Moshi

I de nederste skråninger af Mt. Kilimanjaro, ligger Tanzanias mindste kommune. Her er tale om byen Moshi. 184.292 indbyggere har sit hjem her. Det skyldes formentlig byens fantastiske uddannelsesmuligheder. Moshi er nemlig beriget med både folkeskoler, landbrugsskoler, universiteter, engelske skoler og meget mere.

På swahili betyder Moshi røg. Navnet hentyder til den røgsky, der hele året hænger over byen. Røgen stammer fra den dampning af landbrugsafgrøder, som foregår hele året i Moshi. På trods af skyen, betragtes byen ofte som Tanzanias reneste by.


Moshis placering

Omkring 80 kilometer syd for grænsen til Kenya, ligger byen Moshi. Det er de laveste skråninger ved Kilimanjaro bjerget som gemmer på den 59 km2 store by. Oftest er Moshi besøgt af turister med retning mod Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro. Mange bjergbestigere overnatter i byen, under deres vandring ved bjerget. Den lille lufthavn I Moshi, giver også turisterne mulighed for, at flyve til byen og begynde deres oplevelsesrejse der fra.


Oplevelser i Moshi 

Mt. Kilimanjaro

Grundet Moshis perfekte placering i bunden af Mt. Kilimanjaro, er det selvfølgelig oplagt, at udforske lidt af bjerget. Om end du er den store bjergbestiger, eller bare ønsker at vandre på de lavere beliggende stiger i bjerget, så er der helt klart en oplevelse at hente her.

Blandt de lokale kaldes Kilimanjaro også for ”Afrikas tag”. Udtrykket skal repræsentere muligheden for, at have et helt kontinent under sine fødder. Toppen af bjerget, 5895 meter oppe, er nemlig også Afrikas højeste punkt. Det siges desuden, at der er vulkansk aktivitet øverst på bjerget. Det er dog omkring 100.000 år siden den sovende vulkan sidst har været i udbrud.

Omkring Kilimanjaro er der gjort fund, som tyder på, at man gennem hele bjergets historie, har jaget dyr og samlet planter her. i skovene, i de lavtliggende dele af Kilimanjaro, er der fortsat dyr at finde. De sorte og hvide Colobus aber, med de sjove haler, lever blandt andet her. Også fuglelivet er bredt repræsenteret i området.

Kikuletwa varmekilde

Flere turister beskriver denne attraktion som en skjult perle, og det forstår man godt. Lidt over en times kørsels fra Moshi, gemt væk bag et tilgroet terræn, ligger Kikuletwa varmekilderne. Området ved de hjertekære kilder, er ikke overrendt af turister, på trods af, at flere og flere får øjnene op for varmekilderne.

Fra Moshi af, kan man ofte bestille en chauffør, hvilket klart kan anbefales. Vejene mellem Moshi og Kikuletwa er ekstra snørklede og fyldt med bump. Køreturen kræver lidt tillid til chaufføren og ro i sindet, men bare rolig - de lokale er vant til de ujævne veje.

Kilderne er da også køreturen værd. Vandet har en helt tilpas temperatur og er så klart, at du kan spotte fiskene, som svømmer om dine fødder. Her er plads til ren afslapning, og mange turister bruger stedet som en pause, fra den brændende varme i byerne.

Lake Chala

En endagstur til kratersøen Chala , kan både bruges på afslapning, men også på vandring i det omkringliggende område. Fra de højere punkter har du en fantastisk udsigt ud over vandet. Det kræver lidt af dig, at kravle ned af krateret til søen, men det kan sagtens lade sig gøre.

Nede ved søen kan du bade og dase hele dagen. Det er også muligt at leje kajakker ved søbredden. En sejltur på søen er yderst smuk. Om du oplever vandets farve som mørkeblå, grøn eller turkis, afhænger af årstiden. Har du lyst og lejlighed, kan du krydse søen på et par timer. Ved bredden på den anden side, træder du direkte ind i Kenya.

Der har førhen levet krokodiller i søen, men efter at en kvinde mistede livet tilbage i 2002, har man ryddet stedet for vilde rovdyr. Derfor er søen den dag i dag, fuldstændig tryg, at svømme i. Beliggende omkring søen finder du hyggelige barer, hvor du kan nyde eksotiske drinks. Ydermere er det muligt at nyde en lækker frokost på en af de nærliggende restauranter.

Olpopongi landsby

Ikke langt fra Moshi, ligger den lille landsby Olpopongi. Landsbyen er oprettet som et slags ”levende museum”. Det vil sige, at de masai-folk som bor her, lever her hele året rundt, mens deres levebrød er at fremvise deres kultur for turister. Det ændrer dog ikke på beboernes oprigtige venlighed.

I løbet af dit ophold i Olpopongi, vil der være nogle forskellige aktiviteter. Du kan blandt andet drikke te med byens ældste kvinde og se masai-folkets danseoptræden. Om aftenen samles alle rundt om bål til sang og historiefortællinger. De penge som du betaler i entré til landsbyen, går direkte til Masai-samfundet.

Kibo Tower

Kibo Tower er et indkøbscenter i Moshi, hvor der er gode shoppingmuligheder. For turister er Kibo Tower stedet hvor de bedste gaver, til ens kære derhjemme, købes. I det ti-etagers høje center findes butikker med salg af alt fra udskårne masker og smukke malerier, til håndlavede smykker og træfigurer.


Dodomas historie

Tysk militærlejr

Under den tyske besættelse af Østafrika, blev Moshi gjort til tysk militærlejr. Lejren fra 1893, gik under det tyske navn Neu-Moschi. Byen lå forholdsvist ødet hen indtil 1912, hvor den nordlige jernbane nåede Moshi. Jernbanen strækker sig fortsat fra området ved Dar-es-Salaam, og videre til byen Tanga.

Først i 1956 blev området for den tyske militærlejr betragtet og accepteret som en by. Omkring 30 år senere, blev byen Moshi oprettet som en af Tanzanias 26 kommuner. Det er fortsat de to etniske folkefærd Pare og Chagga, som opholder sig i byen.

Kæmpe palette af studiemuligheder

Den dag i dag er byen mest af alt kendt for sine vidunderlige uddannelsesmuligheder. Gennem tiden er der derfor også mange studerende, som er flyttet til Moshi. Her ligger universiteter inden for fag som f.eks. medicin, ortopædi, katolicisme og det afrikanske dyreliv.