Den rejsendes Himalaya og Nepal A-Å

Hvis du ønsker at holde en god ferie, hvor du også oplever en masse, er Nepal helt bestemt et oplagt valg. En ferie til Nepal byder på flot natur, massere af kultur og meget mere.

 

A for Arun og Annapurna
Første bogstav i alfabetet byder på spændende steder i Himalaya, men mest kendt er uden tvivl Annapurna Himal beliggende i Centralnepal, der er en af de mægtigste bjergkæder i Himalaya. Den strækker sig over 40-50 km med en næsten konstant højde på over 6.000 meter. Annapurna-kæden standser meget effektivt monsunvindene, der kommer sydfra. Det betyder en meget stor forskel på landskaberne syd og nord for bjergkæden, hvor der er frodige højlandske områder mod syd og tørre, næsten golde tibetanske landskaber mod nord.

 

B for Brahmin, Blomster, Bhutan, Buddhisme, Broer og Bjergbestigning
Nepal er måske verdens mest berømte bjergbestigerland. Her ligger den største koncentration af verdens højeste bjerge (7 af verdens 14 8.000'ere). Hvert år valfarter en større skarer af håbefulde klatrere til høje og indimellem også meget svære bjerge.

 

C for Cho Oyu, Chang og Chumbi, men her vælger vi Chitwan.
Chitwan er Nepals mest berømte nationalpark. Den ligger på grænsen til Indien. Parken er godt 1.400 km2 inklusive det tilstødende Parsa-reservat. Var det noget at lede efter den bengalske kongetiger ridende på ryggen af en 2½ meter høj elefant eller at sejle ud udhugget kano på Raptifloden, er Chitwan valget.
Nepal har 11 beskyttede områder og nationalparker og har de seneste år gjort en del for at oparbejde et stærkt miljøimage.

 

D for Dolpo, Dhaulagiri, Dæmoner, Darjeeling, Dalai Lama, Dumji og Dasain
Dasain også kaldet Durga Puja er Nepals største højtid. Det egentlige navn er Bada Dashain, der betyder "Den store Dasain”. Dasain afholdes hvert år i september og oktober og er absolut den vigtigste nepalesiske festival. Stort set alle offentlige aktiviteter stoppes og uddannelsesinstitutionerne er lukket i ca. 2 uger. Mange turister oplever Dasain eller Tihar festivallerne, da disse falder sammen med den største rejsesæson.

 

E for Elve, Eventyr og Everest
Mount Everest er verdens højeste bjerg og er hele 8.848 meter højt. Det ligger på grænsen mellem Nepal og Tibet. Den officielle nepalesiske betegnelse for bjerget er Sagarmatha (Vandenes Moder), men Sherpaerne og Tibetanerne kalder bjerget for Qumolungma, der betyder ”Verdens Modergudinde”. Everest er hvert år mål for ca. 25.000 trekkere, der vil se nærmere på dette kæmpemæssige bjerg. Siden 1953 har mere end 1.000 personer besteget Everest – og knap 170 er omkommet.

 

F for Fishtail, Floder og Fugle
Nepal har ca. 1.500 fulgearter og kvalificerer sig dermed til et af verdens bedste lande for fugleobservationer. Det ses da også i antallet af ornitologiske ture i landet. Af specielt gode steder kan nævnes Chitwan, Kosi Tappu, Pulchowki og Langtang.

 

G for Ganges, Garhwal, Gompa, Gangtok, Gurkhasoldater og Gorkha
Gorkha er en central by i de såkaldte Middle Hills beliggende syd for Manaslu mellem Kathmandu og Pokhara. Nepals kongefamilie (dem, der er tilbage) stammer fra Gorkha og Prithvi Narayan Shah, der samlede landet i 1767. Dermed er den en vigtig by i Nepals historie – og det store Durbar Kalikathan over byen er også meget smukt.

Fra Gorkha udgår et væld af vidunderlige vandreture, deriblandt Manaslu Rundt.

 

H for Hinduisme, Holi, Højdesyge og Himalaya
Himal (sne) Aya (hjem) hedder det rigtigt. I store træk strækker verdens højeste bjergkæde sig fra Pamir i vest over Karakorum til Burma i øst. Rigtigere fra Nanga Parbat i Pakistan til Bhutan i øst. Himalay er den eneste bjergkæde, der har bjerge over 7.000 og 8.000 meters højde.

 

I for Indien, Insekter og Indra Jatra
Indrajatra er en herlig festival for regnguden Indra. Den afholdes i august og september og er dermed udenfor den normale turistsæson (hvilken skam). Gennem otte dage afholdes festen og Kumarien, den levende gudinde, køres rundt i Kathmandus gader tre gange i en smuk udsmykket ceremonivogn. Kongen skal bl.a. tilbede Kumarien under Indra Jatra.

 

J for Jumla, Jungle, Jukha og Jhankri
Dhami eller Jhankri er de nepalesiske ord for shaman eller åndemaner. En shaman er en traditionel mediciner, der er ret almindelig i Nepal (også Kathmandu). En shaman er en person, der tillægges - og har - særlige og stærke kræfter, hvilket gør ham i stand til at være kontaktled mellem denne verden og dæmoner, ånder samt gudeverdener. Når balancen mellem disse verdener er forstyrret, er det hans opgave at genoprette harmonien. De hyppigste udslag af ubalance er i forbindelse med sygdomsbekæmpelse og mere almene forudsigelser. Den viden han har og opnår, bliver mod almisser eller mindre beløb stillet til rådighed for landsbyens beboere og andre, der påkalder ham.

Man møder ofte shamaner på trekkingturene i Makalu- og Manaslu-områderne.

 

K for K2, Kailash, Karakorum, Khumbu, kaster, Kanchenjunga, Khampaer og Kathmandu
Kathmandu er Nepals hovedstad og en af Asiens mest herlige byer. Der bor ca. 500.000 personer i Kathmandu by og ca. 3 millioner i "Storkathmandu" i Kathmandu-dalen. Hvis man vil fordybe sig i den fascinerede Kathmandu-dal, kan man få ugevis til at gå dér, og er man rimeligt nøjsom, kan man for 50 kr. få et enkelt, men acceptabelt logi. Det er også er billigt at gå ud at spise og mange små restauranter har rigtig god og varieret mad; men lad være at spise for billigt, hygiejnen er langt fra vestlig standard og der findes en ondartet maveinfektion, som kaldes "Kathmandu-quick step". Ordet taler for sig selv! Lej f.eks en cykel og kør fra den ene ende af byen til den anden på under ½ time eller ud i dalen mellem de grønne rismarker. 

 

L for Ladakh, Lhasa Langtang, Lhotse og Losar
Losar er det tibetanske nytår, der holdes i februar/marts. Det er en herlig fest, hvor man altid er velkommen. Den kalender, tibetaneme benytter i dag, er mongolemes månekalender, horda-kalenderen, som Tibet overtog i den kendte tibetanske lama Phags-pas tid (1235-80). Phags-pa - Khubilai Khans åndelige vejleder - var i en årrække Tibets leder. Grundlaget for horda-kalenderen er en cyklus på 12 år med hver sin dyrebetegnelse: mus, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, får, abe, fugl, hund og gris. Ved at forbinde de 12 dyrebetegnelser med fem elementer: træ, ild, jord, jern og vand, når man frem til en cyklus på i alt 60 år. I vore dage fejrer de fleste tibetanere nytåret på den dag, der ifølge horda-kalenderen er den første dag i det nye års første måned. Besøg de nordlige egne af landet eller Swayambhu og Bhouda i Kathmandu-dalen. Her festes der i tre dage.

 

M for Markha, Monsum, Makalu, Mustang, Maoister og Manaslu
Trekkingturen rundt om Manaslu byder på alt det bedste i Nepal; smukke udsigter, god trekking, stærke kulturoplevelser og interessante landsbyer. Efter Annapurnas til tider lidt for store turistmængder kan man med god grund søge til Manaslu i Central Nepal, der i opbygning ligner Nepals klassiske trek. Området åbnede i 1989 for grupper med alt organiseret fra et rejsebureau. Det gjorde - og gør - turen en anelse mere kostbar end standardruterne, hvorfor der stadig er ganske få turister i området. Manaslu er og bliver en af Nepals mest fascinerende trekkingture.

 

N for Nagarkot, Namche, Namaste, Næsehorn og Nepaali
Nepali (med skriftsproget Devanagari) er nationalsproget i Nepal. Det er et indo-europæisk sprog, beslægtet med sanskrit. Nepali er Khas-folkets sprog, som efter Nepals forening i 1769 blev landets nationalsprog, da det førhen var herskernes sprog. Nepali er modersmål for knap 65 % af befolkningen og derudover helt op til 8 millioner mennesker i Indien. Nepali kendes også under sit tidligere navn Gorkhali, som det udbredt kaldes i Indien.

 

O for Orakel, Oversvømmelse, Okhaldungha og Otte lykkebringende symboler
I de nordlige egne af landet og i alle landets klostre, vil man ofte se en række betydningsfulde symboler, de såkaldte Otte Lykkebringende Symboler: Den Kostbare Parasol, der beskytter Buddhaerne mod djævelsk indflydelse. Sejrens Banner symboliserer buddhismens sejr over uvidenheden. Den Hvide Konkylie bruges til at vise Buddhas oplysthed. De Gyldne Fisk viser den spirituelle frigørelse fra Samsaras ocean. De Store Skattes Vase indeholder spirituelle juveler til opnåelse af frigørelsen. Den Uendelige Knude, lykkens diagram, viser uendelig kærlighed og harmoni. Dharmahjulet symboliserer Buddhas ædle ottefoldige vej. Og til sidst er der Lotusblomsten, der symboliserer den spirituelle renhed og medfølelse.

 

P for Pokhara, Patan, Pashupatinath og Phedi
På stierne i Nepal møder man ofte bygder med betegnelsen Phedi. Det betyder ret og godt ”ved bjergets fod” og er en typisk bo eller sæter inden en pas-overgang. F.eks. som Thorung Phedi på ruten rundt om Annapurna.

 

Q for Qinghai (Amdo) og Q
For at bruge Haldan Rasmussens digt: ”Q er et bogstav i alfabetet. Man bruger det sjældent, men her kan du se det!”

 

R for Rhodondendron, Rupee, Rajput, Rakshi, Rara og Rai
Rai-folket er en etnisk gruppe af Kirat-oprindelse fra Østnepal, der samlet tæller nær 600.000 personer. Det er en Mongolid gruppe, der bebor Majh Kirant-området. Raierne er kendt for deres mod og styrke samt for at holde af fester og alkohol. Enten er man ven – ellers fjende. De ses også som Gurkha-soldater. Raierne er primært hinduer, men ofte baseret på lokale guder og animisme. Der ses mange shamaner i Raiernes områder.

 

S for Sanskrit, Sarki, Sikkim, Skov, Stier, Shisha Pangma, sne og Sherpa
Sherpaerne er nok Nepals mest berømte folkeslag. De er bosat i Everest- og Langtang/Helambu-området og tæller ca. 120.000 personer. Sherpaerne er af tibetansk oprindelse, der formentlig er indvandret til Nepal inden for de seneste 500 år. De seneste 50 år er de blevet synonym med bjergførere og bjergbestigere. Og de er også blandt verdens bedste. En del af de største og mest velrenommerede trekkingbureauer er ejet af Sherpaer og Sherpaerne er blevet en økonomisk magtfaktor i Nepal. De er buddhister og har et væld af højtider, som bl.a. Losar, Dumji, Mani Rimdu og Fangye.

 

T for Tengpoche, Tamang, Tantra, Thamel, Tibet og ikke mindst Trekking
Begrebet trek stammer fra Boerne i Sydafrika. Det betyder noget i retning af ”ubehagelig tur over stok og sten”. Karavaner af oksekærrer, der koloniserede de store områder inden for Kapstaden, blev kaldt for treks. Det er så blevet til det, vi på godt dansk kalder for vandreture – men ofte synonymt med Himalaya.

Der er flere måder at være ”trekker” på. Man kan være ”tehus-trekker” eller ”telt-trekker” – der er fordele og ulemper ved begge dele.

 

U for U-Tsang, Ulande, Urdu, Upanishaderne og ugedagene
Ugedagene i Nepal hedder som følger: Somabar (mandag), Mangalbar (tirsdag), Budhabar (onsdag), Bihibar (torsdag), Sukrabar (fredag), Sanibar (lørdag) og Aityabar (søndag). Nepals kalender hedder for øvrigt Bikra Sambat og er forskudt med 56 år og 8½ måned. Dvs. Nepaleserne er i år 2065!

 

V for Vandre, Veje, VDC, Vejr, Vishnu, Varna og Varja
En varja eller på tibetansk Dorje (Rdo Rje) er tordenkilesymbolet. Det er det tætteste, man kommer på et tantrisk scepter. Varja er symbol på den ubrydelige diamant - det ubrydelige ved Buddhismen. Den er ofte fremstillet i messing og bruges som våben mod negative energier.

 

W for West Bengal og Walung
Walung er en herlig lille by i Arundalen (Makalu) og en del af Dzimidar-området. Den ligger ved Iswa-flodens munding og består af øvre Walung (eller Walungovre) med Sherpaer og bhotias samt af Walungbensi (Walungnedre), der næsten udelukkende er beboet af Raier. Der kommer kun sjældent turister til denne troldske del af Nepal.

 

X for Xinjang (Sinkiang) og Xigatse (Shigatse), her er vi inde i Kinas piyin sprog i Tibet
Her bevæger vi os langt mod nord. Det prøvede Gurkhaerne også i forrige århundrede, hvilket ikke gik godt. Man kan stadig se rester af forsvarsværkerne i det sydlige Tibet, nær Mount Everest for de indtrængende soldater.

 

Y for Yumbhulakhang, Yangtse, Yarlung Tsangpo, Yakokse, Yersa, Younghusband og Yeti
Hvem har ikke hørt om den afskyelige snemand? Ordet stammer sandsynligvis af de tibetanske ord Yeh (snedal) og Teh (mand), altså ”snemand”. Der findes tre typer af ”snemænd”. Den ca. 1 meter høje Tjuti, den godt 1½ meter høje Miti og til sidst den næsten 2½ meter høje Yeti. Yetien er efter sigende meget sky (jeg har da heller ikke selv set en), men kan godt finde på at tage en yakokse i ny og næ. Mere vil vi ikke røbe her!

 

Z for Zamindar, Zizang og Zi
Zi eller Dzi’en er en af Himalayas mest bemærkelsesværdige smykkesten. Den stammer fra 2500 f.Kr. til ca. år 500 og blev produceret fra Persien til Indien (Pakistan). Det er en agatperle, der har fået en alkalisk opløsning på sig og brændt. Den kan ikke produceres mere. De ægte er sjældne og regnes for hellige og lykkebringende. Priserne starter fra ca. 2.000 kr. og går op i knap 100.000 kr. Der findes utallige falske eksemplarer i hele Himalaya, og Kathmandu nærmest flyder med dem.

 

Æ for Æg, Ærter og Æbler (Saura)
Æbler er en herlig spise på trekkingturene i Nepal. De er kommet fra det nordlige Indien (Kumaon-Garhwal og Kashmir), med karavanerne. De største æbleområder i Nepal er Jumla i vest, Marpha ved Annapurna samt Helambu nord for Kathmandu. Disse beboes også af traditionelle handelsfolk. I Marpha brændes en herlig æblebrændevin, der har gjort mange trekkere ganske øre i hovedet…!

 

Ø for Øl
Et must på enhver trekkingtur i Himalaya. Bl.a. fås Star, Tuborg, San Miguel, Singha, Kingfisher, Carlsberg og Heineken. Men måske endnu bedre den lokale udgave af hirse- eller risøl, kaldet chang. Eller den varme udgave (og mere velsmagende) fra Østnepal, kaldet Tongba.

 

Å for Ånder og Åer, der hedder floder i Himalaya
Nepal er naturligt, mere eller mindre, opdelt i ni brede nord/syd gående dale, formet af de store floder Chamila, Seti, Karnali, Bheri, Kali Gandaki, Trisuli, Sun Kosi, Arun og Tamur. De nævnte floder er stort set eneste naturlige "vej" mellem Terai og Det Indre Himalaya. I dag er næsten alle floderne mulige mål for raftingture, hvoraf de mest kendte er Trisuli, Seti, Kali Gandaki, Karnali og Sun Kosi.