Dodoma

Byen Dodoma, blev i 1974 udråbt som Tanzanias hovedstad. Førhen var Tanzanias hovedstad havnebyen Dar Es-Salaam, men grundet Dodomas centrale beliggenhed, valgte man at ændre på dette. Med sin beliggenhed i Dodoma-regionen, er du sikret en bred palette af oplevelser inden for rækkevidde. Du vil uden tvivl rejse fra Dodoma med rygsækken fyldt af nyerhvervede minder.

I Dodoma er der særligt meget at se for den naturelskende turist. Byen er 2.669 km2 stor, hvoraf kun 625 km2 er bebygget. Ønsker man desuden at grave lidt dybere i Tanzanias historie, rummer Dodoma også massere af muligheder.


Dodomas placering

Dodoma ligger placeret helt centralt i Tanzania, hvilket også var hovedårsagen til, at Dodoma blev gjort til hovedstad i 1974. Den centrale placering skaber mulighed for, at opleve store dele af Tanzania. Dog betyder det, at nogle lidt længere ture skal planlægges, hvis man ønsker at opleve Tanzanias helt store skatte.


Oplevelser i Dodoma 

Markeder i Dodoma

Noget mange turister nyder godt af, når de besøger Dodoma, er byens udendørs markeder. I Dodoma ligger et centralt marked, hvor du vil finde frisk frugt og grøntsager i alskens farver. På markedet vil din lugtesans også blive sat i spil, når du kommer frem til de mange boder med krydderier.

På det centrale marked er det ikke muligt at købe kød. Der skal du derimod 13 km. ud af byen til Babati highway. Her vil du finde markedet Msalato Mnadani, hvor du kan opleve de lokale slagtere stå på ræd og række og sælge ud af deres levebrød.

Sabasaba 2nd hand markedet i Dodoma er klart et besøg værd, for de med interesse for beklædning. Markedet er lidt over 1 km. langt, og byder på alt hvad hjertet begærer af traditionelt tøj, sko og stof.

Gaddafi moskeen

Omkring 35 pct. af den Tanzanianske befolkning er muslimer, hvilket også kan mærkes i Dodoma. Byen huser Tanzanias største moske, hvis overdådige udsmykning er et besøg værd. Moskeen er opkaldt efter den libyske diktator Muammar Gaddafi, som vi nok bedst kender i forbindelse med Det Arabiske Forår tilbage i 2010-2011. Gaddafi stod også bag indsamlingen til konstruktionen af Moskeen. Bygningen blev indviet i 2010 af Tanzanias daværende præsident Jakaya Kiwete.

Kondoa Irangi rock paintings

Omkring 20 km. fra Kondoa-distriktet kan du opleve en serie af grotter banket ind i bakkerne. Grotterne gemmer på en lang række hulemalerier, som går op til 1500 år tilbage. De meget unikke malerier forestiller det gamle stammefolk, forskellige dyr, samt skitser af jagtscener, som de foregik flere hundrede år tilbage i tiden. Det præcise antal af malerier er fortsat ukendt, men man formoder at grotterne indeholder 150-450 dekorerede klippevægge.

 

Mikumi Nationalpark

Afrika er det oplagte safari-land, og det er også muligt at opleve dyrene tæt på, under sit ophold i Dodoma. Dog må man forberede sig på en heldagstur ud af Dodoma-regionen. Bor du i det østlige Dodoma, kan du tage til Mikumi nationalpark. Der er 2,5 times kørsel, men både turen på vejen derhen og selve parken byder på smuk afrikansk natur.

Mikumi nationalpark er med sine 3.230 km2 Tanzanias fjerdestørste nationalpark. Parken blev etableret tilbage i 1964 og grænser op til det populære vildtreservat Selous. De to naturområder udgør tilsammen et helt unikt økosystem.

Mikumi parken er hermed et fantastisk levested for de afrikanske dyr. På safari gennem parken vil du kunne opleve alt fra træklatrende løver til gnuer, som vandre i flok hen over flodsletten Mkata. Parken byder også på bøfler, flodheste, giraffer, elefanter og flere forskellige antilopearter.

Bonusinfo: Til de fugleinteresserede skal nævnes, at der er registreret 400 forskellige fuglearter i parken.


Dodomas historie

1907 - En gammel tysk koloni

Dodoma blev oprindeligt skabt af tyske kolonister i 1907, hvor den fungerede som en mindre Gogo-landsby. Efter Tysklands nederlag under 1. verdenskrig, overtager briterne magten over Tanganayika. Briternes havde særligt fokus på byerne Dar Es-Salaam og Arusha, hvorfor Dodomas betydning langsomt faldt.

Men i 1961...

I 1961 vandt Tanganayika uafhængighed over Briterne. To år efter blev landet inddelt i regioner og Dodoma-regionen var hermed skabt. I 1974 blev det besluttet, at Dodoma fremover skulle agere Tanzanias hovedstad i stedet for Dar Es-Salaam. Denne beslutning blev taget på baggrund af byens centrale placering, samt byens store udviklingspotentiale.

Et sunket kvæg?

På de lokale Wagogo-folkenes sprog gogo, betyder Dodoma “Det er sunket”. Der går flere forskellige myter om, hvordan byen fik sit navn. En af de mest hørte lyder på, at Wagogo-folkene stjal en flok kvæg hos deres sydlige naboer, Wahehe-folkene. Herefter dræbte og spiste de dyrene, men bevarede halerne. Da Wahehe-folkene kom for at lede efter kvægene, fandt de kun halerne stikkende op fra den mudret jord. Wagogo-folkene råbte til Wahehe-folkene; “jeres kvæg er sunket i mudret”.