Før afrejse til Borneo og Malaysia

Et gammelt Borneo-sagn fortæller, at orangutanger oprindeligt var arbejdsuvillige mennesker, der kravlede i træerne og foregav at være uden talesprog. Rejs med til Malaysia og Borneo på den malaysiske del af orangutangens ynglings-ø, og oplev flere af Borneos fantastiske fortællinger. Her på siden giver vi dig alt, hvad du har brug for at vide inden afrejse.

Spring direkte til;

Rejs sikkert på Borneo og i Malaysia

Før afrejse til Borneo og Malaysia, eller til ethvert andet rejsemål, er det en god idé at melde sig på Udenrigsministeriets Danskerliste. Skulle der opstå en alvorlig situation i det land du rejser i, er det nemmere for myndighederne at sende dig vigtig information, når du fremgår på Danskerlisten. Det kan være situationer som naturkatastrofer eller lokale uroligheder.

Kipling Travel på Mount Kinabalu på Borneo

Pas og visum

Du kan rejse visumfrit i Malaysia & på Borneo i 90 dage. Dog bliver dit pas stemplet ved ankomst, hvorfor det er vigtigt, at du har en blank side ledigt i passet. Du skal desuden altid kunne fremvise returbillet eller billet til videre rejse, når du rejser i Malaysia.

Dit pas skal være gyldigt i seks måneder fra indrejsedatoen. Tjek derfor altid op på passets udløbsdato i god tid. Alle regler for pas og visum kan løbende ændre sig. Lav derfor et dobbelttjek på Udenrigsministeriets hjemmeside, før du rejser til Borneo og Malaysia.


Næseabe på Borneo

Vaccinationer

Malaysia og Borneo ligger i Asien, så du er langt væk hjemmefra, når du rejser hertil. Derfor er virus-typer og bakteriesammensætning stærkt afvigende fra det, vores immunforsvar er rustet til i Danmark.

Før afrejse til Malaysia og Borneo bør du forhøre dig med dine læger angående anbefalede vacciner. Du kan også selv tjekke op på gældende anbefalinger via et vaccine-center.


Borneo, Malaysia set oppe fra

Særlige regler på Borneo og i Malaysia

Inden afrejse bør du altid tjekke op på, om der er særlige regler, som gør sig gældende, for det land du rejser til. Det kan du gøre via Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Legitimation

Du skal altid kunne fremvise gyldigt billede-ID. Hav derfor en kopi på dig, men opbevar originalerne et sikkert sted såsom i et pengeskab på hotellet.

Regler for rygning

Det er forbudt at ryge på restauranter, caféer og ved madboder. Forbuddet gælder på indendørs og udendørs. Regler som disse bør altid respekteres. Brud på loven straffes betydeligt hårdere i Malaysia end i Danmark.

Påklædning

Uden for turistområderne bør du sørge for at dække dig til fra skuldre til knæ.

5 løvepoter

Vi tog udgangspunkt i Kiplings store Borneo rejse. Vi ville lave et par ændringer i den oprindelige beskrevne tur og det var intet problem. Hele turen gik som planlagt blev en stor oplevelse. Vi har stor ros til de fire lokale guider, vi har haft i løbet af turen. De var alle meget vidende og engagerede.

- Lars Halfdaner, Trustpilot

Borneos og Malaysias infrastruktur

Lodge på Borneo i Malaysia

Elektricitet og strømstrik

Før afrejse til Malaysia og Borneo skal du have fat i en type G adapter (ofte kaldet en DK til UK-adapter). Der bruges 220 volt / 50 hertz i landet, hvilket er det samme som i Danmark. Du kan derfor roligt oplade dit elektroniske udstyr, uden at det tager skade.


Lodge på Borneo i Malaysia

Internet og telefoni

Både internet- og mobildækningen er overordnet fungerende i Malaysia og på Borneo. Det kan dog svinge en smule, når du bevæger dig væk fra de større byer. Skal du ringe hjem til Danmark, skal du huske at trykke den danske landekode “+45” foran telefonnummeret. Landekoden i Malaysia og i den malaysiske del af Borneo er “+60”.


Båd i vandet ved Borneo

Transport

På vores rejser til Borneo og Malaysia arrangerer vi alt transport til og fra lufthavnen samt mellem de steder vi skal besøge og overnatte ved. Du skal derfor kun tænke på transport til de steder, du ønsker at opleve på de dage, der foregår på egen hånd.

Det er muligt at leje bil, men det er ikke noget, vi anbefaler. Særligt i de store byer er trafikken ret kaotisk. Både biler og vejnetværk er ofte i dårlig stand. Vær også opmærksom på at trafikken foregår som venstrekørsel.

Kom tættere på befolkningen

Sprog

Det officielle sprog i Malaysia og på Borneo (den malaysiske del) er malajisk. Sproget læner sig meget op ad det indonesiske sprog. I alt tales der 138 forskellige sprog i Malaysia. Mange af disse er austronesiske sprog, hvorfor de er tæt beslægtede med malajisk.

Som turist i Malaysia og på Borneo er engelsk tilstrækkeligt. De fleste indfødte har engelsk som deres andetsprog. Førhen var engelsk det officielle administrationssprog. Historiske raceuroligheder i 1969 ændrede på dette, og i dag er malajisk det officielle administrationssprog.

Her er par gloser, du kan øve hjemmefra:

Godmorgen Selamat Pagi
Tak for mad Terima kasih untuk makanan
Hav en god dag Selamat hari raya
Kystkant ved malaysiske Borneo

God skik i landet

Fotografering af lokalbefolkningen

Ud af respekt bør du altid bede om lov, før du fotograferer lokalbefolkningen. De fleste malaysiere vil være helt ok med det. Nogle dyrker en religion, hvor det giver ulykke at blive foreviget på billeder, og de vil derfor frabede sig at blive fotograferet.

Hils med højre hånd

I Malaysia og på den malaysiske del af Borneo anses venstre hånd som værende uren. Når du hilser eller tager imod noget, bør du altid bruge din højre hånd.

Anstændig opførsel

Malaysiere er et yderst selvbehersket folkefærd. De bryder sig ikke om udvisning af store følelser eller kropslig, kærligt kontakt i det offentlige rum.

Øvrig praktisk information

Dværgelefant på Borneo

Valuta

Den malaysiske valuta hedder malaysisk ringgit (MYR). I stedet for at veksle til MYR før afrejse, kan du blot medbringer amerikanske dollars (USD) eller euro (EUR). Begge slags valuta modtages de fleste steder i Malaysia - både på Borneo og på fastlandet.

Hævekort modtages også ofte som betalingsmulighed, så medbring gerne et. Når du betaler med kort, så vælg lokal valuta (MYR). Så sparer du gebyr for omveksling. Du kan ikke veksle MYR tilbage til DKK i Danmark.


Solnedgang på Borneo

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Malaysia og Danmark er 6-7 timer, afhængigt af hvornår du rejser. Fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober (sommertid) er Malaysia seks timer foran. Fra sidste søndag i oktober til sidste søndag i marts (vintertid) er det malaysiske ur syv timer foran.

Vigtige punkter på pakkelisten

 • DK til UK-adapter

  Strømstik i Malaysia er anderledes end herhjemme. Medbring en stikdåse, hvis du vil oplade mere udstyr samtidigt uden behov for flere adaptere.

 • Regnslag

  Den malaysiske del af Borneo har masser af regnskov, tropisk klima og luftfugtighed på 80 % hele året. Regn kan ikke undgås. Det er en del af oplevelsen.

 • Lommelygte

  Strømmen kan svigte, og så er en lommelygte rar at have på sig.

 • Turtaske

  En turtaske giver dig mulighed for at pakke det essentielle til dagen, når du skal på udflugt.

Tre uundgåelige oplevelser på Borneo

Orangutanger ved Sepilok på Borneo

Sepiloks orangutanger

Vi deler 97 % af vores DNA med de orange, træklatrende aber. “Skovmennesket” kaldes de. Orangutangen er i dag en truet dyreart.

Sepilok Rehabilitation Center hjælper orangutanger, der tidligere har været holdt i fangenskab, tilbage til livet i regnskoven.

Hængebroer i Poring på Borneo

Trætopsvandring i Poring

Vil du se regnskoven oppefra? Så tag på vandretur via de 50 meter lange hængebroer, som binder Borneos trætoppe sammen.

Naturen i Poring-området er præget af Hot Springs. Tage en dukkert i de naturligt opvarmede kilder omringet af velduftende hibiscus.

Kipling Travel på Mt. Kinabalu på Borneo

Mt. Kinabalu

Bjergenes høje tinder har altid draget Kipling Travel. Oplevelsen af at stå side om side med noget så majestætisk som Mt. Kinabalu er magisk.

Om du vil bestige Mt. Kinabalu, tage på trek i de mange bjergspor, eller nyde naturen og dyrelivet ved foden, så kan vi arrangere det for dig.