Tacna

San Pedro de Tacna, som den oprindelig kaldes, er en gammel peruviansk by med en chilensk forhistorie. I dag tilhører byen Peru. Adskillige monumenter og gader er opkaldt efter helte fra Perus uafhængighedskamp, da det var en tid, der påvirkede byens udvikling radikalt.

På spansk kaldes Tacnas indbyggere for tacneños. Tacna er desuden den tiende mest befolkede by i Peru. Størstedelen af befolkningen er katolikker, imens en minoritet er muslimer. Tacna er den by i landet, som først tillod muslimer at opføre religiøse bygninger i bylandskabet. .


Tacna placering

Tacna er beliggende i den sydlige del af Peru, hvor byen agerer hovedstad i regionen med samme navn. Tacna er tæt placeret på grænsen til den chilenske by Arica. Den korte afstand mellem de to byer, har gjort deres historiske relation tæt, såvel som de fortsat er relateret den dag idag.


Oplevelser i Tacna

Den parabolske bue

indviet den 28. august år 1959, og har til formål at hylde og ære krigsheltene Miguel Grau Seminario og Francisco Bolognesi. Begge havde de kæmpet hårdt under Stillehavskrigen.

Den enorme bue er hele atten meter høj og designet af tyske teknikere, til trods for at selve støberiet fandt sted i Lima. Den parabolske bue er et ikonisk sted for Tacna, hvor man hver søndag holder en mindre ceremoni foran monumentet. Her siges altid følgende:

Min Oberst Bolognesi har hellige pligter at opfylde og overholde indtil den sidste patron.

Tacnas katedral

Som de fleste andre storbyer i Peru, så har Tacna sin helt egen katedral. Denne gennemført smukke bygning ligger på byens centrale plads, hvor den Tacnas gamle og første tempel også havde sin beliggenhed.

Opførelsen af katedralen blev påbegyndt den 6. marts år 1875, hvor ingeniøren Carlos Petos og arkitekten Tadeo Strujemski ledte konstruktionen. I år 1878 frøs byggearbejdet af katedralen, da byggefirmaet kom i vanskeligheder.

Til trods for, at man fik kirkeklokken på plads i tårnet den 28. august år 1929, så gik der yderligere 21 år, før regeringen fandt midler til at færdiggøre projektet. Den dag i dag står katedralen og troner som byens stolthed.

Moskeen Bab ul Islam

Peru er et katolsk land, og udtryk for andre religioner er sjældent set. I år 2000 blev landets første moske opført i Tacna. Indtil da havde der hidtil ikke været noget synligt muslimsk arkitektur i landet, og de som praktiserede islam, holdt til i neutrale bygninger i Lima.

Det som vendte den religiøse skue, var 95 pakistaneres ankomst til Tacna tilbage i år 1995. Hvad der vides af, var denne gruppe de første til, at dyrke islam inden for Perus grænser. De det 20. århundrede nærmede sig sin ende, havde omtrent 500 pakistanere immigrerede til Tacna, og man opførte derfor Moskeen Bab ul islam.

Den dag i dag er Bab ul Islam fortsat Perus største moske. Til trods for dette, er pakistanerne i Tacna fortsat ikke fuldt ud integreret. Moskeen bliver dog ukommenteret brugt til praktisering af de muslimske beboer i byen.

San Francisco Miculla helleristninger

Omkring 22 kilometer fra Tacna, ligger et absolut magisk område. Når du besøger Miculla helleristninger, foregår det i smukke ørkenlignende omgivelser, hvor sandet er rødt og glødende. Om end man kommer for at beundre omgivelserne, eller for at se de forhistoriske helleristninger, så er det oplevelsen værd.

Helleristningerne er forhistoriske tegn og billeder, som er hugget ind i flade klippestykker. San Francisco Miculla helleristninger forestiller folkefærd i kamp, dansende peruvianer og hungrende jægere. Helleristningerne menes at være 1500 år gamle.

Et godt råd er, at opleve området med guide ved hånden. Der er sat skilte op i hele området med oplysninger og historiefortællinger om de gamle helleristninger, men mange af dem er på spansk. Ledsaget af en guide, er du sikret alle de forhistoriske fortællinger alligevel.


Tacna historie

Italienske efternavne

Allerede i starten af Perus kamp for uafhængighed, meldte Tacna sig på banen med et fremstød, udsendt af kongelig revisor Francisco Antonio De Zela i 1811. Omkring femten år senere kulminerede kampen, og Tacna blev erklæret som en heroisk by.

Efterfølgende blev Tacna udvalgt som hovedstad i det kortvarige Peru-Bolivia forbund i perioden fra år 1836-1839. I tiden efter at forbundet var blevet ophævet, steg velstanden i Tacna. Dette tiltrak større bølger af italienske immigranter. Derfor har mange tacneños italienske efternavne.

Stillehavskrigen

Under Stillehavskrigen som blev først med Chile på den ene side og Peru og Bolivia på den anden side, dalede Tacnas velstand drastisk. Både handel og landbrug begyndte at stå skidt til. Både Tacna og den daværende peruvianske by Arica blev besat af Chile.

I år 1883 blev en fredsaftale underskrevet. Traktatens indhold gik ud på, at Chile fortsat måtte besætte byerne gennem de næste ti år. Dernæst skulle en folkeafstemning falde, og denne ville bestemme byernes suverænitet. Der gik dog 50 år, hvor Tacna var under Chiles magt.

Løbende kørte de chilenske myndigheder kampagner i håb om, at Tacnas lokale til, at opgive deres peruvianske fortid, og lade sig registrere som chilenske statsborgere. Dette lykkedes dog aldrig, og i år 1929 var Tacna igen en peruviansk by. Arica derimod forblev under chilenske magter.