er der flere passager på begge ture mod Mont Blanc, hvor man på vej til hytterne er særligt udsat, og hvor ulykker sker med jævne mellemrum, da mange ikke tænker over dette problem på hytte-tilgangen. Grunden er ofte at man helt naturligt befinder sig på disse passager på den tid hvor uvejret driver ind.
Skal man til Cosmique hytten er det om at planlægge en tidligt tur til hytten. Der er mange der har fået en slem forskrækkelse på kanten ned fra Aig. du Midi. Mister man fodfæstet her er der langt ned.
På ruten op mod Tete Rousse hytten og Le Gouter er der sektioner der er særligt udsat for lyn-nedslag. Fleder steder bevæger man sig på markante klippe-rygge, hvor det kan være svært at gemme sig. Ydermere er man enkelte steder i kontakt med stål-kapler der er med til at øge risiko'en for sekundær effekt af et nedslag. Skal man til nogle af disse hytter er det om at komme tidligt mod Tete Rouge hytten og observere vejret for hvorvidt det overhovedet er muligt at gå til Gouter. 
Derudover skal man naturligvis ikke gå mod Mont Blanc (eller noget andet bjerg) når det er torden-vejr! 

Skyer og dårlig sigt
Guider har ofte været på Mont Blanc et utal af gange og allerede flere gange i løbet af sommeren. De kender ruten som deres egen baglomme og det er som regel muligt at gå mod toppen hvis der kun er en let tåge henover bjerget. Det er dog aldrig en særligt behagelig situation og kun de stærkeste reblag vil nå til tops. 

Problemer med skyer og dårlig sigt:
 1. Fare for at gå forkert
 2. Lettere at blive fanget i en storm, da det kan være umuligt at se hvad der er på vej ind og vejret udvikling.
 3. Lavere temperature og ofte en stærk vind.

Når sporet er vel definineret er det sjældent svært at finde vej på Mont Blanc. Det skal dog siges at sporene kan lede forskellige steder hen og kender man ikke retningen kan man let gå vild på Mont Blanc. Kender man ikke vejen skal man ikke gå mod Mont Blanc når skyer er henover bjerget, og ikke gå videre mod toppen ser det ud til at uvejr er på vej ind.

Turen til Mont Blanc afhænger ikke kun af deltagerens fitness niveau, motivation og vilje, men også af personens evne til at akklimatisere, hvilket er en vigtig årsag til at vi på vores Mont Blanc ture altid akklimatiserer forud for bestigningen. Har man brug for mere tid til sin akklimatisering (fra tidligere erfaring) tilrådes det at "pre-akklimatisere" f.eks. ugen inden kursusstart, ved trekking på stier omkring Chamonix.

Vejret og aktuelle bjergforhold er for det meste det der gør at vi ikke har succes med bestigningen. Her tænker vi især på dårligt vejr med nedbør eller høj vind, der gør færdsel på bjerget uansvarligt. Er der efter en storm på bjerget forhøjet lavine fare kan der også være passager der gør at vi ikke længere kan foretage en sikker bestigning. Vi vil når vi ikke kan foretage en bestigning af Mont Blanc indenfor en almindelig risiko foretage andre flotte og spændende bestigninger for de dage, der ellers var afsat til Mont Blanc.

Over sommeren kan man gå ud fra at der på en given dato er 50-70% chance for at en velforberedt og akklimatiseret person vil nå til tops på bjerget. Denne statestik passer fint på gruppe programmer, hvor selve bestigningen af Mont Blanc er på fastsatte dage i løbet af ugen.

Det er muligt på nettet at læse om firmaer der nærmest garanterer succes på toppen. Det er imidlertid urealistisk. Regn med at de fleste operatører har samme succes-rate. Forskellen imellem forskellige firmaer er mere i forhold til hvilke guider de anvender og hvor stor erfaring de har med afvikling af sådanne programmer i forhold til træning og akklimatisering.

At færdes i bjergene indebærer en risiko. Bjergene er et område hvor der altid vil være en objektiv risiko der ikke kan elimineres. Det kan være udefra kommende stenfald, is der pludselig falder, laviner....
Som bjergguide er vi meget erfarne i bjergene og desuden uddannet til at tage de rigtige beslutninger i de situationer vi måtte møde. Vores mål og opgave er at give deltagerne fantastiske oplevelse, der står til mål med deres ambitioner og erfaring. Dette mål hænger sammen med vores prioritet nummer 1: Ikke at gå på kompromis med sikkerheden. På trods af dette kan det gå galt.

Det er vigtigt at deltagere på kurset forstår at deres deltagelse er på eget ansvar og at Asmus Nørreslet og andre guider der arbejder for/med ham ikke kan drages til ansvar for eventuelle hændelige ulykker.

Vi kan på det varmeste anbefale vores rejseleder Bo Belvedere Christensens flotte bog om Mont Blanc: "Bogen om Mont Blanc er en forrygende blanding af nervepirrende adventure og kulturhistorisk masterclass. Bo Belvedere er en af Danmarks mest erfarne bjergbestigere og samtidig en gudsbenådet formidler. Vi får egne oplevelser fra forfatterens bestigninger af det ikoniske bjerg og samtidig udrulles hele bjergets og områdets historiske betydning. Illustreret med forfatterens egne unikke fotos.

 

Kort over Chamonix området kan naturligvis købes i Chamonix, men også i Nordisk Korthandel på Studiestrædet 22 i København.
IGN TOP 25 OT 3630 Chamonix". Kort der dækker det meste af Mont Blanc massivet, men ikke alle veje op til Mont Blanc
IGN TOP 25 3531 ET Saint-Gervais". Dette kort dækker hele området omkring Mont Blancs top, men ikke de første dage på den 6-dages Mont Blanc tur.
Der er mange bøger skrevet om alpinisme og bjergbestigning. Det er nyttigt hjemmefra at læse om teknikker og rebarbejde så nogle begreber og manøvrer lettere forstås i praksis.

"Alpin klatring". John Barry, en fin introduktion til bjergbestigning for begyndere, med mange sjove anekdoter. Dansk og Engelsk.
"Freedom of the hills". En "reference-bog" for mange alpinister, med teknikker der bliver holdt up-to-date, ved gentagne nye oplag. Engelsk
"The 100 Best routes in the Mont-Blanc massif". Her er samlet de 100 bedste ruter i massivet fra lette til svære ruter.
 I bogen er der også gode råd og vejledning for førstegangs-alpinisten. Gaston Rebuffat, der er forfatter til bogen, var professionel bjergfører i Chamonix og en af efterkrigstidens bedste alpinister. Engelsk og Fransk
Tome 1 og Tome 2: Michel Piola. Granit-klatre guruen, der har lavet mere end 1000 nyture i alperne, mange af dem i Mont-Blanc massivet. Bøgerne indeholder rutebeskrivelser for langt de fleste klippe-klatre ruter i massivet, og omfatter også klippeklatring i Aiguilles Rouges. Engelsk og Fransk
 Neige, Glace et Mixte: Godefroy Perroux/ Francois Damilano. 2 af Frankrig allerbedste is klatrere og bjergbestigere har lavet en bog, der hovedsageligt omfatter is-klatre ruter i bjergene, men bestemt også mange lettere ture. Meget gode fotos og beskrivelser. Kun på Fransk.
Climbing in the Mont-Blanc massiv , tome 1 og 2: Lindsey Griffin. Gode bøger der inkluderer alle typer ruter I bjergene og som nok er danskernes foretrukne guidebøger til massivet. Inkluderer mange klassiske og ikke frekventerede ruter. Fotos ikke så gode.
 På engelsk.

Ofte vil man på sit lokale bibliotek kunne finde bøger om bjergbestigning og om Mont Blanc specifikt. 

I Nordisk korthandel i KBH, kan man også være heldig at finde kort og bøger.

Vil du høre mere om rejsen?