Trujillo

Byen Trujillo er Perus absolutte knudepunkt for kulturelle tiltag og oplevelser. Her har den peruvianske danseart Marinera sin oprindelse, lige såvel som byen årligt er vært for adskillige kulturelle festivaler.

Hele to gange er Trujillo blevet udpeget til Perus hovedstad, omend byen aldrig officielt har haft denne rolle. Dog er Trujillo “hovedstad” i La Libertad regionen. Før inkariget kom til, var det folkefærdene Moche og Chimú som holdt til i området.


Trujillo placering

Trujillo er den tredje mest befolkede by i Peru og er placeret langs kysten i det nordvestlige Peru. Mere præcist, så har Trujillo sin beliggenhed i den gamle dal Chimor, som i dag er bedst kendt under navnet Moche eller Santa Catalina Valley.

Byen har et mildt ørkenklima, hvorfor Trujillo også er kendt som ”La Ciudad de la Eterna Primavera” - Byen med det evige forår. Her er solrigt og behageligt hele året rundt, og som med alt andet i Trujillo, så fejres dette selvfølgelig med en festival.

Startskuddet for Den Internationale Forårsfestival lyder i oktober måned hvor turister, såvel som peruvianer fra de øvrige landsdele, farter til Trujillo. Her nyder de mange besøgende godt af sommerperiodens stabile temperatur, som stortset altid ligger mellem 17 og 28 grader.


Oplevelser i Trujillo

Plaza de Armas de Trujillo

Som alle andre store byer i Peru, så har Trujillo også sin helt egen plads med en tronende katedral. Foruden katedralen har en masse andre palæer og kolonitids-bygninger også plads her. Fælles for dem alle er den imponerende udsmykning.

Det er netop de mange detaljer som gør bygningerne og særligt katedralen så beundringsværdigt. Der er ingen tvivl om, at hvis der er noget peruvianerne mestre, så er det udførelsen af arkitektoniske detaljer.

Basilica Menor Catedral”, som katedralen officielt hedder, står på den nordøstlige side af pladsen. Den enorme bygning blev første gang opført i år 1647, men er siden da blev renoveret adskillige gange. Inden for murene findes også en lille religiøst museum med smukt kolonial kunst.

Chan Chan

I udkanten af Trujillo ligger Amerikas største prækoloniale by Chan Chan, som er bygget omkring år 1300. Under Chimú-rigets storhedstid siges det, at 60.000 indbyggere havde hjem her.

Chan Chan var et velhavende område, hvor de lokale ejede store mængder af guld. Da spanierne gik til angreb i Peru i midt 1500-tallet, plyndrede de dog Chan Chans skatte, og efterlod byen uden yderligere værdi.

Den 36 km2 store by, er ligeledes verdens største by, bygget af tørret lerjord. Det anderledes byggemateriale har dog også medført konsekvenser for den ellers smukke by. Når regnen falder tungt har Chan Chan lidt af oversvømmelser, og flere lermure og disses udsmykninger er derfor destrueret den dag idag.

Byen har været under genopbygning adskillige gange, og i dag er det kun området Tschudi-komplekset, som besøgende har adgang til. Her er dog også meget at se. Blandt andet kan du opleve den eneste originale tilbageblevne tegning i ler-murerne, som forestiller tre havoddere.

Huanchaco

Tolv kilometer uden for Trujillo ligger det meget afslappet surfer- og fiskerleje Huanchaco. Her hersker en rolig landsby-lignende atmosfære, til trods for områdets store popularitet blandt turister.

Hovedsageligt benyttes Huanchaco mest af alt som badested, men de gamle fiskere holder også stadig til. For dem er der ikke meget som har ændret sig. Selv de gamle fiskerbåde ”Cabalitos de totora” af siv, er endnu ikke blevet skiftet ud.

Restaurant Mar Picante

Ud over kulturel underholdning i spandevis, samt beundringsværdig arkæologi og arkitektur, så er Trujillo også kendt for sine fantastiske spisesteder. Er dine smagsløg glad for frisk fisk, så er du i himlen i Trujillo.

Restauranten Mar Picante er et ud af mange steder, hvor de lækre fiskeanretninger kan nydes. Mange vil endda hævde, at Mar Picante har den bedste fisk og skaldyr i Trujillo. Her er alskens af forskellige retter, alle anrettet på fornemmeste vis. Du går med sikkerhed aldrig sulten fra Mar Picante.

Den peruvianske Paso hest og Marinera dans

To meget vigtige aspekter for Trujillo som kulturel hovedstad er den peruvianske hesterace Paso og den peruvianske danseart Marinera. På underholdningsstedet “Caballos Peruanos de Paso y Marinera” bliver disse to ting forbundet i et smukt og underholdende show.

Undervejs i showet vil en vært fortælle en masse om både danseart og hesterace. Dette foregår dog på spansk, men eftersom stedet bliver mere og mere besøgt af turister, bliver de vigtigste pointer nu også fremhævet på engelsk.

Arkæologisk museum

Trujillo er et knudepunkt for mange ting i Peru, og en af disse er arkæologiske fund. På “Museo de Arqueología” har man samlet en masse smukke genstande fra inka-, moche- og chimú-kulturens tid.

Det kan være en fordel at bestille en guide på museet, for at få den fulde forståelse for de mange fantastiske fund. Særligt moche- og chumú-genstandene kan være enormt svære at skelne imellem. Museet formår at tegne et godt billede over, hvad der har foregået gennem de forskellige tidsperioder i Peru, hvorfor museet også er velbesøgt.

“Museo de Arqueología” er beskeden af sin størrelse, men alligevel yderst interessant. Her er stor variation af fine fund, og dit øje vil kunne skimte alt fra stenfigurer til keramik. Museets smukke gårdhave og ligeså et fantastisk sted at nyde det evige forårs-klima i Trujillo.


Trujillo historie

Trujillo har sin oprindelse helt tilbage til oldtiden, og er gennem årene blevet udvidet langs den nordlige kyst. Flere kulturer og folkefærd har sat sit præg på byen, hvilket de mange arkæologiske fund kan bekræfte. Både cupisnique-, moche-, chimú- inka-folk har haft sin færden i området.

De mange forskellige kulturarter har forvandlet byen til peruvianske kultur-mekka, hvor alt fra dans, litteratur og historie får lov at udfolde sig på forskellig vis. Særligt er Trujillo kendt for sine mange festivaller. De vigtigste iblandt er “National Marinera Festival” og “Trujillo Spring Festival” og “International Book Festival”.

“Vugge for frihed og vugge for retsvæsenet”

… Et kendt udtryk brugt om Trujillo. Det skyldes at byen, foruden sine kulturelle aspekter, også er stamsted for det peruvianske retssystem. Den 7. december år 1537 fik Trujillo tildelt sit eget våbenskjold af den spanske konge Karl V.

Hvert år den 29. december, flyves et flag med våbenskjoldet skitseret hen over byen, for at fejre byens uafhængig. Denne fik de igennem i år 1820. Stoltheden blandt de lokale er i det hele taget stor, og hyldesterne er mange. Byen har også sin helt egen salme, som bruges til officielle ceremonier.