Vietnam historie

Landets historie, breder sig over et spektrum af krig og kolonisering. Vietnams historie, er ikke en dans på roser - tværtimod har landet gennemgået mange barske tider. Trods en dyster fortid, står vietnameserne i dag med løftede hoveder, samlet som én befolkning.

Med rejser til Vietnam, vil dine oplevelser i stor grad være præget af landets utrolige, facinerende og dramatiske historie. Vietnam åbnede mange handelsmuligheder, på tværs af oceanerne, og derfor havde stormagterne deres sigtekorn på det lille land – med tragiske konsekvens for den befolkning, der levede i landet.

Vietnams historie er i særdeleshed noget specielt. Den efterlader virkelig stof til eftertanke, da den indebærer en af verdens mest intense krige, som først havde sin afslutning kort inden det 21. århundrede.

Historisk oprindelse

Det er ikke helt klarlagt, hvornår oprindelsen af befolkningen i Vietnam fandt sted. Vietnams historiske identitet menes opstået mellem 200 år før kristus og 200 år efter, med en stor indflydelse af alsidige kulturelementer.

Efter Tangdynastiets opløsning, etableres Dai Viet-riget i begyndelsen af 900-tallet, som både blev prøvet overtaget af mongolske og kinesiske invasionsgrupper. Riget ekspanderede mod syd til Champa-riget og senere længere syd til Mekong-deltaet. Den reelle magt blev delt mellem familierne Trinh i nord og Nguyen i syd.

I 1802 blev Vietnam samlet under et, med Nguyen-familiens leder, der gjorde Hue til hovedstad i det nye rige Viet Nam - kejser Gia Long.

Tiden som fransk koloni

Foreningen af ét samlet rige holdt dog ikke ved længe. Allerede i 1858 blev Vietnam erobret af Frankrig. Her blev den franske koloni delt op i tre vietnamesiske dele - Tonkin, Annam og Cochinkina. Denne historiske tid medførte flere moderne industrier, blandt andet tekstil, øl, cementproduktion og minedrift.

Store jordejendomme blev erobret af franske magter, og inddraget til risdyrkning - i særdeleshed Cochinkina. En stor del af risen blev eksporteret til kinesiske mellemmænd og rismølleejere. Desuden voksede bilindustrien i de vestlige lande, der medførte en stor gummiproduktion på franske plantager fra 1920’erne.

I den japanske besættelse under 2. verdenskrig, kom der atter gejst i uafhængighedsbevægelsen. Efter Japans kapitulation, udråbte Ho Chi Minh Den Demokratiske Republik Vietnam uafhængigt, den 2. september 1945. Frankrig nægtede uafhængigheden, som førte til krig mellem parten og Viet Minh. Et afgørende militært nederlag i 1954, tvang omsider Frankrig ud af Indokina.

Vietnamkrigens historie

Man kan ikke komme uden om vietnamkrigen, der har haft en betydelig indflydelse, når man snakker om landets historie. Krigen lå i forlængelse af den langvarige kamp for selvstændighed fra kolonimagten Frankrig, og begyndelsestidspunktet er derfor svær at tidsfæste.

Det kommunistiske parti i nord opgav i 1959 ideen om, at genforene Vietnam med politiske midler. I samarbejde med andre oppositionsgrupper og støtte fra Nordvietnam, trænede og udrustede man guerillaer til væbnet krig mod styret i syd.

Stridighederne lå mellem det kommunistiske Nordvietnam og deres allierede FNL, på den ene side og Sydvietnams regering og USA på den anden side. Militære kup fandt sted under præsident Kennedy, engagementet voksede efter Lyndon B. Johnsons tiltrædelse med talrige bombetogter og endnu flere bombardementer med Nixon ved roret.

Fredsforhandlinger

De menneskelige omkostninger i Vietnam var forfærdelige. Hemmelige fredsforhandlinger i 1968 i Paris, skulle vise sig at blive en længere proces. På trods at et overlegent Nordvietnam, fortsatte Nixon med hemmelige bombninger af Cambodja og Laos, for at svække forsyningslinjerne i nord.

I udgangen af 1971, overlod amerikanerne kampen på landjorden til den sydvietnamesiske hær, men var yderst aktive i luften. Da forhandlingerne var fastgroet, gennemførte amerikanerne 11 dages regulære terrorbombardementer af Hanoi. Først i 1973, lykkedes det at få alle involverede parter til at underskrive en fredsaftale.

I 1975, næsten 30 år efter Ho Chi Minh erklærede landet uafhængigt, blev Vietnam genforenet under ét styre. Flere millioner vietnamesere blev dræbt og såret under krigen, 58.000 amerikanske soldater mistede livet, og mere end 300.000 blev såret.