Klassisk Mongoliet - Ger og Gobi

Fra Ulanbataar over Gobi ørkenen med privat guide og chauffør


Afrejse fra København mod Centralasiens stepper.

Mad på flyet er inkluderet.

Dag 1

Vi ankommer til Ulan Bator - eller Ulaanbataar, som før revolutionen var kendt som Urga, Centralasiens hovedstad.

Der bor ikke mindre end 1,5 mio. mennesker i Ulaanbataar og dermed halvdelen af befolkningen. Det bombastiske sovjetiske udtryk i arkitekturen fornægter sig ikke, og det virker indimellem som om betonbygningerne er skudt direkte op af steppernes fattige græsland. Men den oprindelige beboelsesform er ikke forsvundet; i næsten halvdelen af byen finder man de klassiske gertelte (yurter) stående på selv de mindste stykker jord. 

Peace Avenue og Chhingis Pladsen er byens centrum med masser af forretninger, fine cafeer og spisemuligheder.

Overnatning på hotel i Ulan Bator

Dag 2

Fra Ulan Bator kører vi syd-sydvest mod Mellemgobi og Tsagaan Suvarga. Det er en lang og flot køredag, hvor Mongoliets utrolige vidder åbner sig for første gang. Vi kører mod Baga Gazriin Chuluu (Den hvide Stupa) og bjergområdet med de fine kalkstensformationer. Her ligger en ruin af et tidligere tempel. Længere ude i området ligger en af nøglerne til Mongoliets tro på fremtiden: Tsagaan Suvarga-minen, der indeholder enorme kobberreserver.

En af de store oplevelser i Mongoliet er uden tvivl et ophold i et af de klassiske gertelte (yurte). I aften skal vi have det første ophold i en gerlejr. Lejrene er oftest opbygget af 10-20 gertelte, der hver er indrettet som et enkelt dobbeltværelse med senge, sengetøj, lys og nogle gange bord og stole. Der er en spise-ger/restaurant, hvor man i løbet af dagen også kan få te og kaffe. Desuden er der fælles - og gode - toilet og badefaciliteter.

Man kan ikke kalde indkvarteringen for luksus. Det er helhedsindtrykket og oplevelsen derimod - med omgivelser, der ganske enkelt er unikke.

6-8 timers kørsel.

Overnatning i ger-lejr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 3

Vi kører mod Gurvan Saikhan, der betyder "De tre Skønheder", og som er en af hovedattraktionerne i den sydlige del af Gobiørkenen. Fra ger-lejren kører vi sydover, og undervejs kan man være heldig at se rovfugle og den sjældne vildhest. I nogle perioder er det muligt at køre gennem Dugany Am-slugten, der sine steder ikke er bredere end en jeep. Det er en vild køretur, men kun passabel i visse perioder og indtil ultimo juni stort set altid tiliset.

Vi kører gennem den spektakulære Yolin Am slugt (Gribbens mund) i Gurvan Saikhan-bjergene. Området blev oprindelig beskyttet på grund af de sjældne fuglearter, der lever i den klippefyldte kløft. Vi skal på en vandretur ned gennem slugten, ca. to km hver vej. Det er hverken vanskeligt eller hårdt. Undervejs kan man se utallige pika, den lille fine gnaver, man kan se rovfugle og med lidt held ibex, den store bjergged med lange horn. Trods det tørre klima opbygges der hver vinter en lang og 10 m tyk iskappe i kløftens bund. Tidligere var Yolin Am iskappen til stede hele året, men nu smelter det meste af isen væk allerede i midten af juli.  

5-7 timers kørsel.

Overnatning i ger-lejr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 4

Vi skal mod en af Gobiørkenens største attraktioner, Khongor eller Khongoryn Els. Khorongiin må med sine 100 km længde, 12 km bredde og op til 300 m højde kandidere til at være Asiens største sandklit.

Fra gerlejren køres det sidste stykke vej mod en af kamelhyrdernes lejre ved foden af sandmilen. Nogle gange får vi mulighed for at smage gæret hoppemælk, Mongoliets nationaldrik, der næppe falder i så manges smag. Herpå stiger vi op på kamelerne og får en introduktion til de utrolige bæster.

I Mongoliet lever den baktriske kamel, det vi kender som den to-puklede kamel. Modsat dromedaren, som man måske kender fra Indien og den arabiske verden, der kun har en pukkel.

Vi rider en times tid til foden af de 2-300 meter høje sandklitter. Det er et imponerende skue med sandørken så langt øjet rækker til den ene side og den stenede hårde steppeørken til den anden. For de mere udholdende er der mulighed for at bestige toppen af klitterne på 30-60 minutter. Det kan godt være en strid omgang i den klassiske "to skridt op og et tilbage" stil...! Fra toppen er udsigten naturligvis endnu mere fantastisk end fra klitternes fod.

Vores chauffør venter, hvor vi stod af kamelerne, og man kan returnere med transportmiddel efter ønske.

3 timers kørsel.

Overnatning i gerlejr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

På vores videre rejse bliver ørkensteppelandskabet om muligt endnu større og vildere. Langs ruten ses for eksempel jordmus, ørkenhare, murmeldyr og enkelte ørkenfugle. Der er registreret over 200 fuglearter i Gurvan Saikhan National Park, og en righoldig flora, trods det tørre klima. Afhængig af rutevalget kommer vi gennem administrationsbyen Bulgan (Bodrum Tsom), der med ca. 11.000 indbyggere giver et noget forblæst og slidt indtryk.

Vi kommer frem til Bayanzag-ørkenen, navngivet efter et lokalt busk-træ, saxaul. Stedet er kendt som "De flammende Klipper", som de blev døbt af palæontologen Roy Chapman Andrews i 1922. Det var her, at hans hold som de første i verden fandt et dinosauræg, og det første fund af den kendte dinosaur Velociraptor (kendt fra Jurassic Park-filmen). Samt i hundredevis af andre op til 80 mio. år gamle dinosaurskeletter. Det røde sand er groft, næsten med karakter af konglomorat og danner flotte rødlige sandklipper midt i den gigantiske ørken.

3 timers kørsel.

Overnatning i Ger-lejr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 6

Fra Bayanzag køres nu mod nord og langsomt op mod Karakorum, Mongoliet hovedstad i 1200-tallet. Undervejs kan ses den sjældne sorthovedet trane, som man også kan være heldig at se i Kirgisistan og Phobjikha-dalen i Bhutan om vinteren.

Første dag stopper vi ved Ongi klosteret, Ongyn Khiid som i sin storhedstid havde op mod 1.000 munke og var det største klostersamfund i det sydlige Gobi. Det blev ødelagt under Khorloogiin Choibalsans brutale styre, som i 1930’erne trofast fulgte Stalins fodspor.

3-5 timers kørsel.

Overnatning i Ger-lejr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 7

Vi kører over stepperne og græslandet mod Karakorum. Undervejs kan vi være heldige at besøge en nomadefamilie og smage den klassiske mongolske nationaldrik, airgag – gæret hoppemælk - der til oplysning smager ufattelig dårligt...! Karakorom var hovedstaden i det gigantiske mongolske imperium i 1200-tallet. Området er præget af lange rækker af stupa'er og en talrige pudsigt udseende skildpaddeskulpturer.

Mongoliets store hersker og hærfører, Djengis Khan (Chinggis Khaan) er uden tvivl Mongoliets landsfader. Han rejste aldrig en statue eller efterlod sig ej heller en grav eller anden fysisk historisk efterskrift – men stadig er han uden sammenligning personificeringen og stoltheden i den mongolske historie.

5-7 timers kørsel.

Overnatning i gerlejr.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 8

Erdene Zuu var formodentlig Mongoliets største kloster, opført i 1586. Vi skal se klosteret og museet og selvfølgelig se fine eksempler på den mongolske kloster-ikonografi. Titlen Dalai Lama, der betyder Visdommens Ocean, er for øvrigt en mongolsk titel og kunne stamme fra Karakorum.

Om eftermiddagen rammer vi igen UB – Ulan Bator - og har eftermiddagen fri på egen hånd.

5-7 timers kørsel.

Overnatning på hotel i Ulan Bator

Morgenmad og frokost er inkluderet.

Dag 9

Vi kører til lufthavnen og returnerer til Danmark.

Velkommen hjem

Morgenmad på hotellet og mad på flyet er inkluderet.

Dag 10
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
20. maj. - 19. jun. 2020
20.498,-

20. jun. - 30. jun. 2020
22.498,-

1. jul. - 19. jul. 2020
29.998,-

20. jul. - 16. aug. 2020
22.498,-

17. aug. - 20. sep. 2020
20.498,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Ulan Bator retur på økonomiklasse
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og afgifter
 • Privat engelsktalende lokalguider
 • Privat transport med chauffør (typisk firhjulstrækker)
 • 3 flasker drikkevand (3x0,5 liter) alle dage (er i bilen)
 •   2 nætter på hotel i Ulan Bator i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad i Ulan Bator jf. program
 •   6 nætter i simple Ger lejre med fælles, dog rene og pæne toilet og badefaciliteter
 • Morgenmad, frokost og aftensmad i Ger-lejrene jf program
 • Kamel ridetur på ca 1½ time ved Khongor sandklitter
 • Alle udflugter og rundture med entreer sammen med lokalguiden
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

 OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oven i rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

Praktisk information

Type: Individuel kulturrejse med engelsktalende lokalguide og entreer ved seværdigheder

Individuel tilpasning: Dette er en Kipling skræddersyet rejse med daglig afrejse. Den kan desuden forlænges eller forkortes, dvs. tilpasses efter ønske

Vejret: Ulanbataar

 


Nadam (Nadaam) festivalen:

I Ulan Bator ligger Naadam-festivalen i dagene 11.-13. juli. Det er Mongoliets helt store folkefest, der kulminerer med det store hestevæddeløb på tredjedagen.

På førstedagen er den store åbningsceremoni med danse og præsidentens tale samt en del af de indledende brydningskonkurrencer samt bueskydningskonkurrencerne. Det er klassiske krigerdiscipliner, der stammer helt tilbage til Djenghis Khans tid.

En af de helt store attraktioner er de store hestevæddeløb, der afholdes 45 minutters kørsel fra Ulaanbataar ved Hui Doloon stepperne. Det minder om en gigantisk folkefest med utallige madboder og rendyrket festivalstemning. Der er titusinder af mongoler til de største og vigtigste væddeløb, hvor de 4-5 årige heste rider 25 km i fuld galop.

De er ofter de femårige heste, der er favoritter. Det er utroligt at følge de mongolske ryttere, hvoraf nogle rider de 25 kilometer i fuld galop uden sadel og stigbøjler, men blot en minimalistisk grime.

Som tilskuer ser man kun opløbet, de sidste 2-400 meter og så målområdet, men det er bestemt en stor - og ret støvet oplevelse. Trafikken til og fra Nadam hestevæddeløbet er dog et kapitel for sig selv, overlad det til chaufføren og lad være med at kigge på uret.

Desuden er der folkefest og noget nær en mini-olympiade med den traditionelle mongolske brydning og andre sportsgrene.

Mongoliet under Nadam kan anbefales på det kraftigste! 


Vigtige noter om Mongolietrejser under Nadam festivalen


Den allerstørste seværdighed i Mongoliet er uden tvivl Nadaam festivalen. Og her er alt ofte udsolgt mange måneder i forvejen. Priserne er stærkt øget, og man må påregne en snæver pladssituation. Kontakt os og hør mere om mulighederne for at besøge Mongoliet under Nadaamfesten.


Mongolietrejser - yderligere oplysninger


Mongoliet -  visum og indrejse
Mongoliet har visumpligt, men det er let at få visum til Mongoliet


Penge
Mongoliets valuta hedder Tugrik og 1.000 er i skrivende stund omtrent 3,5 kr.
Der er ATM i UB, men stort set ikke uden for. Det er dog relativt få kontanter, der skal bruges undervejs, mest til lidt drikkevarer og evt souvenirs.
USD er mest gangbar, EUR alternativt. Husk små sedler.


Elektricitet
200 volt med europæiske stik, hvorfor en adapter ikke er nødvendig. I nogle ger-lejre kan man kun lade op i spiseteltet.


Mad
Man skal ikke tage til Mongoliet for at opsøge gourmetmad. Traditionelt spiser mongolerne store mængder kød, men som rejsende får vi dog serveret både salat og grøntsager. Det mongolske køkken er let krydret, og er gedigent og godt i al sin enkelhed.
Det mongolske køkken holder generelt en god hygiejne og der er kun sjældent problemer med maveonde og diarre. Det er naturligvis altid en god idé at holde eventuelle problemer på afstand ved at tage sine egne forholdsregler, fx bør man altid anvende spritgel og kun drikke vand fra flaske.


Rejsesæson Mongoliet
Vejret i Mongoliet er i sagens natur præget af landets placering midt i det store kontinent, dvs. tørt og stabilt. Men vejret kan også ændre sig hurtigt og pludselig blive barskt. Derfor bør man altid medbringe tøj som til en dansk efterårsferie, også selvom sommeren kan være endda meget varm.

Maj-juni og ultimo august til september, mellemsæson:
Vejret er omskifteligt og køligt morgen og aften. Der er meget få besøgende og fantastiske rejsemuligheder, men man skal være klædt på omskifteligt og til tider koldt vejr.

Juli og august, højsæson (samt Naadam-tid):
Vejret er stabilt og varmt med op til 25-27 grader om dagen og svale nætter. Meget behageligt, men som altid i Mongoliet bær man have vindtæt tøj med - og godt med solcreme.
Nadaam festivalen i juli, gør at man skal bestille meget tidligt for at få plads - gerne 7-8 måneder før.

Oktober til primo maj, lavsæson:
Mongoliet har nogle af de hårdeste vintre på kloden. Ikke anbefalelsesværdigt.


Sprog

Generelt taler mongolerne ganske dårligt eller slet intet engelsk. En dygtig engelsktalende guide giver derfor god mening.
Det samme gælder en god og sikker chauffør, som selvfølgelig altid er med på Kiplings mongoliet-rejser.
Russisk er meget udbredt i hele Mongoliet og i de vestligste egne, Kazakh. 

Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik