Trekking i Høje Atlas med Toubkal

Fantastisk trekkingrejse til de Høje Atlas bjerge med Mt. ToubkalFra København til Marrakech, hvor vi bliver hentet og kører halvanden times kørsel sydover til Atlasbjergene og landsbyen Imil, der betegnes som indgangen til Toubkal.
Fra medio december til udgangen af april er de højeste toppe dækket af sne, men de vestvendte dale er stadig frodige og milde. Om sommeren er her rasende varmt, dog svalt højt i bjergene.
Befolkningen er især berbere, og der findes et utal af større og mindre landsbyer, som ofte kun er forbundet via mindre stier. De lever hovedsageligt af dyrehold og landbrug, hvor produktionen af dadler, figner, valnød og kork er blandt de vigtigste indtægtskilder.

Overnatning i lokalt, hyggeligt Guest House i Imlil.

Aftensmad er inkluderet.

Inmamedalen-paa-Toubkal-trekket

Efter morgenmaden starter trekkingturen, vi møder resten af det lokale staff og deres mulddyr, der sørger for al bagage og grej. Vi stiger op gennem skøn skov til det lille fine bjergpas - Tizi n´Tamatert i 2.279 meter. Her har vi fantastisk udsigt til Imnanedalen, som vi er på vej ind i. Går vi et par hundrede meter syd kan vi desuden få det første glimt af Toubkal.
Afhængig af vejr og vind, går vi til et lille fint vandfald og fortsætter derfra til landsbyen Tacheddirt, der med sine 2.314 meters højde, er den højest beliggende by i Atlasbjergene - den er nærmest bygget ind i selve klippevæggen.

Vi har eftermiddagen i byen.

Overnatning i lokalt, hyggeligt Guest House i Tacchedirt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

September-i-Atlasbjergene

Vi går gennem Imnanedalens skønne landsbyer til Tinerhourhine og Ikkiss i godt 1.600 meters højde. Vi følger irrigationskanaler og de mange valnød og dadellunde, hvor berberne dyrker deres afgrøder og passer husdyrene. Mens landskabet er frodigt nede i dalene, er det mere goldt og tørt oppe langs bjergsiderne. Efter den lette dalgang, stiger vi brat op i det flotte bjergpas Tizi n'Aguersioual. Herfra har vi en pæn nedstigning til Imlildalen, hvor vi holder frokost. Dagen sluttes med en opstigning næsten 800 meter opad til Matate til et fint åbent skovområde og lejren nær dagens andet pas - Tizi Oudite i 2.200 meters højde. Vi slår lejr med den mest fantastiske udsigt, ialt 7-8 timers vandring.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Toubkal-trekking

Vi går ned i dalen og kommer til første berber landsby Ait Aissa . Berberne stammer fra arabisk og betyder "uciviliseret" og græsk "Fremmed" og er det ældste folk i Marokko, formodentlig indvandrede de så tidligt som 5.000 år siden. De er traditionelt agerbrugere og vi kommer til at se en del berberlandsbyer undervejs. Selv kalder berberne sig for "Amazigh" (frie menneske). Vi fortsætter til Tizi Oussem, der er som 1001 nat med små kringlede passager og fine huse.
Vi forlader landsbyerne for et par dage og går 400 meter op til en dyb slugt med et antal vandfald, hvor vi holder frokost. Herfra videre stejlt op næste 1.000 meter til lejren i et flot bjergpas som ligger i næsten 3.000 meters højde.

Alternativt, såfremt vejr og vind (eller sne i vinterhalvåret) ikke er til det, går vi til Tizi Izgarn og Imlildalen ialt 7-8 timers vandring.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Marokko-og-Toubkal

I dag starter vores trek mod selve Toubkal massivet. Fra morgenstunden får vi en 600 meter stigning til Adrar Aguelzim passet i 3.550 meters højde. Herfra begynder det at stejle til, og stien slanger sig op til Toubkal Refuge i 3.206 meters højde, som er vores mål for dagen. Vandringen er begyndt at blive lidt mere anstrengende, og vi raster om eftermiddagen, så vi er helt friske til den store dag i morgen.

Alternativt følger vi Mizane dalen og passerer landsbyen Aremd for derefter at krydse floddalen. Herfra følger vi muldyrstierne op fra dalen for til sidst at ankomme til det hellige skrin Sidi Chamarouch, som tiltrækker alskens godtfolk fra både turister til pilgrimme.

Overnatning i telt ved Toubkal refuge (Neltner hytten). I alt 7-8 timers vandring.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Dag 5

Tidlig morgen starter vores tur mod toppen af Mount Toubkal - Nordafrikas højeste top. Vi er forhåbentlig friske og top motiverede. Selvom vandringen er meget lige til, så er det stejlt og højden kan efterhånden også mærkes. Vi lægger ud med en kraftig stigning, hvorefter det går lettere gennem den øvre dal, inden vi drejer mod nord og en fin kam, der til sidst drejer mod øst og selve toppen.

Efter vi har nået toppen i 4.167 meter, kan vi i ro mag nyde den fabelagtige udsigt. Mod vest ses Marrakech sletten og mod syd ses Anti-Atlas bjergene. Efter en tid på toppen og det obligatoriske topbillede returnerer vi igen til Toubkal Refuge, hvor vi overnatter i telte slået op ved refugiet.
5-6 timers vandring.

Overnatning i telt.

Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet.

Toppen-af-Toubkal

Her sidste vandredag, skal vi 1.400 meter ned til Imlil. Det er let og herlig vandring. Efter vi har taget afsked med vores lokale guider, kører vi godt en time til Marrakech.

Vi har aftenen til fri rådighed i byen. Den lyserøde by har gennem århundrede været handelscentrum for kamelkaravaner og berbere. Omdrejningspunktet for hele byen er den berømte plads Djema el Fna, hvor der hver dag afholdes et stort marked sammen med Soukén (basaren). Her kan vi købe alt mellem himmel og jord. Hver aften ender som en festdag med sang, musik og mad i overflod. Shopping er en oplevelse i sig selv, og vi kan gøre gode køb af især krydderier, keramik, læder og smykker. Den gamle bydel medinaen er absolut den mest spændene oplevelse, mens de kulturinteresserede kan besøge den smukke Koutoubia moske eller Bahia paladset. 

Vi overnatter på et hyggeligt, klassisk riad-hotel i Marrakech.

Morgenmad og frokost er inkluderet.

Berberlandsbyer-i-Marokko

Det er tid at tage afsked med Marokko og vende næsen hjemad. Efter morgenmaden kører vi i lufthavnen for hjemrejse.

Morgenmad er inkluderet.

Marrakech-foto
Hvor mange skal i rejse
Periode
Pris
 
1. apr. - 19. apr. 2020
7.498,-

20. apr. - 19. jun. 2020
6.998,-

20. jun. - 4. aug. 2020
8.498,-

5. aug. - 31. okt. 2020
6.998,-


INKLUDERET

 • Flyrejse København-Marrakech retur på økonomiklasse
 • CO2-kompensation på flyrejser via skovrejsning i Danmark - læs mere her.
 • Bagage på flyrejsen – 1 stk. håndbagage og 1 stk. bagage til check-in
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • Alle transfers og transport
 • Engelsktalende lokalguider
 • 1 nat på Guesthouse i Imlil
 • 6 dages/5 nætters Toubkal trek
 • Overnatning i skiftevis guesthouse (dobbeltværelser) og telte (2-mands telte) efter program
 • Morgenmad, frokost og aftensmad på trekkingturen
 • Trekkingguider
 • Mulddyr og bærere til al bagage og fælles udstyr
 • 1 nat på Riad Anya i Marrakech i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad i Marrakech
 • 10-20% rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
 • 10% rabat på vaccinationer hos Rejseklinikken
 • 24 timers bemandet nødtelefon under hele rejsen
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
 • Produktansvarsforsikring
 • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og Rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

 • Forsikringer (Gouda årsrejseforsikring inklusive afbestillingsforsikring anbefales
 • Obs. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække trekkingrejser over 4.000 meters højde. Gouda rejseforsikring dækker trekking i alle højder.
 • Forplejning udover den nævnte
 • Personlige udgifter og drikkevarer
 • Drikkepenge, beregn 50-65 EUR
 • Afrejse med fly fra f.eks. Aalborg/Billund/Hamburg (kontakt os for evt. muligheder og priser)
 • Alt ikke beskrevet under ”Inkluderet”
Praktisk information

Gradering: Middelgrad = grad C, med en lidt hårdere topdag.

Type: Individuel trekking og vandreferie med lokal engelsktalende guide

Individuel tilpasning: Dette er en Kipling skræddersyet rejse med daglig afrejse. Den kan desuden forlænges eller forkortes, dvs. tilpasses efter ønske

Vejret: Marrakech

 

Vandringen er meget lige til, stierne er gode og mulighederne mange. Der findes et godt stisystem som forbinder de mange små berberlandsbyer, og på vejen møder vi ofte mange lokale berbere. Vores dage på trekkingturen er ikke meget lange, og der er for det meste god tid til hygge og afslapning om eftermiddagen. Ofte vandrer vi 5-7 timer pr. dag inkl. pauser.
Der er muldyr som bærer alt fællesudstyr samt deltagernes personlige bagage. Du skal selv have en dagstursrygsæk med til vand, fotoudstyr osv.

Bestigningen af Toubkal er turens hårdeste dag, dels på grund at ruten er godt stenet og dels på grund af højden. Dette er ikke en vanskelig bestigning og med lidt gåpåmod og vilje, lykkes det for de fleste. Temperaturen kan i denne højde ofte være lav, ofte med frost om morgenen.

Bid mærke i at alle afgange er forskellige - på hver eneste Toubkal trek ændres små og store ting undervejs. Det være sig frokost- eller overnatningssteder, rute osv. og dermed kan vi ikke garantere, at rejsen kommer til at foregå præcist som beskrevet. Faktisk skal du være indstillet på en vis portion pionerånd og tage eventuelle ændringer med glæde. 
Men når det er sagt, så iværksættes eventuelle ændringer altid som optimering af rejsen - vi tager bestik af situationen og beslutter på kyndig baggrund i samarbejde med vore lokale, meget professionelle partnere i Atlas. Så glæd dig til en uovertruffen vandreferie.

Visum
Du behøver ikke visum når du rejser til Marokko

Tidsforskel
Marokko er 2 timer bagud i sommerperioden – 1 time i vinterperioden

Temperatur
Dagstemperaturen er i bjergene omkring 20-25 grader om foråret og efteråret, omtrent 6-10 grader om natten. Over 3.000 meter kan der være nattefrost. Om natten kan det være ret koldt og på bestigningen af Toubkal, er det ligeledes ofte frostvejr.

Lommepenge
Da alt forplejning på turen er inklusiv, er det kun drikkevare man selv skal betale. Shopping er meget individuel.

Transport
Transporten fra Marrakech til Atlasbjergene foregår i privat bus.

Overnatning
I Marrakech overnatter vi på et klassisk riad hotel ved centrum. På trekkingturen overnatter vi henholdsvis i guesthouse eller lokale berberhuse samt telte ved selve opstigningen. Her er der både toilet og brus til rådighed.

Guider og lastdyr
På trekkingturen er der engelsktalende lokalguider med. De er fantatsisk kompetente og vidende om Beområdets natur og kultur.
Bagagen bliver båret af mulddyr, der vil typisk være 1-2 mulddyr på trekkingturen - og du skal derfor kun bære en lille dagtursrygsæk selv.
Desuden har vi kok med som tilbereder maden undervejs.

En fantastisk og fri måde at opleve Høje Atlas på.

Al mad er inkluderet i Atlasbjergene (morgenmad, frokost og aftensmad, drikkevarer køber du selv). På trekkingturen er det køkkenholdet, der sørger for al mad, og det hele er inkluderet i rejsens pris. Vores trekking-kokke tilbereder god mad, til tider under besværlige forhold. Det vil dog være en god idé, at medbringe lidt lækkerier samt evt. en chokolade- eller energibar til topdagen.

Udstyr der bliver leveret på trekket

Vi har alt fælles udstyr med som telte til to personer inklusiv  liggeunderlag, fælles spisetelt, alt køkkengrej (bestik, tallerkener, krus, etc. – simpelt - men det virker), proviant til tre daglige måltider (der er rigeligt)- Når det er muligt, suppleres med friske indkøb undervejs. Der medbringes også toiletpapir, men tag alligevel en ekstra rulle med hjemmefra. Toiletpapir findes ofte ikke i lufthavne og andre steder, som vi er vant til det i Vesten. 
Du skal altså kun sørge for helt personlig bagage.

Tænk over følgende inden du pakker

 • Hold vægten på et minimum. Tag ikke mere med end højst nødvendigt. Levn gerne et par kilo til de indkøb, der sikkert frister dig i Marrakesh. 
 • Medbring kun lidt "bytøj". Påklædningen (selv på de gode hoteller) er ret afslappet. Du kan også sagtens rejse i den pænere del af trekkingtøjet.
 • Begræns dine udgifter ved at checke grundigt, hvad du allerede har.  
 • Tænk på, om du ikke kender nogen, der har udstyr, de måske er villige til at låne dig. 
 • Tøj til varmt vejr er ofte lige så vigtigt som det til koldt! 
 • Husk at 20 kg er absolut maksimumvægt for din indvejede bagage (og der bør kun være et styk indvejet bagage pr. deltager). Hvad du siden overlader til muldyrene bør ikke veje over 15 - 18 kg.

Udstyrsliste Marokko og Høje Atlas:

Hoved

 • Solhat (husk nakke, næse og ører)
 • Ulden hue til topdagen og eventuelle kolde aftener

Kroppen

 • Goretex jakke eller tilsvarende
 • Fleecetrøje
 • Svedtransporterende undertøj
 • Undertøj
 • T-shirts (gerne svedtransporterende)
 • Trekkingbukser
 • Trekkingtrøje/skjorte
 • Shorts

Hænder og fødder

 • Vanter/handsker til let frost
 • Vandrestøvle
 • Evt. sko
 • Sandaler
 • Indersokker 
 • Vandresokker

Sovegrej

 • Sovepose (dun er lettest, skal gå ned til -5° C)

Paksæk mm.

 • Rygsæk eller duffelbag (rejsesæk)
 • Evt. opbevaringssæk til tøj etc i base camp 
 • Dagturs rygsæk til vandredagene

Vandreudstyr

 • Pandelampe 
 • Vandrestave, teleskop

Vinterbestigning af Toubkal

Kommer du med os mellem medio november og medio april, går turen under en vinterbestigning. Her skal vi bruge isøkse og du skal have varmt tøj med. Se vores praktiske oplysninger for nærmere oplysninger.

Denne rejse er en adventure-rejse, hvorfor vi tager forbehold for ændringer undervejs. Kipling Travel og vore samarbejdspartnerne tilstræber selvfølgelig altid at afvikle rejserne i henhold til programmet. Men vi er selvfølgelig underlagt lokale forhold herunder force majeure-situationer som politiske problemer og ikke mindst naturkræfter og vejrforhold, der kan hindre vores program. Desuden kan deltagernes fysiske formåen og forsinkede fly- og transportafgange medføre ændringer i rejsen og programpunkter kan derfor risikere at udgå.
Alle vore rejser revideres løbende af os selv, vore rejseledere og samarbejdspartnere samt ikke mindst af vore medlevende deltagere, der alle kommer med gode tilbagemeldinger. Disse revideringer kan medføre småændringer fra rejsen er købt til den finder sted – men du vil altid modtage et endeligt program sammen med afrejsepapirerne.

Foredrag
Periode
Kilimanjaro, safari og Zanzibar
Café Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K
26. feb. 2020 kl. 17:30
Vil du høre mere om rejsen?

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik