Beskrivelse af de forskellige vaccinationer

Herunder finder du en beskrivelse af de forskellige vaccinationer, som du anbefales at tage ved din rejse. Antal og hvilke vaccinationer kommer an på hvilket land du rejser til. Du kan se mere om de nødvenindige oplysninger om vaccinationer under det land du skal rejse til, nederst på landets side "Mere information".


Difteri

Difteri er vigtigt at blive vaccineret mod inden afrejse, da det er en alvorlig form for halsbetændelse. Difteri skyldes infektion med en bakterie, som smitter gennem luften fra andre mennesker. Vaccinationen holder i 10 år, og hvis man ikke er blevet vaccineret mod difteri indenfor de sidste 10 år, bør der gives en vaccination.

Gul feber

Gul feber er en alvorlige virusinfektion, mere præcist leverbetændelse, der smitter via myg i særlig tropiske områder. Symptomerne kan minde om influenza, men kan også udvikle sig til det, der er værre. Gul feber vaccinationen skal gives senest 10 dage før afrejse.

Hepatitis A

Hepatitis A er en smitsom leverbetændelse, som smitter gennem mad og vand. Vaccinationen beskytter fra det tidspunkt, hvor den gives og kan beskytte op til 1 år efter det første vaccination stik. Efter 2. vaccination stik kan det beskytte op til 25 år. Her er det også en god idé at tage vaccinationen Gammaglobulin, som er tilhørende til Hepatitis A. Denne kan beskytte op til 5 måneder efter 1 stik.

Stivkrampe

Stivkrampe er en infektionssygdom, som der rammer nervesystemet og kan derfor være livstruende. Stivkrampe opstår ved komplikation til urene sår. Vaccinationen giver typisk sammen med difterivaccination. Hvis man har været vaccineret for stivkrampe inden for 10 år, er det ikke nødvendigt at blive vaccineret mod stivkrampe ved rejsen.

Kolera 

Diarré er betegnet som tynd afføring flere gange på én dag eller meget på én gang. Det er desværre også en af de hyppigste infektioner, man kan få under en rejse, især fordi det er svært at forebygge. Diarrén kan behandles med anitobiotika, men det er ikke altid, at det hjælper. Et fint alternativ til dette er vaccination med Dukoral. Dukoral giver en god beskyttelse mod rejsediarré. Eventuel hør din læge om en koleravaccination (.

Malaria

Malaria er en febersygdom med influenzalignende tendenser, som overføres fra en malariamyg. Selve risikoen for at blive smittet med malaria er ofte så lille, at vi foreslår, at du ikke behøver forebyggelse med tabletter. Dog er det altid en god idé at være varsom og beskytte sig mod myg, for eksempel med brug af myggenet om natten samt myggespray om aftenen.

Tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom, som kommer af bakterien Mycobacterium Tubercylosis (MT). Bakterien er ikke særlig smittefarlig, og det er også kun i Asien denne sygdom findes. Især børn og unge anbefales denne vaccination, hvis de ikke tidligere er vaccineret. Vaccinationen er et lille stik i huden, og den betyder omkring 6-8 uger efter den er givet.

Rabies

Rabies, som også er kendt som hundegalskab i Danmark, er en virussygdom. Helt generelt er rabies en virussygdom, og smittes gennem bid fra dyr som hunde, flagermus og aber. Vaccinationen består af 3 injektioner i henholdsvis 3 dage, som dag 0, 7 og 28. Derfor kan vaccinationen tages 4 uger før afrejse, og derefter beskytter den 5 år.

Tyfus

Tyfus er en febersygdom, som skyldes en bestemt bakterie, Samonelleatyphi. Tyfus er en meget alvorlig Salmonelle infektion, der kan overføres gennem mad og drikkevarer. Vaccinationen består af 1 injektion, som beskytter 3 år eller kan der spises 3 kapsler, hvilket betyder 1-5 år, alt efter om man smittes eller ej. Vaccinationen skal tages mindst 1 uge før afrejse.


Vil du have mere information?

Få mere information om de forskellige vacciner og sygdomme på hjemmesiden Danske lægers vaccinationscenter

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål.