Iquitos

I Iquitos er der masser at opleve. Oplev blandt andet Gustave Eiffels kunstværk “Jernhuset” eller den fantastiske og farverige sommerfuglefarm “Pilpintuwasi”, drevet af den passionerede østrigske kvinde Gudrun.

Du kan også sejle rundt i den flydende by Bélen, og opleve hvordan befolkningen her modtager sine forsyninger på alternativ vis. Sidst men ikke mindst er der masser forbløffende historie at suge til sig i Amazonas’ nabo Iquitos. .


Iquitos' placering

For at komme til Iquitos, må du enten ud at sejle eller op og flyve. Iquitos er nemlig verdens største by som ikke nås via vej. Dette skyldes den eksotiske bys helt særlige placering, midt i Amazonas regnskoven i det nordøstlige Peru.

Iquitos tæller omkring 396.000 indbyggere, hvilket gør byen til den sjette mest befolkede i Peru. Ydermere agerer Iquitos hovedstad i regionen Loretto. Byens særlige placering trækker mange turister til. Alene i år 2012 blev der registreret 250.000 besøgende i Iquitos.


Oplevelser i Iquitos

Casa de Fierro

Det 19. århundrede var en begivenhedsrig tid for den eksotiske by Iquitos. I denne periode ødslede man udvinding af gummi, og byens økonomi boomede. I takt med den stigende velstand, begyndte de magthavende i Iquitos at efterspørge udsmykning til byens gader.

Man hyrede derfor Gustave Eiffel - manden som også har tegnet Eiffeltårnet - til at designe et majestætisk stykke kunst til Iquitos. Herudaf kom Casa de Fierro, også kendt som jernhuset, grundet bygningen konstruering i jern.

Det er formentlig ikke alle, som vil blive lige imponeret af det visuelle ved Casa de Fierro, men historien bag kan ingen tage ud af bygningen. Jernhuset blev bygget i Paris tilbage i år 1860, og blev fragtet til Iquitos stykke for stykke. Det var en lang process og bygningen stod derfor først færdig i år 1890.

Belén

Den nuancerede bydel Belén er om noget Perus svar på Venedig. Her bor omkring 700 mennesker. Byen består af hytter, som er bygget på floder. Disse er lænket fast til bunden af floden. I løbet af dagen sejler sælgere rundt og forsyner byen med friske varer fra Amazonas jungle.

Som en kamæleon skifter den flydende barakby udtryk alt efter årstid. I de tørre perioder af året, forsvinder vandet, og flåderne står fast på den mudrede jord. Dette er en smule kedeligt at se på. Om sommeren derimod, er Belén et farverigt og eksotisk syn.

Pilpintuwasi, Sommerfuglefarm

Banker dit hjerte også for dyr og dyrevelfærd? Så har du noget tilfælles med østrigske Gudrun. Hun er en sprudlende ildsjæl, som har viet hele sit liv til at kæmpe for dyrevelfærd, og den kamp har hun valgt at tage op i Iquitos.

Derfor har hun åbnet Pilpintuwasi - en sommerfuglefarm med de smukkeste sommerfugle i alskens farver. Her oplyser hun turister, såvel som lokale, om sommerfuglens udviklingsprocess. Ydermere bor der en række andre dyr på farmen, herunder aber, jaguarer og dovendyr.

Dyrene har alle lidt en sørgelig skæbne, og mange af dem har levet i fangenskab. Derfor har Gudrun taget de fantastiske dyr til sig, for at give dem et værdigt og bedre liv. Nogle har dog udnyttet Pilpintuwasis store success.

En gruppe tidligere medarbejdere, har oprettet en mindre sommerfuglefarm lige ved siden af Pilpintuwasi. De står ved bredden og tilbyder dig, at sejle dig til sommerfuglefarmen. I Virkeligheden ender du på den lille beskedne efternøler, hvor der kun er få arter at se, og ingen andre dyr er. Pas derfor på, at du ikke bliver snydt.

Laguna Quistacocha

Kun 15 kilometer syd fra Iquitos ligger en lille beskeden zoologisk have. Parken har et varieret planteliv, som uden tvivl er et smukt og farverigt syn. Quistacochas faciliteter bruges også til opdræt af fisk. Blandt andet avles den livstruet fiskeart Paiche her - en flodfisk som kan blive op til to meter lang.

Søen er omkranset af en lækker vandresti, som indbyder til lange gåture i den berigende natur. Laguna Quistacoccha er i det hele taget et godt område, at slappe af i. Det er også muligt, at leje en båd, og sejle ud på søen. Når sulten melder sig, kan I nyde et lækkert måltid på et af områdes mange restauranter.

Al Frio y Al Fuego - Den flydende restaurant

Fra molen ved Avenida La Marina, kan du gratis stige på en langbåd. Det er dog ikke hvilken som helst endestation, som båden har forude. Ude i en lille flænge af Amazonasfloden flyder den meget unikke gourmetrestaurant “Al Frio y Al Fuego” rundt.

Restauranten består af to etager, hvoraf det nederste dæk består af en bar, samt en swimmingpool som de restaurantens gæster frit kan benytte sig af. På det øverste dæk finder du selve restauranten.

Al Frio y Al Fuego har en åbent kogeø, således du kan se når din mad bliver tilberedt af den dygtige kok. Retterne er som hevet ud af Amazonas-junglen. Her bliver alskens smage blandet sammen. Smagsoplevelserne her er uden tvivl kulinariske og fantastiske.


Iquitos' historie

Ligesom de øvrige dele af Peru, så var Iquitos under spansk styre i sin tid. Datoen for hvornår den europæiske overtagelse tog sted, er endnu et mysterium. Dog har man fundet spanske historiske dokumenter, som angiver at begivenheden foregik omkring år 1757.

Gummi-boom og europæiske fodspor

I slutningen af det 19. århundrede blev Iquitos et centralt knudepunkt for eksport af gummi, som man udvandt fra Amazonas’ gummitræer. Gummi-boomet tiltrak flere tusinder af europæisk handlende, hvems fodspor fortsat kan anes i byen.

Særligt er det gennem arkitektur, at byens europæiske fortid skinner igennem. Ydermere blev der under besætningen oprettet en række kulturelle institutioner, som havde til formål, at tjene de bosatte europæer. Nogle af disse findes stadig i Iquitos.

I starten af det 20. århundrede udviklede byens økonomiske muligheder sig. Både eksportering af fisk, mineraler, olier og landbrugsafgrøder blev gode indtjeningsmuligheder for Iquitos. Senere hen blev også turisme, håndværk og bageri en bærende industri i byen.