Kigoma

Byen Kigoma er en mindre havneby, i forhold til de resterende havnebyer i Tanzania. Alligevel er byen blandt de vigtigste, beliggende ved Tanganyika-søens bred. På havnen er der altid travlt. Du vil altid kunne spotte liv, på den godt 200 meter lange mole.

Der er omkring 136.000 indbyggere med bopæl i Kigoma. I modsætning til mange at Tanzanias andre havnebyer, så er der til gengæld ingen voldsom tilvækst i byen. Byens økonomiske fremtid, er nemlig truet af de omkringliggende bakkers natur.


Kigomas placering

Byen er placeret i den vestlige del af Tanzania, beliggende ved Tanganyika-søens østlige bred. Fra Kigoma er der kun halvanden times kørsel til grænsen mellem Tanzania og Burundi.

Der er desuden kun seks kilometer fra Kigoma til den historiske landsby Ujiji. Ydermere er Kigoma ofte byen, hvor turister starter deres safari-rejse mod nationalparker som Gombe, Mahale Mountains og Katavi.


Oplevelser i Dodoma 

Gombe National Park

Gombe er med sine 52 km2, den mindste af Tanzanias mange nationalparker. Parken er dog yderst interessant og gemmer på en masse spændende oplevelser. Her er både mange dyr at se, samt et fint udvalg af skønne naturområder.

Den officielle oprettelse af parken, skete tilbage i 1968. Gombe National Park er særligt kendt for den britiske antropolog Jane Goodalls studier. Gennem 45 år forskede hun i chimpansernes sociale relationer i parken. Disse studier har gjort Gombe særligt kendt for chimpansens tilstedeværelse.

Chimpansen er ikke den eneste abeart som har sin levevis her. I parken kan du også støde på beachcomber oliven bavianer, og rød-halede aber. Der er desuden blevet registreret over 200 fuglearter og 11 arter af slanger her. Ydermere betrædes Gombe også af flodheste og leoparder.

Parkens beliggenhed ved Tanganyika-søens bred, giver også lejlighed til en svømmetur i søen. Under vandets overflade svømmer hundredvis af forskellige slags farverige cichild fisk rundt. Dem kan du se, hvis du begiver dig ud på en snorkeltur i den store sø.

Mahale Mountains National Park

Mahale park er også beliggende ved Tanganyika-søen. Parken skiller sig en smule ud fra Tanzanias andre nationalparker. Området er nemlig beskyttet for at tilgodese Mahales mange chimpanser. Ydermere kan du her opleve din safari-rejse til fods.

Den eneste måde at ankomme til Mahale Nationalpark, er med båd fra Tanganyikasøen. De mange indtryk, som parkens smukke natur efterlader sig, starter allerede her. Når du indtræder fastlandet, bliver du budt velkommen af frodige skovområder og tæt beplantning, som får parken til at virke næsten uberørt.

Grundet, at du kun kan udforske Mahale til fods, er naturen her også noget mere velholdt, end ved Tanzanias øvrige nationalparker. Som prikken over i’et, bugter Mahale-bjergkæden sig tværs igennem den fine park, hvorfra parken har fået sit officielle navn, ”Mahale Mountains National Park.

I Mahale Nationalpark lever der både løver og chimpanser, hvilket er noget usædvanligt. På din safari-tur gennem parkens overdådige natur, kan du også være heldig at se flodheste, leoparder og krokodiller samt en stor bestand af forskellige fuglearter.

Katavi National Park

Har du tid og lejlighed til en heldagstur, så kan et besøg i Katavi Nationalpark klart anbefales. Parken ligger fire timers kørsel fra byen Kigoma, men med sin fortrinlig natur og fantastiske dyreliv, bør parken medvirke i dine overvejelser.

Katavi National Park er blandt de største i Tanzania. Det fantastiske område strækker sig over hele 4,471 km2. Grundet parkens lidt øde placering, er der ikke nær så mange besøgende her. Derfor er landskabet i Katavi heller ikke specielt mærket af menneskets færden.

I parken, har både Katuma floden og søerne Katavi og Chada hjemme. Landskabet til fods er dækket af skov og flodsletter. Parkens mangfoldighed af dyreliv byder både på zebraer, impalaer, giraffer og antiloper. Henover savannen kan du ofte opleve løver sm vandre i flok. Ved vandområderne i parken vil du både kunne spotte de enorme flodheste og de betagende krokodiller.

Livingstone Museum & Memorial

Byen Ujiji, hvor Livingstone Museum & Memoral ligger, er et historisk mindesmærke for den skotske opdagelsesrejsende, Dr. David Livingstone. Under sine rejser i Afrika, mistede Livingstone kontakten til omverden. Derfor sendte den amerikanske avis New York Harald en mand ved navn Stanley til Afrika, for at finde den berømte opdagelsesrejsende.

Stanley fandt Livingstone i landsbyen Ujiji. Stedet hvor de to mødtes, er nu foreviget med en statue af de to mænd. Historien om Livingstones spændende rejse til Ujiji, kan du læse nederst på siden, hvis dette skulle have interesse.

Museet i Ujiji portrætterer Dr. David Livingstone, og gengiver ydermere historien om slave-vandringen, som under samme periode fandt sin vej igennem Ujiji. På trods af museets noget lille størrelse, er det yderst informativt. En time eller to kan sagtens tilbringes her. Turen frem og tilbage til Kigoma er lige så en spændende kulturel oplevelse. Landsbyernes børn rygtes som nysgerrige og opsøgende og de øvrige lokale, deler gerne ud af deres venlighed.

Prøv den lokale mad

Det centrale marked i Kigoma, minder ret meget om de tanzanianske byers øvrige markeder. Ved boderne kan du købe lækkert mad og kolde forfriskninger. Markedet er ligeledes et fint sted, at købe souvenirs såsom håndskåret træmasker, smykker og klæder.

Det som adskiller Kigomas marked fra de øvrige i landet, er maden. Sardiner, eller dagaa som de kaldes, er en traditionel spise mange steder i Tanzania, men de fleste steder, må du nyde delikatessen tørret. På grund af Kigomas tætte beliggenhed ved Tanganyika-søen, kan du på markedet smage sardinerne, når de er friskfanget.


Kigomas historie

Set fra et historisk synspunkt, er Kigoma ikke en speciel spændende by. Det er den tilhørende lille landsby Ujiji til gengæld. Den opdagelsesrejsende, skotske læge og missionær David Livingstone, har nemlig sat sit præg på byen.

Kristendom i Afrika

I begyndelsen af 1841, satte Livingstone kursen mod Afrika, hvor hans mål var, at starte missionsstationer rundt om i Afrika, med henblik på at gøre afrikanerne til kristne .Tre måneder efter kunne han langt om længe gå i land ved Cape Town.

I 1845 blev Livingstone forlovet med Mary, datter af en anden missionær-leder. Sammen rejste de rundt i Afrika, grundlagde skoler for de afrikanske børn, og lærte fra sig om kristendommen. Sammen fik de fem børn inden for seks år.

Fra missionær til opdagelsesrejsende

Livingstones mission var ikke en succes. I løbet af sin tid som missionær, døbte han kun én afrikaner i den kristne tro - høvding Sechele. Allerede seks måneder senere, havde høvding Sechele opgivet kristendommen. Han nægtede at opgive den afrikanske skik med flere koner. Omkring år 1849 skiftede Livingstone derfor mission. Han levede nu som opdagelsesrejsende, og havde endda fået den afrikanske mand Oswell med på sin og familiens rejse.

I 1851 lader Livingstone sin forlovede Mary og deres børn forblive tilbage i en lejr, imens han og Oswell sejler videre. Hvad han ikke vidste var, at Mary og børnene rejste tilbage til England og spredte rygtet om Livingstones rejser. Han var nu en berømt opdagelsesrejsende i sit hjemland.

Efterlyst på hjemmefronten

I år 1863 mister David Livingstone fuldstændig kontakten til omverden. Seks år senere sender avisen New York Harald Henry Morton Stanley afsted mod Afrika. Han skulle finde den berømte forsvundne opdagelsesrejsende.

Det er her den lille landsby kommer ind i billedet. Den 10. november 1871, finder Stanley endelig Livingstone. De to mænd mødes under et mangotræ i Ujiji. Her møder han den opdagelsesrejsende med de nu berømte ord: ”Dr. Livingstone, formoder jeg? Hertil svarer Livingstone: Ja. Jeg føler mig taknemmelig for, at jeg er her for at byde dig velkommen. Den korte samtale blev efterfulgt trykt i flere britiske og amerikanske aviser, hvorfor citaterne i dag er historisk kendte.