Vietnam historie

Landets historie tæller både krig og kolonisering. Fortællingen er barsk, men historien har taget en smuk drejning. Trods en dyster fortid, står vietnameserne i dag med løftede hoveder, samlet som én befolkning.

Rejser til Vietnam præges af landets utrolige, facinerende og dramatiske historie. Vietnam åbnede mange handelsmuligheder, på tværs af oceanerne, og var derfor i sigtekornet på mange stormagter.

Historien efterlader stof til eftertanke, da den indebærer en af verdens mest intense krige, som først havde sin afslutning kort inden det 21. århundrede.

Rismarkerne i Vietnam
Børn i Vietnam som fisker

Historisk oprindelse

Det er ikke helt klarlagt, hvotil den vietnamesiske befolknings oprindelse skal spores. Vietnams historiske identitet menes at være opstået mellem 200 år før kristus og 200 år efter.

Efter Tang Dynastiets opløsning, etableres Dai Viet-riget i begyndelsen af 900-tallet, som blev forsøgt overtaget af mongolske og kinesiske invasionsgrupper. Riget ekspanderede mod syd til Champa-riget dernæst til Mekong-deltaet.

I 1802 blev Vietnam samlet under et, med Nguyen-familiens leder, der gjorde Hue til hovedstad i det nye rige Viet Nam - kejser Gia Long.

Tiden som fransk koloni

Foreningen af ét samlet rige holdt dog ikke ved længe. Allerede i 1858 blev Vietnam erobret af Frankrig. Her blev den franske koloni delt op i tre vietnamesiske dele - Tonkin, Annam og Cochinkina. Denne historiske tid medførte flere moderne industrier, blandt andet tekstil, øl, cementproduktion og minedrift.

Store jordejendomme blev erobret af franske magter, og inddraget til risdyrkning - i særdeleshed Cochinkina. En stor del af risen blev eksporteret til kinesiske mellemmænd og rismølleejere. Desuden voksede bilindustrien i de vestlige lande, der medførte en stor gummiproduktion på franske plantager fra 1920’erne.

I den japanske besættelse under 2. verdenskrig, kom der atter gejst i uafhængighedsbevægelsen. Efter Japans kapitulation, udråbte Ho Chi Minh Den Demokratiske Republik Vietnam uafhængigt, den 2. september 1945. Frankrig nægtede uafhængigheden, som førte til krig mellem parten og Viet Minh. Et afgørende militært nederlag i 1954, tvang omsider Frankrig ud af Indokina.

Gangbro i Vietnam

Vietnamkrigens historie

Vietnamkrigen havde en betydelig indflydelse på landets historie. Krigen lå i forlængelse af den langvarige kamp for selvstændighed fra kolonimagten Frankrig, og begyndelsestidspunktet er derfor svær at tidsfæste.

Det kommunistiske Nordvietnam og Sydvietnam med USA i ryggen brød i krig i 1955 efter mange års stridigheder. Det var en tid med militære kup, talrige bombetogter og et land så usikkert og forfaldent, at det er helt svært at forestille sig i dag.

Fredsforhandlinger

De menneskelige omkostninger i Vietnam var forfærdelige. Hemmelige fredsforhandlinger i 1968 i Paris, skulle vise sig at blive en længere proces. På trods at et overlegent Nordvietnam, fortsatte Nixon med hemmelige bombninger af Cambodja og Laos, for at svække forsyningslinjerne i nord.

Først i 1973, lykkedes det at få alle involverede parter til at underskrive en fredsaftale. I 1975, næsten 30 år efter Ho Chi Minh erklærede landet uafhængigt, blev Vietnam genforenet under ét styre. Flere millioner vietnamesere blev dræbt og såret under krigen, 58.000 amerikanske soldater mistede livet, og mere end 300.000 blev såret.