Tabora

I den centrale del af Tanzania, en smule mod vest, ligger regionen Tabora. Her agere byen med samme navn regionshovedstad. Byen Tabora er ikke en af Tanzanias store perler, men dens centrale placering giver turisterne muligheden, for nemt at besøge omkringliggende regioner. Tabora grænser blandt andet op til Kigoma, hvor den smukke Gombe Nationalpark har sin beliggenhed. Ud fra en folketælling i 2012, estimerer man at byen har omkring 227.000 indbyggere.

Beboerne af byen lever primært af landbrug og dyrkelse af tobak og fødevarer. Byen er særligt kendt som det vestlige Tanzanias ”frugt-hovedstad”. Her er nemlig spækket med dyrkning af eksotiske frugter såsom bananer, ananas og vandmelon. Gaderne i Tabora er ydermere fyldt med oldgamle mangotræer.


Taboras placering

Tabora regionen har sin placering forholdsvist centralt, dog hældende mod vest, i Tanzania. Her agerer byen Tabora hovedstad. Selve Tabora har ikke nær så meget at byde på, som andre områder i Tanzania. Skulle du dog alligevel opholde dig her, gør regionens centrale placering, at du nemt kan rejsetil de omkringliggende regioner såsom Mbeya og Kigoma.


Oplevelser i Tabora

Smag på Tabora

På trods af et lavt antal af turister i byen, ligger der en hel del små lokale restauranter i byen. Den store landbrugskultur af lækre råvare, gør madlavning til en naturlig beskæftigelse i Tabora. Netop grundet et begrænset besøgstal af udenlandske gæster er begrænset, har man heller ikke gjort sig i, at gøre maden specielt internationalt. Derfor vil du i Tabora kunne opleve ægte tanzanianske retter i massevis, præcis som de lokale selv ville spise dem.

Smag blandt andet på retten Ugali, et tykt majsbrød serveret med kød eller grøntsager. Nogle spiser Ugali, som vi ville spise mexicanske pandekager, imens andre dypper det i suppe. En typisk morgenmadsret som du vil støde på i Tabora, er chipsi-mayai. Denne ret er egentlig ikke meget andet end pomfritter og æg. Her serveres den dog med tanzaniansk chilisauce, hvilket gør retten til en lokal spise.

En udbredt ret i Tanzania, som også spises i stor stil i Tabora, er græskar i jordnødde-sauce. Her er en ret som alle med smag for det afrikanske køkken, bør begive sig ud i.

Igombe Dam Forest Reserve

Skovreservatet Igombe har sin plavering i Tabora, kun en lille halv times kørsel fra centrum. Skovområdet har et fugtigt klima, men er dog klassificeret som en tropisk savanne, grundet den tørre vintersæson.

Man dyrker ikke landbrug her, da man eksporterer fra landbrugsområdet ved Tabora i stedet. Igombe er faktisk beboet, dog tyndt med et befolkningstal på kun 17 personer pr. km2. De fleste indbyggere flytter ind til Tabora, hvor velfærds-mulighederne er noget bedre.

Dr. Livingstone Museum i Kwihara

Den lille landsby Kwihara kun 15 km. fra Tabora, blev i år 1871 besøgt af den berømte skotske opdagelsesrejsende Dr. David Livingstone. På dette tidspunkt, havde Dr. Livingstone ikke haft kontakt til sit hjemland i seks år, og var netop blevet fundet i Ujiji af journalisten Stanley. Han var udsendt for New York Harald, med mål om at finde Livingstone.

Sammen drog de videre til Kwihara. Deres besøg her blev i 1857 markeret med opførelsen af det lille museum. Den lille fine bygning indeholder flere mindesmærker såsom Dr. Livingstones hår og kopier fra New York Harald, hvor historierne om Livingstone står skrevet. ;


Taboras historie

Tabora er oprindeligt grundlagt af arabiske handlende i 1850’erne. Her optrådte byen som centrum for slavehandel i den vestlige del af Tanzania. I år 1871 brændte en fjerdedel af byen ned. Det var Mirambo, lederen af Wanyamwezi stammen som påsatte ilden, hvorfor vides ikke. Allerede i år 1885 forsøgte Tysk Østafrikansk protektorat, at vinde magt over Tabora. Regionen var dog lovløs seks år frem, før det lykkedes den tyske koloni-administration at vinde kontrollen over området. I år 1916 overgik magten dog til det belgiske koloni-styre “Belgisk Congo”, under ledelse af general Charles Tombeur.