Santa Cruz-øen (hovedøen i midten)

På Santa Cruz-øen ligger den største by Puerto Ayora med 15.000 indbyggere, hvor også Darwin Instituttet ligger. Byen er turistcentrum for Galapagos, idet både endagsture og krydstogter ofte afgår herfra. Der er en vej gennem øen fra nord til syd, som forbinder lufthavnen på Baltra med Puerto Ayora i syd. Der er meget grønt øverst på øen med mulighed for regn hele året. Der er landbrug nær Puerto Ayora, men ellers er det meste af øen nationalpark.

Puerto Ayora
For de fleste er det en overraskelse, hvor stor denne by er med hoteller osv. Der er dog mulighed for at se søløver, havleguaner og masser af fugleliv omkring havnen. I vandet kan man være heldig at se havskildpadder og hajer mm. Der er et lille fiskemarked, som kan være sjovt at observere, det ligger på vej ud til Darwin Instituttet. Ellers kan man i Puerto Ayora finde cafeer med wifi, internet-cafeer, barer og masser af souvenirbutikker og smykkeforretninger.

Darwin Instituttet
Dette er bestemt et besøg værd, ikke mindst fordi man kan få en fornemmelse af det store naturbevaringsarbejde, der bliver lavet på Galapagos, men også fordi det stort set er det eneste sted, man kan se de enorme landskildpadder tæt på – eller i det hele taget.

”Skildpaddefarmene”
De udgør 1-2 farme i højlandet, hvor vilde landskildpadder bliver tiltrukket af nogle holdte græsplæner/marker, således at turister kan se dem. Det er en ganske fin, men lidt turistet tur. Turen til højlandet går gennem den opdyrkede del af Galapagos, med temmelig tæt befolkning, køer, heste osv. Mange frugter og mælk osv. kommer i dag fra øerne selv og bliver ikke importeret. Det tager ca. 30-40 minutter at køre derop, og lavatunneller ligger tæt ved ligesom ”The twins”.

The twins/Los gemelos
Disse er 2 enorme fordybninger i højlandet langs vejen til Baltra, formentlig dannet ved at gas er sivet ud fra et depot nedenunder, således at området ovenover er kollapset. Det er meget smuk natur i det grønne frodige højland, og man kan være heldig at se den smukke røde fluesnapper.

Bachas-stranden
Denne smukke strand er meget besøgt den første eller sidste dag af et krydstogt, da den ligger nær lufthavnen. Den kan være ret overrendt og virker charteragtig, fordi alle bader samme sted. Men går man lidt væk, så er det faktisk et smukt sted. Man kan på lava-klipperne se mange forskellige dyr og fugle: havleguaner, pelikaner, hejrer, brown noddy, vadefugle såsom strandskade og strandløber, og i lagunerne tæt ved kan man være heldig at se 1-5 flamingoer. Interessant at der her kommer havskildpadder op og lægger æg, man ser dog kun sporene fra dem og fordybningerne, hvor de har lagt deres æg. Mange bader og snorkler. Sigtbarheden er dårlig, men ved klipperne kan man se en del fisk. Længere ude er der tit små hajer, som kan være spændende at se nærmere på. Det er i det hele taget et godt sted at øve sig i snorkling. Der ligger nogle vrag af gamle skibe, eksotisk stikkende op ad den hvide sandstrand.

Black Turtle Cove
Et helt suverænt sted der ligger nogle kilometer mod vest fra Bachas-stranden. Her sejler man ind i en labyrint af mangrove i de små gummibåde. Der er lavvandet, og man kan normalt se mange hvid-tippede revhajer, rokker, som tillokkes af det varmere vand og beskyttelsen. Desuden fantastisk fugleliv: blåfodede suler i massevis, pelikaner, hejrer. Et super smukt sted med en meget anderledes natur.