Kultur på Sri Lanka

Sri Lankas kultur er gennem mange år blevet påvirket af den vestlige verden grundet kolonitiden i landet. Kombineret med et udbredt brug af engelsk og travle turistområder kan man hurtigt danne sig et forkert indtryk af, hvad denne fantastiske ø i virkeligheden indebærer.

Bevæg dig et lag dybere ind i det eventyrlige land og tag på rejse til Sri Lanka. Kipling Travel sørger for at give dig en helt fænomenal indsigt i kulturen og landets gribende historie. På denne side kan du læse mere om religion og filosofi, folkeslag, takt og tone, mad, påklædning og højtider. Således bliver du klædt på til din næste Sri Lanka rejse.

Folkeslag på Sri Lanka

Sri Lankas befolkning består primært af tre etniske grupper med to primære modersmål. Majoriteten er buddhister og taler singalesisk. Den tamilsk-talende minoritet består af 12,6% tamiler indfødt på Sri Lanka, 5,6% indiske tamiler og 7,4% muslimer.

De indiske tamiler kom til Sri Lanka under det britiske kolonistyre som arbejdere på te-, kaffe-, og gummiplantagerne i højlandet. Både denne minoritet og de indfødte tamiler er primært shaiva-hinduer. Det betyder, at de ser Shiva som den centrale gud.

Det tamilsk talende muslimer, er de såkaldte Moors - et navn som stammer fra kolonimagten Portugal. Her gav de muslimer, der boede på øen navnet, da de ankom i begyndelsen af 1500-tallet. Muslimernes oprindelse er henholdsvis Java og Indien.

Takt og tone

På rejser i Sri lanka møder du et hjertevarmt og traditionelt folkefærd. Det er velset at man tager skoene af, når man besøger templer, moskéer eller private hjem. Derudover skal du dække skuldre og ben, når du besøger templerne på Sri Lanka.

Sri Lankas kultur er baseret på familiegrupper og tæt knyttede landsbysamfund. Nysgerrighed er derfor naturligt, og udtrykker sig i endeløse spørgsmål. Selvom det kan virke overvældende, så sørg for at forholde dig høfligt.

Kulturel Sri Lankansk dans

Påklædning

Der er ingen national beklædning på Sri Lanka, men kvinder bærer gerne sari, og mænd bærer typisk sarong. Traditionerne for mænds påklædning er meget simpel og klar - mænd i alle aldre bærer en sarong og bukser.

Kvindernes påklædning er mere kompliceret, da den afhænger af alder, civilstatus og begivenhed. Ofte bruger de en Kandyan Osari eller en Kandyan Saree. Denne afhænger af regionale særpræg, men skal være meget farverig, lys og udsmykket.

Der er også beklædning som Redda Hatte, der er en modificering af Javanese Kabu Kain. En Redda er et 2,5 meter langt stykke stof, der er viklet rundt om kvindens talje. En Hatte er en bluse, med en rund eller v-formet halsudskæring.

Mad og specialiteter på Sri Lanka

Sri Lankas køkken er blevet influeret gennem mange historiske og kulturelle faktorer, men er i høj grad beslægtet med mad fra Indien. I dag er nogle af de mest basale fødevarer i det srilankanske køkken ris, kokos og krydderier. Krydderier bliver især brugt i stor udstrækning, grundet landets tidligere status som krydderi producent og handelsstation over flere århundreder. Brugen af friske urter og krydderier gør retterne ekstra smagfulde, men også stærke.

Selvom Sri Lankas specialiteter i stor grad stammer fra Indien, er det på mange måder helt anderledes. De centrale retter i Sri Lanka er kogt eller dampet ris, serveret med karry af fisk, kylling, oksekød, får eller ged. Retter er ofte ledsaget af frugter eller grøntsager, med chutney eller sambal, som er en stærk sovs primært lavet på chili.

Højtider på Sri Lanka

Mange af Sri Lankas højtider er baseret på den buddhistiske kalender, som er en månekalender. Tidspunkterne for højtiderne bliver derfor udregnet år for år, og vil ikke som vi kender det have en fast dato. En buddhistisk højtid begynder også med et besøg til det lokale tempel, hvor der medbringes mad som offergaver til munke, der til gengæld giver en prædiken om dharma. Dernæst reciterer man De Fem Forskrifter, beder eller mediterer.

Rejser du til Sri Lanka omkring første fuldmåne i marts, vil du opleve højtiden Sangha-dag, som primært bliver fejret på Sri Lanka. Ordet sangha kan både refererer til munke og lægfolk, men afholdes Sangha-dagen til ære for munkeordenen.Ved denne højtid samles man i det lokale tempel med mad og gaver til munkene, hvor man efter går rundt om et billede af Buddha eller går gennem templet tre gange - Èn gang for hver af buddhismens tre juveler Buddha, Dharma og Sangha.