Kultur på Sri Lanka

Sri Lankas kultur er gennem mange år blevet påvirket af den vestlige verden gennem deres historie. Dette kombineret med udbredt brug af engelsk og enorme besøgelsesværdige kulturskatte, kan give et forkert indtryk af hvad denne fantastiske ø virkelig er indebærer. Bevæg dig et lag dybere og tag på rejse til Sri Lanka og få en helt fænomenal indsigt i kulturen. På denne side kan du læse mere om religion og filosofi, folkeslag, takt og tone, mad, påklædning og højtider, således du er klar til din næste Sri Lanka rejse.

Folkeslag på Sri Lanka

Befolkningen på Sri Lanka består af primært af tre etniske grupper, der fordeles på to sprog. Majoriteten på omkring 74% taler singalesisk og er primært buddhister. Den tamilsk-talende minoritet udgør består af 26% af den samlede befolkning. Fordelingen er henholdsvis 12,6% tamiler indfødt på Sri Lanka, 5,6% er de indiske tamiler og 7,4% er muslimer.

De indiske tamiler, ankom til øen i 1800-taller under det britiske kolonistyre, for at arbejde på te-, kaffe- og gummiplantagerne i det centrale højland. Både denne minoritet og de indfødte tamiler er primært shaiva-hinduer, hvilket betyder at de ser Shiva som den centrale gud, mens 5% er kristne.

Det tamilsk talende muslimer, er de såkaldte Moors - et navn som stammer helt tilbage fra kolonimagten Portugal. Her gav de muslimer, der boede på øen navnet, da de ankom i begyndelsen af 1500-tallet. Muslimernes oprindelse er henholdsvis Java og Indien.

Takt og tone

Når du rejser i Sri Lanka vil du opleve et hjertevarmt folkefærd, som tager imod dig med gæstfrihed. Som mange andre kulturer i asien, er det velset at man tager skoene af, når man besøger templer, moskéer eller private hjem. Derudover er det velset at dække skuldre og ben når du træder ind i de Buddhistiske templer på Sri Lanka.

Sri Lanka, hvis kultur er baseret på familie grupper og tæt knyttede landsbysamfund, hvor alle kender alle. Naturlig nysgerrighed normalt udtrykker sig i en form af endeløse spørgsmål. Det er vigtigt at forholde dig høflig og huske, at enhver uhøflighed har en potentiel negativ indvirkning.

Kulturel Sri Lankansk dans

Påklædning

Der er ingen national beklædning på Sri Lanka, men den mest populære påklædning er en sari for kvinder og sarong for mænd. Traditionerne for mænds påklædning er meget simpel og klar - mænd i alle aldre bærer en sarong og bukser.

Det er derimod mere kompliceret med kvinderne. National beklædning afhænger meget af alder, civilstatus og begivenheden for kvinderne på Sri Lanka, men ofte bruger de en Kandyan Osari eller Kandyan Saree, som er en form for sari. Denne afhænger igen forskelligt af det regionale særpræg, men skal være meget farverig, lys og udsmykket.

Der er også beklædning som Redda Hatte, der er en modificering af Javanese Kabu kain. En Redda er et 2,5 meter langt stykke stof, der er viklet rundt om kvindens talje. En Hatte er en bluse, med en rund eller v-formet halsudskæring.

Mad og specialiteter på Sri Lanka

Sri Lankas køkken er blevet influeret gennem mange historiske og kulturelle faktorer, men er i høj grad beslægtet med mad fra Indien. I dag er nogle af de mest basale fødevarer i det srilankanske køkken ris, kokos og krydderier. Krydderier bliver især brugt i stor udstrækning, grundet landets tidligere status som krydderi producent og handelsstation over flere århundreder. Brugen af friske urter og krydderier gør retterne ekstra smagfulde, men også stærke.

Selvom Sri Lankas specialiteter i stor grad stammer fra Indien, er det på mange måder helt anderledes. De centrale retter i Sri Lanka er kogt eller dampet ris, serveret med karry af fisk, kylling, oksekød, får eller ged. Retter er ofte ledsaget af frugter eller grøntsager, med chutney eller sambal, som er en stærk sovs primært lavet på chili.

Højtider på Sri Lanka

Mange af Sri Lankas højtider er baseret på den buddhistiske kalender, som er en månekalender. Tidspunkterne for højtiderne bliver derfor udregnet år for år, og vil ikke som vi kender det have en fast dato. En buddhistisk højtid begynder også med et besøg til det lokale tempel, hvor der medbringes mad som offergaver til munke, der til gengæld giver en prædiken om dharma. Dernæst reciterer man De Fem Forskrifter, beder eller mediterer.

Rejser du til Sri Lanka omkring første fuldmåne i marts, vil du opleve højtiden Sangha-dag, som primært bliver fejret på Sri Lanka. Ordet sangha kan både refererer til munke og lægfolk, men afholdes Sangha-dagen til ære for munkeordenen.Ved denne højtid samles man i det lokale tempel med mad og gaver til munkene, hvor man efter går rundt om et billede af Buddha eller går gennem templet tre gange - Èn gang for hver af buddhismens tre juveler Buddha, Dharma og Sangha.