Galapagosøerne

Galapagosøerne er nogle helt eventyrlige øer, som ligger næsten 1.000 km vest for Ecuador i Stillehavet. Øerne gemmer på et ubegribeligt og fascinerende dyreliv, som kan være svært at forestille sig eksisterer på denne jord.

Øerne består af 16 større og 10 mindre øer, der er spredt over ækvator. I alt svarer arealet af øerne til 7990 km2, og der bor kun 25.100 indbyggere. Øerne er mellem 0,7 og 4 millioner år gamle og består næsten alle af vulkaner. Tag med Kipling Travel til Galapagosøerne og få en oplevelse for livet.

Se vores populære rejse til Galapagosøerne her


Darwin og øerne

Øerne blev opdaget helt tilbage i 1535. På daværende tidspunkt var der intet spor at finde af forhistorisk beboelse. Efterfølgende var øerne i flere år en base for hvalfangere og pirater indtil 1835, hvor Charles Darwin kom til Galapagosøerne.

På øerne opdagede Charles Darwin det fantastiske dyreliv, og dette har haft en utrolig vigtig rolle i hans teori om arternes oprindelse. Blandt andet oplevede han, hvordan man kunne komme helt tæt på dyrene, uden at frygte for mennesket.

Galapagosøerne er kommet på UNESCOs verdensarvliste over naturområder af enestående global værdi. Derfor er det også kun på 5 af øerne, at der i dag er beboelse.


Vidunderligt dyreliv

Enestående er netop, hvad man kan kalde Galapagosøerne. De har et helt særligt dyreliv, som kun kan opleves her. 95 % af krybdyrarterne samt 49 % af de landlevende fuglearter kan du kun finde på Galapagosøerne.

Nogle af de fantastiske dyr du kan opleve er kæmpeskildpadder, søløver, leguaner, pingviner og endda flamingoer. Noget endnu vildere ved dette er, at mange af dyrene ikke er særlig bange for mennesket, og du får derfor en enestående mulighed for at komme helt tæt på dyrene.

Det er ikke kun på overfladen, hvor du kan overraskes af de vidunderlige øer. Kan du lide at snorkle eller dykke, kan du opleve et fascinerende dyreliv under vandet. Her kan du blandt andet opleve både delfiner og diverse hajer.


Vulkanske øer

Da øerne er vulkanøer, er der ikke meget plantevækst. Naturen består mest af kaktusser og kratskove. Alligevel er det noget helt særligt at opleve, og faktisk findes 51 % af blomsterplanterne på Galapagosøerne kun her.

Desuden er flere af vulkanerne på øerne stadig aktive. Derfor kan du endda være så heldig, at opleve det helt fascinerende syn af en aktiv vulkan. Øerne er meget forskellige, hvilket du vil opleve med en tur til Galapagosøerne.

Selve økosystemet på øerne er meget skrøbeligt. Faktisk er det så skrøbeligt, at du nogle gange må vaske sandet af fødderne fra én af øerne, før du går i land på en ny ø. Dette er for at undgå, at økosystemet og det helt specielle liv bliver skadet. Tag med Kipling Travel på et eventyr du aldrig vil glemme.

 
 
 
 
 

Helt kort og generelt om Galapagos:

  • Tilhører: Ecuador
  • Beliggenhed: på Ækvator ca. 1.000 km fra Sydamerikas kyst
  • Landareal: ca. 8.000 km2 (ca. 1/5 af Danmark)
  • Befolkning: ca. 20-30.000 (har smålandbrug på de 3 hovedøer – mange erhverver sig ved turisme)
  • Højeste punkt: Vulkanen Wolf på Isabela-øen, 1707 m
  • Klima: Det er meget tørt hele året, og ved kysten er det principielt ørkenklima. I højlandet kan det regne hele året,
       og her er meget langt mere frodigt end ved kysterne.

Der er to perioder:

Juni-december: Koldt vejr og vand, vandet mellem 18-24 grader og luften lidt varmere. Kan føles koldt, men oftest behageligt. Det kan blæse mere, og nogle har stor gavn af søsygepiller undervejs på turen. Men der kommer normalt ikke rigtig dårligt vejr, som vi kender fra Danmark med lavtryk osv.

Bedste tidspunkt at besøge Galapagos:

Dette er et vanskeligt spørgsmål, og det besvares nok bedst ved at sige, at det altid er spændende og smukt at besøge Galapagos. Vil man gerne svømme/snorkle meget, kan den varme tid med det varme vand (ca. 26-28 grader) være bedst, men man kan bare bruge en våddragt ellers. 

Vil man se albatrosser yngle, SKAL det være i den ”kolde” tid.

Men ellers er her liv året rundt.

Det kan blive meget varmt i februar/marts.

 

Se vores Galapagos rejser her:

 

Galapagos kort

Galapagos kort

Baltras-øen

Baltra er Galapagos’ lufthavnsø forstået på den måde, at hovedlufthavnen ligger her, og det er det. Man fragtes til og fra øen, men den indeholder ellers ikke nogen attraktioner.

 

North Seymour-øen

Denne lille ø ligger lige nord for Baltra og lufthavnen og dermed også tæt på Santa Cruz-øen. Den har et rigt fugleliv, og især fregatfugle yngler her, og det er det bedste sted på Galapagos at se han-fregatfugle med oppustet strubesæk, der forsøger at tiltrække hunner. Desuden er det et glimrende sted at se flotte landleguaner, masser af søløver, blåfodede suler og havleguaner. I vandet kan man snorkle (hvis det ikke er blevet forbudt), men det er også et sted med strøm, og så er der god mulighed for at se hajer fra skibet. Der er tale om en ”tør landing”, som kan være problematisk med dønninger osv. På fotoet kan man se, hvordan en sådan landing foregår i roligt vejr.

Santa Cruz-øen (hovedøen i midten)

På Santa Cruz-øen ligger den største by Puerto Ayora med 15.000 indbyggere, hvor også Darwin Instituttet ligger. Byen er turistcentrum for Galapagos, idet både endagsture og krydstogter ofte afgår herfra. Der er en vej gennem øen fra nord til syd, som forbinder lufthavnen på Baltra med Puerto Ayora i syd. Der er meget grønt øverst på øen med mulighed for regn hele året. Der er landbrug nær Puerto Ayora, men ellers er det meste af øen nationalpark.

Puerto Ayora
For de fleste er det en overraskelse, hvor stor denne by er med hoteller osv. Der er dog mulighed for at se søløver, havleguaner og masser af fugleliv omkring havnen. I vandet kan man være heldig at se havskildpadder og hajer mm. Der er et lille fiskemarked, som kan være sjovt at observere, det ligger på vej ud til Darwin Instituttet. Ellers kan man i Puerto Ayora finde cafeer med wifi, internet-cafeer, barer og masser af souvenirbutikker og smykkeforretninger.

Darwin Instituttet
Dette er bestemt et besøg værd, ikke mindst fordi man kan få en fornemmelse af det store naturbevaringsarbejde, der bliver lavet på Galapagos, men også fordi det stort set er det eneste sted, man kan se de enorme landskildpadder tæt på – eller i det hele taget.

”Skildpaddefarmene”
De udgør 1-2 farme i højlandet, hvor vilde landskildpadder bliver tiltrukket af nogle holdte græsplæner/marker, således at turister kan se dem. Det er en ganske fin, men lidt turistet tur. Turen til højlandet går gennem den opdyrkede del af Galapagos, med temmelig tæt befolkning, køer, heste osv. Mange frugter og mælk osv. kommer i dag fra øerne selv og bliver ikke importeret. Det tager ca. 30-40 minutter at køre derop, og lavatunneller ligger tæt ved ligesom ”The twins”.

The twins/Los gemelos
Disse er 2 enorme fordybninger i højlandet langs vejen til Baltra, formentlig dannet ved at gas er sivet ud fra et depot nedenunder, således at området ovenover er kollapset. Det er meget smuk natur i det grønne frodige højland, og man kan være heldig at se den smukke røde fluesnapper.

Bachas-stranden
Denne smukke strand er meget besøgt den første eller sidste dag af et krydstogt, da den ligger nær lufthavnen. Den kan være ret overrendt og virker charteragtig, fordi alle bader samme sted. Men går man lidt væk, så er det faktisk et smukt sted. Man kan på lava-klipperne se mange forskellige dyr og fugle: havleguaner, pelikaner, hejrer, brown noddy, vadefugle såsom strandskade og strandløber, og i lagunerne tæt ved kan man være heldig at se 1-5 flamingoer. Interessant at der her kommer havskildpadder op og lægger æg, man ser dog kun sporene fra dem og fordybningerne, hvor de har lagt deres æg. Mange bader og snorkler. Sigtbarheden er dårlig, men ved klipperne kan man se en del fisk. Længere ude er der tit små hajer, som kan være spændende at se nærmere på. Det er i det hele taget et godt sted at øve sig i snorkling. Der ligger nogle vrag af gamle skibe, eksotisk stikkende op ad den hvide sandstrand.

Black Turtle Cove
Et helt suverænt sted der ligger nogle kilometer mod vest fra Bachas-stranden. Her sejler man ind i en labyrint af mangrove i de små gummibåde. Der er lavvandet, og man kan normalt se mange hvid-tippede revhajer, rokker, som tillokkes af det varmere vand og beskyttelsen. Desuden fantastisk fugleliv: blåfodede suler i massevis, pelikaner, hejrer. Et super smukt sted med en meget anderledes natur.

 

South Plaza-øen

Denne meget lille ø ligger øst for Santa Cruz og lige syd for (sjovt nok) North Plaza. Den er dannet ved, at havbunden har løftet sig, og den er utrolig smuk med sin rødlige lave vegetation og Opuntia-kaktusser. Desuden glimrende sted at se landleguaner og søløver og så er der et fantastisk fugleliv oppe fra det højeste punkt mod sydøst med tropikfugl, Nazca-sule, blåfodet sule, svalehalemåge, og stor koloni af trope-skråper (shearwater på engelsk), som drøner forbi. Der er en fantastisk dramatisk udsigt mod syd, hold øje med stimer af store gule multer i overfladen, og evt. forbipasserende ”torpedoer” (tun og lignende), hajer, skildpadder. Tit ser man ikke meget, men undertiden er det ganske fantastisk.

Santa Fe-øen

Mindre ø der ligger på sydøst-siden af Santa Cruz. Den er tør, og der er egentlig ikke så meget at se på den lille tørre vandring i baglandet. Men det er nu smukt alligevel. Man lander på en lille strand, går ind i landet og ender på en anden lille strand. Begge pragtfulde strande med søløver. Man kan være heldig at se (ufarlige) slanger på vandreturen. Desuden meget fint sted at se Galapagos-våge. Man kan snorkle fra båden eller gummibådene langs klipperne med søløver og fisk og evt. ørnerokker. Kommer man ind midt i bugten, er der stor chance for at finde skildpadder eller små hajer.

San Cristobal-øen

Dette er en større ø, længst mod øst, og dermed også (ifølge geologien) den ældste (ca. 4 millioner år).
Her ligger Baquerizo Moreno, hovedstaden eller hovedbyen, med godt 5.000 indbyggere. Der er også en lufthavn med forbindelse til Quito. Der ligger et museum/videnscenter knap 1 km fra byen, og det er faktisk meget spændende – ingen levende dyr, men glimrende plancher, der fortæller om stedets spektakulære geologi, biologi, historie osv. Man kan nyde stranden, dog uden dyreliv.

Leon Dormido – Kicker Rock
Denne meget smukke klippe ligger ude for nordkysten af San Cristobal. Man sejler tit rundt om denne, og det er imponerende. Her er masser af fugleliv, og man kan også snorkle, selvom det er for de meget øvede pga. strømforholdene.

Bruja
Dette er en smuk strand i nærheden af Leon Dormido, hvor man kan nyde naturen.

Isla Lobo (søløve-øen)

Lobo betyder ulv, hvilket refererer til de mange søløver, der er her (lobos marinos=havulve). Desuden en del fugleliv at kigge på og lidt mangrove. Det er et godt sted at få taget nogle gode fotos af søløveunger. Desuden kan man snorkle bagved den lille ø, ind mod fastlandet. Her kan man være heldig at se mange skildpadder.

Espanola-øen

Dette er et af højdepunkterne på Galapagos (selvom der er mange af dem). Øen ligger i det sydøstlige Galapagos og er mellemstor og ubeboet. Noget af det øen er mest berømt for er dens landskildpadder, hvilket blandt andet skyldes en fantastisk redningshistorie. Bestanden i dag er kraftigt stigende og ikke længere truet af udryddelse – MEN man får dem IKKE at se!

Men det mindst lige så fantastiske er fuglelivet og her især Galapagos-albatrosserne (da de ikke findes andre steder) – og selvom man kommer i december-maj, hvor de alle er fløjet væk, er det nu fortsat fantastisk at være her på enhver tid af året.

Punta Suarez-øen

Dette er et af de bedste steder på Galapagos at se fugleliv og flot natur. Tør landing i Punta Suarez, med et helt fantastisk fugleliv og mange meget smukke havleguaner. Det er netop her, de mest farverige havleguaner findes…og de største – formentlig fordi man er tættest på de kolde næringsrige havstrømme, der bringer rigeligt med føde (alger). Og det er formentlig også derfor, at fugle- og dyrelivet er rigt her.

Man ser her masser af suler, tropikfugle og naturligvis Waved Albatros (verdens eneste ynglested og den kan kun ses i perioden juni-december)

Gardner Bay
En af de smukkeste strande på Galapagos og med god mulighed for solbadning, snorkling fx fra gummibådene ved Isla Tortuga (Turtle island) eller simpelthen blot nyde de mange søløver, der slænger sig på stranden eller i vandkanten.

Floreana-øen

Denne ø hænger typisk sammen programmæssigt med Española og hører til de sydlige øer. Floreana er som en af de få Galapagos-øer beboet. Der er nogle berømte steder på øen, for kendere er denne ø dog ikke den mest interessante – men som alle steder på Galapagos, er der altid noget at kigge på.

Post Office Bay
Dette sted siges at være, hvor søfolk i gamle dage efterlod deres breve, som andre søfolk så kunne tage med, hvis de skulle den vej. Stranden er smuk, og med lidt held kan man se flamingoer tæt ved.

Man kan også snorkle ved ”Devil’s Crown”, som er et af de bedste snorkelsteder på Galapagos (det er dog muligvis blevet forbudt at snorkle her!!)

Isabela-øen

Isabela er den største af øerne og en af de yngste, geologisk set. Den er dannet af en kæde af vulkaner, hvoraf Sierra Negra er den mest besøgte og også har været i udbrud for ganske nylig. Øen er relativt lidt besøgt og ligger mere afsides uden en international lufthavn (som jo findes ved Santa Cruz (=Baltra) og på San Cristobal.

De mest besøgte steder er Villamil, som er hovedbyen på øen, og de seværdigheder man kan nå derfra. Villamil er en hyggelig lille by med smukke strande og en række udmærkede hoteller.

Man kan fra byen også med lancha (lille båd) tage til Tintoreras-øen, hvor man har super snorkelmuligheder. Den lille båd (ud og hjem) koster ca. 30 USD pr person, i alt.

Sierra Negra-vulkanen kan også besøges på heldagsudflugt i bus. Det er en spændende mulighed for at se et helt andet landskab, end det man ser ved kysten. Dramatisk vulkansk aktivitet præger landskabet, og der er en smuk udsigt deropppefra.

Santiago–øen

Denne ret store ø er ligesom de andre øer (bortset fra Isabela) præget af en stor hovedvulkan.

Sullivan Bay
Man besøger ofte Sullivan Bay, som ligger lige over for den lille Bartolomé ø. Sullivan Bay har en meget smuk vandretur på ny lava (ca. 130 år gammel) – ganske imponerende landskab. Desuden har Sullivan Bay en smuk lille strand, hvor der ikke er meget dyreliv, men man ser dog alligevel ofte en søløve i vandet, og hvis man er heldig en pingvin. Desuden fint sted at øve snorkling og tager man længere ud, er der chance for at møde skildpadder. Man ser Sally Lightfoot krabber, hejrer og evt. havleguaner. Et rigtig dejligt sted at slappe af og bade og snorkle efter vandreturen på lavaen.

Bartolome-øen

Dette er en af de kendteste og mest besøgte af alle øerne på Galapagos. Og det kan man godt forstå. Den har det meget smukke Pinnacle Rock, som knejser lige ved den lille bugt og rundt omkring hvilken, man kan snorkle. Desuden er landskabet dramatisk vulkansk, og man kan vandre op til toppen på 30 minutter ad en sti delvis af træ.

Man besøger typisk 2 steder på den lille ø:

Toppen af øen
Her er en tør landing, og man vandrer så ad markeret og meget nem sti op til toppen. Der er flotte udsigter til det dramatiske vulkanlandskab og ”splatter cones” (små vulkaner) og en forrygende udsigt over Pinnacle Rock og Santiago øen samt Stillehavet (man er ca. 30 km syd for Ækavtor her).

Stranden
Våd landing på stranden og herfra kan man bade og sole sig og gå lidt rundt. Der er typisk lidt søløver og ofte pingviner i vandet eller på klipperne på vej ind i gummibåden (DET ER DET BEDSTE STED AT SE PINGVINER FOR DE FLESTE). Mange snorkler fra stranden ud og rundt om Pinnacle Rock, eller man hopper i vandet derude fra gummibådene og svømmer ind mod stranden.

Genovesa-øen

Denne lille ø ligger godt mod nord og ”mangler” en del arter, som de andre øer har. Man mener, at det er fordi, den ikke modtager de havstrømme fra sydøst, hvorfra dyrene oprindeligt kom flydende. Øen kan være meget varm at besøge i den varme tid, men har et meget spændende fugleliv. Man besøger typisk 2 steder.

Prince Philips Steps
Tør landing og vandring gennem buskvegetation til den anden side af øen (få hundrede meter) – men her kan være MEGET varmt og ulideligt i den varme tid. Man finder her den Rødfodede sule (kun her man ser den på sin tur). Den har reder i træerne, og når man kommer til den anden side af øen, er der fregatfugle, Nazca sule og tusindvis af Stormsvaler (en havfugl) der yngler i lavahuler. Er man vildt heldig, kan man se den lille endemiske hornugle, der jager stormsvalerne i dagslys. Det er en ganske smuk tur, og der er meget at kigge på. Der er også havleguaner og andre fuglearter.

Darwin Bay
Denne lille beskyttede bugt har en fin lille strand, og man kan bade og snorkle herfra. Der er normalt ringe sigtbarhed, men god chance for at se rokker, også små ørnerokker.

Man kan gå en rigtig fin tur i mangroven. Der er også en lille tidevandsflod, og man kan se fugle tæt på. Ofte god mulighed for fine fotos af svalehalemåge og rødfodet sule samt lavemåge. Evt. havleguan.

Rabida-øen

Den røde ø har fået sin farve fra den jernholdige lave, som har dannet øen. Vi finder her en smuk saltvandslagune, hvor man kan spotte pelikaner og suler.