Trekking i Høje Atlas med Toubkal

Måske nok den allerflotteste rute gennem Høje Atlas med vandrebestigning af Toubkal

 

Atlasbjergene strækker sig omkring 2.400 km gennem Marokko helt fra Middelhavet til Atlanterhavet og det højeste punkt er Mount Toubkal med sine 4.167 meter i Høje Atlas. Bjergkæden danner en naturlig grænse mellem det fugtige Middelhavsklima og det tørre ørken klima. I vinterhalvåret er de højeste toppe dækket af sne og de vestvendte dale er ofte frodige og milde.

Befolkningen er især berbere og der findes et utal af større og mindre landsbyer som ofte kun er forbundet via små stier.

 

 

De lever hovedsageligt af dyrehold og landbrug, hvor produktionen af kork er den vigtigste indtægtskilde. Vi har her den måske allerflotteste rute til Toubkal, hvor vi starter i Imlil og Imnanedalen, små berber-landsbyer og deres små fine agerlandsområder - og så forrygende bjergpas, den smukke Ifnisøen, Atlasbjergenes største sø, Lac d'Ifni - ej at forglemme vandrebestigningen af Atlasbjergenes højeste top, Toubkal.

Seneste gruppe: hele holdet på toppen af Toubkal midt i september 2017 med Bart Jordans.

Læs gæsteevaluering fra Marokko Toubkal her • Fantastisk trekking gennem Atlasbjergenes sælsomme landskaber
 • Let vandrebestigning af Mt. Toubkal, Atlasbjergenes højeste bjerg
 • Hyggelige berberlandsbyer samtidig med at vores tur kulminerer med bestigningen af den højeste top i Atlasbjergene - Mt. Toubkal
 • Alle vore grupper har toppet Mount Toubkal - og på rigtig mange afgange, har hele gruppen stået på toppen
1.

København til Marrakech, Imlil

Inmamedalen-paa-Toubkal-trekket

Fra København til Marrakech, hvor vi bliver mødt af vore faste folk fra Atlasbjergene. Fra lufthavnen kører vi ca. halvanden times kørsel sydover via Asni til Atlasbjergene og landsbyen Imil, der betegnes som indgangen til Toubkal.

Fra medio december til udgangen af april er de højeste toppe dækket af sne, men de vestvendte dale er stadig frodige og milde. Om sommeren er her rasende varmt, dog svalt højt i bjergene.

Befolkningen i Atlasbjergene er primært berbere, og der findes et utal af større og mindre landsbyer og små bygder, som ofte kun er forbundet via mindre stier. Berberne lever hovedsageligt af lidt gold agerbrug samt deres dyrehold. Bl.a, er produktionen af dadler, figner, valnød og kork er blandt de vigtigste indtægtskilder.

Overnatning i lokalt, hyggeligt Guest House i Imlil.

Aftensmad er inkluderet.

2.

Over Tizi n´Tamatert passet 2.279 meter til Tacchedirt 2.314 meter

September-i-Atlasbjergene

Efter morgenmaden starter trekkingturen, vi møder resten af det lokale staff og deres mulddyr, der sørger for al bagage og grej. Vi stiger op gennem skøn skov til det lille fine bjergpas - Tizi n´Tamatert i 2.279 meter. Her har vi fantastisk udsigt til Imnanedalen, som vi er på vej ind i. Går vi et par hundrede meter syd kan vi desuden få det første glimt af Toubkal.

Afhængig af vejr og vind, går vi til et lille fint vandfald og fortsætter derfra videre til den fine landsby Tacheddirt, der med sine 2.314 meters højde, er den højest beliggende by i Atlasbjergene - den er nærmest bygget ind i selve bjerget bag bydgen.

Vi har eftermiddagen i Tacchedirt.

Overnatning i lokalt, hyggeligt Guest House i Tacchedirt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

 

Tid
7-9 timer
Op
540 m. op
Ned
100 m. ned
Lodge
Hytte
3.

Over Tizi Likemt 3.555 meter til Azib Likemt 2.200 meter

Toubkal-trekking

Vi går sydøst over hvorpå det efter en god halv times tid stejler til. Bag os får vi forrygende udsigter til Imnanedalens skønne landsbyer – ned mod Tinerhourhine og Ikkiss. Stien zigzagger op gennem bjerglandskabet og steler til indtil vi når toppen af Tizi Likemt passet i 3.555 meters højde.

Fra pashøjden får vi første flotte kig til Jebel Toubkal – der kan være en kølig vind i passet og er bestemt et værdigt bjergpas i Høje Atlas. Fra pashøjden stiger vi ned hvor Tifni og Likemt dalene mødes og lejrpladsen i Azib Likemt 2.200 meter.

 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

 

Tid
7-9 timer
Op
1.255 m. op
Ned
1.355 m. ned
Telt
Telt
4.

Tizi n'Ourai passet og bjergberlandsbyen Amsouzart 1.740 meter

Marokko-og-Toubkal

Vi har en lang men noget lettere dag i fortryllende omgivelser. Det går cirka en halv til en hel time mod pashøjden i Tizi n'Ourai passet 3.120 meter, hvor vi har fuld og fri udsigt til hele Toubkal massivet og Ifni Domes store østflanke. Desuden kan vi se mod mod Anti Atlas.

Herfra skal vi ned mod Amsouzart i 1.740 meters højde, en af områdets fineste landsbyer med de klassiske fladtaget huse.

Overnatning i lokal, simpel Gite (bjerghytte) eller telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet

 

Tid
7-9 timer
Op
920 m. op
Ned
1.380 m. ned
Telt
Hytte/Telt
5.

Grønne dale til Ifnisøen og det central Atlas højland

Lac d'Ifni søen og det central Atlas højland

Vi kommer ind i mere kendt land, på den klassiske Jebel Toubkal trek - men her er nu intet mindre end fantastisk. Det går let gennem grønnere dalstrøg mod landsbyen Ait Igrane, hvor der som i alle landsbyer i Atlasbjergene serveres den skønne mynte-te.

Vi skal op over moræne og boulderland, klippeblokke i overstørrelse, til vi får de første og ganske forrygende udsigter til Atlasbjergenes største sø, Lac d'Ifni eller blot Ifnisøen. Vi traverserer søen, for at komme over på vestsiden hvor vi holder frokost ved søbredden.

Overnatning i lejr ved Ifni-søens bred.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet

 

Tid
4-5 timer
Op
620 m. op
Telt
Telt
6.

Tizi-n-Ouanoums 3.650 meter til Toubkal refuge 3.206 meter

Toppen-af-Toubkal

I dag starter vores trek mod selve Toubkal massivet og sikke en dag midt højt i Høje Atlas! Vi fortsætter op i noget nær Atlasbjergenes fineste landskaber og Assif a Mours dalens øvre ende. Vi stiger kontinuerligt til Atlasbjergenes mest spektakulære bjergpas, Tizi-n-Ouanoums 3.650 meter. Det er en ret lang stigning på 4-5 timer, inden vi når op i det lille klippefyldte bjergpas beliggende præcis mellem Toubkal og Ouanoukrim.

Fra toppen af passet går vi nordpå og stiger relativt stejlt nedad til Mizan flodens øvre løb og kommer ned til “Toubkal base camp”, Neltner hytten som Club Alpin Francais opførte tilbage i år 2000 og som skal ligne et berber-fort.

Velkommen til - Toubkal base camp

Overnatning i telt ved Toubkal refuge (Neltner hytten).

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

 

Tid
6-8 timer
Op
1.500 m. op
Ned
650 m. ned
Telt
Telt
7.

Toubkal - vandrebestigning 4.167 meter, Imlil og Marrakech

Berberlandsbyer-i-Marokko

Tidlig morgen starter vores tur mod toppen af Mount Toubkal - Nordafrikas højeste top. Vi er forhåbentlig friske og top motiverede. Selvom vandringen er meget lige til, så er det stejlt og højden kan efterhånden også mærkes. Vi lægger ud med en kraftig stigning, hvorefter vi traverserer mod nord inden det går lettere gennem den øvre imponerende dal vi følger, inden vi drejer mod nord og går på en fin kam, der til sidst drejer mod øst og selve toppen.

Efter vi har nået toppen i 4.167 meter, kan vi i ro mag nyde den fabelagtige udsigt. Mod vest ses Marrakech sletten og mod syd ses Anti-Atlas bjergene. Efter en tid på toppen og det obligatoriske topbillede returnerer vi igen til Toubkal Refuge, hvor vi skal have frokost.

Det er en lang dag i dag her sidste vandredag og vi skal hele vejen ned gennem dalen til Imlil, 1.400 meter ned fra hytten. Det er let og herlig vandring, men ret langt, dog gudskelov nedad.

Efter vi har taget afsked med vores lokale folk i Imlil, kører vi godt halvanden time ind til Marrakech.

Vi er godt trætte efter en lang dag, men har aftenen i byen. Den lyserøde by har gennem århundrede været handelscentrum for kamelkaravaner og berbere. Omdrejningspunktet for hele byen er den berømte plads Djema el Fna, hvor der hver dag afholdes et stort marked sammen med Soukén (basaren). Her kan vi købe alt mellem himmel og jord. Hver aften ender som en festdag med sang, musik og mad i overflod. Shopping er en oplevelse i sig selv, og vi kan gøre gode køb af især krydderier, keramik, læder og smykker. Den gamle bydel medinaen er absolut den mest spændene oplevelse, mens de kulturinteresserede kan besøge den smukke Koutoubia moske eller Bahia paladset. 

Vi overnatter på et hyggeligt, klassisk riad-hotel i Marrakech.

Morgenmad og frokost er inkluderet.

 

Tid
8-10 timer
Op
1.000 m. op
Ned
2.427 m. ned
Lodge
Hotel
8.

Marrakech-København

Marrakech-foto

Det er tid at tage afsked med Marokko og vende næsen hjemad. Efter morgenmaden kører vi i lufthavnen for hjemrejse.

Priser
Sorter efter:
Vælg sortering

Vi har ingen planlagte afgange på nuværende tidspunkt.

Du er velkommen til at kontakte os for specifikke ønsker.


INKLUDERET

 • Dansk rejseleder
 • Flyrejse København-Marrakech retur på økonomiklasse (nonstop med Norwegian)
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Alle transfers og transporter i programmet
 • Engelsktalende lokale trekkingguider
 • Mulddyr og bærere til al bagage og fælles udstyr (du skal kun bære en lille dagturssæk til dagens fornødenheder)
 • Morgenmad, frokost og aftensmad på trekkingturen
 • Kok og køkkenhold der tilbereder al mad på trekkingturen
 • Overnatning skiftevis i Guesthouse (dobbeltværelser) og telte (2-mands telte) efter program
 • Hotelovernatning i Marrakech i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad i Marrakech
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • 24 timers bemandet nødtelefon under hele rejsen
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

 

IKKE INKLUDERET

 • Ekspeditionsgebyr (145,- pr faktura)
 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales
  Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder
 • Forplejning udover den nævnte samt personlige udgifter og drikkevarer
 • Drikkepenge, beregn 45-50 EUR til hele rejsen
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamburg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”

 

Praktisk information

Sværhedsgrad: Middelgrad = grad C med en lidt hårdere topdag.

Gruppestørrelse: 10-18 deltagere

Type: Trekking og vandreferie i mindre gruppe med dansk rejseleder

Vejret: Marrakech

 

Trekking i Atlasbjergene og bestigning af Toubkal

Vandringen er meget lige til, stierne er gode og mulighederne mange. Der findes et godt stisystem som forbinder de mange små berberlandsbyer, og på vejen møder vi ofte mange lokale berbere. Vores dage på trekkingturen er ikke meget lange, og der er for det meste god tid til hygge og afslapning om eftermiddagen. Ofte vandrer vi 5-7 timer pr. dag inkl. pauser.
Der er muldyr som bærer alt fællesudstyr samt deltagernes personlige bagage. Du skal selv have en dagstursrygsæk med til vand, fotoudstyr osv.

Bestigningen af Toubkal er turens hårdeste dag, dels på grund at ruten er godt stenet og dels på grund af højden. Dette er ikke en vanskelig bestigning og med lidt gåpåmod og vilje, lykkes det for de fleste. Temperaturen kan i denne højde ofte være lav, ofte med frost om morgenen.

 

Udstyrsliste til Toubkal

Udstyr der bliver leveret på trekket

Vi har alt fælles udstyr med som telte til to personer inklusiv  liggeunderlag, fælles spisetelt, alt køkkengrej (bestik, tallerkener, krus, etc. – simpelt - men det virker), proviant til tre daglige måltider (der er rigeligt)- Når det er muligt, suppleres med friske indkøb undervejs. Der medbringes også toiletpapir, men tag alligevel en ekstra rulle med hjemmefra. Toiletpapir findes ofte ikke i lufthavne og andre steder, som vi er vant til det i Vesten. 
Du skal altså kun sørge for helt personlig bagage.

Tænk over følgende inden du pakker

 • Hold vægten på et minimum. Tag ikke mere med end højst nødvendigt. Levn gerne et par kilo til de indkøb, der sikkert frister dig i Marrakesh. 
 • Medbring kun lidt "bytøj". Påklædningen (selv på de gode hoteller) er ret afslappet. Du kan også sagtens rejse i den pænere del af trekkingtøjet.
 • Begræns dine udgifter ved at checke grundigt, hvad du allerede har.  
 • Tænk på, om du ikke kender nogen, der har udstyr, de måske er villige til at låne dig. 
 • Tøj til varmt vejr er ofte lige så vigtigt som det til koldt! 
 • Husk at 20 kg er maksimumvægt for din indvejede bagage. Hvad du siden overlader til muldyrene bør ikke veje over 15 kg.

Udstyrsliste Marokko og Høje Atlas:

Hoved

 • Solhat (husk nakke, næse og ører)
 • Ulden hue til topdagen og eventuelle kolde aftener

Kroppen

 • Goretex jakke eller tilsvarende
 • Fleecetrøje
 • Svedtransporterende undertøj
 • Undertøj
 • T-shirts (gerne svedtransporterende)
 • Trekkingbukser
 • Trekkingtrøje/skjorte
 • Shorts

Hænder og fødder

 • Vanter/handsker til let frost
 • Vandrestøvle
 • Evt. sko
 • Sandaler
 • Indersokker 
 • Vandresokker

Sovegrej

 • Sovepose (dun er lettest, skal gå ned til -5° C)

Paksæk mm.

 • Rygsæk eller duffelbag (rejsesæk)
 • Evt. opbevaringssæk til tøj etc i base camp 
 • Dagturs rygsæk til vandredagene

Vandreudstyr

 • Pandelampe 
 • Vandrestave, teleskop

Vinterbestigning af Toubkal

Kommer du med os mellem medio november og medio april, går turen under en vinterbestigning. Her skal vi bruge isøkse og du skal have varmt tøj med. Se vores praktiske oplysninger for nærmere oplysninger.

 

Mad og vand

Al mad er inkluderet i Atlasbjergene (morgenmad, frokost og aftensmad, drikkevarer køber du selv). På trekkingturen er det køkkenholdet, der sørger for al mad, og det hele er inkluderet i rejsens pris. Vores trekking-kokke tilbereder god mad, til tider under besværlige forhold.

Det vil dog være en god idé, at medbringe lidt lækkerier samt evt. en chokolade- eller energibar til topdagen.

Som i andre afrikanske lande kan man i Marokko få problemer med maven. Tag det stille og roligt de første par dage - og husk spritgel til "instant håndvask". Spis kun tilberedte ting og drik kun kogt eller filtreret vand, eller vand fra flasker. Brug også renset vand ved tandbørstning. Hvis du ellers har et afslappet og sundt forhold til maden, kan du godt undgå den ubehagelige rejsediarré.
På trekkingturen har vi eget veluddannet køkkenpersonale, så her bliver ingen problemer.

Mulddyrsdriverne har vand og sodavand med til salg på hele rejsen. Du kan have vandrensning med selv, eller blot købe vand/sodavand undervejs for blot 1 EUR pr stk.

Vores grupperejser er også for individualister

Når du læser du programmet igennem, vil du se, at der er indbygget tid til at få sjælen med. Turen er designet af Kipling Travel og vores rejseledere. Altså af feinschmeckere, der elsker naturen og området – og som ikke mindst brænder efter at dele de rige oplevelser med deres rejsekammerater.
Grupperejser er et ord, der lider under en lidt odiøs klang. Men vi melder hus forbi – grupperejserne er også for individualisterne. Forskellen er, at du har nogle at dele oplevelserne med, selvom du nogle dage er forrest, bagerst – eller bare går for dig selv. Der kan snildt være 45 min. fra forreste til bagerste i en gruppe.

Hver afgang er forskellige

Bid mærke i at alle afgange er forskellige - på hver eneste Toubkal trek ændres små og store ting undervejs. Det være sig frokost- eller overnatningssteder, rute osv. og dermed kan vi ikke garantere, at rejsen kommer til at foregå præcist som beskrevet. Faktisk skal du være indstillet på en vis portion pionerånd og tage eventuelle ændringer med glæde. 
Men når det er sagt, så iværksættes eventuelle ændringer altid som optimering af rejsen - vi tager bestik af situationen og beslutter på kyndig baggrund i samarbejde med vore lokale, meget professionelle partnere i Atlas. Så glæd dig til en uovertruffen vandreferie.

Yderligere informationer om vandreturen i Atlasbjergene

Prisgaranti og rabatter
Priserne i dette program er garanteret og der gives ikke rabatter til deltagere, som tilmelder sig i allersidste øjeblik. Tværtimod risikerer du tillæg på flyrejsen, da flypladser typisk afgives 60 dage før afrejse.

Visum
Du behøver ikke visum når du rejser til Marokko

Tidsforskel
Marokko er 2 timer bagud i sommerperioden – 1 time i vinterperioden

Temperatur
Dagstemperaturen er i bjergene omkring 20-25 grader om foråret og efteråret, omtrent 6-10 grader om natten. Over 3.000 meter kan der være nattefrost. Om natten kan det være ret koldt og på bestigningen af Toubkal, er det ligeledes ofte frostvejr.

Lommepenge
Da alt forplejning på turen er inklusiv, er det kun drikkevare man selv skal betale. Shopping er meget individuel.

Transport
Transporten fra Marrakech til Atlasbjergene foregår i privat bus.

Overnatning
I Marrakech overnatter vi på et klassisk riad hotel ved centrum. På trekkingturen overnatter vi henholdsvis i guesthouse eller lokale berberhuse samt telte ved selve opstigningen. Her er der både toilet og brus til rådighed.

Guider og lastdyr
Bagagen bliver båret af mulddyr, der vil typisk være 8-12 mulddyr på trekkingturen. Desuden har vi to guider og kok med på Atlas trekkingturen.

Forbehold og ændringer

Denne rejse er en adventure-rejse, hvorfor vi tager forbehold for ændringer undervejs. Kipling Travel og vore samarbejdspartnerne tilstræber selvfølgelig altid at afvikle rejserne i henhold til programmet. Men vi er selvfølgelig underlagt lokale forhold herunder force majeure-situationer som politiske problemer og ikke mindst naturkræfter og vejrforhold, der kan hindre vores program. Desuden kan deltagernes fysiske formåen og forsinkede fly- og transportafgange medføre ændringer i rejsen og programpunkter kan derfor risikere at udgå.
Alle vore rejser revideres løbende af os selv, vore rejseledere og samarbejdspartnere samt ikke mindst af vore medlevende deltagere, der alle kommer med gode tilbagemeldinger. Disse revideringer kan medføre småændringer fra rejsen er købt til den finder sted – men du vil altid modtage et endeligt program sammen med afrejsepapirerne.

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.