Galapagosøerne

Galapagosøerne er nogle helt eventyrlige øer, som ligger næsten 1.000 km vest for Ecuador i Stillehavet. Øerne gemmer på et ubegribeligt og fascinerende dyreliv, som kan være svært at forestille sig eksisterer på denne jord.

Øerne består af 16 større og 10 mindre øer, der er spredt over ækvator. I alt svarer arealet af øerne til 7990 km2, og der bor kun 25.100 indbyggere. Øerne er mellem 0,7 og 4 millioner år gamle og består næsten alle af vulkaner. Tag med Kipling Travel til Galapagosøerne og få en oplevelse for livet.

Se vores populære rejse til Galapagosøerne her


Darwin og øerne

Øerne blev opdaget helt tilbage i 1535. På daværende tidspunkt var der intet spor at finde af forhistorisk beboelse. Efterfølgende var øerne i flere år en base for hvalfangere og pirater indtil 1835, hvor Charles Darwin kom til Galapagosøerne.

På øerne opdagede Charles Darwin det fantastiske dyreliv, og dette har haft en utrolig vigtig rolle i hans teori om arternes oprindelse. Blandt andet oplevede han, hvordan man kunne komme helt tæt på dyrene, uden at frygte for mennesket.

Galapagosøerne er kommet på UNESCOs verdensarvliste over naturområder af enestående global værdi. Derfor er det også kun på 5 af øerne, at der i dag er beboelse.


Vidunderligt dyreliv

Enestående er netop, hvad man kan kalde Galapagosøerne. De har et helt særligt dyreliv, som kun kan opleves her. 95 % af krybdyrarterne samt 49 % af de landlevende fuglearter kan du kun finde på Galapagosøerne.

Nogle af de fantastiske dyr du kan opleve er kæmpeskildpadder, søløver, leguaner, pingviner og endda flamingoer. Noget endnu vildere ved dette er, at mange af dyrene ikke er særlig bange for mennesket, og du får derfor en enestående mulighed for at komme helt tæt på dyrene.

Det er ikke kun på overfladen, hvor du kan overraskes af de vidunderlige øer. Kan du lide at snorkle eller dykke, kan du opleve et fascinerende dyreliv under vandet. Her kan du blandt andet opleve både delfiner og diverse hajer.


Vulkanske øer

Da øerne er vulkanøer, er der ikke meget plantevækst. Naturen består mest af kaktusser og kratskove. Alligevel er det noget helt særligt at opleve, og faktisk findes 51 % af blomsterplanterne på Galapagosøerne kun her.

Desuden er flere af vulkanerne på øerne stadig aktive. Derfor kan du endda være så heldig, at opleve det helt fascinerende syn af en aktiv vulkan. Øerne er meget forskellige, hvilket du vil opleve med en tur til Galapagosøerne.

Selve økosystemet på øerne er meget skrøbeligt. Faktisk er det så skrøbeligt, at du nogle gange må vaske sandet af fødderne fra én af øerne, før du går i land på en ny ø. Dette er for at undgå, at økosystemet og det helt specielle liv bliver skadet. Tag med Kipling Travel på et eventyr du aldrig vil glemme.

 
 
 
 
 

Helt kort og generelt om Galapagos:

  • Tilhører: Ecuador
  • Beliggenhed: på Ækvator ca. 1.000 km fra Sydamerikas kyst
  • Landareal: ca. 8.000 km2 (ca. 1/5 af Danmark)
  • Befolkning: ca. 20-30.000 (har smålandbrug på de 3 hovedøer – mange erhverver sig ved turisme)
  • Højeste punkt: Vulkanen Wolf på Isabela-øen, 1707 m
  • Klima: Det er meget tørt hele året, og ved kysten er det principielt ørkenklima. I højlandet kan det regne hele året,
       og her er meget langt mere frodigt end ved kysterne.

Der er to perioder:

Juni-december: Koldt vejr og vand, vandet mellem 18-24 grader og luften lidt varmere. Kan føles koldt, men oftest behageligt. Det kan blæse mere, og nogle har stor gavn af søsygepiller undervejs på turen. Men der kommer normalt ikke rigtig dårligt vejr, som vi kender fra Danmark med lavtryk osv.

Bedste tidspunkt at besøge Galapagos:

Dette er et vanskeligt spørgsmål, og det besvares nok bedst ved at sige, at det altid er spændende og smukt at besøge Galapagos. Vil man gerne svømme/snorkle meget, kan den varme tid med det varme vand (ca. 26-28 grader) være bedst, men man kan bare bruge en våddragt ellers. 

Vil man se albatrosser yngle, SKAL det være i den ”kolde” tid.

Men ellers er her liv året rundt.

Det kan blive meget varmt i februar/marts.

 

Se vores Galapagos rejser her:

 

Galapagos kort

Galapagos kort

Baltra-øen

Baltra er et vigtigt logistisk knudepunkt for de fleste turister, der besøger Galapagosøerne. Her er... Læs mere

North Seymour-øen

Denne lille ø ligger lige nord for Baltra og lufthavnen og dermed også tæt på Santa Cruz-øen. Den har et rigt fugleliv, og især fregatfugle yngler her, og det er det bedste sted på Galapagos at se... Læs mere

Santa Cruz-øen (hovedøen i midten)

På Santa Cruz-øen ligger den største by Puerto Ayora med 15.000 indbyggere, hvor også Darwin Instituttet ligger. Byen er øernes administrative knudepunkt, og er ligeledes det primære logistiske center for det meste... Læs mere

South Plaza-øen

Spændende og tættest mulige ubeboede ø på dagscruise fra Puerto Ayora. Plazas er vigtig på eks. Øhop tur, primært grundet landleguanerne. Landskabet er smukt med sin rødlige lave vegetation, brudt af de... Læs mere

Santa Fe-øen

En af de mindre øer, der ligger på sydøst-siden af Santa Cruz. Igen en af de tættere ubeboede øer, som også kan laves på dagscruise fra Puerto Ayora. Våd landgang fra gummibådene på den... Læs mere

San Cristobal-øen

San Cristobal
Dette er en større ø, længst mod øst, og dermed også (ifølge geologien) den ældste (ca. 4 millioner år).
Her ligger Baquerizo Moreno, hovedbyen... Læs mere

Isla Lobo (søløve-øen)

Lobo betyder ulv, hvilket refererer til de mange søløver, der er her (lobos marinos=havulve). Desuden en del fugleliv at kigge på og lidt mangrove. Det er et godt sted at få taget nogle gode fotos af søløveunger.... Læs mere

Espanola-øen

Espanola (Hood Island)

Læs mere

Punta Suarez-øen

Dette er et af de bedste steder på Galapagos at se fugleliv og flot natur. Tør landing i Punta Suarez, med et helt fantastisk fugleliv og mange meget smukke havleguaner. Det er netop her, de mest farverige havleguaner findes…og de... Læs mere

Floreana-øen

Denne ø hænger typisk sammen programmæssigt med Española og hører til de sydlige øer. Floreana er som en af de få Galapagos-øer beboet. 

Læs mere

Isabela-øen

Isabela er den største af øerne og en af de yngste, geologisk set. Den er dannet af en kæde af vulkaner, hvoraf Sierra Negra er den mest besøgte og også har været i udbrud for ganske nylig. Øen er relativt... Læs mere

Santiago–øen

Denne ret store ø er ligesom de andre øer (bortset fra Isabela) præget af en stor hovedvulkan.

Læs mere

Bartolome-øen

Dette er en af de kendteste og mest besøgte af alle øerne på Galapagos. Og det kan man godt forstå. Den har det meget smukke Pinnacle Rock, som knejser lige ved den lille bugt og rundt omkring hvilken, man kan snorkle. Desuden... Læs mere

Genovesa-øen

Denne lille ø ligger godt mod nord og ”mangler” en del arter, som de andre øer har. Man mener, at det er fordi, den ikke modtager de havstrømme fra sydøst, hvorfra dyrene oprindeligt kom flydende. Øen kan... Læs mere

Rabida-øen

Den røde ø har fået sin farve fra den jernholdige lave, som har dannet øen. Vi finder her en smuk saltvandslagune, hvor man kan spotte pelikaner og suler.

Læs mere