Uzbekistans højdepunkter

En rejse gennem Kyzylkum-ørkenen til Samarkand, Bukhara og KhivaFra København er kursen sat mod Centralasien og Uzbekistans hovedstad, Tashkent.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

Afrejse mod Uzbekistan

Tre af dagens højdepunkter

 • Emir Timur Plads - Selvstændighedspladsen
 • Chorsu basaren og handelsgader
 • Folklore og cenntralasiatisk storby

Vores rejse på Silkevejen begynder i hovedstaden Tashkent - "Byen af sten". Med sine knap 3 mio. indbyggere er den i dag er en af Centralasiens vigtigste byer. Den giver et småkedeligt indtryk ved første øjekast; russisk præget og gråt – tydeligvis en forhenværende udpost i øst. Men Tashkent byder på meget mere end som så, for historien er rig og der er markeder, basarområder og et par store seværdigheder.

Vores bytur begynder i den gamle bydel, hvor vi ser Emir Timur Plads bedre kendt som Selvstændighedspladsen. Den har gennem tiderne haft statuer af prominente personligheder som General Kaufmann, Stalin og Karl Marx. Men efter Usbekistans selvstændighed i 1991 har man gjort mange tiltag for at genoprette uzbekernes egen nationale identitet, og siden 1993 har Selvstændighedspladsen været prydet af en stor statue af nationalhelten Timur Lenk (1336-1405). Der bliver også lejlighed til at se Alisher Navoi Operaen, opkaldt efter Usbekistans fremtrædende lyriker, forfatter, politiker med mere, som levede i 1400-tallet. Vi skal også opleve den farverige Chorsu-basar og ikke mindst Khost-Iman Pladsen, der huser Uthman-koranen fra det 8. århundrede og menes at være verdens ældste. Ved pladsen finder vi også Abu Bakr Mohammed Kaffal Sashi Mausoleet, opkaldt efter en berømt filosof, læge og islamisk poet som levede år 904-979. Trods disse gamle seværdigheder er Tashkent utroligt nok den mindst velbevarede af byerne på vores Silkevejsrejse.

Silkevejenrejser

Nogle af af dagens højdepunkter:

 • Khiva - en af Silkevejens gamle emirater og allersmukkeste karavanebyer
 • Oplev Islam Khodja-komplekset, Pahlavan Makhmuds mausoleum, haremsgemakkerne og emirens ceremonihal

Fra Tashkent flyver vi tværs over den centralasiatiske slette og Kyzyl Kum-ørkenen med bomuldsmarker og bjerge til Urgench. Herfra er der blot 35 km til Khiva. Byen ligger på grænsen til Turkmenistan umiddelbart syd for Oxus-floden (Amur Darya) i et frugtbart delta. Khiva er i dag to byer – den gamle del inden for ringmuren og den moderne udenfor. Den gamle by er næsten ubeboet og kan virke som en museumsby, men historien er så voldsom, brutal og storladen, at man virkelig fornemmer historiens vingesus, når man går gennem de smalle gader. Den gamle bydel er homogen og et fabelagtigt eksempel på centralasiatisk arkitektur. Khiva var en af Silkevejens store karavanebyer med en strategisk beliggenhed som en slags transkontinentalt pit-stop. Den 5-6 meter tykke ringmur er 6 km lang, og indenfor fandt Turkestans største slavemarked sted, hvilket først stoppede, da russerne annekterede emiratet i 1873. Khivas emir var - som de fleste andre centralasiatiske emirer - en despot, og de mest uhyrlige afstraffelsesmetoder blev flittigt brugt.

Turen går til Islam Khodja-komplekset med den mindste madrassa – og den største minaret – Pahlavan Makhmuds mausoleum. Vi skal se Tash Khouli med haremsgemakkerne, emirens ceremonihal og Muhammad Amin Khan madrassaen samt den 1.000 år gamle fredagsmoské, Juma.

Morgenmad er inkluderet.

Oxusfloden og Khiva

Nogle af dagens højdepunkter:

 • Kyzylkums smukke og sælsomme ørkenenlandskaber
 • Bomuldsmarker og agerland
 • Bukhara - en af Silkevejens helligste byer og mest berømte karavanebyer

Det er en lang køretur gennem Kyzylkum-ørkenen, hvor der periodisk i det flade landskab er store områder med bomuldsmarker. Bomuldsdyrkningen har udviklet sig til en gigantisk miljøkatastrofe, og længere ude vestpå er sovjettidens ”hvide guld” nu skyld i Aralsøens endeligt. På køreturen kan man ud ad vinduet få øje på mænd, der kommer ridende på æsler, høje popler og blomstrende tamarisk (lyngbusk). Interimistiske boder med stakke af vandmeloner og granatæbler sætter lidt farve på udsigten. Men mest iøjnefaldende er nok sovjettidens forurenende industriområder; ildspyende skorstene anes i horisonten, og trøstesløse barakker ligger spredt omkring. Dette er ikke et sted, man har lyst til at blive forladt, men det er blot en anden side af Uzbekistan, og altså noget helt andet end Silkevejens smukke byggekunst. I løbet af eftermiddagen er vi fremme i Bukhara – måske Silkevejens mest spændende og levende karavaneby. Et traditionelt vers i Centralasien siger: ”Samarkand er skønhed på jord – men Bukhara er sindets skønhed”. Bukhara er Centralasiens og stort set også Silkevejens helligste by.

Morgenmad er inkluderet.

Silkevejen-Uzbekistan-rejse

Dagens store oplevelser:

 • Bukharas basar og handelsgader med Lab-i-Hauz-torvet og juvelbasar
 • Bolo Hauz Moskeen og Poi Kalon med den 46 meter høje Kalyon Minaret fra 1127
 • Kunsthåndværk og forrygende stemning

Silkevejsbyen Bukhara var i århundreder komplet afsondret og lukket land for vestlig indtrængen. Men i det 19. århundrede kom det lille emirat i de russiske og engelske imperiers søgelys under deres udvidelsestrang. Den startende rivalisering om herredømmet i Centralasien er beskrevet i Peter Hopkirks usædvanligt gode og velskrevne bog,” The Great Game” samt bogen ” Setting The East Ablaze”, der bør være ledsager på rejsen. Det var bl.a. her, de to britiske agenter Conolly og Stoddart blev holdt fanget i 3 år og pint og plaget med alskens sadistiske metoder fra den mørkeste middelalder. Bukhara er en lille oase i den store Kyzylkum-ørken, der strækker sig fra Aral-søen til Tashkent. Som Khiva er Bukhara en gammel Silkevejsby og et tidligere selvstændigt emirat. Her er en stemning af 1001 nat og gennem godt 1.200 år har Bukhara været under islams indflydelse, hvilket fornemmes overalt i byen.

Vi går gennem byen og ser dens moskéer, madrassaer, gamle karavane-herberger bygget omkring en lukket gård, og ”toks” - gamle kuppel-klædte handelsbygninger. I tre af dem er der stadig småboder og værksteder. I centrum af den gamle bydel ligger byens ældste seværdigheder såsom Chashma Ayub Mausoleum og Ismail Samani Mausoleum. Sidstnævnte er en af de meget få bygninger, som overlevede mongolernes hærgen og plyndring af Bukhara i 1221. Via Bolo Hauz Moskeen når vi til citadellet i hjertet af Bukhara. Den russiske zar kaldte det for ”et blødende og åbent sår i det russiske imperium”, og citadellet er symbolet på emirens magt. I sin storhedstid boede der op mod 3.000 mennesker inden for murene. Vi går indenfor og besøger citadellets små museer. Historien er rig, og citadellet er smukt set udefra, men der er næsten ingen intakte bygninger tilbage fra den tid, eftersom russerne sønderbombede citadellet i 1920 og erobrede byen. Den åbne plads foran er Bukharas Registan, og her blev Conolly og Stoddart henrettet af Nasrullah Khan i 1842.

Vi fortsætter videre til fods og når snart til Poi Kalon-ensemblet. Her imponeres vi umiddelbart af den 46 meter høje Kalyon Minaret fra 1127, som er en af de meget få bygninger, som Djengis Khan skånede. Minareten er stadig byens vartegn og stolthed, og den er let at orientere sig efter, hvis man forvilder sig i Bukhara snoede gader. Den er også kendt som Dødens Minaret, da den herskende emir indtil for godt 100 år siden lod rivaler og forbrydere kaste ud fra toppen. Minareten flankeres af en stor moské, der er et mesterværk i blå kupler og buegange. Et smugkig ind i forgården af madrassaen på den modsatte side af pladsen giver et indblik i livet i en af Uzbekistans madrassaer - tilmed en af de få, som også var i brug i Sovjettiden.

Bag Poi Kalon ligger Bukharas juveller-basar – Tok-i-Zargaron fra 1570. Vi slutter turen ved Lab-i-Hauz-torvet, som er omkranset af madrassaer og andre historiske bygninger. Torvet har et stort bassin i midten, som en herlig oase i byen. Bukhara er kendt for guldbroderi, og vi besøger derfor Bukhara Gold Embroidery Factory. Guldbroderi er et gammelt kunsthåndværk i Uzbekistan, der blev udviklet i Bukhara i det 14. århundrede. Gennem tiderne har det hovedsagelig været anvendt som udsmykning på støvler, turbaner og kapper til Emiren af Bukhara og hans embedsmænd.

Morgenmad er inkluderet.

Uzbekistan-Bhukara

Blandt dagens oplevelser:

 • Timur Lenks gamle silkevejshovedstad
 • Silke, keramik og masser af store seværdigheder

Vi fortsætter med toget til Samarkand, der hører til Centralasiens mest sagnomspundne byer med en ældgammel historie som centrum på Silkevejen. Det er et kulturcentrum med de smukkeste bygningsværker i klassisk persisk og centralasiatisk stil, hvoraf mange er opført i det 14. århundrede. Den nye bydel er lidet spændende, og Samarkand er vokset, så den i dag er Uzbekistans næststørste by med godt 400.000 indbyggere. Det skorter ikke på kælenavne for Samarkand, som gennem tiderne er blevet kaldt for Verdensspejlet, Sjælens Have, Islams Juvel, Østens Perle og meget, meget mere. Men Samarkand har også meget at byde på, og dette gamle kulturcentrum har en rig historie som få andre byer. I 1221 kom Djengis Khans horder og ødelagde byen, men fra 1369 oplevede byen endnu en glansperiode under Timur Lenk, der gjorde byen til sin hovedstad. Samarkand har igennem tiderne altid fremstået som en udpræget karavanehandelsby med god lejlighed til at handle silke og keramik. Der er god tid i Samarkand til at se de store seværdigheder. Og måske købe en souvenir med hjem fra en af basarerne.

Morgenmad er inkluderet.

Samarkand-Shah-i-Zinda

Blandt dagens store oplevelser:

 • Den mesterligt smukke ekropol, Shah-i-Zinda samt Afrosiab
 • Ulugh Beg Madrassa, Tillya-Kori og klassisk silkevejsarkitektur
 • Den verdensberømte Registan plads - Silkevejens juvel

Den mest berømte seværdighed er uden tvivl Registanpladsen, der ligger i det centrale Samarkand og klart må rangere som en af verdens smukkeste pladser. På tre sider, i perfekt arkitektonisk harmoni, er pladsen indrammet af madrassaer. Her ligger Ulugh Beg Madrassa fra 1417-1420 sammen med Tillya-Kori Madrassa (1646-60) med den gyldne inderkuppel og Sher Dor Madrassa (1619-36) som et enestående arkitektonisk mesterværk, der nu gudskelov er under UNESCOs beskyttelse.
På dagens program er nekropolen Shah-i-Zinda, der er en af Samarkands mest stemningsmættede seværdigheder. Det er primært den flotte "pishtak" – en indgangsportal – samt ikke mindst den smalle, godt 200 meter lange gade med tætliggende mausoleer på begge sider, som er den primære seværdighed. Bag Shah-i-Zinda ligger resterne af Afrosiab, den oprindelige by i Samarkand-området. Det er i dag stort set kun nogle jordhøje, som er tilbage.

Desuden er der Gur Emir eller Emirens Gravkammer. Timur Lenk beordrede i 1404 Gur Emirs flotte kuppel og mausoleum færdiggjort til ære for hans afdøde barnebarn Muhammed Sultan, der var død året før under et krigstogt. Da Timur Lenk døde i 1405, blev han også begravet i Gur Emir. Om kuplen hed det sig engang: ”Skulle himlen forsvinde, vil kuplen erstatte den.” Der er rigeligt at tage sig til i Samarkand – tag f.eks. Bibi-Khanum-moskéen fra cirka år 1400 og basaren umiddelbart bagved, resterne af Ulugh Begs Observatorium fra 1429 med det nye museum og meget mere.

Morgenmad er inkluderet.

Samarkand-Registan

Fra hotellet er der kørsel til stationen, hvor vi skal med tog fra Samarkand nordøstover mod Tashkent.

Vi kører til hotellet i Tashkent og har eftermiddagen fri.

Morgenmad er inkluderet.

Bukhara-oplevelser

Meget tidligt om morgenen tager vi fra hotellet til lufthavnen og flyver fra Tashkent mod København, hvor vi ankommer i løbet af dagen.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
10. jan. - 10. dec. 2020
14.498,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Tashkent på økonomiklasse
 • Flyrejse Tashkent-Urgench på økonomiklasse
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Alle transfers i bil til/fra lufthavne og stationer og Khiva-Bukhara
 • Togbilletter på første klasse Bukhara-Samarkand-Tashkent
 • Overnatninger på gode, hyggelige turistklassehoteller i delt dobbeltværelse
 • 3 nætter i Tashkent (incl. tidlig check-in på ankomstdagen)
 • 1 nat i Khiva
 • 2 nætter i Bukhara
 • 2 nætter Samarkand
 • Morgenmad
 • Rundture og sightseeing i byerne med engelsktalende lokalguide
 • Entreer ved seværdigheder
 • Invitation og visum-support inden afrejse til Uzbekistan
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • 24 timers bemandet nødtelefon under hele rejsen
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke rejse, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales)
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Visum/indrejse bebyr til Uzbekistan (fås og købes i lufthavnen koster USD 50,- (skal medbringes i kontanter)
 • Forplejning udover den nævnte, personlige udgifter og drikkepenge
 • Foto-gebyrer ved seværdigheder (små beløb)
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Bedste rejsetid: Marts til maj og september til oktober (hele året er muligt, men vinteren er meget kold og sommeren meget varm)

Type: Individuel kulturrejse med engelsktalende lokalguide og entreer ved seværdigheder

Individuel tilpasning: Dette er en Kipling skræddersyet rejse med daglig afrejse. Den kan desuden forlænges eller forkortes, dvs. tilpasses efter ønske

Vejret: Se vejret i Tashkent her

 

Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik