6. dag: Den gamle danske tropekoloni, Trankebar
Gamle danske tropekoloni, Trankebar
Guvunør-boligen og Kongensgade
fæstningen Dansborg
Fra Pondicherry kører vi til Trankebar, der betyder De Syngende Bølger og antyder en smuk beliggenhed ved det Indiske Ocean. Det er nu om dage en fredelig oase med blot 6.500 indbyggere og uden mange besøgende.
Trankebar blev dansk handelsstation i 1620, efter admiral Ove Gjedde havde forhandlet detaljer om handlen med fyrst Raghunatha Nayak i Tanjore. Det var især krydderier og tekstiler, der skulle skaffes billigt til Danmark. Omkring fortet Dansborg opførtes en hel by, der i Tranquebars glansperiode midt i 1600-talet med 7000 indbyggere en overgang var ”Danmarks” 6. største. Her kunne man føle sig hjemme på gader som Østergade og Kongensgade – men den overvejende del af indbyggerne var lokale. Fortet blev overskyllet i 1755 – næsten symbolsk, idet handelen en årrække havde været for nedadgående indtil Trankebar i 1801 blev besat af englænderne. De kvalte den danske handel ved at lægge 16 % told på alle handelsvarer. Det blev afslutningen for danskernes indflydelse i Trankebar.
Kort efter år 1600 havde Christian 4. ambitioner om at kristne de lokale indbyggere og sendte derfor to lutheranske missionærer til Trankebar – de første af sin art i Indien. Forsøget faldt ikke helt heldigt ud, overvejende de dårligst stillede lod sig omvende, men missionen resulterede i opførelse af to kirker samt produktionen af den første bibel på tamilsk. Missionen blev nedlagt i 1825. Kun 6 % af Trankebars indbyggere er nu protestanter.
Dansborg er det mest markante minde om danskertiden. Det rummer et lille museum og er for tiden under restaurering – der er nu etableret et hotel i de gamle bygninger. Gennem Landporten nås den ”indre by”, hvor vi kan støde på de gamle danske gadenavne, hvilket har en speciel virkning i lummervarmen mellem palmer og løsgående hunde. Er vi heldige, kan vi erhverve os gamle danske mønter, men til ret høje priser.
Overnatning i Trankebar.
Morgenmad er inkluderet.