Huancayo

Nok er Huancayo ikke en enorm by sammenlignet med byer som Cuzco eller Lima. Alligevel er der så meget kultur, historier og oplevelser at tage sig til inden for Huancayos bygrænser. Byen har i mange år fungeret som et kulturelt knudepunkt og er desuden et stort hit blandt Perus mange turister.


Huancayos placering

Huancayo er beliggende i Mantayodalen i det centrale Peru. Her agerer byen hovedstad for regionen med selv samme navn. Der anslås at være mellem 340.000-380.000 indbyggere i byen, men mere præcist har beboerne ikke ladet sig tælle. Dette gør Huancayo til den femte mest befolkede by i Peru.


Oplevelser i Huancayo

Parque de la Identidad Wanka

Denne park kan både besøges med eller uden guide, alt afhængig af hvor meget tid man har på hånden. Her er smukke omgivelser og en særdeles smuk beplantning. Om end man ønsker at slentre en tur, spise en is eller slikke sol på græsset, så er Parque de la Identidad Wanka et fortrinligt valg.

Foruden de farverige blomster, er parken også udsmykket med en hel del betagende arkitektur. Både bygninger, statuer og billeder pynter her, og er med til at genfortælle besøgende historien om inka-folket. I parken er der også bygget en mini-udgave af Huancayo.

Formaciones Geológicos de Torre Torre

I udkanten af Huancayo ligger et mindre turist-befærdet område, hvor helt fantastiske kreaturer i form af bjerge og klipper udfolder sig. Bliver man glædeligt fascineret af smukke naturscenarier og geologi, så er Torre Torre et must at besøge.

Bevæger du dig ud på et trek i bjergene og op til de små tårne på tårnene omkring, så vil du blive beriget med en helt fantastisk udsigt over Huancayos bylandskab. Nogle vil gå så langt at kalde dette område for en Perus egen mini-udgave af Grand Canyon. Absolut betagende!

Parque de los Sombreros

Denne park er minsandten en af de mere specielle af slagsen. Parque de los Sombreros har nemlig til formål, at hylde de gamle traditionelle hatte, som Huancayos befolkning har gået klædt med gennem tid.

Derfor er hele parken udsmykket med kæmpe farverige skulpturer af diverse hatte. Nogle bruges som parasoller til parkens gæster, mens andre fungerer som krukke for beplantning. Et par af hattene er referencer til traditionelle dansearter i Huancayo.

Parque de los Sombreros er i det hele taget en meget karakteristisk park for Huancayo, som fortæller en noget anderledes historie. I modsætning til mange andre parker i Peru, som hylder inka-kulturen, så er der her fokus på hatten som værende en trend, men dog nødvendig for at beskytte sig mod vind og sol.

Huarihuilca

Det arkæologiske område Huarihuilka - eller Wari Wilka som det også kaldes, ligger kun omtrent seks kilometer fra Huancayo. Dette var i dette område at Huari/Wari-folket bygget sit rige, og kom på benene som en befolkning.

Noget af det mest beundringsværdige ved dette hellige sted er, hvor meget der egentlig fortsat står velbevaret. Man har nemlig sporet opførelsen af Huarihuilca tilbage til præ-inka-tiden. Man har dog aldrig været i stand til, at fastslå hvor stort de oprindelige bygninger har været.

Blandt de gamle bygninger og ruiner ligger et lille (u)hyggeligt museum. Her er der udstillet alverdens fund, som gennem tiden er blevet opdaget i Huarihuilca. Museet opbevarer blandt mange andre genstande et mumie.

Iglesia Maria Inmaculada

Hyuancayo er en by fyldt med kirker, men spørger du turisterne, så er der én kirke, som overstråler de resterende. Maria kirken tæt på byens plads, består af to store tårne, hvor selve kirkebygningen ligger imellem.

Allerede udefra er det svært ikke at blive imponeret over den smukke kirke. Bygningen er æggeskalsfarvet med hvide detaljer. På toppen af hvert tårn troner en blå kuppel, hvis glimt kan ses på lang afstand, når solen bager smukt på kirken.

Kirken er af nyere dato i forhold til Huancayos andre religiøse bygninger. Dog ændre det ikke på, at Maria kirken med sikkerhed er et besøg hver. Egentlig er dette gældende for samtlige af byens kirker, hvor tid og sted for opførelse har haft stor indflydelse på de overdådige bygningers arkitektur.


Huancayos historie

Før den spanske invasion i Peru, var det befolkningsgruppen Huancas, som holdt til i Huancayos. Det var denne gruppe, som byggede byen op fra grunden, og drev Huancayos i mange år frem.

Efter Inkariget trådte i kraft, forsøgte Huancas-folket at kæmpe for uafhængighed. Inkariget var dog for stærkt, og fik derfor dæmpet ned på den ellers optimistiske Huancas-befolkning. Efter spansk kolonisering i Peru i 1600-tallet, blev Huancayo gemt og glemt for en stund.

Et genopstået rige

Først den 20. november år 1820 blev byen befriet og fik dermed genvundet sin afhængighed. Herefter gik det stærkt. I år 1831 begyndte opførelsen af byens domkirke, og i år 1854 havde Peru sluttet slavehandlen. Som symbol på denne sejr, rejste man en statue til evigt minde på Huancayos plads. Huancayo havde endelig genfundet sin styrke, og en selvstændig by var langt om længe genfødt.