Kultur i Vietnam

Vietnam har en af verdens mest fænomenale kulturer, der er blevet påvirket gennem mange års kolonitid, krig og tilvandring. Rejser du til et fremmed land, med så stor kulturforskel fra Danmark, er det belejligt at vide basale elementer i denne. Herunder kan du læse mere om religion og filosofi, folkeslag, takt og tone, mad, påklædning og højtider, således du er klar til din Vietnam rejse.

Folkeslag i Vietnam

Rejser til Vietnam, åbner dørene for mange af landets minoriteter - blandt andet H’Mong, Yao, Zhuang, Hani, Lahu og Miao folket. Vietnam er et multietnisk land med over 50 forskellige minoritetsgrupper, hver med sit eget sprog, livsstil og kulturelle kulturarv. Med Kipling Travel, rejser vi i området Sapa, hvor du kan møde den mindre minoritetsgruppe Red Dao og den største i området H’mong.

H’mong er en befolkningsgruppe, der lever i bjergrige egne af Vietnam. Oprindeligt stammer H’mongfolket fra det sydlige Kina, hvorfra de udvandrede i det 18. århundrede og rejste sydpå til bakke-og bjergrigeområder i den nordlige del af Sydøstasien.

Flere moderne elementer, såsom elektricitet, medicin, uddannelse og øget turisme har skabt en stor fordel for de etniske minoriteter. Udviklingen har dog også svækket århundrede gamle kulturelle traditioner, som kun nogle minoriteter stadig holder stærkt fast i.

Takt og tone

Vietnam er et meget nemt rejseland, hvor beboerne er yderst imødekommende og hjælpsomme. Ligesom i andre lande i regionen, er kommunikationen indirekte, baseret på respekt gennem kropssprog. Som rejsende bør man derfor undgå at råbe op, skælde ud eller vise vrede, da det sidestilles med at tabe ansigt.

Ifølge vietnamesisk kultur, anses det som respektfuldt at tage skoene af, når du besøger templer. Vietnameserne går konservativt klædt - trods varmen. Det er derfor bedst ikke at vise for meget hud. Besøger du religiøse steder, bør du især klæde dig derefter.

kulturel påklægning

Påklædning

Størstedelen af etniske grupper i Vietnam har deres egen påklædning, som afspejler deres unikke kulturelle identitet. Deres tøj er ofte dekoreret med livlige mønstre i prangende kontrastfarver, lavet af naturlige fibre - ramie, silke, ananas garn eller bomuld.

Den traditionelle påklædning for mænd var hvide bukser, brune toppe med tørklæde og sandaler eller træsko kaldt “guoc”. For kvinder, var det mere kompliceret og farverig påklædning, med en sort nederdel og hvid overdel som underkjole. Yderligere havde kvinderne en kjole med fire lag i farverige kombinationer og en hovedbeklædning foldet af et tørklæde.

I mellemtiden er den officielle påklædning i landet ændret. Mænd er klædt i uniform og kvinder bærer den yndefulde Ao Dai kjole. Med en stigende udvikling i kulturen, bliver det vietnamesiske tøj mere alsidigt. Dette afspejles specielt i storbyerne blandt unge mennesker, grundet en højere grad af integration fra vestlige kulturer.

Vietnamesisk mad og specialiteter

kulturel mad i vietnam
kulturel mad i vietnam

Vietnamesisk mad indbefatter fundamentale fødevarer fra Vietnam, i en kombination af fem grundlæggende smage - også kaldet ngu vi. Almene ingredienser omfatter fiskesauce, rejepasta, soja, ris, friske krydderurter, frugt og grøntsager. Med en hårfin balance mellem urter, kød og en selektiv brug af krydderier, betragtes det vietnamesiske køkken som et af de sundeste verden over.

Den vietnamesiske kultur respekterer et balanceret regelsæt, og lige såvel udøver man dette i det vietnamesiske køkken. Udover fem grundlæggende smagssanser, inkluderer det også relationen til menneskets organer (ngu tang), farven på maden (ngu sac), de sanselige indtryk (ngu giac) og næringsstoffer (ngu chat). Herunder inddelt med de fem ying-yang elementer - træ, ild, jord, metal og vand.

Når rejsen går til Vietnam, er det umuligt at gå en blok uden at se en flok slubre den populære Pho-suppe i sig. I Hanoi anser man Cha ca til at være så exceptionel en ret, at der er en gade i hovedstaden dedikeret til disse bidder af fisk. Cao lau, en svinekødsret med nudler fra Hoi An, er en imitation af de forskellige kulturer der besøgte handelsbyen i sin stortid.

Højtider i Vietnam

I Vietnam fejrer man både traditionelle helligdage, som er blevet fejret i tusinder af år, og moderne helligdage der er importeret fra de vestlige lande. Blandt vigtige traditionelle helligdage, er Lunar nytår - Tet. Her får man kultur ind under huden, når man oplever hvordan familier fejrer deres kærlighed til hinanden og deres forfædre.

Rejser du til landet den 2. september, som er landets nationaldag, for at mindes uafhængighedserklæringen af Frankrig, kan du opleve storslåede landsdækkende parader. Hele gader bliver lyst op af røde flag og fyrværkeri overtager himlen i de sene aftentimer.