Trekking gennem Markha dalen i Ladakh

Den klassiske trekkingtur i Ladakh - gennem bjergpas til den tibetanske højslettes små oasebyer


Fra København om eftermiddagen mod Indien.

Mad på flyrejsen er inkluderet.

Dag 1

Vi ankommer tidlig morgen i Delhi og flyver så snart det er muligt videre mod Leh. Flyveturen går over slettelandet og de sydlige bjerge med Spiti til højre og Himachal Pradeshs hovedland til venstre. Undervejs ses Tso Morari-søen og de 7.000 meter høje tvillingebjerge Nun og Kun. Midt på sommeren er det årstid for monsunen, så der er sikkert mange skyer. Flyveturen tager ca. én time, hvorefter flyet dykker ned i Indus-dalen for at lande i Leh, som ligger i 3.500 meters højde.

Her mærkes Ladakhs specielle bjergklima med det samme, luften er krystalklar og frisk. En kort køretur bringer til det centrale Leh og det lille, hyggelige hotel. Resten af dagen bruges på at akklimatisere og tilvænne sig højden. Her er der mulighed for at gå en stille tur, drikke ufattelige mængder te, kaffe, vand eller sodavand og hvile i hotellets hyggelige gårdhave.

Overnatning i Leh.

Morgenmad er inkluderet.

Likir-trekket

Ret beset ligger Leh i Centralasien, da Indus-floden udgør skellet mellem Sydasien og Centralasien. Leh var da også en kendt karavaneby på silkevejen, mellem Kina og Indien. Vejen gik over Changlung og Karakorum passene for at komme til Khotan og Yarkand i Sinkiang (Kinesisk Turkestan). Ladakh var et selvstændigt kongerige i knap 1000 år. Omkring år 900 løsrev en adelsslægt sig fra Tibet og etablerede et nyt rige i den øvre Indus-dal, hvor Leh ligger. Den tibetanske buddhisme fik en storhed og ny opblomstring i Ladakh. Der blev opført utallige klostre og klostersamfund. Der kom dog også krige og i midten af det 19. århundrede blev Ladakh invaderet af muslimske styrker fra Kashmir. I dag er Ladakh det nordøstligste hjørne af delstaten Jammu og Kashmir.

Hovedstaden Leh virker som en blanding af en rendyrket tibetansk by og en indisk basar, der hviler en herlig stemning i byen og der kan bruges mange timer på at gå i gaderne, på markeder og i gyderne.

Overnatning i Leh.

Morgenmad er inkluderet.

Markha Valley

Der bor ca. 25.000 mennesker i Leh og man føler rigtig, man er kommet på ”landet” efter Delhis hektiske liv. I gaderne er der muslimske kvinder og mænd, hinduer, men mest fremtrædende er den tibetanske befolkning, der vandrer rundt med deres traditionelle chuba’er.

De mere nomadiske folk ses også og indimellem ses også Dard-folket, som bor i den ”lave” Dha Hanu-dal nordvest for Leh. De er udsmykket med flotte bronzesmykker og blomster i håret og har oftest blå øjne. I byen er der moskeer og utallige buddhistiske klostre og templer. Over det hele troner kongens gamle palads fra midten af 1600-tallet sig, tomt, dog en prægtigt miniudgave af Potala i Tibet.

Overnatning i Leh.

Morgenmad er inkluderet.

Markha trek

Trekkingturen gennem Markha Valley er ganske fantastisk, men vi må ikke glemme højden.

Derfor er gennemførselsprocenten afgørende og netop derfor har vi en sikkerhedsdag til akklimatisering i Leh inden morgendagens afgang mod Markha trekket.

Overnatning i Leh.

Morgenmad er inkluderet.

Leh - Ladakhs hovedstad

Nu går det mod bjergene. Fra Leh køres sydvestover til Spituk, hvor et af Ladakhs første Gelugpa-klostre ligger. Ved at følge Indus nås Zinchen Gorge. Efter 4-5 timer nås første lejr i Zinchen, som ligger i 3.200 meters højde.

Kulturelt og geografisk ligner Ladakh fuldstændig Tibet. Den tibetanske buddhisme eksisterer her i sin folkelige form med mange ritualer, som stammer fra den førbuddhistiske, animistiske religion bön. Magi og mystik er en uadskillelig del af hverdagen og hele det rituelle liv er blandt de vigtigste ingredienser i livet. Buddhistiske chötener, roterende bedemøller og blafrende bedeflag smykker de stier, der fører ind i afsides dale og landsbyer. Befolkningen er yderst gæstfri, trods deres barske liv i omgivelser, hvor der om vinteren kan blive ned til -40 grader.
Vi fortsætter dybere ind i bjergene og når ind i Hemis National Parken. De næste dage er det slet ikke umuligt at se bharal – blåfår – der er sneleopardens foretrukne byttedyr. Det går videre ud af slugten og mod større bjerge. Med ét dukker de første bedeflag op – og den lille landsby, Rumbak, som ligger i 3.750 meters højde. Her kan man være en anelse mærket af højden.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

trekking-i-Markha

Efter de to korte dage i starten er alle ved at være fuldt akklimatiseret. Turen fortsætter ”opstrøms” til en lille mølle og videre til Yurutse, der knap nok kan kaldes en bygd. For at få så let en dag over Ganda La-passet som muligt, går det op over nogle bygmarker til Base Camp, hvorfra der er en storslået udsigt til bl.a. Stok Kangri på 6.153 meter.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 7

En stille, men alligevel krævende tur fører os langsomt op nær de 5.000 meter. Her ses måske yak-okser. I pashøjden er en lille varde og fabelagtige udsigter til Stok- og Zanskar-bjergene. Efter en lille pause i den tynde luft fortsættes gennem de mægtige landskaber. Under nedstigningen ses relativt ofte murmeldyr. På vandringen passeres et par nedlagte huse og det går gennem en tør dal for til sidst at nå til Shingo 4.200 meter.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

camp-i-Markha-dalen

Vandringen følger en lille canyon med flotte klippeformationer og floden Shingo Nala, hvor der er en del overrisling lige inden ankomsten til Skiu i 3.400 meters højde. Skiu ligger på nordsiden af Markha-floden og der er en flot gompa, som vi gør et forsøg på at få åbnet. Umiddelbart efter Skiu nås Markha-dalen, der er langt fladere – og laaangt varmere end hidtil. 30 grader i solen er slet ikke unormalt. Vandringen følger Markha-floden til den lille sæterbygd, Chalak i 3.000 meters højde.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 9

Hvis man taler om et typisk Ladakh, må denne del af Markha-dalen komme på en klar førsteplads. Turen går gennem de flotteste åbne dalstræk, der er små marker og byerne fremstår som det, de er – nemlig små oaser. Videre gennem Tunespa og turens mest imponerende bjerg, Kang Yatse på 6.400 meter begynder at tage horisonten.

Markha er dalens hovedby, der er et flot, lille kloster og byen er typisk tibetansk. Husene er kendetegnende for den tibetanske kulturs udbredelse. De er to etager med en gård i midten. Den underste del bruges til opbevaring og forråd samt kreaturer. En stige hugget ud af en træstamme fører op til 1. salen, hvor der er beboelse. Øverst, på de smukt lerstampede tage, kan man nyde den stærke og varmegivende sol. Her opbevares ting til tørre samt brænde bl.a. velduftende enebærkviste.

På nogle huse er der fårehorn over dørene og Zor, som er dæmonfælder. Som så mange steder i den tibetanske kultursfære, holder befolkningen i Chele de store sorte (og bidske) tibetanske hunde, mastiff. De fleste står gudskelov lænket.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

trekking-i-Markha-dalen

Dalen skifter konstant karakter. Ikke langt fra et flot klippespir, der udgør indgangen til en svær og krævende trekkingtur til Zanskar, ligger den flotte Stacha (Umlung) gompa. For de energiske er den ekstra time turen værd.

Trekket kommer gennem masser af agerområder i denne tørre alpinørken. Der er overrisling og man kan være heldig at se vandstær i de små vandløb. Efter 7-8 timers gang nås Hankar og relativt kort efter drejer ruten op ad Nimaling Chu-dalen for at ende ved Tahungtse i 4.150 meters højde, hvor der bliver slået lejr.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 11

Turen stiger ganske vedvarende bag Tahungtse. Det går mod sydøst med udsigt til et flot klippespir mod nord. Turen kommer forbi adskillige mani-vægge og en lille bjergsø, hvor vejen til Kang Yatse Base Camp stikker fra. Her fortsætter det op i turens landskablige højdepunkt; det store ødeland ved Nimaling sletten i 4.700 meters højde. Utallige af de små telte, der er set undervejs, er syet af brugte faldskærme fra den indiske hær. I Nimaling kommer de lokale og græsser deres dyr. I perioder er der et te-telt; men fælles er, at de alle bruger udslidte faldskærme som telte. Der slås lejr på den store Nimaling slette.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

trekking

Fra Nimalingsletten går i østover på en smuk, opstigning til Gongmaru La passet i 5.100 meters højde som vi når efter 2-3 timers gang. Fra pashøjden og de mange bedeflag, er der flotte udsigter. Mod syd tårner Kang Yatze toppen sig op og længere bagude ligger Zanskar bjergkæden, hvor Nun og Kun er de højeste toppe.

Nedstigningen er nærmest mere anstrengende, end opstigningen og indtil Chogdo er den til tider ganske stejl. Sidenhen går vi gennem et dalområde, hvor vi flere gange har set Blåfår (Bharal), en gede-antilope som er sneleopardens primære byttedyr. Langsomt kommer vi ind mod Shang Sumdo i 3.660 meters højde.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 13

Trekket slutter ved den lille jeepvej, hvor der er afhentning og evt. kørsel via det berømte Hemiskloster, til Leh, og hotellet - og et varmt bad. Eftermiddagen i Leh.

Overnatning i Leh.

Morgenmad og frokost er inkluderet.

Dag 14

Vi flyver fra Leh til Delhi, hvor vi på flyturen har en storslået udsigt til Stok Kangri. Vi ankommer til Delhi Indiens gigantiske hovedstad med omkring 13 millioner indbyggere. Ikke mindre end otte gange har Delhi været hovedstad i Indiens historie, blandt de mest kendte perioder er Delhi-sultanatet, stormogulerne med deres prægtige byggerier og selvfølgelig under briterne, der flyttede hovedstaden fra Calcutta til Delhi i 1911.

Overnatning i Delhi.

Morgenmad er inkluderet.

Dag 15

Det er blevet tid til at tage afsked med Ladakh/Indien og vende næsen hjemad. Meget tidlig morgen kører vi i lufthavnen og flyver mod København, hvor vi ankommer i løbet af dagen. 

Mad på flyrejsen er inkluderet.

Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
1. jul. - 30. sep. 2020
23.998,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Delhi tur/retur på økonomiklasse
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og afgifter
 • Flyrejse Delhi-Leh retur på økonomiklasse, inkl. indenrigsskatter og -afgifter
 • Transfer og transport med privat bil og chauffør
 • Overnatninger i delt dobbeltværelse/telt
 •   5 nætter på Royal Ladakh i Leh
 •   1 nat på Ibis lufthavnshotel i Delhi
 •   8 nætter i telt på trekkingturen
 • Trekking- og ekspeditionsarrangement med vandreguider, køkkenhold, bærere/lastdyr
 • Tilladelser
 • Morgenmad i Leh og Delhi
 • Morgenmad, frokost og aftensmad på trekkingturen
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • 24 timers bemandet nødtelefon under hele rejsen
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales). Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække højdeturer og bjergbestigning. Gouda rejseforsikring dækker bjergbestigning og trekking i alle højder
 • Afrejse med fly fra f.eks Aalborg/Billund/Hamborg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Visum til Indien (eVisa kan søges online på rejser til Indien)
 • Forplejning udover den nævnte, personlige udgifter og drikkepenge
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Bedste rejsetid: Juni til september

Sværhedsgrad: C

Højde: op til 5.100 meter

Pakkeliste: Trekking 

Type: Individuel trekkingtur med lokalguider

Individuel tilpasning: Dette er en Kipling skræddersyet rejse med daglig afrejse. Den kan desuden forlænges eller forkortes, dvs. tilpasses efter ønske

 

Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik