Den røde panda - den højtlevende asiat

Den røde panda er en højtlevende asiat. Den røde panda lever nemlig i meget afsidesliggende bambusskove i op over 4000 meters højde i de østlige Himalayabjerge. Den kan derfor opleves, når man er på vandring, trekking eller bjergbestigning i fantastiske Nepal, Kina, Bhutan eller Burma. Den røde panda er nem at se i dens hvide bjergklædte omgivelser, som befinder sig i stærk kontrast til den meget særprægede røde farve, den røde panda har.


Fakta om den røde panda

Sted: Asien, Himalaya bjergkæden og Kina
Levealder: 13 år
Vægt: 3 til 6 kilo
Størrelse: 79-112 centimeter lang
Føde: Frugter og planter
Antal: Truet dyr
Funfact: Den røde pandas parring foregår under jorden i skjul.

Kendetegn

Den røde panda er omkring 79 til 112 centimeter lang, her er dens lange hale også taget med. Den røde pandas krop er omkring 55 til 65 centimeter lang, hvor den har en tyk og lang hale i en længde på 35 til 47 centimeter. Den er 25 til 30 centimeter høj og har en vægt på 3 til 6 kilo. Den røde pandas pels er sjovt nok rød, med hvid snude, ører og kinder. Pelsen er lang og grov. Under den grove pels er den mere blød og ulden. Bugen er typisk mørk/sort, og det samme er dens ben. Farven på pelsen kan variere lidt afhængigt af udbredelsesområdet, hvor i øst er den røde panda lidt mørkere end den i vest. Den røde panda er let genkendelig med dens meget karakteristiske røde pelsfarve og hvide ansigtsmaske. Den røde panda bliver tit kaldt kattebjørnen eller den lille panda, på grund af dens lille kropsbygning.


Føde

Den røde panda er vegetar, hvilket betyder den spiser forskellige frugter og planter. Heriblandt bær, skud, bambusblade samt blade fra andre planter. Den kan også godt finde på at stjæle fugleæg. Bambusblade er dens primære føde at indtage. Pandaen bøjer bambusgrenene ned med dens forpoter, så den kan nå bladene med dens mund. Den gør også brug af fodpoterne til at spise med og føre maden til munden med. Den røde panda er aktiv om natten og sover om dagen, den befinder sig desuden mest af tiden oppe i træerne og er rigtig god til at klatre. Den røde panda har et meget bredt hoved på grund af dens flade kindtænder. Det gør at pandaen har let ved at knuse de meget hårde bambus og indtage dem uden problemer.


Drægtighed

Den røde panda er drægtig omkring 134 dage, hvor den får omkring 1 til fire skud unger. Voksne pandaer har meget sjældent kontakt til hinanden, det er kun i parringssæsonen hvor de kommer i kontakt med hinanden. Både hanner og hunner duftmarkerer med urin under parringssæsonen. Det gør de ved at gnide deres kønsorganer mod træer, sten og diverse genstande for at fortælle det modsatte køn, at de er klar til parring. Når begge køn er klar til parring, inviterer hunnen hendes parringsklare han ned under jorden, hvor der her foregår parring. Det er sjældent hunnen kun invitere én hanpanda, hvis der er flere i nærheden parrer hun sig også med dem.


Flokdyr

Den røde panda er ikke et flokdyr, det vil sige at den lever sit liv meget alene og ses kun med det modsatte køn, når der skal parres. Den røde pandas adfærd er meget afhængig af temperaturen, fødeemner og om der er unger eller ej. Det vil sige at derfor kan de forskellige røde pandaer lave noget vidt forskelligt afhængigt hvor de kommer fra og hvor de befinder sig. Pandaen bruger dog det meste af dens liv oppe i træerne, hvor den har det bedst. Når den befinder sig på jord, er det fordi den ikke har kunnet finde mere føde oppe i det træ den befandt sig i. På jorden bevæger den røde panda sig meget langsomt. Måden den kommer op af træet er med sine kløer, hvor den klatrer sig vejen op. Hvorimod når den skal ned fra et træ, foregår det med hovedet først, og her bruges halen til at holde balancen.


Familie

Den røde panda er i familie med kæmpe-pandaen, men trods navnet er den overhovedet ikke tæt beslægtet. Dog er der flere forskellige fællestræk, ét af fællestrækkene er en tommel-lignende finger, som gør at den kan håndtere føde. Den røde panda har hår på dens trædepuderne, hvilket man også kan ses hos kæmpepandaen og isbjørnen. Disse hår, gør at den bedre kan holde varmen og ikke glider så let oppe i Himalayabjergene, når den går på is. Den røde panda er ikke i nær familie med nogen, heller ikke kæmpepandaen. Den røde panda er en halvbjørn ligesom vaskebjørnen er.


De rejsendes spørgsmål om den røde panda

Prutter den røde panda?

Ja, det gør pandaer. Panda prutter omkring 143 gange på bare én dag. - Det er blandt andet på grund af deres vegetarisk føde, i særdeleshed bambus føde.

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.