Bhutan - Snowman trek

Snowman Trek - Great Lunana - Tag på Himalayas største trekkingtur med Kipling Travel


Fra København om eftermiddagen mod Indien (Kathmandu eller Bangkok) med Qatar Airways via Doha.

Mad på flyrejsen er inkluderet.

Dag 1

Vi ankommer tidlig morgen i Delhi. Ved ankomsten er der afhentning og kørsel ind til det centralt beliggende hotel. Vi hviler, og der er mulighed for på egenhånd at tage på tur i Delhi.

Delhi er Indiens gigantiske hovedstad med omkring 18 millioner indbyggere. Ikke mindre end otte gange har Delhi været hovedstad i Indiens historie. Blandt de mest kendte perioder er Delhi-sultanatet, stormogulerne med deres prægtige byggerier og selvfølgelig under briterne, der flyttede hovedstaden fra Calcutta til Delhi i 1911.

Morgenmad er inkluderet.

Hellig ko i Indien

Fly fra Delhi til Himalayas østligste land, nemlig det lille kongerige Bhutan, der ligger mellem Tibet, Assam og Sikkim. Dette er Druk Yul – Tordendragens Land, og eneste stat i verden, der har den tibetanske buddhisme som statsreligion. Bhutan er et dybt eksotisk og en kende eksoterisk rejsemål, gemt langt bag alverdens turistmål.

Efter en flot flyvetur langs Himalaya dykker flyet ned og lander i Paro, beliggende i 2.300 meters højde. Der er afhentning i lufthavnen og transport til hotellet. Paro har en lille hovedgade med lidt sjove butikker og et folkeliv, som absolut er et besøg værd. Eftermiddagen er fri til at se det fine marked og Paros smukke omgivelser.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Lodge
Hotel
Indisk Himalaya

Efter morgenmaden begynder vi vandreturen op til Bhutans mest ikoniske og allerhelligste monument; det imponerende Takstang Monastery, bedst kendt som Tiger's Nest. 

Tiger's Nest ligger klemt på kanten af en klippe, der tårner 900 meter over den smaragdgrønne Paro dal. Ifølge legenden fløj den 2. Buddha, Guru Rinpoche (Padmasambhava) i det 8. århundrede over Paro dalen på ryggen af en flyvende tiger og landede på præcis dette sted i sin færd på at fordrive en demon. Det siges, at han mediterede i tre år, tre måneder, tre uger, tre dage og tre timer i hulen under klippen og påbegyndte dermed Bhutanesernes konvertering til Buddhismen. I 1692 blev der på det hellige sted bygget et af de vigtigste religiøse monumenter i hele Himalaya, der stadig bærer sit kælenavn efter fortællingen, der sanktificerede stedet.

Pga. af den afsides beliggenhed går den eneste vej til Tiger's Nest via små bjergstier, der snor sig op ad klippen. Selvom de små trappestier holdes i god stand, er de meget stejle, og turen må gå opad med langsomme skridt få at få den bedste akklimatisering ud af vandringen op i 3.120 meters højde. Lad dig ikke vildlede af, at du undervejs vil blive overhalet af bhutanesiske mødre med små babyer på rygger, der virker til at glide nærmest ubevsæret op ad stierne - langsomt er nøgleordet!

Halvvejs oppe ad stien finder vi det superbe udsigtspunkt til Tiger's Nest, hvorfra tempelkomplekset kan ses i sin fulde pragt. Der er mulighed for et lille hvil og en kop varm te i tehuset ved udsigtspunktet, inden turen fortsætter ned mod et ikke mindre end 100 meter højt vandfald omgivet af tusinde farverige bedeflag. Herfra går stien igen op, hvor tempelkomplekset venter på os på klippekanten.

Vi efterlader vores tasker og kameraer udenfor porten, og vi tager selvfølgelig skoene af, inden vi går indenfor og udforsker tempelkompleksets mange kamre og alterrum, der giver rejselederen rig mulighed for at demonstrere sin viden om buddhistiske ritualer og ikonografi.

Vi vender tilbage til Paro dalen samme eftermiddag.  

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5 timer
Op
790 m.
Ned
790 m.
Distance
8 km.
Lodge
Hotel
Tiger's Nest i Bhutan

Fra Paro kører vi mod vest til fæstningsruinen Drukgyel Dzongtil og videre til Shana, hvor trekket begynder i 2.860 meters højde. 

I Shana venter heste og muldyr på vores bagage, og mens den pakkes, starter vi ud med at følge en sti langs floden. Vi passerer to broer, en gammel og en ny, og herefter snor stien sig opad gennem en tyk, frodig skov af rodondendrun, egetræer, bambus og bregner. Træerne er hjem for mange fuglearter, og det er fristende at traske henover stierne med hovedet tiltet bagover og øjnene rettet mod trætoppene.

Vi vandrer i nogle timer og krydser små skovstrømme, inden vi når til et lille tehus, der blandt de mere eksotiske varer har hjemmebrygget øl på menuen. Kort herefter delen vejen sig, og vi følger stien til højre i retning mod og op langs floden Soe. Stien rejser sig stejlt opad og ned igen, lige inden vi krydser over en stor bro til flodens østside. Få minutter senere ankommer vi til en lysning i skoven, Thongbu Samba, hvor vi slår lejr for natten i 3.104 meters højde. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
2-3 timer
Op
200 m.
Ned
375 m.
Distance
5 km.
Telt
Telt
Fæstningsruinen Drukgyel Dzongtil

På 6. dagen stiger vi gradvist længere op i højden, når vi følger stierne mod nord, mens de bugter sig op og ned langs floden og gennem skoven. Efter nogle timer krydser vi en stor bro, og vi har nu nået en højde, hvor vi kan begynde at møde yakokser på stierne. Husk altid at give plads til, at yakokserne kan passere uhindret, og placer dig aldrig på ydersiden af stien: Yakokser er stærke, robuste dyr, og de er ikke blege for at skubbe dig ud over kanten af stien og ned i afgrunden, hvis du står i vejen!

Efter vi har krydset broen, stiger stien opad igen. Kort efter kommer en stor chorten til syne og et stykke bag den, endnu en bro. På vej mod chorten åbner en stor dal sig mod vest, hvorfra Chomolhari udfolder sig på flotteste vis, og flere snedækkede bjergtoppe titter frem.

Vi krydser ikke den anden bro, men fortsætter i stedet ca. 30 min ad gode stier på flodens vestside, indtil vi ankommer til Thangthangkha,hvor vi slår lejr på den åbne eng.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5-6 timer
Op
600 m.
Ned
100 m.
Distance
9 km.
Telt
Telt
Trekking i Bhutan

 I dag fortsætter vi gennem det sidste skovstræk, inden vi når det alpine Bhutan. Vores sti følger igen floden, og i 3.700 meters højde passerer vi en millitærlejr, som benyttes af det bhutanesiske og indiske millitær. Ca. en time efter, vi har passeret lejren, drejer stien mod højre ved en væg af mani sten (sten indgraveret eller påbemalet med tibetanske bedemantra). Vi klatrer opad, og foran os åbner en eng sig med en stor chorten i midten.

Vi nærmer os efterhånden en række små landsbyer, hvor vi stopper og spiser frokost. Efter frokost fortsætter vi ad stien gennem landsbyerne og efter vi har krydset en bro, kommer det overvældende men imponerende Chomolhari til syne. 

Vi slår lejr i Chomolhari base camp i 4.100 meters højde, hvor bjergets østside dækket af sne og is rejser sig højt og stejlt over lejren mod himlen. Chomolhari base camp har paradoksalt nok aldrig været brugt som base camp for nogen ekspeditioner til toppen af bjerget, men har alligevel fået tildelt navnet pga. placeringen for foden af bjerget. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
6-7 timer
Op
450 m.
Distance
17 km.
Telt
Telt
Chomolhari base camp

Vi har en ekstra dag til akklimatisering i Chomolhari base camp, og der er rige muligheder for korte dagsvandringer.

En mulighed er at vandre op i ca. 4.500 meters højde, hvor der er en fantastisk nærudsigt til Chomolhari. Alternativt kan en 2 timer lang vandretur til en sø over lejren tilbyde den bedste mulighed for at få fantastiske billeder af Jitchu Drake, der rejser sig nøsten 6.700 meter mod himlen. Udsigten til Jitchu Drake kan vi også få tættere på lejren ved at følge floden ca. 20 minutter til et lille, enligt hus, hvorfra bjerget kan spottes i sin fulde udpakning.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet. 

Telt
Telt
Akklimatisering i Bhutan

Dagen startes med den smukke Jichu Drake som nærmeste nabo. Vi vandrer ud ad lejren mod nord, langs floden og i retning af Jangothang husene, og passerer en bjælkebro, indtil vi når det sidste af husene. Vi krydser over den anden bjælkebro ved det sidste hus, og herefter går stien stejlt opad. Turen op mod Nyele La passet er lang, omkring fire timer, og det er her, vi for alvor mærker frugten af, at vi er godt akklimatiseret. 

Fra toppen af det smukke men vindblæste Nyele La kan vi mod øst se langt udover området, vi vil vandre i de næste mange dage, og mod nord domineres horisonten af det imponerende Tsheri Kang. Fra passet går det stejlt nedad, og vi fortsætter ind i en lille rodondendronlund. Med udsigt til Tseringkhang gletcheren vandrer vi til Lingshi, hvor vi slår lejr ved floden i godt 4.000 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
7-8 timer
Op
800 m.
Ned
900 m.
Distance
18 km.
Telt
Telt
Over bjergpas til Lingshi i Bhutan

Vi forlader Lingshi landsby og bevæger os ud på den roligste og mest behagelige strækning på hele trekket, ad en bred sti beliggende højt over dalen. I horisonten mod syd har vi udsigt til Basingthang bjergene.

Efter noget tid dykker stien langsomt ned i en dal, hvor vi går ind i landsbyen Goyok (Gang Yul). Landsbyen har ca. 100-150 beboere, der er fordelt i omkring 25 huse. Husene er bygget i smuk bhutanesisk stil og giver en gylden mulighed for hive kameraet op ad tasken og forevige minderne.

Vi følger stien ud af landsbyen og går igen højt over dalen. Efter nogle timer når vi et lille bjergpas, hvorfra vi kan se Chebisa landsbyen og vores lejr for natten.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
4 timer
Distance
16 km.
Telt
Telt
Yakokse i Bhutan

Vi vandrer ud af Chebisa, og kort herefter rejser stien sig stejlt opad ca. 450 meter op mod Gobu La bjergpasset. På vejen kan vi møde flokke af Himalayan blue sheep og, hvis vi er heldige, lammegribben, der er en flittig ådselsæder bl.a. i forbindelse med de berømte sky burrials. 

Gobu La bjergpasset er markeret med farvefulde bedeflag, der danser i de stærke vinde, der blæser henover passet. Dhulung Gang dalen åbner sig under os, dækket i rodondendronskov. Fra Gobu La stiger vi ca. 520 meter ned og krydser en flodstrøm, inden vi ankommer til Chumiten, hvor vi stopper og spiser frokost. Dalen ligger næsten øde, og vi kan forvente kun at få selvskab af nogle yakhyrder. 

Vi er nu kun ca. en time fra vores næste lejr i Shagay Pasa, og vi passerer forbi saltstensklipper, som er en rig kilde til salt for egnens dyr, der slikker mineralet af stenens overflade; hvide mærker på stenene indikerer friske slik, mens de gamle har en gullig farve. 

Det sidste stykke af stien går gennem skoven på en mudret sti, og herefter slår vi lejr ved søen i Shagay Pasa.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5 timer
Ned
400 m.
Højde
450 m.
Distance
15 km.
Telt
Telt
Dag 11

Vi starter dagen med at klatre 200 meter opad, inden stien flader lidt ud. Området, vi vandre gennem, er bebygget af små hytter, der bruges af yakhyrder. Efterhånden som hytterne ligger bag os, bevæger vi os ind i et område, hvor flokke af Himalayan blue sheep græsser. I dette område kan man være heldig at spotte sneleopardens fodaftryk. 

En stejl sti fører os op til Jari La bjergpasset, der markerer grænsen mellem Lingshi og Laya området for yakhyrder, der lader deres yakokser græsse på engene. Fra passet kan den store, snedækkede Tiger Mountain ses mod nord, og kigger vi bagud, kan toppen af Jitchu Drake stadig spottes i det fjerne.

Fra Jari La går det gennem blandet skov indtil lejren i Robluthang, hvor vi slår lejr i 4.150 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
7-8 timer
Op
850 m.
Ned
750 m.
Distance
16 km.
Telt
Telt
Lunana Snowman

Vi forlader vores lejr i Robluthang og krydser nogle små strømme, inden stien zigzagger videre opad. Vi når en åben plateau, markeret af nogle bedeflag, og herfra ligger dalen åben under os, og vi kan se vejen til det høje Shiche La bjergpas.

Turen op til Shiche La er stejl og hård, men vi belønnes med skønne udsigter over bjergkæden, hvor Tiger mountain nu fylder godt ud på horisonten mod nordøst. Shiche La er dekoreret man mange faverige bedeflag og cairn, markerer grænsen til Laya disktriktet.

Fra passet går det stejlt nedad gennem stenfyldt terræn mod en stor åben moræne og gletcher sø, der hviler ved foden af det enorme Tiger Mountain. Stien går over en lille flod på en bjælkebro, gennem et lille hytteområde og ned gennem et stykke cederskov, inden vi ankommer til vores lejr i Limithang ved foden af Tiger Mountain, der nu tårner mod himlen.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
7 timer
Op
800 m.
Ned
700 m.
Distance
14 km.
Telt
Telt
Dag 13

Vi fortsætter turen ned gennem cederskoven, hvor vi kan møde yakhyrder fra Laya med flokke af yakokser, der er pakket med smuglervarer fra Tibet. Udbyttet kan rumme alt fra tæpper og dynejakker til kinesiske cigaretter, solpaner og elektronik. Selv tibetanske æsler, der er stærkere end deres bhutanesiske artsfæller og nemt kan indbringe den dobbelte pris i Bhutan, kan være blandt smuglervarerne. 

Vi når ind i et område med tydeligt landskred, hvorfra vi fortsætter - forsigtigt - ned mod floden. Vi krydser en bro og fortsætter ind i den frodige Laya dal. ca. 30 minutter inden, vi når Laya, deler stien sig i to, og vi holder til venstre og følger den bugtede sti op mod indgangen til øvre Laya., der er markeret med en smuk chorten. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
4-5 timer
Op
150 m.
Ned
400 m.
Distance
3.800
Telt
Telt
Dag 14

Vi bliver en dag i Laya for at hvile ud og opleve en af Bhutans mest interessante kulturer. Laya er kendt for et meget rigt kulturliv, deres flotte omgivelser og stærke buddhistiske tro. Kvinderne går stadig med de spøjse Layahatte, der signalerer fertilitet og samtidig fortæller, at på Layaegnen er det kvinderne, der hyrder yakokserne.

Befolkningen i Laya er voksende, og der er en skole i landsbyen, hvor byens børn undervises op til ottende klasse. Der er planer om at inkludere en niende klasse fra 2019. Når de ikke er i skole, er der gode chancer for, at Layabørnene vil komme forbi og besøge os i vores lejr og forsøge at sælge os souvenirs. 

Laya har gode kulturtilbud til besøgende, der bl.a. inkluderer muligheden for at ride på en yak og overvære rituelle danse, eller vi kan være heldige at se mændene udføre traditionel buesklydning.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Telt
Telt
Lunana trek Bhutan

Stien ud af Laya går ned forbi landsbyens lavest beliggende hus og ud ad hovedindgangen, der er dekoreret med farverige guddomme, og ned gennem et smukt skovlandskab. Vi krydser to store floder, Zamto Nangi Chhu og Togtserkhagi Chhu, inden vi passerer en millitærlejr, som er et checkpoint på vores rute. Ca. 250 meter længere nede kommer vi til en skillevej, hvor vi følger vejen til venstre for et stort træ. 

Herfra går det stejlt opad gennem skoven ad mudderstier, der er blevet lavet bredere for at layafolket kan transportere forsyninger op til Lunana, hvor et bhutanesisk/østrisk projekt arbejder på at bevare gletchersøerne. Vi følger stien langs med Mo Chu og passerer flere små hytter undervejs.

Op gennem skoven bliver nogle sektioner på stien meget stejle, og de kan være både mudrede og delvist dækket af store løse sten. Lige inden, vi ankommer til lejren i Roduphu, åbner dalen sig for os i en frodigt rodondendronlandskab, og herefter er lejren markeret af to stenhytter. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
7-8 timer
Op
900 m.
Ned
525 m.
Distance
14 km.
Telt
Telt
Dag 16

I dag er en af de lange dage, og når solen står op over lejren, har vi allerede forladt den. 

Vi krydser en bro og vandrer opad gennem rodondendronbuskads mod en saddel. Vi vandrer parallelt med en flodstrøm, indtil en højtliggende dal åbner sig i 4.600 meters højder. Derfra går stien gennem et vådområde, inden det bliver rigtig stejlt, og vi sætter retning mod dagens højdepas, Tsimo La i 5.000 meters højde. Turen fra lejren til Tsimo La tager ca. 3 timer, og ruten er tydeligt markeret af cairns og bedeflag. 

Vi fortsætter vandringen ad højdestier på et åbent plateau, der bugter sig let op og ned, men holder os i en højde af 4.900-5.000 meter de næste 3-4 timer. Vi ankommer til vores lejr i Narithang, hvorfra der er fine udsigter til den 6.400 meter høje Gangla Karchung.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
6-7 timer
Op
700 m.
Distance
16 km.
Telt
Telt
Dag 17

Fra lejren går det direkte over Karchung La i 5.240 meters højde. Ruten opad er blandt de mildere opstigninger på turen, og først når vi når den sidste sektion, inden vi ankommer til passet, bliver det rigtig stejlt. Fra toppen af passet har vi en særdeles smuk udsigt dalen, hvor det majestætiske, snedækkede bjerg Teri Kang tårner 7.300 meter over tre dybblå gletchersøer. 

Fra passet går det stejlt nedad ad gode stier, der dog kan være noget mudrede. Vi når ned i bunden af dalen til et område ved navn Kephu, hvor seks forskellige gletcherstrømme samles. Herfra vandrer vi 2-3 timer langs bunden af dalen i overvejende flat terræn. Vores rute er dekoreret af flere dybe vandfald, der falder over bjergkanten og ned i dalen.

Vi krydser over en stor bro, lige inden vi ankommer til Tarina, hvor vi slår lejr i 3.980 meters højde.  

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
8-9 timer
Op
200 m.
Ned
1.250 m.
Distance
16 km
Telt
Telt
Great Lunana trek

Dagen er blandt de kortere og mindre anstrengende på ruten, og vi starter med at vandre parallelt til Tarina chhu, hvor vores rute igen er dekoreret af de dybe vandfald, der falder ind i dalen. Stien går herefter ned gennem skoven, hvor enebærene pryder, og stierne bliver gradvist mere mudrede.

Det begynder at gå opad, gennem landskredsområde. Vi forlader Laya regionen og har nu krydsert ind i Lunana regionen. Vi ankommer til dagens lejr tidligt, i landsbyen Woche, der ligger i 3.800 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5-6 timer
Op
500 m.
Ned
700 m.
Distance
17 km.
Telt
Telt
Dag 19

Vi forlader vores lejr ad en bred, sandet sti, hvorfra vi har god udsigt til Woche flodens udløb. Lige inden vi krydser Keche la bjergpasset, passerer vi to søer; en lang, smal og en lille cirklulær. Vandringen fra lejren til Kecha la tager ca. 2-3 timer.

En stejl nedstigning fører os ind i en lille dal, og vi følger stien til enden af dalen, hvor vi passerer et par meget små landsbyer kun bestående af få huse. Vi krydser et stort vandfald og går nu gennem klippeområde på en sti, der blev formet ved et stort gletcherudbrud i 1994, hvor både menneske- og dyreliv gik tabt, og bygninger og infrastruktur led stor skade. 

En 30 minutter stejl vandring opad leder os til landsbyen Lhedi i 3.650 meters højde. Landsbyen er velbygget og har en lille skole, der dog kun er åben fem måneder om året. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5 timer
Op
500 m.
Ned
800 m.
Distance
13 km.
Telt
Telt
Snowman-Lunanatrek

Vi starter dagen med at vandre gennem det sidste skovområde, vi kommer til at se de næste par dage. Efter noget tid åbner en usædvanlig dyb, U-formet dal sig mod nord.

Vi krydser en bro over Chu Num floden. Stien fortsætter langs venstre side af Pho floden, over gletcherområde til den lille landsby Chozo, hvor vi slår lejr i 4.000 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet. 

Tid
4 timer
Op
350 m.
Distance
8 km.
Telt
Telt
Dag 21

Vi tager en ekstra dag i Choso og får hvilet godt ud. 

I løbet af dagen går vi op til den lille Choso Dzong, Lunanas eneste klosterfæstning. Fæstningen er - desværre - i ringe stand, men den er stadig i brug, og indeni finder vi flere fine statuer. Fæstningen er flere hundrede år gemmel og dateres tilbage til den anden eller tredje Lama af Bhutan. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.  

Telt
Telt
Dag 22

Dagen idag bliver lang, så vi starter tidligt. Efter et par dage i lavere højde går det nu igen op, hvor luften er rigtig tynd. Vores sti løfter sig langsomt og stabilt mod Sinthey La bjergpasset i 5.200 meters højde. De sidste 1-2 timer op til passet går gennem klippelandskab, og undervejs har vi mod højre udsigt til en smuk sø under en lille gletcher. 

Fra passets top fylder en meget bred, åben dal mod syd, og horisonten prydes af utallige navneløse 6000 meter sneklædte bjergtoppe. Vi stiger ned, og stien forsvinder gradvist, så vi bliver sammen og følger efter yakhyrderne.

Vores lejrplads i 5.050 meters højde i Tshochena kommer til syne kort efter, stien har drejet om en moræne, gennem et landskredsområde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet. 

Tid
8-9 timer
Op
1.100 m.
Ned
250 m.
Distance
18 km.
Telt
Telt
Dag 23

Vi har endnu en lang dag foran os, og vi forlader vores lejr tidligt. Vi krydser tre høje bjergpas i dag, og fra det første, navneløse pass i 5.100 meters højde har vi den fulde 360 graders panoramaudsigt med utallige snedækkede bjergtoppe omkring os. 

Flere stier fører herfra langs en stor sø til dagens andet bjergpas, Loju La i 5.145 meters højde, og landskabet undervejs er et smukt tæppe af blå og lilla alpine blomster i fuld flor. 

Fra toppen af Loju La stiger vi igen ned mod en lille sø og vandrer rundt om den i retning mod dagens sidste, navneløse bjergpas. Fra toppen følger vi hjørnet skarpt rundt, og vi har nu fuld udsigt til en bred gletcherdækket dal. For enden af dalen ligger dagens lejr, Jichu Dramo i 5.050 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet. 

Tid
6-7 timer
Op
200 m.
Ned
100 m.
Distance
19 km.
Telt
Telt
Dag 24

Vi starter dagen med at krydse nogle moræner og en smald strøm, og herefter klatrer vi op mod bjergpasset Rinchen Zoe La i 5.325 meters højde via gode stier langs to søer. Passet er tydeligt markeret af bedeflag og cairns og kan nås på 1-2 timer. 

En lang nedstigning leder ind i den brede, U-formede Thampe dal. Vi følger stien i bunden af dalen, som langsomt snævrer ind, og vi passerer flere søer undervejs. Mod enden af dalen fortsætter stien stejlt ned mod en moræne, inden den igen flader ud.

Der er flere mulige lejrpladser på vejen, og mulighederne strækker sig helt til kanten af en rodondendrunskov. Vi slår lejr i Chukarpo i 4.600 meters højde.  

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
7-8 timer
Op
265 m.
Ned
875 m.
Distance
19 km.
Telt
Telt
Dag 25

Undervejs ud af lejren krydser vi mange små strømme, inden vi når dagens sti. Stien er mudret og kan være glat, og efter noget tid vil store dele af stien være dækket af store klippesten. Vi følger strømmen på vestsiden og passerer en yaklåge.

Ca. 3-4 timer inde når vi floden Gala Pang Chhu. Kort herefter rejser stien sig opad gennem en skov af fyr og enebær. Det sidste, meget stejle stykke af stien passerer et vandfald, og kort herefter når vi den store, smukke sø Tampoe Tsho. Søen ligger omkranset af stejle bjergvægge hele vejen rundt, og vi slår lejr ved siden af søen, beliggende, bogstaveligt talt, som blommen i et æg. 

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
6-7 timer
Op
300 m.
Ned
400 m.
Distance
15 km.
Telt
Telt
Dag 26

Trekket lakker efterhånden mod enden, og vi starter dagen med at sætte retning mod turens sidste bjergpas, Thampe La. Vandringen går via gode, men stejler stier. I 4.650 meters højde når toppen af Thampe La, og omkranset af farvefulde bedeflag trækker vi vejret dybt ind og nyder følelsen af den meget tynde, friskt bidende luft for sidste gang.

En stejl nedstigning følger, hvor vi med stor chance vil møde Lunanafolk og yakokser læsset med forsyninger på vej hjem over passet. Vi klatrer ned gennem en smal klippeåbning, og pludselig ligger en smuk, stor sø, Om Tsho, foran os. Søen siges at være hellig, fordi der i den er blevet fundet hellige skrifter og aftefakter, som siges gemt af Guru Rinpoche.

Vi følger stien rundt om søen til dens udspring og herfra går stien over store klippesten, der kræver en vis balance. Stien stejler nedad nu, og vi passerer et vandfald, inden vi når endnu en mindre sø. De sidste 150 meter ned er meget stejle, og yakokserne kæmper med nedstigningen mod den summende, travle by Zezey Thang i 3.900 meters højde.

Vi slår lejr i  Maurothang i 3.610 meters højde.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5-6 timer
Op
300 m.
Ned
950 m.
Distance
21 km.
Telt
Telt
Dag 27

Sidste dag på trekket er her! Dagen er relativt lang, og vi siger nu endeligt farvel til yakhyrder og alpine højder.

Vi følger stien ned gennem skov- og jungleområde til en åben dal, hvor vi finder den skønne landsby, Sephu. Vi fortsætter ad stien og slutter ved vejen i Nikachu Chazam.

Det er en flot køretur hele vejen til den dejlige Punakha dal, hvor der er varmere end i Timphu og Paro. Her gør vi stop for at besøge den gamle hovedstad Punakha og ikke mindst klosterborgen Punakha Dzong, der hører til Bhutans smukkeste. Den stolte dzong ligger, hvor Mo og Pho Chhu (fader- og moderfloden) flyder sammen, den spejler sig i floden og i det stillestående vand langs de vældige mure vokser lotusblomster. Punakha er Bhutans vinterhovedstad – og var hovedstad indtil midten af 1960’erne.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Tid
5-6 timer
Ned
900 m.
Distance
14 km
Lodge
Hotel
Lunanatrekket

Vi kører ud af Punakha dalen og kommer langsomt op i højlandet. Efter en smuk køretur når vi Dochula bjergpasset, som ligger i 3.150 meter. Her er en stor stupa med fabelagtig udsigt til Bhutans høje bjerge mod nordøst. På østsiden af passet er skoven, om muligt, endnu flottere og rig på alt fra rododendron til magnolia, silkefyr og eg blandt mange arter.

På den anden side af passet kommer vi gennem et smukt opdyrket land og stopper i den lille tibetanske by, Hongtso, i 2.850 meters højde.

Om foråret er området overstrøget med masser af blomster, bl.a. smukke kugleprimula. Efter et par timers kørsel kommer vi ind i rododendronskov med masser af røde rododendrontræer og hvide magnolia, der begge blomstrer i foråret. Der er også eg og silkefyr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Lodge
Hotel
Dag 29

Afrejse med fly fra Paro til Delhi, hvor vi bliver mødt i lufthavnen og kørt til vores hotel. Vi får et par timers søvn, inden vi lige over midnat køres til lufthavnen for hjemrejse til København

Morgenmad er inkluderet.

Lodge
Hotel
Dag 30

Transfer til lufthavnen og hjemrejse til København, hvor vi ankommer midt på eftermiddagen.

Mad er inkluderet på flyrejsen.

Dag 31
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
1. maj. - 20. jun. 2020
72.998,-

8. sep. - 15. nov. 2020
72.998,-

1. maj. - 20. jun. 2021
73.800,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Delhi t/r på økonomiklasse
 • Fly Delhi-Paro retur
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Transfer og transport med privat bil og chauffør
 • Hotelovernatninger i delt dobbeltværelse
 •  2 nætter på Regent Grand i Delhi (inkl. tidlig check-in ved ankomst)
 •  3 nætter på hotel i Paro
 •  1 nat på Ibis lufthavnshotel i Delhi
 • Morgenmad, frokost og aftensmad
 • Engelsktalende guide
 • Bhutan-rejse på bhutanesisk turistklasse med guide
 • Trekking med pakdyr, bærere, guide og al fælles udstyr
 • Overnatning i telt, inkl. morgenmad, frokost og aftensmad
 • Bhutan invitation og specialtilladelser
 • Bhutan visum
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • 24 timers bemandet nødtelefon under hele rejsen
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Evt. tillæg fra Kathmandu eller Bangkok
 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales). Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække højdeturer og bjergbestigning. Gouda rejseforsikring dækker bjergbestigning og trekking i alle højder
 • Afrejse med fly fra f.eks Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Visum til Indien (dobbelt entry)
 • Forplejning udover den nævnte, personlige udgifter og drikkepenge 
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Bedste rejsetid: September-oktober og april-juni

Sværhedsgrad: E

Højde: 7 pas omkring 5.000 meter - dette er en af Himalayas største trekkingture

Type: Individuel trekkingtur med egne guider og bærere/heste til bagage. Rundture i byer med guide og entreer ved seværdigheder

Pakkeliste: Trekking

Individuel tilpasning: Dette er en Kipling skræddersyet rejse med daglig afrejse. Den kan desuden forlænges eller forkortes, dvs. tilpasses efter ønske

 

Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik