Silkevejens perler

Centralasiens fantastiske karavanebyer: Khiva, Bukhara, Shakrisabsz og Samarkand


"Tak for en helt igennem vellykket rejse til Uzbekistan 18.okt til 29. okt.. Megen ros til den uzbekiske guide Laziz og mange hilsener til Vinnie og Hans."

Fra København flyves der til Tashkent. 

Måltider er inkluderet på flyet.

Dag 1

Rejsen på Silkevejen begynder i hovedstaden Tashkent. Med sine ca. 2,5 mio. indbyggere er Tashkent i dag en af Centralasiens vigtigste byer. Den giver et småkedeligt indtryk ved første øjekast; russisk præget og gråt – tydeligvis en forhenværende udpost i øst. Men Tashkent byder på meget mere end som så, for historien er rig, og der er markeder, basarområder og et par store seværdigheder.

Byturen begynder i den gamle bydel, hvor vi ser Emir Timur Plads bedre kendt som Selvstændighedspladsen. Den har gennem tiderne haft statuer af prominente personligheder som General Kaufmann, Stalin og Karl Marx. Men efter Usbekistans selvstændighed i 1991 har man gjort mange tiltag for at genoprette uzbekernes egen nationale identitet, og siden 1993 har Selvstændighedspladsen været prydet af en stor statue af nationalhelten Timur Lenk (1336-1405).

Der bliver også lejlighed til at se Alisher Navoi Operaen, opkaldt efter Usbekistans fremtrædende lyriker, forfatter, politiker med mere, som levede i 1400-tallet. Vi skal også opleve den farverige Chorsu-basar og ikke mindst Khost-Iman Pladsen, der huser Uthman-koranen fra det 8. århundrede og menes at være verdens ældste. Ved pladsen finder vi også Abu Bakr Mohammed Kaffal Sashi Mausoleet, opkaldt efter en berømt filosof, læge og islamisk poet som levede år 904-979. Trods disse gamle seværdigheder er Tashkent utroligt nok den mindst velbevarede af byerne på vores Silkevejsrejse.

Overnatning i Tashkent.

Morgenmad er inkluderet.

Bukhara-skaale-mand

Tidlig morgen er der kørsel til indenrigslufthavnen for at flyve til Urgench, tværs over den centralasiatiske slette og Kyzyl Kum-ørkenen med bomuldsmarker og bjerge. Herfra er der blot 35 km til Khiva. Byen ligger på grænsen til Turkmenistan umiddelbart syd for Oxus-floden (Amur Darya) i et frugtbart delta. I bliver kørt til vores hotel i Khiva.

Khiva er i dag to byer – den gamle del inden for ringmuren og den moderne udenfor. Den gamle by er næsten ubeboet og kan virke som en museumsby, men historien er så voldsom, brutal og storladen, at man virkelig fornemmer historiens vingesus, når man går gennem de smalle gader. Den gamle bydel er homogen og et fabelagtigt eksempel på centralasiatisk arkitektur. Khiva var en af Silkevejens store karavanebyer med en strategisk beliggenhed som en slags transkontinentalt pit-stop. Den 5-6 meter tykke ringmur er godt 2.200 meter lang, og indenfor fandt Turkestans største slavemarked sted, hvilket først stoppede, da russerne annekterede emiratet i 1873. Khivas emir var - som de fleste andre centralasiatiske emirer - en despot, og de mest uhyrlige afstraffelsesmetoder blev flittigt brugt.

På vores byrundtur skal vi bl.a. se Islam Khodja-komplekset med den mindste madrassa og den største minaret, Pahlavan Makhmuds mausolæum, Tash Khouli Palads fra 1838 med haremsgemakkerne, emirens ceremonihal m.m. og Muhammad Amin Khan Madrassa samt den 1000 år gamle fredagsmoske. Vi kommer også forbi et lokalt bageri eller måske nærmere en slags brødbod, hvor vi ser, hvordan de laver deres traditionelle fladbrød, også kaldet "puffy". Brødene bliver bagt i en speciel lerovn, kaldet en "tandyr", hvor dejen bliver smækket op på indersiden af ovnen og bagt. De får en dejlig, næsten grillet smag, og er ganske lækre, når de er helt friske, og man brænder sig på lidt fingrene. Puffy-brødet vil typisk blive serveret til alle måltiderne.

Efter turen rundt i Khiva er eftermiddagen fri til selv at gå på opdagelse.

Overnatning i Khiva.

Morgenmad er inkluderet.

Khiva karavaneby

Dagen er på egen hånd i den gamle slavehandlerby, Khiva. Der er som nævnt to bydele, og i den moderne bydel uden for murene er det uzbekisk hverdagsliv, som man kan gå og kigge på.

Det kan stærkt anbefales at spadsere rundt i det livlige marked og studere den nutidige kultur – og måske gøre et køb eller smage på det eksotiske udbud af forskellige fødevarer. Dagen giver i det hele taget rig mulighed for at udforske de mindste afkroge af Khiva. Man kan også tage en tur til Urgench, som også har et par interessante historiske seværdigheder, eller besøge et par af de mange, gamle ørkenborge, som ligger omkring Khiva.

Overnatning i Khiva.

Morgenmad er inkluderet.

Khiva Uzbekistan

Det er en temmelig lang, men interessant køretur gennem Kyzylkum-ørkenen, hvor der periodisk i det flade og støvede landskab er store områder med bomuldsmarker. Bomuldsdyrkningen har udviklet sig til en gigantisk miljøkatastrofe, og længere ude vestpå er sovjettidens ”hvide guld” nu skyld i Aralsøens endeligt. På køreturen kan man ud ad vinduet få øje på mænd, der kommer ridende på æsler, høje popler og blomstrende tamarisk (lyngbusk). Interimistiske boder med stakke af vandmeloner og granatæbler sætter lidt farve på udsigten. Men mest iøjnefaldende er nok sovjettidens forurenende industriområder; ildspyende skorstene anes i horisonten, og trøstesløse barakker ligger spredt omkring. Dette er ikke et sted, man har lyst til at blive forladt, men det er blot en anden side af Uzbekistan, og altså noget helt andet end Silkevejens smukke byggekunst.
I løbet af eftermiddagen er vi fremme i Bukhara – måske Silkevejens mest spændende og levende karavaneby. Et traditionelt vers i Centralasien siger: ”Samarkand er skønhed på jord – men Bukhara er sindets skønhed”. Bukhara er Centralasiens og stort set også Silkevejens helligste by.

Silkevejsbyen Bukhara var i århundreder komplet afsondret og lukket land for vestlig indtrængen. Men i det 19. århundrede kom det lille emirat i de russiske og engelske imperiers søgelys under deres udvidelsestrang. Den begyndende rivalisering om herredømmet i Centralasien er beskrevet i Peter Hopkirks usædvanligt gode og velskrevne bog, ”The Great Game” samt i ”Setting The East Ablaze”, der er gode bud på litterære ledsagere på rejsen. Det var bl.a. her, de to britiske agenter Conolly og Stoddart blev holdt fanget i 3 år og pint og plaget med alskens sadistiske metoder. Bukhara er en lille oase i den store Kyzylkum-ørken, der strækker sig fra Aralsøen til Tashkent. Som Khiva er Bukhara en gammel Silkevejsby og et tidligere selvstændigt emirat. Her er en stemning af 1001 nat, og gennem godt 1200 år har Bukhara været under islams indflydelse, hvilket fornemmes overalt i byen.

Overnatning i Bhukhara.

Morgenmad er inkluderet.

Bukhara Silkevejen

Efter morgenmaden bliver I hentet og skal på rundtur i Bukhara og se dens smukke moskéer, madrassaer, gamle karavane-herberger bygget omkring en lukket gård, og ”toks” - gamle kuppel-klædte handelsbygninger. I tre af dem er der stadig småboder og værksteder. I centrum af den gamle bydel ligger byens ældste seværdigheder såsom Chashma Ayub Mausoleum og Ismail Samani Mausoleum. Sidstnævnte er en af de meget få bygninger, som overlevede mongolernes hærgen og plyndring af Bukhara i 1221. Via Bolo Hauz Moskeen når vi til citadellet i hjertet af Bukhara. Den russiske zar kaldte det for ”et blødende og åbent sår i det russiske imperium”, og citadellet er symbolet på emirens magt. I sin storhedstid boede der op mod 3.000 mennesker inden for murene. Vi går indenfor og besøger citadellets små museer. Historien er rig, og citadellet er smukt set udefra, men der er næsten ingen intakte bygninger tilbage fra den tid, eftersom russerne sønderbombede citadellet i 1920 og erobrede byen. Den åbne plads foran er Bukharas Registan, og her blev Conolly og Stoddart henrettet af Nasrullah Khan i 1842.

I fortsætter til Poi Kalon-ensemblet med den 46 meter høje Kalyon Minaret fra 1127, som er en af de meget få bygninger, som Djengis Khan skånede. Minareten er stadig byens vartegn og stolthed, og den er let at orientere sig efter, hvis man forvilder sig i Bukhara snoede gader. Den er også kendt som Dødens Minaret, da den herskende emir indtil for godt 100 år siden lod rivaler og forbrydere kaste ud fra toppen. Minareten flankeres af en stor moské, der er et mesterværk i blå kupler og buegange. Et smugkig ind i forgården af madrassaen på den modsatte side af pladsen giver et indblik i livet i en af Uzbekistans madrassaer - tilmed en af de få, som også var i brug i Sovjettiden. 

Aftenen byder på lokalt folklore show.

Overnatning i Bukhara.

Morgenmad er inkluderet.

Bukhara-Uzbekistan

Hele dagen i fantastiske Bukhara på egen hånd. Gå rundt i det gamle Bukhara og brug tiden og dagen til at snuse til boderne og måske finde et silketørklæde eller et flot fad i keramik – eller til at læse videre på Peter Hopkirks eventyrlige beretninger fra byen og resten af Centralasien. Man kan også vælge at besøge emirens sommerpalads lige uden for byen. 

Bag Poi Kalon ligger Bukharas juveller-basar – Tok-i-Zargaron fra 1570 eller besøg Lab-i-Hauz-torvet, som er omkranset af madrassaer og andre historiske bygninger. Torvet har et stort bassin i midten, som en herlig oase i byen. Bukhara er kendt for guldbroderi. Oplev Bukhara Gold Embroidery Factory. Guldbroderi er et gammelt kunsthåndværk i Uzbekistan, der blev udviklet i Bukhara i det 14. århundrede. Gennem tiderne har det hovedsagelig været anvendt som udsmykning på støvler, turbaner og kapper til Emiren af Bukhara og hans embedsmænd.

Overnatning i Bukhara.

Morgenmad er inkluderet. 

Rundtur i Silkevejsbyen Bukhara

Efter morgenmad fortsættes sydøstover via Karshi til Timur Lenks fødeby Shakrizabs. I de fyrrige dage med krigshærgende emirer var Shakrizabs næsten konstant underlagt eller i krig med Khokand eller Bukhara. Vi ser ruinerne af Ak Serai-paladset med den storladne og gigantiske statue af Timur Lenk. Vi har tid til at se Kok Gumbaz Moskeen fra 1435-36. Det var Timur Lenks barnebarn Ulug Beg, som byggede Kok Gumbaz for at Shakrizabs skulle have en fredagsmoske.

Fra Shakrizabs kører vi mod Zerafshan-bjergene, der er udløber af den store Altai Pamir bjergkæde her krydser vi Takhtakaracha-passet i knap 1.800 meters højde. Den relativt flade vej bliver altså afløst af et mere bjergrigt terræn. Vi er på den slagne vej, hvor både Alexander den Store og Timur Lenk drog på togt for at vinde prisen over dem alle: Indien med al dens pragt og rigdom. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Samarkand, der hører til Centralasiens mest dragende oasebyer med en årtusinde lang historie som kulturcentrum på Silkevejen med de smukkeste bygningsværker i klassisk centralasiatisk og persisk stil, hvoraf mange er opført i det 14. århundrede. Den nye bydel er lidet spændende, og Samarkand er i dag Uzbekistans næststørste by med godt 400.000 indbyggere.

Overnatning i Samarkand.

Morgenmad er inkluderet.

Samarkand-Shah-i-Zinda

Det skorter ikke på kælenavne for Samarkand, som gennem tiderne er blevet kaldt for Verdensspejlet, Sjælens Have, Islams Juvel og Østens Perle. Samarkand har meget at byde på, og dette gamle kulturcentrum har en rig historie, som går mindst 2700 år tilbage. Kulturen og arkitekturen er inspireret fra nær og fjern - især Persien, som Timur Lenk erobrede og blev stærkt inspireret af - men også Kina, Indien, Arabien og Tyrkiet. Undervejs oplever vi byggekunst i verdensklasse og sprudlende markeder på den oldgamle Silkevej. I 1221 kom Djengis Khans horder og ødelagde byen, men fra 1369 oplevede byen endnu en glansperiode under Timur Lenk, der gjorde byen til sin hovedstad. Igennem tiderne har Samarkand altid fremstået som en udpræget karavanehandelsby med særlig god lejlighed til at handle silke og keramik.

Vi har god tid i Samarkand til at se de helt store seværdigheder som Registan pladsen, Shah-i-Zinda nekropolen, Bibi-Khanum moskéen og Gur Emir. Der bliver også tid til at smage på lidt på den lokale vin, som bliver prodeceret efter traditionielle opskrifter med et tvist af ny teknologi. Om aftenen skal vi en tur i teatret, El Merosi, som er kendt for at opføre teaterstykker af historisk karakter og i meget flotte kostumer.

Eftermiddagen fri på egen hånd.

Overnatning i Samarkand.

Morgenmad er inkluderet.

Samarkand-rejse

Den mest berømte seværdighed er uden tvivl Registan pladsen, der ligger i det centrale Samarkand og klart må rangere som en af verdens smukkeste pladser. På tre sider i perfekt arkitektonisk harmoni er pladsen indrammet af madrassaer. Fra venstre mod højre ligger Ulugh Beg Madrassa fra 1417-20 sammen med Tilya-Kori Madrassa (1646-60) og Sher Dor Madrassa (1619-36) som et enestående arkitektonisk mesterværk, der nu gudskelov er under UNESCOs beskyttelse. Vi skal også se Shah-i-Zinda nekropolen, der er en af Samarkands mest stemningsmættede seværdigheder. Her ligger prominente mænd og kvinder begravet i storladne mausoleer - heriblandt Timurs koner. Det er primært den flotte "pishtak" eller indgangsportal samt ikke mindst den smalle, godt 200 meter lange gade med tætliggende mausoleer på begge sider, som er den primære seværdighed. Bag Shah-i-Zinda ligger resterne af Afrosiab, den oprindelige by i Samarkand-området. Der er i dag stort set kun nogle jordhøj tilbage.

Oplevelserne i Samarkand står i kø, dagene bliver ofte blandet sammen, hvorfor rækkefølgen af seværdighederne ofte kommer i blandet rækkefølge, men et er sikkert - de er mange og virkelig spændende.

Et andet højdepunkt er og Ulugh Begs observatorium samt ikke mindst Gur Emir eller Emirens Gravkammer. Timur Lenk beordrede 1404 Gur Emirs flotte kuppel og mausoleum færdiggjort til ære for hans afdøde barnebarn Muhammed Sultan, der døde i 1403 under et krigstogt. Da Timur Lenk pludselig døde i 1405, blev også han begravet i Gur Emir. Om kuplen hed det sig engang: ”Skulle himlen forsvinde, vil kuplen erstatte den.” Mausoleets gyldne interiør er fantastisk. Om eftermiddagen skal vi besøge Samarkand Silk Carpet Workshop, der blev etableret i 1992 med det formål at genoplive den traditionelle tæppevævning. Vi ser, hvordan lærlinge håndvæver silketæpper med de karakteristiske og smukke mønstre, og der er også mulighed for at købe tæpper med hjem.

Eftermiddagen fri på egen hånd.

Overnatning i Samarkand.

Morgenmad er inkluderet.

Samarkand-Sher-Dor-Madrasah

Fra de store Silkevejsoplevelser kører vi langsomt nordover mod hovedstaden og kommer gennem flere bomuldsmarker til Tashkent. Vi ankommer og indlogeres på hotellet, hvorefter der er tid om eftermiddagen til at se sig om på egen hånd, man kan fx tage en tur ind til hovedstrøget, "Broadway". I løbet af aftenen er der transport til lufthavnen, for afrejse efter midnat.

Værelse til rådighed frem til afrejse i Tashkent.

Morgenmad er inkluderet.

Samarkand-Sher-Dor-Madrasah

Der er afrejse et par timer over midnat med ankomst til Danmark i løbet af formiddagen.

Mad i flyet er inkluderet.

Velkommen hjem

Usbekistan rejse
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
10. jan. - 10. dec. 2020
18.498,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Tashkent retur på økonomiklasse
 • Flyrejse Tashkent-Urgench enkelt
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Al indenrigstransport til alle strækninger i privat bil.
 • Overnatninger i delt dobbeltværelse med morgenmad:
 •   2 nætter på Hotel Uzbekistan i Tashkent
 •   2 nætter på Hotel Malika i Khiva
 •   3 nætter på Lybia House i Bukhara
 •   3 nætter på Malika Prime i Samarkand
 • Rundture og sightseeing i byerne med engelsktalende lokalguide jf program
 • Entreer ved seværdigheder
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

Tilkøb
Herunder kan du se de udvidelsesmuligheder, vi kan tilbyde på denne rejse. Det er ganske uforpligtende at tilvælge udvidelser, som du ønsker at høre mere om, når du bliver kontaktet af en af vores eksperter. Efter du har valgt de ønskede tilkøb, skal du scrolle lidt op til priser (eller klikke her) og fortsætte bestillingen af et uforpligtende tilbud.
Tillæg for enkeltværelse
 
Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik