Kultur i Indien

Det er altid interessant at lægge mærke til kulturelle forskelle, når man er ude at rejse. Dog kan det være en fordel fra tid til anden at kunne et par tips og tricks, som man enten kan blære sig med overfor familie eller venner, eller som man kan bruge, når man først er fremme. Her på siden kan man finde lidt om religion, folkeslag, takt og tone, påklædning, mad og specialiteter og højtider i Indien.

Kvinder i Delhi i Indien

Folkeslag i Indien

Tager man et kig på Indiens folkeslag, vil man møde betegnelser som tamilere og santalere for blot at nævne nogle få. Tamilere er et folk man typisk vil støde på i Sydindien, men de bor også andre steder i verden - blandt andet i Danmark. Man anslår, at der findes omkring 63 millioner tamilere i Indien og 11.000 i Danmark.

Santalere lever primært i Bihar, West Bengal og Orissa, og det er et folk, der typisk lever som risbønder. Dette folk er ikke ligeså udbredt som tamilerne, men ikke desto mindre udgør de omkring 5,5 millioner mennesker i Indien. Desuden lever de også i andre lande som for eksempel Nepal.

Indien er et utrolig mangfoldigt land med utallige folkeslag. Det er et fantastisk sted at besøge, hvor forskellighed mødes. Rejser til Indien med Kipling Travel er en helt unik mulighed for at få indblik i landets mange spændende kulturer.

Takt og tone i Indien

I Indien vil man møde et varmt folk, hvor nøgleordene er hjælpsomhed, åbenhed og ydmyghed. Det er dermed et land, hvor man med garanti vil blive taget godt imod og føle sig velkommen.

Det kan være en god idé at huske på, at Indien er et land med stor helligdom, og denne bør respekteres. Det indebærer, at man tildækker sig, når man besøger templer og moskéer. Det betyder også, at man bør respektere deres hellige køer.

Det er velset og kutyme at tage sine sko af, inden man går inden for - både i private hjem, templer osv. Det er desuden altid en god idé at hilse på folk ved at samle hænderne foran sig og sige “namaste”, og når man siger tak, kan man sige “dha-nya-vahd”.

Mand i Chaiwallah i Indien
Kvinder med indisk tøj

Påklædning i Indien

Indere er meget afslappet i forhold til påklædning. Den måske mest kendte påklædning til kvinder er den festlige sari, der kan signalere om kvinden er gift eller enke eller hvilken anledning den bæres i - afhængig af farve, snit og udsmykning.

For mændene er den traditionelle påklædning det, som kaldes en dhoti kurta - et stykke stof, der vikles om benene kombineret med en lang frakkelignende overdel. I de store byere vil man dog stadig finde en hel del indere, der ikke går traditionelt klædt, men nærmere går klædt i tøj, der kunne minde meget om den vestlige stil.

Kommer man til Indien som turist, vil der ikke være nogen forventning om, at man skal gå klædt på samme måde, da Indien generelt er et meget tolerant land, hvor der er god plads til forskellighed. Dog vil det være respektfuldt at dække sig til, hvis man besøger hellige steder.

Indisk mad og specialiteter

Indisk mad med kylling og karry
Indiske madpandekager

En rejse til Indien kan ikke undgå at blive en kulinarisk oplevelse, da landet har en af verdens mest populære og udsøgte køkkener, som har mere at byde på end blot karryretter (selv om karryretterne er uundgåelige). Maden er en del af Indiens kultur, som man roligt kan glæde sig til at opleve.

Du kan finde alt fra fløjlsbløde kyllingeretter som butter chicken til grovere retter som Rogan Josh og Chicken Tikka Masala, der både fås i danske mavevenlige versioner men også i den indiske fyr i flammen. Til de rigtig seje findes Vindaloo, der ofte markeres på menukortet med dødningehoveder, chilier og ildebrand.

Når maden fra tid til anden kan blive lidt halvstærk, er det heldigt, at inderne er brillante til at levere læskende, lindrende og kølige drikkevarer. Der er både dejlige, lokale øl som Kingfisher og indbydende lassier (en yoghurtdrik) med mange forskellige smage.

Højtider i Indien

Indisk farvefest
Mænd der mediterer i Indien
Indiske munke

I Indien hvor de fleste er tilhængere af Hinduismen, bliver der naturligvis også fejret mange hinduistiske højtider. Er man afsted i januar, vil man måske støde på den populære høstfest Pongal, hvor man over fire dage fejrer høsten og takker vejrguderne, solen, kvægene og jorden.

Er man i Indien ved fuldmåne i februar eller marts, vil man kunne opleve den højtidelige Holi - farvernes fest. Det er en fejring af overgangen fra vinter til forår, hvor folk kaster farvet vand og pulver på hinanden.

I juni måned finder den berømte Ganga Dhaaraa sted - en fejring af gudinden Gangas ankomst til jorden. Hinduerne tager til Ganges-floden for at bade i det hellige vand, og om aftenen bliver floden fyldt med små både af blade fyldt med blomster, røgelse og ild - en ofring.

Inden for Hinduismen er der adskillige højtider, hvor guder bliver tilbedt og hyldet, gode høste fejres, årstider og særlige dage markeres. Uanset hvornår man rejser til Indien, er der stort set altid et spændende arrangement at opleve.