Machu Picchu

Machu Picchu er en præ-columbiansk by, som rummer så meget historie, at du umuligt kan bearbejde alle indtryk i løbet af en enkelt rejse hertil. Den mystiske bjergby er placeret i 2.057 meters højde hen over Urumbamba-dalen.

Særligt er byen kendt for sine mange inka-ruiner og templer samt sine overvældende udsigtssteder. Turister farter hertil for at afprøve kræfter med en af de mange vandreruter, som findes i området. Særligt Inkastien har vundet stor popularitet hos de mange besøgende.


Machu Picchus placering

Den forunderlige ruinby er placeret på toppen af en bjergkam i 2.057 meters højde, og er sydlig placeret i den østlige del af Peru. Byens placering i Andesbjergene giver en ubeskrivelig udsigt ud over Urumbaba-dalen, som mange vil beskrive som “taget fra et postkort”. Machu Picchu er ydermere kendt for, at besidde utrolig mange fantastiske udsigts-spots.

Byen som anskues at være bygget omkring år 1440, var i mange år forladt. Byen blev genfundet i år 1911 af historikeren Hiram Bingham, og har sidenhen stået højt på mange rejse-entusiasters favoritliste, over steder der bør besøges.


Oplevelser i Machu Picchu

Inkastien

Mange turister har sat sine fødder her, og store dele af Inkafolket har gjort turisternes interesse til deres levevej. At vandre langs inkastien og op til Machu Picchu er en sand historisk oplevelse. Naturen omkring er ovenud smuk, trods turen op absolut ikke må undervurderes.

Vælger du Inkastien som din vej til ruinbyen, så forbered dig på en fysisk hård rejse. Det tager omtrent tre og en halv dag at fuldføre ruten op ad inkastien, og turen tager dig desuden opad med over 1.800 højdemeter.

Det er en god ide at træne en smule op, inden man kaster sig over Inkastien, og desuden at forberede sig på højdesyge. Der er dog ingen tvivl om, at det er et ubeskriveligt følelsesregister du efterlades med, når turen er fuldendt. De udsyn som møder dig på vejen op, vil have svært ved at komme til sin ret gennem ord såvel som billeder.

Vær forberedt på, at man kun tillader 500 personer adgang til stien om dagen, hvorfor man skal bestille entré i god tid. Dette skyldes, at stien lider under slitage fra de mange turisters besøgen. Inkastien står på UNESCOs verdensarvsliste, og bevaringen af det smukke område er derfor højt prioriteret.

Solporten (Intipuncu)

Der er flere måder at kommer til Machu Picchu på. Den mindst udfordrende for fysikken er med toget fra byen Cuzco. Den smukkeste vej vil de fleste nok mene, er ved at vandre langs Inkastien. Vælger du sidstnævnte, vil du indtræde det smukke inkarige gennem solporten.

Solporten er et velkendt udsigts-spot. For mange som har bevæget sig ud på den lange vandretur langs Inkastien, er solporten endestationen, og der lykken over gennemførelse bliver fundet. Turister stræber efter at nå solporten inden solopgang.

Synet af solen som langsomt stiger til himmels og bader Machu Picchu i det smukkeste lys, er et noget nært eventyrligt syn. Spørger du de, som allerede har besøgt ruinbyen og solporten, vil de nok mene at intet billede lader den virkelige udsigt fra solporten komme til sin ret.

Roca Sagrada

På den centrale plads i Machu Picchu, står en hel særlig klippesten bedst kendt som “Den Hellige Klippe”. I inkakulturen er det en velkendt skik, at en klippe må rejses og dedikeres til stedet, før man kan kalde området for en landsby.

Om det har været tiltænkt ved ingen, men mange turister har bidt mærke i, at klippestykket har samme form som bjergene i horisonten bag, uanset hvilken vinkel du anskuer klippen fra. Som grundsten for landsbyens opstandelse, er der en magisk og rolig fornemmelse over området hvor Den Hellige Klippe står.

Huayna Picchu og Månetemplet

I Machu Picchu ligger bjerget Huayna Picchu - det unge bjerg. Huayna Picchu, som har sit udspring fra Urubambadalen, har sit højde punkt i 2.667 meters højde. Bjerget er et velkendt sted at hike, og belønningen på toppen er da også enorm.

Udsigten over Machu Picchu er ubeskrivelig smuk og giver dig et godt overblik over ruinbyen. Bevæger du dig ned på bagsiden af bjerget, vil du blive beriget med endnu en belønning. Indbygget som en hule i bjergene finder du månetemplet.

Det smukke tempel er et sandt eksempel på inkafolkets præcise øje for gennemført arkitektur. Klippehulen er udsmykket i en inka-inspireret stil, som med sikkerhed er et besøg værd. Templets formål er svært at fastlægge, og navnet er formentlig heller ikke det oprigtige. Her er dog opført et alter, som man forestiller sig brugt til udførelse af diverse ritualer.

Soltemplet

Dette smukke tempel er placeret i 2.500 meters højde. Det er derfor ret forbløffende hvordan inkafolket har kunnet udføre deres helt unikke arkitektur tilbage i 1400-tallet. Templet blev førhen brug til astronomiske observationer udført af præster.


Machu Picchus historie

Fundet af den glemte by

Machu Picchus rygte som en mystisk ruinby kommer ikke ud af ingenting. Det siges nemlig, at byen blev forladt efter Spaniens erobring af inkariget tilbage i år 1532. Hvad der vides af, så blev Machu Picchu først genopdaget i år 1911 af arkæologen og historikeren Hiram Bingham.

Hvad myterne dog ikke helt klargøre er, at byen ikke var fuldstændig ukendt. Machu Picchu, som betyder “Den Gamle Bjergtop”, har altid været kendt blandt befolkningen. Dog har området ikke været nemt at komme til, hvorfor det fortsat lå øde hen.

Ydermere rygtes det også, at andre rejsende har besøgt ruinbyen før Bingham. Blandt andet skulle tre italienere have besøgt området den 14. juli 1901, hvor de efter sigende skulle have ridset deres navne ind i en sten som evigt minde.

Som tilknyttet til Yale University i USA var Bingham dog den første som rent faktisk videnskabeligt dokumenterede Machu Picchus eksistens. Hans opdagelser udfoldede sig senere i den anerkendte bog “The Lost City of the Inkas”, hvilket gav den berømte historiker enorm success.

Inkafolkets unikke arkitektur

Den glemte bjergby siges at være bygget omkring år 1440 af den daværende Sapa Inka (kejseren af riget) Pachacuti. Inkaernes øje for god arkitektur er helt unik. Særligt var de dygtige til, at bygge med store stenblokke. Inkafolkets byggeteknik er med sikkerhed også altafgørende for, hvorfor de mange ruiner fortsat står.

Der er fortsat mange spekulationer om, hvad Machu Picchu egentlig blev brugt til. Af hvad man hidtil kan slå fast, så ved man, at byen har dannet hjem for cirka 750 indbyggere og omtrent 140 bygninger. Som besøgende i byen vil du derfor både kunne opleve paladser, templer, grave samt almindelige boliger.

På trods af, at byen er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, så frygter man bevaringen af Machu Picchu i fremtiden. Den store interesse fra turister rundt om i verden slider hårdt på den smukke ruinby, hvorfor man har måttet fastsætte et dagligt besøgstal i området.


 

Kiplings Machu Picchu-favoritter