Indførelse af planteprodukter udenfor EU

Information vedr. indførsel af frø, planter, frugt og planteprodukter fra lande uden for EU

Pr. 14. december 2019 er der kommet skærpede regler for indførelse af planteprodukter udenfor EU. Du må ikke længere have frø, planter og planteprodukter med hjem fra lande, som ligger uden for EU. Det betyder i praksis, at det er slut med at have en plante, en buket blomster eller lidt frugt i bagagen på oversøiske rejser, med mindre disse følges af et plantesundhedscertifikat. 

Hvis du gerne vil have planter eller planteprodukter med hjem fra din oversøiske rejse, bliver det derfor lidt kompliceret. Der er nemlig hele to regelsæt, du skal overholde: Washingtonkonventionen (officielt kaldet CITES) og Plantesundhedsbestemmelserne, som skal forhindre, at farlige plantesygdomme og skadedyr bliver indført til Danmark. Alt i alt betyder det, at det er blevet ret besværligt at tage levende planter med hjem fra ferien. 

Som en tommelfingerregel er alle levende planter omfattet af restriktionerne, dvs. at det kræver et plantesundhedscertifikat at indføre dem. Som privatperson er du dog fritaget fra kravet om importkontrol, hvis det ikke er levende planter, du vil have med hjem.

Du kan læse mere om konventionerne og importregler for private på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.

 

Nye regler for indførelse af planteprodukter udenfor EU