Før afrejse til Tanzania og Zanzibar

“Hakuna Matata”. Sådan siges det ofte i Tanzania. Her er bekymringerne blot færre og oplevelserne flere. Tanzania og Zanzibar er en eventyrlig feriedestination. Her finder du de bedste safariture, badeferier ved Det Indiske Hav og et væld af historiske attraktioner. Her på siden finder du alt, hvad du skal vide, inden du rejser til Tanzania og Zanzibar.

Spring direkte til;

Rejs sikkert i Tanzania

Når du rejser uden for Danmarks grænser, er det altid en god idé at tilmelde dig Udenrigsministeriets Danskerliste. Det gør det nemmere for myndighederne at sende dig vigtig information ved tilfælde af alvorlige kriser i Tanzania og på Zanzibar. Danskerlisten er for din sikkerheds skyld, hvis der opstår situationer med naturkatastrofer, lokale uroligheder, terrorangreb og lignende.

Solopgang set fra Kilimanjaro i Tanzania

Pas og visum

Det er muligt at få udstedt turistvisum i Tanzanias tre internationale lufthavne; Dar es Salaam, Zanzibar og Kilimanjaro. Alligevel anbefales det, at du søger om e-visa hjemmefra, hvilket er gældende i 90 dage. Dit pas skal være gyldigt i seks måneder efter hjemrejse. Tjek altid op på dit pas’ udløbsdato i god tid. Husk desuden, at der skal være blanke sider tilovers i passet, så der er plads til stempling af visum.


Gnuer der krydser vejen i Serengeti Nationalpark

Vaccinationer

Når du rejser til en så fjern destination som Tanzania, bør du altid tjekke op på, hvilke vacciner du anbefales. Tanzanias klima er stærkt afvigende fra Danmarks. Derfor er vores immunforsvar ikke gearet til de bakterier, du kan møde på disse kanter.

Forhør dig med din læge, eller tjek op på gældende anbefalinger via et vaccine-center. Du kan læse om vacciner inden afrejse til Tanzania og Zanzibar her.


Vandrere på tur i Tanzania

Særlige regler i Tanzania

Tjek altid op på særlige, lokale regler inden du rejser til Tanzania og Zanzibar, da de kan variere med tiden. Det kan du gøre på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Bagage

Det er forbudt at ind- og udføre Tanzanias valuta (TZS). Derudover må du ikke medbringe plastikposer til Tanzania og Zanzibar. Du må undtagelsesvist gerne benytte de små genlukkelige poser til væsker, som bruges med flyrejser.

Legitimation

Gyldigt billede-ID skal altid kunne fremvises. Hav derfor en kopi af dit pas på dig, men opbevar dine originale dokumenter et sikkert sted – eksempelvis i et pengeskab på dit hotel/Lodge.

Påklædning

For korte underdele samt kortærmede overdele bør undgås udenfor hotelområderne.

5 løvepoter

Netop hjemvendt fra helt fantastisk ferie i Tanzania og Zansibar. Besøgte de tre nationalparker: Tarangire, Ngorogoro og Serengeti. Alt klappede, som det skulle. Vi blev mødt af utroligt søde og hjælpsomme mennesker både i Tanzania og på Zansibar. Kan varmt anbefale denne rejse også for familier med lidt større børn.

- Anne Karsbøl, TrustPilot

Tanzanias og Zanzibars infrastruktur

Hytter på savannen i Tanzania

Elektricitet og strømstrik

I Tanzania er der 220 volt / 50 hertz som i Danmark, men vær opmærksom på større ustabilitet. Strømafbrydelser kan forekomme, hvorfor flere hoteller har nødstrøm. Det kan være en god idé at medbringe en lommelygte. Du vil af og til opleve, at strøm kun er tilgængeligt i udvalgte tidsrum.

Før du kan oplade dit elektriske udstyr med danske stik, skal du medbringe en adapter med tre firkantede ben (ofte kaldet “DK til UK-adapter”). Skulle du glemme en adapter, kan de oftest købes i landets større byer samt lejes eller lånes på hoteller/Lodges.


Gamle hytter i Tanzania

Internet og telefoni

Der som regel internet på de hoteller og Lodges, du skal bo på. Internetforbindelsen er dog ofte langsom og ustabil. Mobildækningen er generelt fin, men den kan svinge, når du befinder dig uden for byområderne - eksempelvis på safariture og besøg i de mindre landsbyer.

Når du foretager opkald fra Tanzania til Danmark, skal du huske at trykke +45 foran nummeret. Skal du ringe fra Danmark til Tanzania, er landekoden +255.


Bus med turister i Tanzania

Transport

Når du rejser med Kipling i Tanzania og på Zanzibar, så er alt transporten planlagt til/fra lufthavnen og mellem de steder vi skal besøge samt overnatte. Du behøver derfor ikke tænke på transportmuligheder hjemmefra.

Man kan leje biler i Tanzania, men det er ikke optimalt at køre selv. Landet har venstrekørsel, og vejene udenfor storbyerne er ganske urimelige at køre på. Vi anbefaler i stedet, at du benytter en taxa eller anden form for servicekørsel.

Kom tættere på befolkningen

Sprog

Tanzanias og Zanzibars officielle sprog er swahili. Engelsk er ligeledes udbredt - særligt i byerne, hvor engelsk dominerer handelsverdenen, den offentlige sektor og undervisningen på uddannelserne.

Som turist i Tanzania kan du snildt klare dig med “skole-engelsk”. Her er tre par gloser, hvis du vil imponere landets lokale:

Godmorgen Habari za asubuhi
Tak for mad Asante kwa chakula
Hav en god dag Kuwa na siku njema

Et land fyldt med dialekter

På besøg i de mindre landsbyer vil det spidse øre bemærke et utal af dialekter. Rundt i landet tales mere end 130 lokale sprog. 90 % af disse, inklusive swahili, er “bantusprog”, som er en særlig gren af det afrikanske sprog.

“Bantu” er også en fælles betegnelse for mere end 400 etniske afrikanske grupper. Du skal dog være varsom med at bruge ordet “bantus”, der blev brugt som udbredt skældsord under den sydafrikanske apartheid.

Sælger ved stranden på Tanzania

God skik i landet

Drikkepenge

Det er almindelig god skik at give drikkepenge til personale, guides og tjenere, når man rejser i Tanzania. Som tommelfingerregel gives 10 % af regningens beløb i drikkepenge, når du spiser ude. Guides på diverse ture gives som regel lidt mere.

Ligeledes er det velset at give en mindre skilling til bagagebærere, chauffører og rengøringsfolk. Du kan altid forhøre dig med din rejseleder, hvis du er i tvivl om, hvor meget og hvornår du bør give drikkepenge.

Fotografering af lokalbefolkning

Hvis du ønsker et billede med hjem af de masaierne eller andre lokale, så spørg altid om lov. De fleste har det fint med at blive fotograferet. Forvent at nogle ønsker et mindre beløb som tak.

Hav respekt for dyrene

Når du tager på safari i Tanzania, bevæger du dig ind på dyrenes territorium. Det er ikke bare god skik, men også livsnødvendigt, at du behandler dyrene med respekt. Det virker nok logisk for dig, at man ikke forlader jeepen eller søger dyrenes opmærksomhed, men det er det ikke for alle. Husk, du besøger dyrene i deres hjem. Derfor må mødet foregå på dyrenes præmisser, hvilket er på afstand.

Øvrig praktisk information

Lokal tank i Tanzania

Valuta

Tanzanias valuta hedder tanzaniansk shilling (TZS). De fleste steder i landet er det muligt at betale med amerikanske dollars (USD), euro (EUR) og engelske pund (GBP).

Vi anbefaler, at du medbringer amerikanske dollars i mindre sedler, samt veksler til tanzanianske shillings, når du ankommer. Det er ikke lovligt at ind- eller udføre TZS, hvorfor du ikke kan veksle til denne valuta hjemmefra.

Du får brug for TZS, når du besøger mindre landsbyer og lokale markeder. USD foretrækkes som betaling ved de fleste turistattraktioner – eksempelvis når du skal på safari.

Kreditkort kan benyttes på nogle hoteller og i hæveautomater, som du finder i de større byer. Sørg dog for at have nok kontanter med, og lad hævekortet være en “buffer”, til når du køber dig fattig i farverigt krydderi og afrikansk håndværk.

 


Gepard der sover i et træ

Tidsforskel

Tidsforskellen er 1-2 timer, afhængigt af hvornår på året du rejser. Tanzania og Zanzibar er en time foran, når vi i Danmark har sommertid (sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober). Når vi går over til vintertid (sidste søndag i oktober til sidste søndag i marts), er Tanzania og Zanzibar dermed to timer foran os.

Vigtige punkter på pakkelisten

Når kursen sættes med Tanzania og Zanzibar, er der nogle ekstra tilføjelser til pakkelisten.

 • Tøj i neutrale naturfarver

  Dette gælder især, hvis du skal på safaritur. Skrappe farver kan skræmme dyrene unødvendigt, mens blå og sort tiltrækker tsetsefluer.

 • Kikkert

  På safariture vil du ikke gå glip af noget – heller ikke det, der er længere væk end øjet rækker.

 • Varmt tøj

  Lad dig ikke snyde af, at turen går til solrige Afrika. Morgener og aftener kan være uhyre kolde. Varmer trøjer såsom en fleece er en super tilføjelse i kufferten.

 • Bæltetaske

  Som turist skal du være godt opmærksom på taske- og tricktyve. Det er en god idé at medbringe en bæltetaske, så du kan bære dine værdigenstande inden på tøjet.

 • DK til UK-adapter

  Medbring eventuelt også en stikdåse, så du kan oplade alt dit udstyr på én gang, uden at du behøver flere adaptere.

 • Lommelygte

  Fra tid til anden svigter strømmen i Tanzania og på Zanzibar.

 • Myggespray

  Når mørket falder på, kommer myggene frem. En god myggespray kan hurtigt føles uundværligt.

Tre uundgåelige oplevelser i Tanzania

Flodhest i vand som gaber

Safari

Tanzania er nok det mægtigste safariland i verden. Nationalparker større end Sjælland danner hjem for Afrikas vilde dyrehabitat.

Oplev The Big Five, Den Store Migration eller gnuernes årlige vandring. Safari i Tanzania er et livslangt minde, uanset hvornår på året du rejser.

Vandrere i Tanzania med Kilimanjaro i baggrunden

Kilimanjaro

På toppen af Kilimanjaro har du hele Afrika under dine fødder. Langs bjerget lever savannens mange dyr på de tørre græssletter.

Du behøver ikke vandre hele vejen til tops for at overvældes af Kilimanjaros storhed. Afrikas højeste bjerg er altid en smuk overvældelse.

Strand ved Zanzibar med azurblåt vand

Zanzibar

Det fine hvide strandsand brænder under fødderne. Koralrevet danser i det ø-omsluttende azurblå vand.

Duften bredder sig fra krydderiplantagerne. Historien genfortæller sig selv i den gamle bydel, Stone Town. Det er alt sammen Zanzibar.