Arequipa

Arequipa er Perus næststørste by, trods at hovedstaden Lima er ti gange så stor. Byen blev opført som et spansk koloni-sæde, grundlagt af spanierne den 15. august år 1540. Den dag i dag fejrer man byens oprindelse med en ugelang festival.

For peruanerne har byen en helt særlig arkitektonisk betydning. I år 1868 blev byen destrueret under et voldsomt jordskælv, og de lokale brugte derfor en årrække på, at genopbygge byen. Denne gang foregik konstrueringen med den unikke vulkanske stenart sillar, som har en genkendelig hvid/rosa farve.


Arequipas placering

Byen Arequipa udfolder i den sydlige del af smukke Peru. Her vogter byen i 2.300 meter over havet. Alligevel løber den henrivende flod med det finurlige navn Chili. Tager du syv kilometer ud fra byens grænser, vil det være muligt at få én på opleveren, og riverrafte ned ad den brusende flod.

Arequipa har det som blommen i et æg, tæt omringet af enorme vulkaner. Disse omgivelser påvirker klimaet i byen på mærkværdigste vis. Temperaturen her er aldrig over 25 grader, dog heller aldrig under 10 grader. Perioden december til marts kaldes for de våde måneder, og regnen falder voldsomt i disse måneder.


Oplevelser i Arequipa

Den Gamle Bydel

Under kolonitiden i Peru i det 19. århundrede opførte man den gamle bydel i Arequipa. Det var særligt denne del af byen, som led store skader under det peruanske jordskælv i år 1868. Den gamle bydel er en attraktiv seværdighed mellem mange turister.

Efter jordskælvet genopbyggede de lokale nemlig byen. Denne gang blev hvert et lille hus opført ens og i stenarten sillar. Dette giver bydelen en helt særlig udstråling, sådan som den står og skinner i hvide og rosa farver. Byen består af i alt 5.817 ejendomme, hvoraf de 500 bygninger er fredede.

Bjergklatring ved El Misti

Peru er et særdeles bjergrigt land, hvor højderne varierer bredt. Arequipa er ingen undtagelse. Blandt det kuperede terræn troner vulkanbjerget “El Misti”. Bjerget har en højde på 5.822 meter, men det har ikke holdt adskillige turister fra, at begive sig ud på bjergvandring her.

På vandreruten er opstigningen egentlig ikke så slemt. Ej heller er bjerget teknisk svært at bestige, om end det dog kræver en god fysik at nå toppen. Der er temmelig lang vej til tops, og turen tager derfor to dage. Allerede på første dag når vi op i 4.500 meters højde, hvor vi overnatter i en base camp.

Foruden at være en fysisk hård tur, så er det også voldsomt koldt, at bestige El Misti. Når solen først går ned, og vi har nået en vis højde, vil temperaturen falde helt ned til -29 grader. Meget varmt tøj er derfor et must.

De bedste måneder at bestige dette fantastiske vulkanbjerg i, er i perioden mellem april og december, og særligt i højsæsonen fra juli til november. Det skyldes at der i disse måneder falder knap så meget regn, som i de resterende “våde måneder”.

La Catedral

Arequipas smukke katedral blev oprindelig opførst i 1600-tallet, men er siden da blevet ombygget uadskillelige gange. Derfor står den enorme bygning fortsat majestætisk i byen. Katedralen er akkurat lige så smuk inde bag murene, som den er uden på. Her er både smukt og lyst.

Indenfor er bygningen prydet af tolv søjler, som hver især symboliserer en af de tolv apostle. De sydeuropæiske fodspor, som gennem tiden er blevet afsat i Arequipa, har også sat sit præg på katedralen. Søjlerne er eksempelvis lavet af italiensk marmor, og en stor prægtig messinglampe i byzantinsk stil, er fragtet til katedralen hele vejen fra Spanien.

I år 1870 modtog katedralen også en gave fra Belgien, i form af et orgel som siges at være det største i Sydamerika. Det smukke orgel led dog skade under fragten, hvorfor de troende tilhængere af katedralen måtte lægge øre til forvrængede toner i over hundrede år.

Museo Santuarios Andinos

Her er egentlig tale om et lille beskedent museum, som alligevel har vundet turisternes såvel som peruanernes hjerter. Opholdet museet foregår med en entusiastisk og velvidende guide ved din side. Rundvisningen skydes i gang med en tyve minutters lang film. Dette videoklip er så smukt filmet, og omhandler hele museets topattraktion - Isprinsessen Juanita.

Juanita var en 12-årig inka-pige, som blev ofret på toppen af vulkanbjerget Nevado Ampato for flere hundrede år siden. I dag er Juanita sat til udstilling på Santuarios Andinos, frosset ned i en fryser af glas.

Udstillingen kan for nogle virke en smule makaber, om end historien om isprinsessen Juanita, er beundringsværdig og virkeligheds-beskrivende. De resterende dele af museet er prydet af alverdens genstande og fund, som relaterer til den lille piges begravelse.

Casa Ricketts

Casa Ricketts blev bygget i år 1738. Bygningen har siden da haft flere forskellige funktioner. Blandt andet har Casa Ricketts været brugt som en præsteskole, palæ for ærkebiskoppen og senest skole og hjem for de rige familier i byen.

I dag er det Arequipas mest velfungerende bank, som befinder sig bag de enorme murer. Nogle vil endda mene, at der ikke findes en mere succesfuld bank i hele Peru. Til trods for at du ikke har pengesager der skal tages hånd om, så er det ydre område omkring Casa Ricketts noget så beundringsværdig.

Går du op i arkitektur og smukke detaljer, så træd et skridt nærmere Casa Ricketts. Hver en detalje på bygningens mure er udført med omhu. De smukke gårde som omkranser Casa Ricketts, er værd at tage en gåtur i. Disse er prydet af flotte fontæner, udformet som vogtende puma-hoveder.


Arequipas historie

“Kært barn har mange navne”, og det gælder såmænd også byer. Der er ingen tvivl om, at Arequipa står peruanernes hjerte nær, hvorfor byen også indhenter sig mange myter og historier. Særligt lokalbefolkningen, hvis forfædre har bygget byen op fra bunden efter jordskælvet i år 1868, bærer en helt speciel kærlighed for byen.

Særligt to historier om byens navn går igen. Først og fremmest så betyder “Ari” top, og “quipa” betyder bag. Eftersom El Misti troner højt foran byen, siges det, at navnet Arequipa groft oversat betyder “Stedet bag toppen”.

Selv en inka-konge værdig

Rygterne siger også, at det er den fjerde inka-konge Mayta Cápac, som ligger til grunde for Arequipas navngivelse. Historien lyder på, at da den fjerde inka-konge rejste gennem dalen, blev han tryllebundet af det smukke område. Derfor råbte han til sine følgere “Are quipay!”, som betyder “Ja, stop!”.