Mwanza

Beliggende i det nordlige Tanzania, finder vi landets næststørste by Mwanza. Byen er tæt befolket og huser mere end 700.000 indbyggere. Særligt fiskere og landmænd har sit hjem her, grundet byens beliggenhed ved Victoriasøens sydlige kyst.

Mwanza er regionshovedstad i regionen med samme navn. 90 pct. af regionens befolkning tilhører Sukuma-folket. Sukuma betyder “nord” og henviser til “folket af nord”. I Mwanza er der god mulighed for, at udforske Sukuma-folkets spændende historie, og opleve deres levevis på tæt hold.


Mwanzas placering

Byen Mwanza har sin plads i den nordlige del af Tanzania. Byen betragtes som en mellemstor havneby, og ligger helt ud til Victoriasøens bred. Med færge er det muligt at krydse Victoriasøen til Uganda - en rejse som tager et halvt døgn. Ligeledes ligger Mwanza under en dags rejse fra Kenyas, Burundis og Rwandas grænser.


Oplevelser i Mwanza 

MV Victoria ved havnen

Ved havnen i Mwanza ligger den berømte færge ved navn MV Victoria. Færgen seljede helt frem til december 2014, men ligger nu fast i havnen til glæde for mange turister. Førhen kunne man med skibet, sejle den 11 timers lange tur hen over Victoriasøen til byen Bukoba.

Færgen, med britisk oprindelse, blev egentlig bygget i den skotske by Glasgow tilbage i 1960. Efterfølgende blev MV Victoria splittet ad og sendt til Kisumu i Kenya, fordelt i 1.500 kasser. I 1961 blev skibet endelig samlet igen og søsat i Victoriasøen. Færgen fik af dronning Elizabeth II, den fine betegnelse, “Royal Mail Ship”.

Sukuma Village Museum

I Mwanza ligger et lille, men meget historisk spændende museum. Sukuma Village Museum er byens store trækplaster for turister, og det forstår man godt. Her får du med sikkerhed udvidet din forståelse og viden, omkring Sukuma-folkets levevis.

Den guidede tur, gennem en vellignende skitsering af en Sukuma-landsby, kan varmt anbefales. Her vil du blive ført til små huse, hvor blandt andre medicinere, healere og smedje står klar til at hilse på dig. Aftaler du turen dagen før, kan du også opleve danseopvisninger udført af det ægte Sukuma-folk. Her bliver der trommet løs og danset med python-slanger.

Sukuma Village Museet ligger 45 minutters kørsel fra Mwanza. På trods af, at museet kan virke en smule forfaldent ved første øjekast, har stedet meget at byde på. Personalets entusiasme omkring museet, vil hurtigt smitte af på dig. Størstedelen er engelsktalende, og har tålmodigheden i top. Du skal endelig ikke holde sin nysgerrighed tilbage.

Sanaane National Park

Med en lille sejltur, på under et kvarter, kan du besøge nationalparken Sanaane. Parken beskrives ofte som lille men fin, hvilket er den perfekte beskrivelse, at give området. Sanaane er Tanzanias mindste nationalpark og fylder kun to km2. På trods af parkens beskedne størrelse er der både mulighed for at stifte bekendtskab med den tanzanianske natur og dyreliv.

Udvalget af dyr er ikke just stort, men til gengæld kan du bevæge dig til fods i parken. Zebraer, bavianer, hyæner, impalaer og et hav af forskellige fuglearter, opholder sig i Sanaane Nationalpark. Parken er desuden et fantastisk sted for vandrere og motionister. Pak picnickurven og sæt kurs mod Sanaane nationalparken, på øen i Victoriasøen - Så er du sikret en hyggelig halvdagstur.

Victoriasøen

Victoriasøen, hvortil Mwanza grænser op til, er i sig selv en seværdighed, som er værd at vide noget om. Søen har tilegnet sig en del navne, og hedder noget forskelligt alt efter hvilken befolkningsgruppe du spørger. Eksempelvis kaldes søen for “Nam Lolwe” blandt Lou-folket, hvorimod Bantu-stammer vil omtale søen som “Victoria Nyanza”.

Den første europæer som opdagede søen tilbage i 1858, var den britiske opdagelsesrejsende John Hanning Speke. Han opkaldte søen efter den daværende dronning af Storbritannien, Dronning Victoria. Søen har siden da spillet en vigtig rolle for handel, blandt de omkringliggende lande.

Victoriasøen har et overfladeareal på 69.000 km2, og indeholder hele 2.750 km3 vand. Det dybeste punkt i søen, er målt til at være 82 meter. Det er ikke meget for så stor en sø som Victoriasøen, men alligevel er her masser af liv under overfladen. Søen bruges i dag flittigt til fiskeri, hvilket har gjort søen til et økonomisk centrum for Tanzania.


Mwanzas historie

Sukuma-gruppens hjemby

Under Bantu, som er fællesbetegnelsen for end 400 etniske grupper i Afrika, findes en folkegruppe kaldet Sukuma. I Mwanza regionen er dette folkefærd i overtal, hvor hele 90 pct. af indbyggerne tilhører Sukuma. I regionen findes også andre etniske bantu-grupper som Zinza, Haya, Sumbwa og mange andre.

Rig på kaffe

Mwanzas fantastiske beliggenhed ud til Afrikas største sø, Victoriasøen, har haft en vigtig indflydelse på byen velfungerende økonomi. Søen giver nemlig gode betingelser for dyrkning af den omkringliggende jord.

Der dyrkes derfor både kaffe og uld her, som eksporteres til det resterende af Tanzania. Den altafgørende industri i området forbliver dog fiskeri. Særligt er Victoriasøen et godt sted at fiske efter sardiner, som lokalt er kendt som “dagaa”.