Før afrejse til Marokko

Marokko er et eventyrligt land. Duften fra de farverige krydderier, som fylder boderne op i de smalle gader, er et instinktivt spark på sansebarometret. Med ét ved du, at du befinder dig i inspirationskilden til Tusind Og En Nat. I Marokko kan du tage på skattejagt i de mange markedspladser, ride ud i ørkenen på en kamel og gribe efter pusten på Atlasbjergene. Landet byder på flere spændende overraskelser. Find alt den vigtigste information her på siden, så du får den bedste rejse til Marokko.

Spring direkte til;

Rejs sikkert i Marokko

Marokko ligger i Nordafrika med kyst til Middelhavet. Fra det nordligste punkt kan du skimte Spaniens fastland. På trods af den korte afstand til Europa, er det altid en god idé at tilmelde sig Udenrigsministeriets Danskerliste, når du på din rejse krydser danske grænse. Således kan de danske myndigheder hurtigt komme i kontakt med dig, hvis der skulle opstå alvorlige kriser under dit ophold i Marokko.

Find pas og visumregler for Marokko

Pas og visum

Som dansk statsborger kan du rejse visumfrit til Marokko i 90 dage. Dit pas skal være gyldigt i minimum 90 dage efter planlagt hjemrejse. Tjek derfor udløbsdatoen i dit pas i god tid forinden afrejse. På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du holde dig opdateret på de gældende pas og visumregler.


Bliv klogere på vaccinationer inden du rejser til Marokko

Vaccinationer

I Marokko møder du et varmere klima samt vejrforhold der afviger fra det, vi kender i Danmark. Der kan derfor være bakterier, som vores immunforsvar har svært ved at bekæmpe. Det er en god idé at tjekke op på, om der er specifikke vacciner, som anbefales før du rejser til Marokko. Du kan altid tage en snak med egen læge eller besøge et vaccine-center for at få de seneste vaccineanbefalinger.


Læs om særlige regler for Marokko

Særlige regler i Marokko

Drik ikke vand fra hanen

Der er kommet bedre forhold med rensning af vandet i Marokko, men drikker du vandet fra hanen, kan du risikere en omgang dårlig mave. Hold dig derfor til købt vand på flaske og undgå isterninger.

Rejsende som par

Hoteller kan i princippet nægte ugifte par at dele værelse. Homoseksualitet er forbudt i Marokko. Fysiske kærtegn er ikke velset på offentlige steder uanset jeres seksualitet.

Indtagelse af alkohol

Det er kun hoteller, restauranter og barer med spiritusbevilling, som må udskænke alkohol. Det er heller ikke lovligt at indtage alkohol uden for disse steder.

5 løvepoter

En helt igennem fantastisk tur i Atlasbjergene på og omkring Toubkal (6 dages tur). Vi bookede rejsen gennem Kipling Travel. Vi troede det var en grupperejse, men fandt ud af, at det blot var os 2 i "gruppen". Lars hos Kipling Rejser besvarede tålmodigt alle vores spørgsmål. I Marokko var det en Toubkal Guide som stod for det. Der var styr på alt, lige fra vi blev hentet i lufthavnen, og til vi blev afleveret i lufthavnen igen. Vi fik en professionel og personlig guide - Mohammed Sarkozy og en mulddyrs chauffør/kok - Hamid. Der blev i den grad sørget for os og taget sig af os. Maden var til ug, og der var rigelig af den. Utrolig man kan lave så god mad under så primitive forhold. Mohammed var god til at tage turen i vores tempo, og vi fik masser af viden omkring området og befolkningen. Man kunne tydeligt mærke, at det var vigtigt for ham, at vi havde en oplevelsesrig og tryg tur. Det er tydeligt at mærke at Mohammed er en erfaren guide. Overalt hvor vi kom, mødte vi imødekommenhed og venlighed. Vi kan varmt anbefale Kipling rejser og Toubkal Guide.

- Martin Laursen, TrustPilot

Marokkos infrastruktur

Elektricitet i Marokko

Elektricitet og strømstrik

Du finder de samme typer stikkontakter med 220 volt i Marokko, som dem vi har herhjemme. De har dog ikke jordforbindelse. Derfor får du brug for en adapter, hvis du har ledninger med et trebenet stik. Der findes flere universelle adaptere til hele verdenen, som du også kan have glæde af på andre rejser.


Internet i Marokko

Internet og telefoni

Inden du rejser til Marokko, er det en god idé at undersøge hos dit mobilselskab, om du har data i udlandet inkluderet i dit abonnement. Der er forskel fra hotel til hotel om de tilbyder gratis WiFi.

Har du brug for at ringe eller sende sms’er hjem til Danmark skal du huske at trykke +45 foran nummeret. Hvis du skal ringe til et marokkansk nummer, så er landekoden +212.


Transport i Marokko

Transport

Når du rejser med Kipling Travel, skal du ikke bekymre dig om transport til/fra lufthavnen i Marokko eller på vores planlagte ture.

Trafiksikkerheden i Marokko er noget anderledes end herhjemme, derfor anbefales det ikke, at du lejer en bil. Skal du med taxa, bør du altid bruge autoriserede taxaer. Du kan genkende dem på det lysende taxi-skilt på taget.

Kom tættere på befolkningen

Sprog

Det officielle sprog i Marokko er standardarabisk. Dog er det primært en marokkansk dialekt, kaldet maghrebinsk arabisk, som tales på gaden og i hjemmet.

Herudover taler en stor del af befolkningen berbisk, som er det oprindelige sprog for de befolkningsgrupper, som i tusindvis af år har været bosat i Nordafrikas bjerge.

Du kommer fint omkring med skoleengelsk, men det er altid godt med lidt gloser til at hilse de lokale;

Godmorgen Assalam
Tak for mad Choukran bizzaf
Hav en god dag Aitamanaa lak yawm jayid

Lev fra den franske koloni

Fra år 1912 til år 1956 var Marokko koloniseret af Frankrig. Derfor tales der i en vis udstrækning fransk i dele af Marokko.

God skik i Marokko

God skik i landet

Drikkepenge

På restauranter og caféer er det almindelig god skik at give 5-10% i drikkepenge. Tager du en taxa, er det normalt at runde op efter endt tur.

Besøg i moskeer

Marokko har nogle helt eventyrlige moskeer, som du absolut bør besøge. Før du træder ind i de lokale helligdomme, skal du tage skoene af og placere dem med sålerne mod hinanden, kvinder skal dække håret med en hat eller anden hovedbeklædning, derudover skal påklædning for både mænd og kvinder dække arme og ben.  

Venstre hånd er uren

Det lyder måske underligt at kalde en hånd for uren. Men i flere kulturer er det en måde at håndtere hygiejne på, når der ikke er adgang til rent vand. For ikke at støde lokalbefolkningen bør du derfor ikke pege på ting eller folk med din venstre hånd.

Øvrig praktisk information

Læs om Valuta i Marokko

Valuta

I Marokko er valutaen Marokkanske Dirham (MAD). Det er en lukket valuta, hvilket betyder, at du ikke kan tage valutaen ind og ud af landet. Medbring i stedet lidt kontanter i EUR eller USD, så du har kontanter til de første dage. Du kan bruge dine kreditkort i de større byer. Her finder du også hæveautomater og banker, hvor du kan hæve lokal valuta. Det er nødvendigt med kontanter til ture i bjergene og ørkenen.


Læs om tidsforskellen mellem Marokko og Danmark

Tidsforskel

Siden 2018 veksles der ikke mellem vinter- og sommertid i Marokko. Det betyder, at du kun skal indstille dit ur en time tilbage, når vi har dansk sommertid (sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober). Når vi har vintertid, skal du ikke ændre på dit ur.

Vigtige punkter på pakkelisten

Når rejsen går til Marokko, er der få tilføjelser til pakkelisten.

  • Varmt tøj: De varme solrige dag står i kontrast til de mørke morgentimer og nætter, hvor temperaturen falder drastisk. Glemt derfor ikke at pakke varme trøjer og gerne en fleece, som du hurtigt kan tage af og på.
  • Hånddesinfektionsgel og intimservietter: Kvaliteten af offentlige toiletter i Marokko varierer. Nogle steder kan du ikke være sikker på, at der er toiletpapir og vand. Er du forberedt, behøver du ikke gå helt på kompromis med hygiejnen.
  • Bæltetaske: Du skiller dig hurtigt ud som turist og bør derfor være opmærksom på trick- og lommetyve. Du beskytter bedst dine værdigenstande under tøjet i en bæltetaske.
  • Termoflaske: Det frarådes turister at drikke vandet i Marokko, da det er en sikker vej til maveproblemer. Du bør derfor altid købe vand på flaske. Hvis du kommer det købte vand i en let termoflaske, har du køligere vand længere.

Tre uundgåelige oplevelser i Marokko

Tag på ørkenvandring i Marokko

Ørkenvandring

Marokko er kendt for sine mange storslåede ørkener, som Erg Chigaga, Erg Chebbi. Landet grænser desuden op til Sahara. Det gyldne sand har en helt speciel knitrende lyd og males i et skønt lyserødt skær, når solen går ned.

På kamelryg kan du krydse ørkenerne med ophold i lokale beduinlejre. Midt i de store sandbanker vil du se palmer skyde op. Det er et syn, der let kan føles som et fatamorgana, men disse palmelunde er en del af hyggelige oasebyer.

Tag med på trek i Atlasbjergene i Marokko

Atlasbjergene

Atlasbjergenes højeste punkt, Toubkal, finder du i Marokko. Når du rammer bjergets top, er du godt 4.167 meter over havet, med en helt enestående oplevelse bag dig. På turen op ad bjerget, sættes scenen med valnødde- og daddellunden, med lyden af vandfald i baggrunden.

Atlasbjergene er ikke kun for de erfarne bjergbestigere, men byder også på flere lettere vandreture. Fælles for alle vandreture i disse bjergkæder er de hyggelige stop ved forskellige tehuse og Berberfolkets gæstfrihed.

Besøg de marokkanske markeder på din rejse til Marokko

Markedspladser

Souker er lokale tildækkede markedspladser, som du finder i flere marokkanske byer. Disse markedspladser er kendte for deres tekstiler, farverige keramik og duftende bjerge af krydderier.

Stemningen er livlig og opslugende. Dette er en ren og autentisk oplevelse, hvor du kommer tæt på den marokkanske kultur, og får mulighed for at tage en bid af Marokko med hjem. Her finder du ikke de sædvanlige souvenirs men flotte kvalitets brugsgenstande.