Bjergbestigning - sværhedsgrad

Gradering for bjergbestigning

Sværhedsgraden af Kipling Travels ekspeditioner

Sværhedsgraden for bjergbestigning og ekspeditioner er anderledes end på vores trekkingture. På bjergbestigning spiller akklimatiseringen og bjergets fysik selvfølgelig ind. Hvor højt er bjerget? Hvor stejlt er det? Men højden eller hældningen alene giver ikke et entydigt billede. Vurdering af sværhedsgraden er kompliceret, og der kan være forskellige meninger, men i det følgende kan du se, hvordan vi har vurderet ekspeditionerne fysisk såvel som teknisk.

Den tekniske sværhedsgrad angives med et tal mellem 1 og 5, hvor 1 angiver en ekspedition, der ikke er teknisk eller kun meget lidt teknisk, og 5 angiver en ekspedition, der kræver stor viden om teknisk klatring. I bjergbestigningen definerer den tekniske sværhedsgrad bl.a., hvor stejlt bjerget er, hvor vanskeligt terrænet er, hvor meget udstyr, der kræves, osv. - overordnet set, hvor mange "forhindringer" der er på vejen mod toppen.

Den fysiske sværhedsgrad angives med et bogstav mellem A og E, hvor A angiver en ikke særligt fysisk krævende ekspedition, og E angiver en ekspedition, der kræver en meget stærk kondition, form og fysik, der er trænet specifikt med henblik på bjergbestigning. I vurderingen af den fysiske sværhedsgrad spiller bjergets højde en stor rolle.

Teknisk sværhedsgrad

Fysisk form, kondition og højdepåvirkning

1. Begynder

Er den letteste sværhedsgrad inden for bjergbestigning og ligger tæt op ad grad D på trekkingturene. 1 skal da også betragtes som en avanceret trekkingtur, der ender på toppen af et bjerg. Bjergerfaring er ikke nødvendig.

A. Letteste bjergbestigningsniveau

Normal god kondition. Du skal kunne holde dig i gang på dagsvandring og kunne gå med rygsæk fra 3-6 kg. Højder op til 3.000 meter.

2. Let øvet

Næstletteste gradering, hvor bjergbestigningen begynder i sin mere kendte form men ikke teknisk. Noget udstyr er nødvendigt, men der kræves stadig ingen forkundskaber i det alpine liv. 

B. Lettere middel

Her er en rimelig god kondition og ikke mindst en vis udholdenhed nødvendig. Du skal kunne klare en topdag på 7-12 timer med en lettere rygsæk (4-8 kg).

3. Øvet

Grad 3 er mere krævende bjergbestigning i evt. stor højde. Her kan tidligere erfaring i bjergbestigning nødvendig, og i nogle tilfælde skal du have været over 6.000 meter i Andesbjergene, Centralasien eller Himalaya. 

C. Øvre middel

C er middelgradering inden for ekspeditionerne, hvor en god fysisk form er nødvendig, da du kommer i relativ stor højde. Du skal derudover være godt udholdende, byde fysisk og mentalt. Du skal kunne klare en topdag på 9-12 timer med en tungere rygsæk (6-8 kg). På nogle ekspeditioner, skal du bære din egen bagage.

4. Erfaren bjergbestiger

Her begynder de rigtig store og krævende bjerge. Der kan være lange og stejle passager med deciderede crux og evt. også mikset klatring op til AD+ og IV klatring. Stor klatre- og alpinerfaring er nødvendig. 

D. Stor udholdenhed

Grad D er for hårdere ture i stor højde op til godt 7.000 meter. Det er vigtigt at komme meget forberedt og være stærk og udholdende, fysisk og mentalt, for at have reelle topchancer. Du skal kunne klare en dag på 10-14 timer med en lettere rygsæk (8-10 kg). Regelmæssig, målrettet træning inden afgang er et must. Højdeerfaring fra tidligere ekspeditioner over 6.000 meter er nødvendig.

5. Stor erfaringsgrundlag

Svær teknisk klatring i is og sne. Her skal du have flere alpine sæsoner bag dig og kunne føre 5. grad på klippe. Den her gradering er kun for seriøse bjergbestigere, der vil på teknisk svære toppe som for eksempel Ama Dablam.

E. Ekstrem

Den hårdeste grad vi har, som foregår op til ekstremerne. Du kan kun komme med efter en længere samtale med os.