Zanzibar

Tanzania er egentlig en sammenkobling af to områder; Tanganyika, som vi kender som fastlandet, og Zanzibar. Sidstnævnte består af to store øer, pemba og Unguja og en masse små tilhørende. Zanzibar er uden tvivl et eksotisk paradis for turister.

Øen huser desuden hele 1.303.569 indbyggere, hvor 99 pct. har islam som deres religion. De eksotiske hvide sandstrande samt de historisk kendte områder på Zanzibar, er uden tvivl en oplevelse du sent vil glemme.


Zanzibars placering

Zanzibar er en samling af øer, der har sin beliggenhed lige ud fra Tanzania ved Afrikas østkyst. De to største øer hedder Pemba og Unguja, hvor sidstnævnte uformelt kaldes for Zanzibar. Øernes hovedstad er Zanzibar Town, som er historisk beriget og en spændende by at udforske.


Oplevelser på Zanzibar

Stone Town

Den ældste del af Zanzibar City er Stone Town. Heraf afstammer byens swahili kælenavn Mji Mkongwe”, som netop betyder gammel by. Stone town bygger på en særlig og noget sørgmodig historie. I midten af 1900 tallet brugte man nemlig bydelen som et centrum for slavehandel.

De smalle gader i Stone Town former en noget uredelig labyrint, som bringer dig rundt til byens små butikker, markeder og moskeer. Langt de fleste gader er så smalle, at biler ikke kan køre på dem. Derfor er Stone Town forholdsvis fri for disse Til gengæld vrimler hermed cykler såvel som motorcykler.

Foruden den historie, som Stone Town kan fortælle, så er arkitekturen i byen også et besøg værd. Her blandes de mange forskellige nationaliteter sammen, som gennem tiden har sat sit præg på byen. Bygningerne er både præget af arabiske, persiske, indiske, europæiske og selvfølgelig afrikanske elementer. Et vigtigt byggemateriale som bruges her, er de rødlige karakteristiske koralsten.

Grundet sin historie og de mange fantastiske bygninger som findes i Stone Town, er bydelen i dag på UNESCOS World Heritage Sites. Der kan snildt sættes nogle timer af, til at udforske dette historiske mekka. Et besøg ved de gamle slavekamre eller i byens kirke, vil med sikkerhed gøre indtryk på dig.

Freddie Mercurys barndomshjem

Under dit besøg i Stone Town, bør du bestemt også gøre et ophold ved Mercury House. Er du vild med 80’ernes rockmusik, er dette en seværdighed du ikke kommer uden om. Bygningen har nemlig været hjem for Queen-forsangeren Freddie Mercury.

Den verdensberømte kunstner er født i Stone Town tilbage i 1946, men flyttede til Storbritannien med sin familie i 1964, grundet politiske årsager. Mercury gik desværre bort i en tidlig alder af 45 år, men de lokale i Stone Town mindes fortsat den store sanger med stolthed i stemmen. Den dag i dag er Mercurys hjem lavet om til en lille hyggelig restaurant.

Paje Beach

De fleste forbinder Zanzibar med solbadning på en af øens eksotiske hvide sandstrande. Paje Beach er et godt eksempel på en fantastisk strand, hvor afslapning er i centrum. Her er der kridhvid sand og azurblåt hav i alskens nuancer, så langt som øjet rækker.

Der er godt tag i bølgerne på stranden. Derfor er område også suverænt velbesøgt af kitsurfere, hvoraf nogle mener, at Paje er det bedste kite-sted i verden! Når du er færdig med at dase og slikke sol i det fine sand, så kan sulten stilles på én af de små hyggelige barer. Maden er god og drinksene er kølige.

Cheetahs Rock

På Zanzibar ligger der ingen frodige naturreservater med et vildt og varieret dyreliv. Til gengæld har øen sin helt egen lille perle, for de som ønsker at interagere med Afrikas ukronede konger. Cheetah’s Rock beskriver sig selv, som værende noget helt unikt - et sted mellem en zoologisk have og en safaripark.

I parken får du muligheden for, at komme helt tæt på de majestætiske dyr, dog foregår mødet altid på dyrenes præmisser. Parken tillader hverken bedøvelse af dyrene, fjernelse af deres tænder og klør eller træning med vold. Derfor er det vigtigt at respektere reglementet for besøg i parken.

Ved dit besøg hos Cheetah’s Rock, tages der godt hånd om dig fra start til slut. Inden dit møde med dyrene, bliver du budt på kokosnødde-juice i receptionen, hvor de venlige guider, vil give dig alle de informationer, som du må behøve. Turen vil herefter tage sin start, hvor dit første møde vil være med zebraen Chaka.

Udover Chaka, vil du også blive introduceret for den stribede hyæne Gismo og den hvide løve Aslan. Et møde du sent glemmer vil være med kongen af Cheetah Rock’s, geparden Tyson. Bag hvert enkelt dyr ligger en historie som guiderne brænder for at fortælle videre. Nogle af dyrene er kommet til parken som gaver, imens andre er blevet reddet ud af fangenskab. Èn ting er sikkert - kærligheden mellem dyr og guider er umådelig stor.

Hos Cheetah’s Rock kommer dyrene i første række. Derfor lukkes der kun et begrænset antal turister ind ad gangen, og børn under 15 år er desværre ikke velkomne. Lige så stiller parken nogle krav angående påklædning, men det er vigtigt at huske, at disse regler er til for din egen sikkerhed. .

Mnarani Marine Turtles Conservation Pond

På Zanzibar har det førhen været en tradition, at fange skildpadder og videresælge deres smukke skaller. Særligt den grønne skildpadde har været en truet art, grundet efterspørgslen på dens kød. Derfor blev Mnarani Marine Turtles Conservation Pond dannet i 1993, med henblik på, at beskytte det forrygende smukke dyr.

Foruden kampen for, at bevare skildpadderne og disses miljø, varetager gruppen bag stedet og en række andre aktiviteter. Blandt andet rydder teamet op på flere af Zanzibars strande og uddanner desuden fiskere i sikker frigivelse af skildpadder, såfremt det fascinerende dyr sniger sig med i nettet. Indtil nu har det lykkedes gruppen, at redde mere end 200 havskildpadder fra fiskernes net. Ydermere har de sikret omkring 20 lokale arbejde i koncernen.

Et besøg ved Mnarani vil være en lærerig oplevelse om skildpaddernes natur og levevis. Du vil få muligheden for at komme helt tæt på dyrene, og se dem udfolde sig i omgivelser tilpasset dem. Ydermere får du her et fantastisk indblik i koncernens arbejde og hverdag.


Zanzibars historie

Ved fund af en speciel art af stenværktøj, har man kunnet spore menneskelig beboelse på Zanzibar 20.000 år tilbage. En anden bekræftelse af denne teori, findes i græsk-romerske tekster fra et sted mellem 1. og 3. århundrede e.kr., hvor Zanzibar-området er nævnt.

De eksotiske øer i det Indiske Ocean, var i 1500 tallet et anerkendt og velbesøgt område for slavehandel. Særligt persiske, arabiske og indiske handelsmænd var storforbrugere af Zanzibar. Mange af disse bruge specielt øen som base for rejser i Mellemøsten, Indien og Afrika.

Europæisk indflydelse

I år 1499 besøger den portugisiske opdagelsesrejsende, Vasco Da Gama, Zanzibar. Vascos besøg blev starten på europæisk indflydelse ved de østafrikanske øer. Omkring år 1504 blev Zanzibar en del af det portugisiske imperium, efter besøg på øen af kaptajnen Ruy Lourenco Ravasco Marques, som egentlig havde kurs mod Indien. Ved indtrædelse af øerne forlangte kaptajnen hyldest fra den daværende sultan i bytte for fred.

Sådan gik det til, at Zanzibar blev forvandlet til en portugisisk handelsstation med en romersk-katolsk mission. 200 år senere fik sultanen dog nok, og overtog derfor magten, ved at slå samtlige portugisere på øerne ihjel.

Gummi og elfenben

I 1900-tallet får briterne øje for øerne, men de ønskede at stoppe den slavehandel, som på daværende tidspunkt var yderst veletableret på øen. I 1873 lykkedes det endelig den britiske opdagelsesrejsende John Kirk, at indgå en traktat med sultanen Bargash. Ved at fjerne slavehandlen, fjernede man også Zanzibars største industri. Øerne måtte finde en anden indkomstkilde, og blev en vigtig eksport-central for gummi og elfenben.

Tysk/britisk opgør

i år 1885 får Zanzibar første gang at mærke briterne og tyskernes interne kamp for afrikansk domæne. Den 7. august forsøgte fem tyske krigsskibe at trænge ind ved Zanzibars kyster. Her gik det op for briterne, at noget måtte gøres, for at vedligeholde deres magt over Zanzibar. Efter lange forhandlinger indgik Sultan Bargash en aftale med briterne i år 1890. Hermed var Zanzibar et protektorat af Storbritannien. 73 år senere bliver Tanzania et selvstændigt styre.