Zanzibars historie og Stone Town

Zanzibar er en ø i det Indiske Ocean, og ligger 35 km øst fra Tanzania. Zanzibars hovedstad kaldes Zanzibar City, hvor der bor 205.000 indbyggere. Historien og kampen om Zanzibar går langt tilbage, og byen har haft en tragisk fortid med meget slavehandel. Fra omkring år 800 var Zanzibar under arabisk herredømme. Omkring 1500 tallet kom portugiserne til øen og overtog magten. Det portugisiske styre varede dog ikke i mange år. Allerede i 1652 kom araberne nemlig tilbage og overtog magten.

Godt 2000 år senere, i 1840, blev Zanzibar City til hovedstad for Omans sultan. I 1861 blev Zanzibar så til et selvstændigt sultanat. Her begyndte Zanzibar at blive brugt til både handel af elfenben, men især til handel af slaver. Briterne kom dog til Zanzibar og fik i 1873 slavehandelen afskaffet og i 1890 blev øen til et britisk protektorat. I 1963 blev Zanzibar endelig selvstændigt og var dermed ikke længere under britisk herredømme.


Stone Town

Alle disse kulturer kan ses på Zanzibar og særligt i byen Stone Town som er en del af Zanzibar City. Stone Town kommer fra Mji Mkongwe som er swahili og betyder “old town”. Faktisk er Stone Town også en gammel swahilisk landsby. I 2000 blev Stone Town en del af UNESCOs verdensarv liste. Årsagen til dette er, at byen viser utrolig mange tegn på alle de forskellige kulturer, der gennem historien, har været i Zanzibar.

Bygningerne i Stone Town er meget fascinerende at se, og stammer helt tilbage fra 1800 tallet. Dog kan det også give en uhyggelig stemning, når man tænker på den skrækkelige historie der er foregået i byen, med mange års slavehandel. Stone Town var nemlig det største handelssted for slaver i Østafrika.

Se evt. vores rejse til Zanzibar og Stone Town her


Unik og kulturel arkitektur

Arkitekturen i Stone Town er meget speciel, og bærer præg af de mange forskellige kulturer der har haft indflydelse på øen. I den første fase, da portugiserne var forsvundet, blev arkitekturen især præget af mange moskeér med høje bønnetårne. De såkaldte minaret tårne. I det 19. århundrede kom mange immigranter til Zanzibar, hvilket førte til at nogle af de oprindelige bygninger blev mere detaljerede. En hel ny type bygning blev indført under Omans styre. Dette var mere firkantede bygninger, med fladt tag.

I 1870-1888 byggede sultanen Bargash “The House of Wonders”, der er et kæmpe palads og samtidig den største bygning der findes i Stone Town. Den sidste periode var under det britiske styre. Bygningerne i denne periode bærer præg af arkitekten der stod bag, som implementerede bygninger med inspiration fra Istanbul og Morocco.


Besøg Zanzibar med Kipling Travel

Med Kipling Travel kan du komme til at opleve Stone Town og det helt ubeskrivelige oplevelser man kan få her. Med Kipling Travel kan du nemlig både få badeferie og slutte af med denne oplevelse som du sent vil glemme.

Desuden kan du også starte din rejse i Tanzania, hvor du kan komme på safari og slutte af med afslapning på Zanzibars hvide smukke strande, inden den sidste dag går til Stone Town.

Se alle vores rejser til Zanzibar og Tanzania her