Dar es Salaam

Helt ude ved Afrikas østkyst ligger den velkendte fiskerby Dar es Salaam. Her huses godt og vel 5,5 millioner indbyggere, hvilket gør Dar es Salaam til den mest befolkede by i Afrika. Dar es Salaam har fornøjelsen af at være mange turisters pitstop. Mange opholder sig kort i byen, for derefter at begive sig ud på safari ved Arusha eller badeferie på Zanzibar.

På trods af, at Dar es Salaam ikke har været Tanzanias hovedstad siden 1974, må man ikke undervurdere dens status. Dar es Salaam har dannet rammer for mange vigtige beslutninger gennem tiden, og er fortsat Tanzanias kommercielle hovedstad.


Dar es Salaams placering

Tanzanias største by Dar es Salaam har sin plads på den afrikanske østkyst. Her breder byen sig over 1.590 km2. Dar es Salaam er det typiske udgangspunkt for mange rejsende, når Afrikas vidundere skal udforskes. Selvom der ingen direkte fly er imellem Danmark og Dar es Salaam, er byen klart en ferie værd. Her er meget at se og meget at opleve.


Oplevelser i Dar es Salaam

Havnefronten

Et godt sted at starte dagen, er ved byens smukke havnefront. Tag en slentretur her og du vil kunne se og udforske de smukke skatte fra kolonitiden. Bygninger som Tanzanias appelret og Azania Front Lutheran Church er stadig meget vedligeholdt og elegante at se på. Den dag i dag håndterer havnen over 90 pct. af Tanzanias godstrafik.

National Museum and House of Culture

Frem til 2011 hed denne bygning King George V museum, men efter nyistandsættelsen, finder du nu et lærerigt nationalmuseum, som hylder den afrikanske kulturarv i Tanzania. Museet byder på faste udstillinger om det tanzanianske dyreliv, den afrikanske kultur og de gamle stammers levevis.

Det er også dette museum du skal besøge, hvis du har interesse i Tanzanias noget omskiftelige politiske historie. Museet huser også flere forskellige arkæologiske samlinger. Herunder kan du blandt andet opleve fossiler af menneskets forfædre kaldt Zinjanthropus og Homo Habilis.

Karimjee Hall

Lige ved siden af House of Culture ligger den tidligere parlamentsbygning fra 1916. Det gamle parlament er en noget overdådig bygning, som desværre kun kan beundres udefra. I dagstimerne er bygningen nemlig lukket af, da den nu bruges til politiske møder. Det er også typisk her, at større arrangementer har sin plads.

Bygningen har blandt andet huset Swahili Fashion Week og mange større koncerter med kendte afrikanske kunstnere. Vores eget regentpar blev budt velkommen i denne bygning, da de var på officielt besøg i Tanzania tilbage i 2008.

Kariakoo markedet

Tanzanias absolutte største marked finder du midt i Dar es Salaam. På det store og noget kaotiske marked, kan du købe dig til stort set alt hvad de tanzanianske markeder ellers har at byde på. Alt fra friske råvarer og duftende krydderier, til en smuk traditionel kanga kan erhverves her. Vær dog påpasselig med at spise den friske frugt, hvis den er sprøjtet med vand.

Hvis turen går til det pulserende og stemningsfyldte marked, så husk at vær opmærksom på dine lommer. Her går man tæt, så hold penge og værdigenstande helt ind til kroppen. Markedet er dog stadig et besøg værd, da det er en fantastisk oplevelse at se, hvordan et vaskeægte afrikansk handelsmarked fungerer.

Jackies bar

Jackies bar er et oplagt sted, at slutte en travl dag af. Baren er opbygget og styret af en stærk tanzaniansk kvinde, hvem baren også er opkaldt efter. Ligesom mange andre barer i Dar es Salaam, er der her tale om en containerbar, og Jackies er blandt de mest berømte. Her mødes både lokale, og migranter over en øl eller en bid tanzaniansk mad. Ofte kan hele herligheden endda nydes til tonerne af livemusik.

Wonder workshop

Ved Wonder workshop er du både sikret en enestående oplevelse, samt en god mulighed for at tilkøbe dig unikke souvenirs. Her vil du møde en række kunsthåndværkere som alle har et fysisk handicap. Deres kreativitet er stor, og ud af alle former for genbrug skaber de eksempelvis humoristiske skulpturer.

Det er uden tvivl livsbekræftende og en fantastisk oplevelse, at se håndværkerne i arbejde, når de sammensætter skruer og konservesdåser. Udfaldet er både sjovt at kigge på, og smukt på sin helt egen måde.

Bongoyo-øen

Kun seks kilometer fra Dar es Salaam ligger en lille tropisk ø, som klart er en dagstur værdig. Her er der rig mulighed for afslapning på øens hvide sandstrand. Koralrevets turkise vand indbyder til snorkling, og temperaturen her er langt mere behagelig end i Dar es Salaams tætbebyggede gader.

Det tropiske paradis indeholder ikke meget, og er heller ikke særligt overrendt, så øen har de perfekte omgivelser til at afkoble i. På stranden ligger også en lille café, hvor du kan nyde grillet fisk og kolde drikke.

Bagamoyo

Cirka halvanden times kørsel fra Dar es Salaam ligger den historiske by Bagamoyo. Byen som blev grundlagt i 1800-tallet, var Østafrikas oprindelige hovedstad. I dag er byen en af kystens ældste swahili-byer.

Tilbage i 1800 tallet var Bagamoyo en af de vigtigste elfenbens- og slavehavne. Byen er klart et besøg værd, da der fortsat står mange bygninger og ruiner, som spores tilbage til byens tid som slavehavn. For de historieinteresseret er byen meget interessant. Foruden havnens historie, kan der også opleves nogle af de første kristne missionær stationer samt tegn fra den tyske kolonitid.

Bagamoyo betyder “efterlad dit hjerte” på swahili, og det er da også svært ikke at forelske sig i den lille by. Foruden dens de vedligeholdte historiske bygninger og ruiner, kan byen også byde på smukke sandstrande. I Bagamoyo er der noget at opleve for hele familien.


Dar es Salaams historie

Dar es Salaams historie går længere tilbage end byens egentlige opstandelse. Siden 1900 tallet har en lille kystnær fiskerby ved navn Mzizima haft sin plads på Afrikas østkyst. Omkring år 1865 byggede Zanzibars sultan Majid bin Said en ny og større by lige op ad Mzizima. De to byer bliver en enhed og Dar es Salaam er skabt.

Da sultanen dør i 1870, oplever Dar es Salaam en voldsom nedgang. Byens redning fandt dog allerede sted i 1887, da Tysk Østafrikanske Kompagni overtog området og byggede en station i byen.

Dannelse af Tanzania

Som så mange andre af de tyske kolonier i Afrika, røg Dar es Salaam under britisk styre efter 1. verdenskrig. Byen blev hermed en del af den britiske koloni Tanganyika. Byens størrelse gjorde Dar es Salaam til en fortrinligt knudepunkt for handel og industri, og byens popularitet voksede med en voldsom hast.

I 1964 opnår Tanganyika uafhængighed fra den britiske styre. Tre år senere slår Tanganyika og Zanzibar sig sammen, og Tanzania som vi kender det, er hermed skabt. Dar es Salaam er fortsat Tanzanias hovedstad.

En udvidet familie

I 1967 dannes Ujamaa som på Swahili betyder ”udvidet familie”, broderskab eller socialisme. Ujamaa var et partisystem som blev skabt for at styrke sammenholdet i det nydannede Tanzania. Netop dette tiltag stoppede Dar es Salaams vækst for en tid, da politikerne opfordrede folk til at forblive i de nærliggende socialistiske landsbyer. Hele formålet var at bekæmpe den fattigdom, sult og forsinket udvikling, som Tanzania stod overfor.

Ujamaa politiken viste sig at være en fiasko, hvorfor den i 1980 gik i vasken. Herefter blev den Tanzanianske politik langt mere liberal, og migrationen til Dar es Salaam steg drastigt. Den voldsomme urbanisering skabte i 1990’erne mange nye lokale virksomheder, banker med hovedsæde i byen, og havnen blev et yderst vigtigt handelsområde for byen.

Den dag i dag ligger Dar es Salaam under for et voldsomt “byggeboom”, hvor ingen bygning kan blive høj og smuk nok. Byen er Tanzanias mest populære by inden for mode, kunst, medier, musik, film og TV.

Kært barn har mange navne..

.. Og det samme gælder tilsyneladende byer. Mzizima som byen oprindelig hed, betyder “sund by” på Swahili. Da Dar es Salaam først blev skabt, som en naboby til Mzizima, ville den korrekte oversættelse af bynavnet være “home of peace”. Efter de to byer blev sammenlagt, har Dar es Salaam i dag fået betydningen “fredshavnen”. I daglig tale kaldes byen desuden for “Dar” blandt de lokale.