Antal dage: 29
Priser fra: Kontakt os
Rejseform: Grupperejse

Se priser & book

Lhakpa Ri 7.045 meter, Tibet

Ekspedition med dansk rejseleder til en af verdens 7.000’ere


Fra København går det med fly via Bahrain til Kathmandu.

Dag 1

Ved ankomsten får vi en herlig modtagelse, hvorefter der køres gennem Kathmandus gader til vores hotel. Leder man efter en by, hvor Østens mystik er hverdag, må Kathmandu komme ind på en klar førsteplads – byen er ganske simpelthen et herligt angreb på alle sanser. 

Dag 2

Fra Kathmandu lufthavn går det med bjergfly over Østhimalaya og Tibets forunderlige golde og forrevne bjerglandskaber. Det er en pragtfuld tur forbi Mount Everest og ind over Himalayas evige sne. Efter en god times flyvetur i verdensklasse lander vi i Lhasa.

Efter en flot køretur ser vi for første gang Dalai Lamas mægtige Potala Palads. Dette gigantiske palads tager pusten fra enhver, når det toner frem på sin klippetop over Lhasa by og dalens pile og poppeltræer. Langsomt går det til hotellet og resten af dagen går med akklimatisering og en stille gåtur.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 3

Tibets sagnomspundne hovedstad Lhasa var engang landets religiøse og verdslige hovedsæde indtil kineserne besatte landet i 1951.
Vi skal ud og se en del af byen og kommer i dag først til Sera klostret. Sera var en af Statens 3 Støtter, et højtudviklet klostersamfund og universitet. Sera ligger ved foden af højderyggen Phurba Chok Ri, på Tatipu-bjergkæden, som er vandskellet mellem Kyu Chu og Penpo floderne og som danner Lhasas nordlige grænse. Sera blev opført omkring 1419 af Sakya Yeshe, en discipel af Tsong Khapa. I storhedstiden boede der ca. 5.000 munke.

Vi fortsætter til Dalai Lamas tidligere sommerresidens, Norbulingkha der ligger lidt uden for det gamle Lhasa i en herlig lund.
Sidst skal vi til en af de stærkeste oplevelser i Tibet – Jokhang-templet, der er hele Tibets religiøse centrum.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 4

Efter morgenmaden skal vi besøge indbegrebet af Tibet; Dalai Lamas tidligere vinterresidens, Potala paladset, der med sine 1.000 værelser var et af verdens største bygningsværker. Her ses bl.a. Dalai Lamas private bolig og arbejdsværelser. Potala blev opført på ordre af den 5. Dalai Lama og ligger på det 130 meter høje bjerg, Marpo Ri (Røde bjerg). Først begyndte opførelsen af Potrang Karpo (hvide palads) i 1645. Det var færdigt i 1649. Potrang Marpi (Røde palads) var færdigt i 1694. I 1649 da den hvide del af Potala blev færdigt flyttede den 5. Dalai Lama sit hovedsæde fra Drepung til Potala. Besøgspresset på Potala er efterhånden så enormt, at myndighederne i højsæsonen kun lukker et bestemt antal besøgende ind – og så kun for en times varighed.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 5

Morgenmad er inkluderet.

Dag 6

Vi er nu godt akklimatiseret og har nydt dagene i Den Forbudte By, Lhasa, og er klar til køreturen tværs over Himalaya. Turen går mod sydvest og krydser det 4.794 meter høje Khamba La, som er et endeligt farvel til Lhasa. På turen er der storslået udsigt udover den turkise, skorpion-formede sø, Yamdrok Tso. Yamdrok Tso er traditionelt en af Tibets fire hellige søer (sammen med Nam Tso, Lhamo Lhatso og Manasarovar) og her køres langs den de næste timer. Den hellige sø har ingen naturlige vandkilder og det kinesiske vandkraftprojekt fra slutningen af 90’erne kan vise sig at få katastrofale følger for økobalancen i området.

Vi kan være heldige at se flokke af yakokser på vejen op til Karo La-passet 5.010 meter, som kommer tæt ind under de imponerende tinder Ralung, 6.236 meter, og Nozin Khangsa, 7.223 meter, der efterhånden er et populært bjerg for bjergbestigere. Derefter dykkes ned fra højbjergene og inden ankomst til Tibets fjerdestørste by Gyantse i 3.950 meters højde.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 7

Køreturen fra Gyantse til Tibets næststørste by Shigatse er på bare et par timer. Shigatses store klosterkompleks Tashilünpo fra 1447 var hovedsæde for Tibets næsthøjeste inkarnation, Panchen Lama (Tashi Lama). Tashilünpo er i dag et af Tibets mest aktive klostre og tilhører Gelugpa-grenen af den tibetanske buddhisme, som så mange andre klostre i det sydlige Tibet.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 8

Vi kører videre af Friendship Highway – selvom der ikke er meget hovedvej over de knap 1.000 km vi sammenlagt kører. Vi kommer nu ud på de rigtig store sletter og begrebet verdens tag begynder at få mening. Vi kører over det 5.220 meter høje Lhakpa La (Gyatso La) pas og fortsætter ned mod ”cowboy-byen” Lhatse. Vi er nu ned i Tsangpo/Bhramaputra-dalen kommer forbi klostre og nomadiske folk, der græsser deres yakflokke i området.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 9

Kort efter vi har forladt Shegar, drejer vi fra Friendship Highway og bevæger os sydover. Vi kører nu højt op over passet Pang La i 5.150 meters højde, som ligger i en afstand af bare 30 km fra Chomolongma – Mount Everest. Fra passet bliver vi i klart vejr budt på det bedst tænkelige vue over hele det centrale Himalaya. Vi ser Makalu, Chomo Lonzo, Lhotse med Mount Everest, som storesøsteren tronende over alle de andre, og ude til højre (vest), Gyachung Kang og Cho Oyu. Vejen fører ned gennem en malerisk dal og vi er på vej til den mest imponerende del af verdens højeste bjerg. Højt over os ses Gyelung Dezeng Chhöling, nogle små klosterruiner, der var meditationssted for de øverste lamaer i Rongbuk. Det blev endnu et af Kinas altødelæggende kulturrevolutions ofre.

Vi kommer langsomt ind til Rongbuk-klosteret og foran tårner verdens højeste bjerg sig op mod himlen. Udsigten slår stort set alle andre bjergudsigter, da Everest er dalens eneste bjerg. Rongbuk-klosteret er ca. 250 år gammelt og beliggenheden over 5.000 meters højde gør det til verdens måske højest beliggende kloster. Selve klosteret er kun 100 år gammelt, men er meget vigtigt for hele Tsang-provinsen. Der var op til 600 munke og lamaer boende på sin storhedstid. Der er en del genopbygning i gang, men om det er for turismens skyld er svært at sige. I alle fald er der ikke meget mere end 20 munke omkring i området.

Aftenlyset og de sidste solstråler på Everest er næsten overnaturlige – stedet er så goldt, råt, sælsomt og smukt at det gipper i de fleste. Der er overnatning i klosterets simple gæstehus.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 10

Kort efter morgenmaden kører vi det sidste stykke til Everest Base Camp. Det er her ekspeditionerne starter deres farefulde færd mod toppen af verdens højeste bjerg. Der er adskillige danskere, der har forsøgt sig denne vej startende med Klavs Becker-Larsen i 1951. I 1995 kom Michael Knakkergaard Jørgensen som første dansker på toppen af Everest. Han besteg bjerget i flot stil fra den klassiske rute i Tibet. Siden har tre andre danskere formået at komme på toppen fra denne rute, deriblandt vores guide Asmus Nørreslet. Det er farefuldt og har krævet mange dødsofre.

Et af de store navne, når man taler Everest, er George Mallory, der udtalte de berømte ord ”Because it is there”, da han blev spurgt, hvorfor han ville bestige Everest. Mallory var på tre Everest-ekspeditioner fra Tibet. I 1922 og igen i 1922 og 1924. Mallory og hans makker Irvine blev sidst set omtrent i 8.600 meter om morgenen d. 8. juni 1924 “going strong for the top”, som det hed sig. Senere på dagen forsvandt de i en monsunsky. Deres skæbne er en af Himalaya-bjergbestigningens mysterier. Mange tror stadig, at Irvine og Mallory besteg Everest i 1924. Se evt. "Ghosts of Everest" eller den danske oversættelse af "Lost on Everest" - "Forsvundne på Everest".

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 11

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 12

Rongbuk-gletsjeren er et voldsom frossent ishav og udsigterne her er nok Tibets mest dramatiske. Det går fra Base Camp med yakokser og de tibetanske yakdrivere mod Camp I i 5.460 meters højde. I godt vejr er dette en dejlig dag uden store stigninger. I alt ca. 4-5 timers gang. Lejren ligger i et åbent, goldt og vildt landskab.

Hele eftermiddagen raster vi i knap 5.500 meters højde.

Vi krydser ud og ind mellem morænen, går op og ned over ”grusbunken” og vi forsøger at holde os på vestsiden af isformationerne, indtil vi ankommer til midtvejslejren i 5.760 meter. Det er et godt sted at akklimatisere, inden det går mod Camp II. Der er utallige muligheder i lejren, men vi skal være ordentligt klædt på til højderne, hvorfor vi tager en ekstra akklimatiseringsdag i 5.760 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 13

Ekstra akklimatiseringsdag i 5.760 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 14

Ekstra akklimatiseringsdag i 5.760 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 15

Det er anstrengende vandring, lige til vi kommer til Miracle Highway og den gamle engelske Camp II i 6.000 meter. Lejren ligger, hvor Changtse og Øst Rongbuk gletsjeren mødes. Vi slår lejr lidt fra de utrolige isformationer nær Changtse, Everests nordlige nabo. Vi er midt i voldsomme landskaber og man kan næsten mærke historiens vingesus her.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 16

Vi går omtrent 5 timer fra Camp II til Camp III i knap 6.400 meters højde under nordpasset. Der er storslået udsigt til Everests nordside og North Col, Everests berømte nordpas. Men selvfølgelig også selve toppen, som man ikke kommer nærmere uden at forsøge at bestige bjerget. Vi er bare 2.400 meter derfra. Blandt andre udsyn og toppe er Changtse, Lhakpa Ri og Rapiu La. Om vi overnatter eller går ned igen afhænger af akklimatiseringen og afgøres alene af ekspeditionslederen.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

De seneste mange dage, fra Rongbuk og opefter, kan ikke beskrives så dagsprogrammet holder. Men fra ABC krydser vi gletsjeren og bestiger Lhakpa Ri, en tur på 9-12 timer fra lejren. Graderingen er i den letteste ende, men toptraversen kan være vindudsat og vi skal være forberedte på en hård dag. Fra toppen er der verdensklasseudsigt til Everest, hvor nordpasset, 2. Step og Fantasy Ridge er prominente naboer.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 20

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 21

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 22

Vi går hele vejen ud af den Østre Rongbuk dal og vandringen føles let og som en ren skovtur i forhold til turen op, der kostede en del kræfter. Starter vi fra Camp III, er det en lang opslidende dag. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet. 

Dag 23

Vi overnatter formodentlig i Tingri. 

Morgenmad er inkluderet. 

Dag 24

Vi skal ud på den flotteste del af det tibetanske plateau. Fra Nyalam går det ned, ned og ned mod Nepal og Kathmandu, hvor vi har et par dage inden hjemrejsen.

Morgenmad er inkluderet.

Kathmandu på egen hånd. 

Morgenmad er inkluderet.

Dag 26

Kathmandu på egen hånd. 

Morgenmad er inkluderet.

Dag 27

Transfer til lufthavnen og fly fra Kathmandu via Bahrain til København.

Morgenmad og måltider på flyrejsen er inkluderet.

Dag 28

Vi ankommer til København. 

Afrejse
Pris
 

INKLUDERET

 • Dansk ekspeditionsleder
 • Flyrejse København-Kathmandu retur
 • Flyrejse Kathmandu-Lhasa enkelt
 • CO2-kompensation på flyrejser - læs mere her.
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Lokal transfer og transport
 • Hotelovernatninger i delt dobbeltværelse, inkl. morgenmad
 • Jeep Lhasa til Everest Base Camp og videre til Nepals grænse
 • Trek med Sherpaguider og højdesherpaer
 • Køkkenhold
 • Yakokser og bærere til al bagage og fælles udstyr
 • Klatre/Højdesherpa med udrustning og tilladelse
 • Overnatninger i telt, inkl. morgenmad, frokost og aftensmad
 • Mad i base camp på ekstradage i tilfælde af dårligt vejr el.lign.
 • Klatre- og bjergtilladelse og nationalparkafgift
 • Forsikring af det lokale mandskab
 • Ekstensivt informationsmateriale og pakkelister
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

 OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Hjemrejseskat fra Nepal
 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække højdeturer og bjergbestigning. Gouda rejseforsikring dækker bjergbestigning og trekking i alle højder
 • Visum til Nepal (fås i lufthavnen, husk pasfoto)
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Forplejning udover den nævnte
 • Personligt udstyr
 • Personlige udgifter
 • Drikkepenge
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

 

Praktisk information

Sværhedsgrad: 2/3D

Højde: Op til 7.045 meter (højeste sovehøjde er 6.350 meter)

Antal ekspeditioner: 2

Succes: 2 (senest september 2009)

Type: Bjergbestigning i mindre gruppe med dansk rejseleder

Mountains.dk: Lhakpa Ri

Kiplings anbefalinger om bjergbestigning: Trekking og bjergbestigning

 

Vi er oppe i den alvorlige ende af skalaen og Lhakpa Ri kræver da også forudgående erfaring. Der er ingen tvivl om, at dette er Danmarks pt. største udfordring – en bestigning af en 7.000’er fordrer stor fysisk formåen, motivation og et relativt stort erfaringsgrundlag. Således skal du have været i stor højde før. En bestigning af en af Himalayas Trekking Peaks som Mera Peak, Island Peak, Aconcagua og evt. derudover Elbrus eller lignende er påkrævet.

Foredrag
Periode
Ekspeditioner og bjergbestigning
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
3. mar. 2020 kl. 19:30
Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik